Tove Alsterdal utforskade Böhmen innan hon skrev senaste deckaren ”Blindtunnel”.
1 av 6: Tove Alsterdal utforskade Böhmen innan hon skrev senaste deckaren ”Blindtunnel”. Foto: John Werich
Hon reste till övergivna byn Königsmühle.
2 av 6: Hon reste till övergivna byn Königsmühle. Foto: John Werich
Gick ner i tunnlar under staden Litoměřice.
3 av 6: Gick ner i tunnlar under staden Litoměřice. Foto: Shutterstock
Här är hennes bästa tips till Böhmen och Prag.
4 av 6: Här är hennes bästa tips till Böhmen och Prag. Foto: Annika Marklund
I den tjeckiska huvudstaden tipsar hon om alkemistmuseet.
5 av 6: I den tjeckiska huvudstaden tipsar hon om alkemistmuseet. Foto: Shutterstock
I Seldec är Skelettkyrkan/Benhuset värt ett besök.
6 av 6: I Seldec är Skelettkyrkan/Benhuset värt ett besök. Foto: Shutterstock

Tove Alsterdals 11 tips till Prag och Böhmen

PRAG/ BÖHMEN, TJECKIEN. Prisbelönta författaren Tove Alsterdal tipsar om smultronställen, få turister någonsin upptäcker.

Hon bockar av såväl charmiga museer, ölträdgårdar och barer i Prag som vingårdar, underjordiska tunnlar och övergivna byar i Böhmen – där hennes senaste deckare, ”Blindtunnel”, utspelar sig. 

1. Ta tåget till ”Narnia”, nationalparken Böhmens Schweiz

Det är ett fantastiskt vackert landskap, norra Böhmen, och jag skulle rekommendera alla att ta tåget till Böhmens Schweiz. Från Dresden och ner, in i Tjeckien, är det helt magiskt. Den vackraste tågresan jag gjort någon gång. Rälsen följer floden och slingrar sig genom Elbes dala, förbi branta berg, magiska klippformationer som ser ut som troll och jättar. 

Böhmens Schweiz är en nationalpark, så att vandra där skulle vara skitläckert. Jag har bara gått runt där några timmar, men skulle verkligen vilja vandra. Där finns Europas största sandstensbro där man spelade in Narnia. Det är ett sagolandskap. Jättehäftigt.

Sandstensbron Prebischtor i Böhmens Schweiz. Foto: Shutterstock

2. Provsmaka vin på gårdar i Böhmen

Det finns ett helt gäng små vingårdar från Mělník upp till Litoměřice, som växt fram efter kommunisttiden och som jag åkte runt och besökte under researchen. Det är inte som att åka runt på vingårdar i Provence. Det är enkelt, och de är inte vana vid turister. De finns vinturer, provsmakningar. En del av vingårdarna har restauranger, andra bara någon liten butik. En del är lite flottare med mottagning. 

Prag är en av de mest turisttäta städerna i Europa, men nästan ingen åker utanför Prag. Det böhmiska vinet är inte något turistdragplåster – (nästan) ingen vet ens om att det finns. Det går inte att köpa utanför området, men det är faktiskt väldigt bra. Det är inte som i Frankrike, men jorden är väldigt mineralrik vilket gör att druvorna till det vita vinet trivs bra.

När jag började researcha för boken ”Blindtunnel”, och hade beslutat mig för att den skulle utspela sig i ett hus i Böhmen, upptäckte vi att Europas nordligaste vingårdar låg där – innan modern teknik då det var naturen som styrde vad man kunde odla för någonting. I Böhmen odlades vin under tusen år. Men sedan under kommunisttiden fick det bara finnas några stycken och de fick bara odla ett par druvor. Kommunisterna var inte så bra på vinodling, bättre på kolgruvor om man säger så, och vinet fick dåligt ryckte. Det blev väl väldigt dåligt också.

Tove Alsterdal

Ålder: 58

Gör: Författare. Har tidigare jobbat som journalist, manusförfattare för teater, film och tv samt mentalskötare på Beckomberga sjukhus.

Bor: Stockholm. 

Familj: Tre döttrar och underbar släkt. 

Aktuell: Gav ut sin femte roman ”Blindtunnel” januari 2019.

Koppling till platsen: Reseachresor inför senaste boken som utspelar sig på en vingård i Böhmen, utanför Prag. Besökte Prag första gången våren 89.

3. Upptäck medeltidsstaden Mělník

Mělník är en jättefin liten stad som är bevarad vid slottet. Det är där floderna Elbe och Moldau rinner samman. Det var där som den första vinodlingen fanns, och där har man börjat med vinodling igen vid slottet. 

Mělník ligger bara en timme från Prag. Foto: Shutterstock

4. Utforska tunnlar under Litoměřice

Litoměřice är en väldigt fin, vacker stad, med medeltida tunnlar (där de transporterade mat och förvarade krut och vapenlager under de böhmiska kungarnas tid). Jag tycker att det är roligt att traska under jord och när man ändå är ute och letar vingårdar kan man gott stanna till här. I Litoměřice finns de största bevarade tunnlarna som man kan gå ner i, i Tjeckien. 

Tunnlarna är ganska välordnade. Man blir lite imponerad. Herre gud vilket jobb det måste ha varit att gräva ut de här, mitt under staden. De är förbluffande bra. Det finns murade bänkar, portar.

LÄS MER: Prags okända pärlor 

4. Besök Terezín/ Theresienstadt 

Koncentrationslägret är känt, men det är inte så många som åker dit ändå. Men det tycker jag inte man ska missa. Terezín/ Theresienstadt är en gammal militäranläggning som blev koncentrationsanläggning. Tv-serien Holocaust, Förintelsen, utspelade sig där. Det var mönsterlägret dit man tog Röda korset för att visa att nazisterna behandlade fångarna väl, men det var ju en lögn. En fasad som man visade upp utåt. Det här var inte något utrotningsläger, utan ett koncentrationsläger.

Det finns en utställningshall med berättelser och bilder i Theresienstadt. Foto: Shutterstock

5. Det försvunna Sudetenland

Det är inte så lätt att hitta platser som inte längre finns på kartan, men är man intresserad så går det. När jag har varit där och rest har jag hittat resterna av det försvunna Sudetenland – ett område där man kastat ut en hel folkgrupp, tre miljoner etniska tyskar, efter andra världskriget. På en del platser flyttade tjecker in i tyskarnas gamla hem, men en del av de här byarna lämnades bara, särkilt dem nära tyska gränsen. En sån plats som vi hittade var Königsmühle. Vi körde efter koordinater med satelitbild, på vägar ”som inte fanns”. Det bara lämnades. Tömdes och lämnades. Resterna av husen finns kvar. 

När man är i andra byar runtom, och känner till den här historien, kan man se de här spåren. Övervuxna kyrkogårdar. Fantastiska gamla hus. Orginalskyltar från 1945. Tyska spår. Det tycker jag är fascinerande.

Platser som försvunnit finns inte längre på kartan. Tyska namn är borttagna. De byttes ut mot tjeckiska på en gång efter kriget.

Adress: Königsmühle, koordinat 50°24'32.8”N 13°00'37.3”E. 

En övervuxen kyrkogård i Königsmühle. Foto: John Werich

6. Besök Benhuset i Sedlec

Hit åker det faktiskt turister, men jag tycker att det är helt fascinerande. En Abbot (på 1200-talet) tog med sig en kruka helig jord från Golgata som han spred ut på en kyrkogård vilket gjorde att folk vallfärdade dit. Det var extremt många döda där och sedan kom digerdöden och andra hemskheter. Det var fullkomligt översvämmat med skelett och man använde ett rum för att bara lagra de här skelettdelarna. 

Men sedan fick en bildsnidare (på 1800-talet) i uppdrag att sortera de här benen efter 40 000 döda i ett ossuarium, benhus. Han måste ha blivit helt galen för han byggde en sån otrolig kristallkrona, fast i skelettdelar. Det sägs att alla ben i vårt skelett finns med i den. Han byggde också altartavlor och vapensköldar. Allt möjligt. Det är helt crazy. Ligger sju mil från Prag. 

7. Drick öl utanför slottet, Prag

Alla går till Pragborgen, där det är tjockt med folk. Men det finns även ett annat slott i Prag, Vyšehrad, på andra sidan floden. Dels har den en vacker slottsträdgård, men också en ölträdgård där de står och grillar kött och säljer öl, som man dricker vid långa träbord. Det är väldigt enkelt, väldigt trevligt. Här hänger Pragborna. Det är lite som en folkpark, fast på tjeckiska.

Vyšehrad skymtar på toppen av kullen. Foto: Shutterstock

8. Besök Alkemistmuseet, Prag

Det kryllar av små museer kring de mest udda ämnen i Prag. När man har avverkat sådant som ”Museum of Sex Machines” kan man gå uppför kullarna på Lillsidan till museet över människans strävan efter att skapa guld. Det ligger så himla fint, och är ett underbart litet museum man kan hitta vid sidan av. Magin är alltid närvarande i Prag och jag är fascinerad av hela den här historien om människans besatthet av att skapa guld. Så många människor under så många år har försökt, men inte lyckats. 

9. Ta en tur i Kommunistmuseet, Prag

Jag har faktiskt inte varit på museet, men jag var i Prag på kommunisttiden. Jag tycker att Prag i dag är så uppiffat, fasaderna i de inre delarna av Gamla stan är så fina, alla världens affärer finns, det är tjockt tjockt tjockt med turister, och det kan vara svårt att föreställa sig hur det var för 30 år sedan. Det var en helt annan värld, och är man i Prag i dag är den svår att föreställa sig. Den är så lätt att glömma och jag tycker att man ska ta del av historien som rör vår nutidshistoria. Det gör att man kan uppleva platsen på ett annat sätt. Och det lär vara ett riktigt bra museum. 

Prylar på Kommunistmuseet. Foto: Shutterstock

10. Lyssna på musik på baren Blues Sklep, Prag

Djupt nere i en källare i Gamla stan spelar långhåriga musiker fortfarande blues, vilket är väldigt typiskt för Prag,  och alla pratar med alla, som på den gamla tiden när det inte fanns så mycket annat att göra. Jag gillar det här stället för att det är så off. Från det nutida. Det flotta. Det är som Prag som jag mötte det när jag först kom dit. De positiva delarna av kommunisttiden. 

Blues Sklep ligger mitt i smeten i Gamla stan. En lång trappa leder ner till en liten bar, långbord, lite bänkar. Det är stökigt och odesignat. Det kanske ryms 40 till 50 personer. Lokala band spelar (men inte varje kväll). Man kanske inte går dit för att höra ett visst band, det är mer stämningen. 

11. Gå på Karlsbron på natten, Prag

Karlsbron på dagen är förfärlig, tycker jag. Man kan inte röra sig för turistgrupper går i flock. Men Karlsbron på natten är så vansinnigt vacker. Karlsbron är epicentrum för turismen, det man ska titta på, men det är också historia, staden.

Det är fantastiska statyer längs hela bron och på natten när man går där ser man staden, floden. När jag kommer till Prag går jag alltid ut, sent sent på kvällen när försäljarna packat ihop. Går omkring på bron. Känner in staden. Då är det magiskt.   

Karlsbron. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 19 tips till Prag 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande