GUIDE: Upptäck Georgiens huvudstad Tbilisi
TBILISI, GEORGIEN. Tbilisi gör mig varm i bröstet. Upprymd. Som en bok jag inte kan sluta läsa. Så fort jag vikt omslaget med Kaukasus bergstoppar åt sidan, kastas jag in i en skön värld som gränsar mellan öst och väst och mellan ordning och kaos. Där ingenting är förutsägbart.
Solen reflekteras i glaset över den spektakulära fredsbron när jag går över floden Mtkvari. Bakom mig tornar det futuristiska konserthuset upp sig med två jättetuber i silver. Till vänster svävar gamla trähus likt svalbon över vattnet, intill Metechikyrkan. Och rakt fram reser sig berget med de äldsta kvarteren, krönta av fästningen Nariqala. Det var där, kring de svaveldoftande varma källorna, som staden en gång tog form.
Tbilisi kommer nämligen från ordet Tbili, som betyder varm. I dag ger termalbadens kupolformade tak, och moskén där sunni- och shiamuslimer unikt nog samsas om utrymmet, en känsla av att vara någonstans i Centralasien.
LÄS MER: Stor guide till Albanien – årets hetaste resmål
Jag köper en tjurtjchela – valnötter stöpta i druvjuice – och kisar upp mot Nariqala. Utsikten därifrån är fantastisk och man kan ta zipline ner till botaniska trädgården. Men jag vill inte trängas med alla andra utan tar en vindlande trappa till Café 144 Stairs i stället. Där är stadsvyerna lika fina och jag kan i lugn och ro njuta av en kaffe och kika på kaféets coola georgiska konst.



Så här är det hela tiden i Tbilisi. Man översvämmas av en mångfald som tidigt blev en del av livsstilen här. Georgierna har ju genom historien levt sida vid sida med invaderande mongoler, turkar, perser och ryssar. Sidenvägen fick nya tankar och idéer att flöda här. Och även om det har satt sina spår så har kärnan i den georgiska kulturen bibehållits, liksom språket, vid sidan om influenserna. Allt samspelar, som i georgisk polyfonisk sång, där sju stämmor finner en mäktig harmoni.



Upptäck Betlemigatan – och vackra balkonger
Men fastna inte i Gamla stan. Bara några kvarter bort är det knappt några turister och inte lika tillrättalagt. Här kan man kika in på spännande bakgårdar och gå ”all in” när det gäller Tbilisis mosaik av balkonger. Den vackraste ligger på Betlemigatan. En knarrande trätrappa med färgade glasfönster leder upp till snidade träpelare som tillsammans med fikonträd ramar in balkongen. DET, är Tbilisi för mig. Balkongen ligger i Sololaki, ett distrikt som växte fram under tsarryska tiden när staden blomstrade kulturellt och fick författare som Lev Tolstoj och Alexander Dumas att söka sig hit.
LÄS MER: Nu blir det lättare att resa till Georgien och Albanien
En bit bort, i ett slitet jugendhus, huserar georgiska Författarförbundet. Där lagar en av landets mest kända kockar, Tekuna Gachechiladze, lyxiga måltider på den vackra innergården. Hennes mat är traditionellt georgisk med en twist, något hon blivit ifrågasatt för.
– Under sovjettiden stagnerade allt och vi höll hårt fast vid det georgiska för att överleva, vi vågade inte förändra, säger Tekuna.



– Men det som egentligen är typiskt georgiskt, och det gäller inte bara mat, är det innovativa. Att inspireras. Ge och ta. Som vi gjort genom hela vår historia.
Georgisk mat bygger på bra råvaror, ekologiskt och närodlat, och har gärna smak från öst som valnötter, vitlök, koriander och chili. Det finns också en förkärlek för smårätter. Som på Café Leila där menyn är helt vegetarisk/vegansk. Deras vegoröror och georgiska ostar är gudomliga. Man måste också prova en chatjapuri på ett gatukök, en slags korsning av pirog och pizza med massor av ost, och georgiska dumplings, Chinkali.
Missa inte vinbussen och loppmarknaden vid Dry Bridge
Shopping då? Underjordiska Meidan Bazar har det mesta i presentväg. Och missa inte loppmarknaden vid Dry Bridge med alltifrån antikviteter till sovjetnostalgi. Där kan du fynda bland LP-skivor, gamla kameror och gasmasker från andra världskriget. Det är en egen värld för sig. Precis som andra sidan floden. Där Fabrika ligger, en industrilokal från sovjettiden som förvandlats till vandrarhem med barer, restauranger, ung design, fullt ös och mycket hipsters.
Ett helt nytt sätt att upptäcka Tbilisi på är att ta Vinbussen. Ja du läste rätt: VINBUSSEN! Faktum är att vinet föddes i Georgien. Åtminstone tyder nya, 8 000 år gamla, utgrävningsfynd på det. Dessutom finns det över 500 olika druvsorter i detta lilla land, en genetisk mångfald som kan innebära att även själva drycken vin har sitt ursprung här. I dag har mycket av sovjettidens massproduktion återgått till familjeägda vingårdar som producerar kvalitet igen. Delvis i enorma traditionella lerkrus, så kallade kvevri, som grävs ner i marken, en process som är så unik att den Unescoskyddas. Man kan alltså inte besöka Tbilisi utan att prova georgiskt vin. Och Vinbussen är en kul kombo av sightseeing och vinprovning i ett.



LÄS MER: Staden under jord är fylld av två miljoner flaskor vin
Jazztoner letar sig ut genom fönstret på ett slitet hus med byggställningar. De kommer från restaurang Purpur en trappa upp där inredningen är romantisk. Antikviteter, vintage och blommiga dukar får det att kännas som att gå in i någons vardagsrum. Besökaren kan nästan förnimma det liv som en gång utspelades här, när huset ägdes av en köpman som handlade längs sidenvägen och hade ett kamelstall på bottenvåningen. Livebandets mjuka jazz virvlar runt i vardagsrummet liksom ett glas rött Saperavi Kvevri i mitt inre.
Författaren Dato Turashvili om framtiden för Tbilisi
Hur ska det gå för Tbilisi, ja hela Georgien, som med självständigheten 1991 till slut började färdas på sin egen väg, mot demokrati, För kampen är inte över än. Kvar finns korruption, auktoritära krafter, fattigdom och hur är det med nationalismen?
– Vi har varit öppna mot alla kulturer och religioner under så många sekler, säger min vän författaren och vinkännaren Dato Turashvili, när han sätter sig vid mitt bord.
– Vi gillar förstås inte allt, fortsätter han. Men vi har alltid haft en stor öppenhet. Vi har till och med ett speciellt uttryck på georgiska att ”varje gäst är en Gud”. Vår kultur skulle vara väldigt fattig utan andras influenser. Vi kan inte vara lyckliga utan andra. Så det där är inte farligt för oss. Tror jag. Hoppas jag!
Dato sätter fingret på det jag söker. Det som skapar stadens varma atmosfär. Tbilisi är inte perfekt, den har sina skavanker, och framför allt har staden ett stort hjärta.
Resfakta: Tbilisi, Georgien
Resa hit: Air Baltic via Riga, LOT via Warszawa, Turkish Airlines via Istanbul. ToR ca 2 000-4 000 kr.
Bästa tiden: Vår och höst. Högsommaren kan bli väldigt varm, om du inte åker upp i bergen.
Restid: 6-8 timmar inkl ett byte.
Språk: Georgiska. Många kan ryska. Alltfler kan engelska, men utanför stan är det svårare.
Valuta: 1 Lari (GEL) är ca 3,6 SEK.
Prisnivå: Man får mycket för pengarna i Georgien. En middag för två med bra georgiskt vin ca 200–350 kr. Juste vandrarhem ca 90-220kr/natten. Dubbelrum på små mellanklasshotell ca 6-800kr/natten. Ett tips är också att söka på Airbnb.
Tidskillnad: +2 timmar.
Bra att veta: Av Georgiens 3,9 miljoner invånare bor 1,1 i Tbilisi. Om du har tid, gör en dagstur eller 2-dagarstur till Kazbegi och kom lite närmare Kaukasus. Bäst är att kombinera Tbilisi med en längre vandring i till exempel orörda Tusjeti, där miljön är som i Game of Thrones. Georgien är så mycket mer än sköna Tbilisi.
Läs mer: georgia.travel och georgianexperience.com
GUIDE: 13 tips i Tbilisi
SE & GÖRA
1. VIN-bussen
Sippa på vin medan du åker runt och lär dig om både Tbilisi och georgiskt vin. Start: Europatorget. Stopp: vinkällaren Vineria.
facebook.com/WinGoTours/
2. Zipline till Botaniska
Hoppa på vid Nariqalafortet och swisha ner till en bortglömd oas bland vattenfall och växthus.
Adress: Bambis Rigi st 12, nbgg.ge
3. Hipsterhänget Fabrika
Häng med stans hipsters i retromiljö i en gammal klädfabrik från sovjettiden. Justa barer, restauranger, fräckt vandrarhem och ung georgisk design.
Adress: Egnate Ninoshvili st 8, fabrikatbilisi.com
4. Balkongjakt
Börja i Gamla stan och fortsätt bortom turiststråken till Sololaki & Madatovi. Snöa in på detaljer och snickarglädje från flera epoker. Ta del av vardagen.
Adress: Betlemi st 3, Mikheil Tsinamdzghvrishvili st 1



ÄTA & DRICKA
5. Café Leila
Café Leila har bara vegetariskt/veganskt på menyn. Galet goda röror, georgiska ostar, färskpressade juicer, vegantårtor. Ekologisk mat som lagas först när du beställt.
Adress: Ioane Shavteli St 18
6. 144 Stairs Cafe
144 Stairs Cafe har utsikt över hela stan och georgisk modern konst på väggarna.
Adress: Salami st 14, www.facebook.com/144stairs/
7. PurPur
Slitet retrochict vardagsrum med skön livemusik. Dröm dig bort till livet förr med ett glas kvevri och mat i som är en europeisk-asiatisk fusion.
Adress: Abo Tbileli st. 1, purpur.ge
8. Café Littera
Café Littera serverar lyxig gourmetmat på stans kanske vackraste innergård.
Adress: Machabeli st 13, www.facebook.com/cafelittera
9. Dive bar
Förfesta i cool miljö med quizkvällar och beer pong.
Adress: Revaz Laghidze St 12



SHOPPING & NÖJEN
10. Loppis vid Dry Bridge
Fynda antikviteter och sovjetnostalgi och spela backgammon med gubbarna.
11. Meidan Bazar
Handla presenter i underjordiska Meidan Bazar och ta en chatjapuri eller prova kvevrivin i någon av vinbutikerna på Lezelidzegatan (Kote Afkhazigatan).
BO BRA
12. Room Hotels
Läckert designhotell med fantastisk frukost.
Adress: Merab Kostava st 14, roomshotels.com/tbilisi/
13. Marco Polo Hostel
Charmigt, centralt och prisvärt vandrarhem med hjälpsam personal.
Adress: Shota Rustaveli av 38-2, swedish.hostelworld.com
ERBJUDANDE: Prenumerera på Allt om Resor – få 3 nummer för 69 kronor (49 procent rabatt!)