Centralt i Dourodalen ligger det ganska nyöppnade hotellet Six Senses.
1 av 2: Centralt i Dourodalen ligger det ganska nyöppnade hotellet Six Senses. Foto: John Athimaritis / JOHN ATHIMARITIS
På Taylor's trampas vinet på traditionellt vis.
2 av 2: På Taylor's trampas vinet på traditionellt vis. Foto: Taylor¸s / TAYLOR´S

Tolv tips till Portugals fantastiska vinparadis

Längs Dourodalens soliga sluttningar odlas druvorna till Portugals berömda portvin. Ett svindlande vackert landskap med terrasserade vinodlingar och små samhällen. Här kan man bo på lyxiga vingårdar och lära sig allt om fina portviner.

1. PORTVINETS HEMSTAD – PORTO

 Porto är Portugals näst största stad och känd för sitt berömda portvin som är uppkallat efter staden. Dourofloden var nordöstra Portugals livsnerv och det var till Porto som de traditionella båtarna kom flytande längs floden med fyllda vintunnor. Vinet skulle lagras hos portvinshusen i Porto där klimatet var svalare. Den historiska delen av Porto är ett av våra världsarv med sina små torg, smala gränder och gamla byggnader. Porto har också en av världens vackraste järnvägsstationer, São Bento med blå och vita kakelplattor, målade i historiska motiv. Från det 75 meter höga Clérigostornet har man en fantastisk utsikt över Porto. På andra sidan floden, i Vila Nova de Gaia ligger många anrika portvinshusen som arrangerar provsmakningar av vällagrade portviner. Här hittar man också många trevliga restauranger med utsikt över floden. Mellan Ribeira och Vila Nova de Gaia går den vackra järnbron, Dom Luis 1 som byggdes 1886 av en lärling till Eiffel. Konstmuseet Serralves har modern konst och i parken kan man lyssna på jazzkonserter.

Mer info: www.porto.se, www.visitportoandnorth.travel

2. ÄLDSTA PORTVINSHUSET – TAYLOR´S

Taylor's är ett av Portos äldsta portvinshus och har funnits i familjen sen 1692. Tidigt kom engelska vinhandlare till området och Taylor's äger vingårdarna Vergellas, Terra Feita och Junco. Många av de kända portvinshusen som Taylor´s, Croft´s och Sandeman har brittiska rötter. Båtfärden nedför Dourofloden tog tre dagar och många av vintunnorna blev förstörda under transporten. Det sägs att det var en engelsman som kom på att det gick att hälla sprit i vinet för att höja hållbarheten. Portvin blir bara bättre genom lagring och får med åren en bärnstens färg som kallas ”tawny”. Old Tawny Port får mogna på ekfat i svala vinkällare under 10 - 40 år. Under riktigt bra år sparas vinerna till speciella årgångsport och får mogna på fat i två år och senare på flaska under 20 - 30 år. 1970 introducerade Taylor's LBV - Late Bottled Vintage, vilket är portvin från ett specifikt år som får mogna på fat under fyra - sex år. På andra sidan floden i Vila Nova de Gaia har Taylor's ett museum med provsmakning av portvin och en stor restaurang med vacker utsikt över floden.

Mer info

3. TÅGRESA TILL DOURODALEN

 Många turister väljer att ta tåget från Porto till Dourodalen vilket är ett alldeles utmärkt sätt att uppleva det vackra landskapet. Efter några mil följer järnvägsspåret floden, till städerna Peso da Régua, Pinhão och Pocinho. Från Peso da Régua till Pinhão tuffar ett historiskt ånglok sakta fram i 30 km i timmen, och påminner om en svunnen tid. Stanna gärna till vid tågstationen i Pinhão som är mycket vacker med sina kaklade väggar i vitt och blått. Några av de gamla järnvägsspåren har gjorts om till cykelvägar. Från Pocinho kan man fortsätta till fots eller med cykel till Duas Igrejas vid Miranda do Douro som ligger nära den spanska gränsen. Dourodalen är unik med sina terrasserade vinodlingar och området tillhör ett av våra världsarv. Jordmånen innehåller mycket skiffer och området har ett mikroklimat, karakteriserat av heta somrar och kalla, regniga vintrar. Kombinationen producerar ett vin med en hög sockerhalt och en rik färg.

Mer info


Tågresan från Porto bjuder på fantastiska vyer. Foto: Associação De Turismo Do Porto / ASSOCIAçãO DE TURISMO DO PORTO E NORTE

4. VINVÄGEN RUNT DALEN – ROTA DE VINHO DO PORTO

Landskapet i Dourodalen är oerhört vackert med sina branta terrassodlingar som reser sig upp från floden. Terrassodlingarna har byggts för hand och vägarna slingrar sig upp mellan vingårdarna som ligger utspridda längs dalsluttningarna. I 2 000 år har vindruvor odlats i Dourodalen och här odlas druvorna till det berömda portvinet. Druvorna får mogna under de heta somrarna i dalen och plockas på hösten. Under våren färdades vintunnorna nedför floden på traditionella båtar - barcos rabelos - för att förvaras på portvinshusen i Porto. Dourodalen är en av världens äldsta avgränsade vindistrikt och skapades 1756 av Marquis de Pombal. Området finns med på Unesco's världsarvslista och här odlas ett 30-tal olika druvor, varav de flesta är röda. De mest kända druvsorterna är; Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Amarela och Tinta Cão.

Mer info

5. HÄR FINNS 250 ÅR AV VINHISTORIA – QUINTA NOVA 

Quinta Nova startade 1764 och är en av de äldsta vingårdar i området med 80 år gamla vinstockar. Här finns 250 år av historia och Quinta Nova har funnits i familjen Amorims ägo i fyra generationer. Vingården ligger oerhört vackert, högt uppe på sluttningen med utsikt över hela Dourodalen och härifrån går det vandringleder ner till floden. Från poolkanten har man utsikt över de terrasserade vinodlingarna där traktens kvinnor plockar druvorna för hand. Det är mycket fridfullt här uppe på kullarna, och en skön bris sveper in över dalen. Med ett glas av husets vin i handen kan man sitta i en korgstol och njuta, medan solen sakta sänker sig över vingården. 2005 öppnades Quinta Nova upp för turism och här finns ett litet kapell från 1719 som kan användas vid bröllop. Vingården har nyligen vunnit utmärkelsen, bästa vinturism 2017.

Mer info

6. BÅTTUR PÅ DOUROFLODEN

Dourofloden slingrar sig fram 20 mil, från Porto till den spanska gränsen. På båda sidor av floden ligger vinodlingar som bildar vackra mönster i landskapet. Det är mycket populärt att göra en båttur längs floden, och många startar i Peso da Regua som ligger i hjärtat av Dourodalen. Peso de Regua är regionens största stad och härifrån kan man göra dagsturer eller längre kryssningar med båt eller traditionella barcos ribelos” till Pinão. Det går också att göra flodturer från den lilla staden Pinão där de traditionella båtarna ligger förtöjda nere vid kajen. Speciellt i solnedgången är det dämpade ljuset oerhört vackert när hela himlen lyser i svagt rosa och gul toner med bergen som bakgrund.

Mer info: www.dourovalley.eu/EN, www.douroazul.com 

 

Det är ett populärt nöje att åka båt på floden längs med sluttningarna där vinet odlas. Foto: Hélène Lundgren / HéLèNE LUNDGREN

7. KÖTTBUTIK I PINÃO

Cátia och hennes far Fernando Rebelo driver en mycket speciell liten köttbutik i Pinão. Butiken har funnits i 40 år och här säljs lokala korvar och skinkor, främst griskött från egna grisar samt mycket rökt kött. På disken står en söt liten vintunna med en kran. Från den serverar Cátia sina kunder ett glas av gårdens vin. Enligt Cátia är vinet rena hälsodrycken och hjälper mot ryggbesvär. Det ska drickas på ett speciellt sätt, och Cátia guidar oss igenom ritualen med korstecken. Cátia bjuder oss även på den ena lokala specialiteten efter den andra som smakar oerhört gott. Hon plockar fram en korv som är gjord speciellt för kvinnor. Den ser ut som en handväska och passar bra att ta med på en utflykt till stranden. Skinkorna röks sakta under tio dagar, och den speciella styckningen är hemlig. När vi ska gå får jag en speciell present. Det är en liten korv och Cátia säger ”det är mycket viktigt att korven hängs upp bakom en dörr med fönster, helst på en söndag eller en måndag”.

Mer info

 

Lilla staden Piñao. Foto: Hélène Lundgren / HéLèNE LUNDGREN

8. PORTVINSTILLVERKNING I QUINTA DA PACHECA

Quinta da Pacheca ligger i närheten av Lamego och är en av Dourodalens äldsta vingårdar. I mitten av september plockas druvorna för hand och placeras i stora granitkar som kallas ”lagares”. Människor står i rad, tätt intill varandra och trampar vinet med sina bara fötter så att druvorna krossas. Efter tre och en halv dag tillsätter man destillerad sprit, typ grappa eller Eau de vie av bästa kvalitet. Det stoppar fermenteringen och bevarar den naturliga sötman i vinet. Portvinet blir kvar i Dourodalen till våren innan det körs med lastbil till Porto. Traditionellt serverar man portvin som ett dessertvin efter middagen, till dessert, ost eller choklad. Det finns även vitt portvin som passar bra till olika portvinsdrinkar. Quinta da Pacheca är ett boutiquehotell och det är populärt bland bröllopspar att gifta sig här. På gourmetrestaurangen serveras det mycket bra mat och här hålls även matlagningskurser.

Mer info

 

Quinta da pacheca, nära Lamega, är en av dalens äldsta vingårdar. Foto: Hélène Lundgren / HéLèNE LUNDGREN

9. NYGRILLAD FISK VID KUSTEN – APULIA

Den lilla fiskebyn Apulia ligger vid Atlantkusten, några kilometer från Esposende. Längs kusten finns långa gyllene sandstränder, sanddyner, små enkla restauranger och karakteristiska väderkvarnar av sten. På den lilla familjeägda fiskrestaurangen Sereia do Atlantico serverar Joaquim och hans fru Maria Luisa Carvalho underbara nygrillade sardiner på en tallrik. Sardinerna smakar helt ljuvligt tillsammans med en bit lokalt bröd och ett glas kallt Vinho Verde. Jaoquims pappa arbetade som fiskare under många år och fisken han drog upp serverades direkt i restaurangen. Folk kommer hela vägen från Porto, Braga och Guimarães för att äta på byns välkända restauranger, och varje morgon är det fiskmarknad i Apulia. Den gamla fiskebyn Esposende är en annan populär semesterort med en sandstrand kantad av barrskog. På sommaren kommer många lokala turister hit på semester, och här finns norra Portugals största nattklubb.

Mer info

10. BO I MEDELTIDA KLOSTER – POUSADA MOSTEIRO AMARES - GERÊS

Pousada Mosteiro Amares - Gerês ligger mellan Braga och nationalparken Peneda Gerês, i den lilla staden Amares. Klostret byggdes på 1100 -talet av munkarna från cistercineordern och övergavs 1835. Då var klostret mycket förfallet, och med hjälp av en berömd arkitekt byggdes klostret om till ett lyxigt hotell med swimmingpool, tennisbanor och en flott restaurang. Precis utanför klostret ligger en gammal kyrka som är populär bland bröllopspar. Mycket av den gamla historiska stämningen sitter fortfarande kvar i de gamla stenlagda valven. I skymningen kan man sitta i trädgården med ett glas svalt Vinho Verde i handen och njuta av utsikten över bergen. Det är i det frodiga landskapet vid floden Minho, i nordvästra Portugal som det berömda Alvarinho vinet produceras. I staden Braga hålls i mitten av maj en Vinho Verde fest med vinprovningar, kurser och gastronomi.

Mer info

 

LÄS OCKSÅ: Här spelas Mästarnas Mästare in

11. KULTURELL OCH HISTORISK – GUIMARÃES

Den medeltida staden Guimarães är ett populärt utflyktsmål från Porto. Staden finns med på Unesco´s världsarvslista och för några år sen blev Guimarães utsedd till Europas kulturhuvudstad. Portugals första kung Afonso Henriques växte upp på slottet och 1128 vann han slaget vid São Mamede. Nationen Portugal föddes i Guimarães och när Afonso Henrique blev kung 1139, blev staden landets första huvudstad. I den gamla delen av staden finns små torg med kaféer, kullerstensgator, ett gammalt slott och vackra gotiska byggnader. Torget Largo da Oliveira är stadens mittpunkt med det gamla stadshuset, kaféer under olivträden och traditionella hus med gotisk arkitektur. På lördagskvällarna fylls hela torget med folk som sitter bänkade framför utomhusscenen där duktiga fadosångare och sångerskor avlöser varandra. På det stora torget Largo de São Gualtar ligger barockkyrkan Igreja de Nossa Senhora da Consolação e Santos Passos med två stora torn, byggda på 1700 -talet.

Mer info

 

Guimarães är ett populärt utflyktsmål från Porto. Staden finns med på Unescos världsarvslista. Foto: Hélène Lundgren / HéLèNE LUNDGREN

12. PORTUGALS ENDA NATIONALPARK – PARQUE NACIONAL DA PENEDA-GERÈS

Parque Nacional da Peneda-Gerès är Portugals första och enda nationalpark med slingriga vägar genom ett kulligt landskap. Floran och faunan i nationalparken är unik för Portugal med bland annat kungsörn, ugglor, vildsvin, utter, iller och varg. Nationalparken har främst ekskog och flera berg som är över tusen meter. De högsta är Peneda, 1 373 meter och Geres 1 545 m. Här finns också många floder, vattenfall och flera dammar. Vid en av dammarna ligger byn Vilarinho da Furna. 1971 dränktes staden helt dränktes, och ibland när det är torrt i markerna kan denna spökstad plötsligt dyka upp ur floden. I den lilla byn, Brufe med sina stenlagda hus och karakteristiska sädesförråd ligger en riktigt bra restaurang, Abocanhado. Restaurangen serverar traktens bästa mat och har en fantastisk utsikt över bergen. I närheten av bron över floden Homem kan man stanna till och ta ett dopp i det uppfriska vattnet.

Mer info

 

LÄS OCKSÅ:

• Sju bästa tipsen i Lissabon

• Bästa städerna för en härlig weekendresa

• Bada i vin på spa – nya trenden för bättre hy

Resfakta

Ta dig hit: Flyget går via Lissabon med TAP och via Frankfurt med Lufthansa. www.flytap.com/en-se/ och www.lufthansa.com. Det går även att flyga till Lissabon och ta tåget från Lissabon till Porto.

Ta sig runt: De historiska delarna av Porto och Guimarães är lagom stora att promenera runt. Från Porto till Dourodalen är det populärt att åka båt den ena vägen och sen ta tåget tillbaka. Att hyra en bil ger största flexibilitet.

Bo bra:

Teatro Hotel ligger centralt i Porto och är ett designhotell med teatertema. 

www.hotelteatro.pt

Bessa Hotel är ett fyrstjärnigt hotell i Porto med en fin takterrass. 

www.bessahotel.com

Pestana Pousada-Moisteiro Amares-Gerés har en historisk stämning och ligger i ett ombyggt kloster i Amares. 

www.pestana.com/en

Quinta Nova är en vacker vingård som ligger högt uppe bland kullarna i närheten av Pinão. 

www.quintanova.com

Santa Luzia är ett modernt designhotell i den historiska delen av Guimarães. 

www.santaluziaarthotel.com

Lamego Hotel ligger mitt i Dourodalens vindistrikt och har en pool samt en stor utomhusterrass.  

www.hotellamego.pt

Six Senses är ett ganska nyöppnat hotell som ligger i Samodães, mitt i Dourodalen. 

www.sixsenses.com

 

Äta gott:

Restaurante Barão Fladgate ligger nära floden, vid Taylor´s portvinshus, och har en fin utsikt över den historiska staden. Här serveras traditionella portugisiska rätter. 

www.baraofladgate.com 

Vintage House Hotel ligger i Pinão och har flotta hotellrum samt en trevlig gourmetrestaurang med utsikt över floden. 

www.vintagehousehotel.com

Quinta da Pacheca är en berömd vingård med en gourmetrestaurang som serverar mycket god traditionell mat i en modern tappning. 

www.quintadapacheca.com

DOC är en välrekommenderad restaurang som ligger vackert precis vid Dourofloden, mellan Régua och Pinão. 

www.ruipaula.com

Abocanhado ligger i den lilla byn Brufe i nationalparken och den rekommenderade restaurangen serverar traktens bästa mat. www.facebook.com/abocanhado/

Sereia do Atlantico restaurant är en liten familjerestaurang i fiskbyn Apúlia som serverar färska fiskrätter, skaldjur och goda nygrillade sardiner. tel 253983805.

Vinturer: Vinitur är specialiserade på kultur, mat, vinturer i Dourodalen. 

www.vinitur.com

 

Missa inte:

En eller flera portvinsprovningar i Vila Nova de Gaia, Porto där många av de gamla anrika portvinshusen ligger. Taylor´s, www.taylor.pt, Sandeman, www.sandeman.com och www.blog.winetourismportugal.com/10-wine-tours-you-cant-miss-in-porto

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande