Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
7 tips teneriffa elisabeth garcia tentip   publicerad text:
7 tips teneriffa elisabeth garcia tentip   publicerad text:
7 tips teneriffa elisabeth garcia tentip   publicerad text:
7 tips teneriffa elisabeth garcia tentip publicerad text:

Teneriffa – hemliga pärlor på vår kära favorit

Hisnande serpentinvägar, hemliga hotell, familjedrivna krogar och ett landskap som för tankarna till peruanska Anderna.

Trots att Teneriffa tar emot hundratusentals turister har ön fortfarande gott om platser dit få besökare hittar.

Elisabet Garcia Dahlbäck
Ett dubbelrum får du loss för runt 820 kronor, med frukost. Foto: BINGE ELIASSON

1. Hotel Rural Costa Salada

 

På nordvästkusten väl gömd mellan inhägnade papaya- och bananodlingar har fyra syskon förvandlat en kanarisk finca till ett litet familjedrivet hotell med 14 rum och poolanläggning. Läget på klipporna ovanför havet är ett perfekt gömställe där man kan varva lantlig ro med krogbesök och hisnande utflykter till bergsmassivet Anaga. Dubbelrum från 820 kronor med frukost.
Adress: Calle de la' Músiċa, San Cristóbal de La Laguna,
costasalada.com

 

ägen TF-12 genom Anaga slingrar sig längs med bergskammen som utgörs av tusen meter höga bergstoppar. Foto: BINGE ELIASSON

2. Anaga – nästan som Anderna

 

Den nordöstra delen av ön utgörs av ett makalöst vackert bergsmassiv med djupa raviner och utsikt över grönskande terrassodlingar som ger känslan av att man befinner sig i peruanska Anderna. Vägen TF-12 genom Anaga slingrar sig längs med bergskammen som utgörs av tusen meter höga bergstoppar med lodräta stup som störtar ner i havet. Området är ett av Unescos biosfärreservat och det är här du hittar öns bästa vandringsleder.

 

Fiskebyn San Andres är ett populärt utflyktsmål för Santa Cruz invånare. Foto: BINGE ELIASSON

3. San Andres – fiskeby med charm

 

Fiskebyn San Andres är ett populärt utflyktsmål för Santa Cruz invånare, framför allt under helgerna då stadens fisk- och skaldjurskrogar fylls på med familjer och sällskap som äter långlunch. El Túnel är en av dessa familjedrivna krogar som serverar generösa portioner och rena smaker till priser man blir lycklig av. Byn är också känd för sin ljusa långgrunda sandstrand Las Teresitas som består av sand som fraktats dit från Sahara.
Adress: El Túnel, Calle José Benigno Ramos, 7
eltunel.es

 

Här bjuds på prisvärd husmanskost och egenproducerat vin. Foto: BINGE ELIASSON

4. Guachinche Romance – lantliga familjekrogar

 

Längs med vägen upp mot Telde genom den grönskande Orotavadalen ligger en av öns Guachinches – små familjedrivna krogar som håller öppet från det att vinet har skördats till dess gårdens vin är slut – vanligtvis mellan 1 november till mars. Dessa små pop-up restauranger på bakgårdar och i garage är otroligt populära bland öborna för sin prisvärda husmanskost och egenproducerat vin.
Adress: Guachinche Romance, General Las Cañadas, Km 9, Barroso

 

Hotellet har 14 rum och poolanläggning. Foto: BINGE ELIASSON

5. Villalba Hotel Spa – prisvärt boende

 

Omgärdad av kanarisk tallskog utanför bergsbyn Vilaflor ligger det här rustika hotellet vars gäster till största delen består av vandrande par och sällskap, men också cyklister som Tour de France-vinnaren Chris Froome som använder hotellet som bas för sin höghöjdsträning. Hotellet har generösa utrymmen liksom inom- och utomhuspool och en Spa-avdelning. Hotellrestaurangen La Vendimias kök baseras på lokalt odlade råvaror som sköljs ner med gårdens eget vin från vinodlingarna längre ner i dalen. Dubbelrum från 950 kronor med frukost.
Adress: Camino San Rouque, Vilaflor
hotelvillalba.com

 

Chiringuito, La Pirata. Foto: Elisabeth Garcia

6. Chiringuito La Pirata – less is more

Intill stranden La Tejita söder om öns södra flygplats ligger den här hemliga chiringuiton – ett slags enklare strandrestaurang där man äter allt från bläckfisksallad till cheviche och paella. Allt sköljs ner med öl eller vin i plastglas. Det finns flera chiringuitos runt ön, två andra bra alternativ är Las Salinas väster om stranden Los Gigantes och Mana Nui intill Montaña Amarilla i badorten Las Galletas.
Adress: Paseo Sotavento - La Tejita s/n, El Medano

 

. Vill du inte köra själv rekommenderas att ta en av byn Santiago de Teides – alltså en taxi. Foto: BINGE ELIASSON

7. Masca bjuder på kittlande höjdskillnader

 

Serpentinvägarna som leder ner till pittoreska bergsbyn Masca på öns nordvästkust är en nervkittlande resa som kräver sin chaufför. Vill du inte köra själv rekommenderas att ta en av byn Santiago de Teides taxibilarna som dagligen kör turister fram och tillbaka till bergsbyn vars vita hus klättrar vackert på bergsluttningarna i Tenobergen – ett område som också är populärt för sina vandringsleder.
Adress: Masca, Buenavista del Norte

 

Vandra runt i Garachico och njut av en fridfull kanarisk atmosfär. Foto: BINGE ELIASSON

8. Garachico – charm och havsbassänger

 

Charmiga byn Garachico på öns nordvästkust är inte bara känd för att hon var också öns första hamn, byn begravdes också till stora delar av ett vulkanutbrott i början av 1700-talet. I hamnen har lavan bevarats i form av naturliga lavabassänger som fylls på med havsvatten. Vandra runt i Garachico och njut av en fridfull kanarisk atmosfär med kullerstensgator och koloniala kvarter. Strax utanför byn ligger bananfincan El Patio där delar av gården är det lantliga hotellet, Hotel rural El Patio.
hotelpatio.com