Järnvägsbron Glenfinnan blev världsberömd genom Harry Potter-filmerna. I hela fyra av filmerna ses bron och ångtåget Hogwarts Express.
1 av 2: Järnvägsbron Glenfinnan blev världsberömd genom Harry Potter-filmerna. I hela fyra av filmerna ses bron och ångtåget Hogwarts Express. Foto: Shutterstock
Polnish Chapel nära Lochailort.
2 av 2: Polnish Chapel nära Lochailort. Foto: MARKO T WRAMéN / ©2017 MARKO T WRAMÉN AND ANNA W THORBJÖRNSSON

Tågsemester till Skottland – stor guide med 6 tips

Uppe i nordvästra Skottland böljar hedarna mellan berg och fjordar. I väglös terräng skuttar hjortar över porlande bäckar. Genom hela landskapet ringlar tågrälsen. Följ med författarna till boken ”Med tåg genom Europa” till en av världens vackraste tågsträckor.

West Highland Line är en av de mest spektakulära tågresorna i Storbritannien – och världen. En unik tåglinje som går genom de västra hög­ länderna från Glasgow via Fort William och hela vägen ut till fiskeläget Mallaig. Från London är det fint att ansluta via The Caledo­nian Sleeper, ett av få nattåg i Storbritannien. Varje kväll utom lördagar avgår två Caledonian­ tåg norrut från Euston Station i London. Det tidiga tåget kallas Highlander Route och delas i tre delar tidigt på morgonen i Edinburgh för att fortsätta mot Aberdeen, Inverness och Fort William. Den senare avgången kallas Lowlander Route och delar sig i två delar i Carstairs där ena tåghalvan går till Edinburgh och den andra till Glasgow.

Det är mysigt med frukost ombord på tåget, och man har satsat 150 miljoner pund på 40 nya vagnar som är betydligt bekvämare än de gamla. Bättre ljudisolering, lyxigare hytter och fler duschar (det finns till och med dubbelsäng för den som vill betala) samt en smartare och mjukare koppling mellan vagnarna som sägs trolla bort stötar och klonk när man kopplar om vagnarna, allt för resenärernas nattsömn.

Tåget Caledonian Sleeper går från London Euston till Glasgow. Foto: MARKO T WRAMéN

LÄS MER: 9 häftiga resor med nattåg 

Från Glasgow till fjorden Loch Clyde

Vi rullar in på Glas­gow Central Railway Station, ett stort bygge från 1879. Vi promenerar sedan genom en inte alltför vacker stadskärna mot Queen Street Station, knappt tio minuter bort. Här börjar den berömda West Highland Line. Sträckan är en historisk järnväg dragen delvis genom väglös terräng högt upp i Högländerna och öppnades för trafik i etapper mellan 1894 och 1901. Det går tre tåg om dagen hela vägen till Mallaig ute vid kusten, en resa på fem timmar och 14 minuter. Vårt mål för dagen är dock pyttelilla Glenfinnan (restid från Glasgow 4.25).

När vi kommit ut ur Glasgow öppnar fjorden Loch Clyde sig, och efter det blir det bara vackrare och vackrare. Sedan reser sig landskapet allt högre, medan fjordarna sträcker sina glittrande fingrar långt in i landskapet. En flottbas skymtar förbi mellan träden i Gare Loch. Överallt syns frodig grönska, men så regnar det också mycket här. När rälsen möter Loch Long är bergen på andra sidan höga med nakna toppar överst, skog längre ner och vatten i botten. En stor herrgårdsliknande byggnad glittrar i solen på andra sidan fjorden, vid Ardgartan. Det känns som platsen för en roman eller kanske en stillsam brittisk film om undertryckta känslor och hemliga begär. 

Ardgartan sett från tåget på sträckan Glasgow-Glenfinnan. Foto: MARKO T WRAMéN

Corrour är en av landets mest avlägset belägna järnvägsstationer

I Crianlarich delas tåget. En del fortsätter till Fort William och Mallaig, den andra till Oban. Vid Horseshoe Viaduct strax norr om Tyndrum tar tåget en fin sväng på en bro över dalgången med forsande vatten.

I nationalparken Rannoch Moor rullar tåget fram i annars väglös terräng. Hit kommer du bara med tåg eller till fots (om du inte har helikopter). Här och där syns vandrare på hedarna, den 154 kilometer långa vandringsleden West Highland Way löper förbi och flera passagerare kliver av eller på i full vandringsmundering.

Strax söder om Corrour rusar två hjortar graciöst över heden, och en husruin vilar vackert vid en fors. Det är som om vi färdas genom en roman av Tolkien, eller kanske ett ovanligt stillsamt avsnitt av ”Game of Thrones”.

Just Corrour är för övrigt en av Storbritanniens mest avlägset belägna järnvägsstationer, och med 410 meter över havet den högsta punkten under resan. Efter Corrour passerar vi sjön Loch Treig, hela tiden dyker nya vackra vyer upp. Vid Inverlair Falls svänger en flod tvärt i en serie vattenfall. Nu syns fler träd igen och hagar med får som har stora snurrade horn.

Sedan dyker floden ner i en djup klippravin precis vid sidan om spåren. Fort William är den första större orten efter Glasgow. Här ändrar tåget riktning – fram blir bak. Det bjuds fina vyer på alla håll, men kanske sitter man ändå bäst på vänster sida på väg västerut.

The Jacobtie ångtåg avgår från Mallaig mot Fort Williams. Foto: MARKO T WRAMéN

LÄS MER: Guide: 10 restips värda att besöka i vackra Wales 

Glenfinnan har gjort sig känd från filmerna om Harry Potter 

Den lilla orten Glenfinnan ligger bara en halvtimme från Fort William. Men först ska tåget passera över den berömda viadukten med namn efter byn. Bron finns avbildad på skotska sedlar och har förekommit i flera brittiska filmer och tv-serier. Världsberömd blev järnvägsbron ändå först genom Harry Potter- filmerna – i hela fyra av filmerna ses bron och ångtåget Hogwarts Express. 

Vacker vy från lokaltåget mellan Mallaig och Glasgow. Foto: MARKO T WRAMéN

Man ser lite av bron när tåget rullar över, men bäst är att kliva av i Glenfinnan och vandra tillbaka för att ta en ordentlig titt. Promenaden följer en liten stig från stationen genom ett storslaget landskap. Räkna med 20–30 minuter och ha stadiga och gärna fukttåliga skor. 

Bron stod klar 1898, är 380 meter lång och 30 meter hög. Den är faktiskt gjuten i betong och inte som man kanske kan tro byggd av stenblock. Det som gör den så vacker är den fint rundade formen och de höga valven – bron liksom svänger sig över dalgången. Dessutom ligger den fint med kullar och berg på ena sidan och fjord och hav nära på den andra.

För dem som gillar gamla tåg är The Jacobite något att sukta efter. Sedan 34 år tillbaka trafikerar företaget West Coast Railway sträckan Fort Williams-Mallaig med gamla ånglok och vintagevagnar. Det var dessa som fick ställa upp i Harry Potter-filmerna som Hogwarts Express. Vi föredrar nog ändå att resa med det vanliga tåget och i stället vandra bort till bron för att kunna njuta av hela den storslagna vyn när ångloket stånkar fram över Glenfinnan Viaduct – det är vackert även när det regnar och blåser.

Den berömda viadukten Glenfinnan finns avbildad på skotska sedlar och har förekommit i flera brittiska filmer och tv-serier. Foto: MARKO T WRAMéN

Puben Inverie är listad som en av de bästa i Skottland

Man skulle kunna vända tillbaka österut igen efter Glenfinnan. Men har du tid är det inte dumt att fortsätta till tåglinjens slutstation i Mallaig, det tar knappt 50 minuter. Från Mallaig går färjor ut till ögruppen Hebriderna, och tack vare tågturismen finns det flera små restauranger, pubar och butiker.

Under en hamnpromenad hoppar vi spontant på en liten färja som är på väg att lägga ut. Den går till orten Inverie på halvön Knoydart. Det är en fin båttur med vackra vyer, och både när vi kastar loss och kommer tillbaka till Mallaig hälsas vi av en stor nyfiken gråsäl i hamnbassängen. Inverie är känt för att ha Storbritanniens mest avlägsna pub (i alla fall på fastlandet), The Old Forge, men är också utgångspunkt för vandring, terrängcykling och bergsbestigning. Båtturen tar cirka en halvtimme. För att nå puben och byn får man antingen vandra 29 kilometer eller ta båten. Puben är listad i flera böcker som en av de bästa i Skottland. Här bjuds det ofta levande musik, det hälls upp kall öl och serveras vilt, fisk och skaldjur, allt fångat eller jagat lokalt. Ett fint ställe att avsluta en rälsresa genom väglöst land på.

RESFAKTA: TÅGET GENOM SKOTTLAND

Bästa tiden: Vår, höst och tidig sommar. 

Tidsskillnad: -1 timme.

Språk: Engelska. 

Valuta: Brittiska pund (GBP).

Prisnivå: Ungefär som i Sverige, alkohol något billigare.

TÅGLINJER

The Highland line 

Mer information om stationer, rutter, tid- tabeller finns på Scotrails hemsida. Här säljs också lokala tågluffarkort för Skottland. 

The Jacobite

Harry Potter-tåget med ånglok och gamla vagnar. Boka i god tid, det blir snabbt fullt. Samma företag kör också The Scarborough Spa Express (Carnforth–York eller Scarbo- rough) och The Dalesman (Settle–Carlisle).  Mer info: westcoastrailways.co.uk 

Ångtåget The Jacobtie trafikerar sträckan Fort Williams - Mallaig. Foto: MARKO T WRAMéN

GUIDE: 7 TIPS I SKOTTLAND

1. Båttur till byn Inverie

Fin båttur till den isolerade halvön Knoydart och byn Inverie. Båtturen från Mallaig tar cirka en halvtimme. Ha god marginal för återfärden, man vet aldrig med havet. Mer info: westernislescruises.co.uk

2. The old Forge, Knoydart

The old Forge, i Inverie på Knoydart, är en trevlig och populär pub, listad som den mest avlägset belägna på fastlandet i Storbritannien. Stängt onsdagar, annars öppet 11:00 till 23:00.

3. The Pot Still, Glasgow

Som namnet antyder är The Pot Still specialiserade på whisky och har 700 sorter på hyllorna förutom ett vettigt ölutbud och traditionella skotska pajer. Puben blev utnämnd till AA Pub of the Year (Scotland) 2018–19.
Adress: 154 Hope Street

4. The Prince's house hotell, Glenfinnan

The Prince's house hotell i Glenfinnan är ett bekvämt landsbygdshotell med restaurang och bar.
Adress: Main Street Glenfinnan
ANNONS: Läs mer och boka The Prince's house här [extern länk]

5. Pottery & tea room, Knoydart 

Knoydart pottery & tea room är ett gulligt kafé i Inverie, strax bortom puben. Här kan du få soppa, smörgås och hembakat samt te och kaffe. Dock ingen alkohol, öl köps på besökscentret/butiken i närheten. Fin terrass med havsutsikt.
Adress: Dun Ban, Doune

6. Chlachain Inn, Mallaig

Chlachain Inn i Mallaig har lokala brygder i sortimentet, och på menyn finns färsk fisk och skaldjur. Mycket gott, och inte dyrt heller.
Adress: Davies Brae

LÄS MER: Upplev den vildaste naturen – i Skottland 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande