Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Ta tåget genom natursköna Schweiz

Schweiz är landet där resandet går som på räls. Tågnätet är vidsträckt, och det finns nästan inte en dalgång som inte täcks av en tåglinje. Och att förflytta sig i detta mäktiga landskap av höga berg och djupa dalar är en upplevelse utöver det vanliga.

Som pärlor på ett radband dyker den ena byn efter den andra upp utanför tågfönstret när vi har lämnat tågstationen i Zürich. På sluttningarna går betande kor med bjällror runt halsen. Vi reser med Golden Pass Line från storstaden mot den betydligt lugnare och lantligare idyllen Luzern vid foten av det mäktiga Pilatusberget vid Luzernsjöns strand. Här ligger sommarresidenset Gütsch på bergets sluttning som ser ut att vara hämtat ur Walt Disneys film ”Törnrosa”. 

Längs vår resväg genom Schweiz dramatiska alplandskap dyker andra filmer upp i minnet. I den klassiska Bondfilmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst” jagas skurken Blofeld nedför alptoppen Mürren, och i ”Levande måltavla” är det omvända roller med Roger Moore i hisnande fart nedför Piz Palüs branter. 

På tåget mot Luzern möter jag det svenska paret Lasse Gustafsson och Anne-Charlotte Knutsson som har rest från Sverige med tåg via Tyskland till Schweiz för att sedan fortsätta till Italien och vidare till Paris innan de återvänder hem igen.

– Det är första gången som vi gör en tågresa genom Europa sedan tågluffartiden på 1970-talet, en Interrail 2.0 skulle man kunna kalla det, säger Lasse Gustafsson. Det är en resa med stort R och en betydligt större upplevelse än att dimpa ner någonstans med flyg. Jag känner mig ung på nytt.

LÄS MER: 9 häftiga resor med nattåg 

Tåget är ett sätt att resa som ligger djupt förankrat i schweizarnas själsliv och som de är mycket stolta över. Foto: Jörgen Ulvsgärd

”Sound of music”-vy från tågfönstret

Han får medhåll av sitt resesällskap Anne-Charlotte.

– Vi gör en ”Greta-resa”, som ett tyskt par vi mötte på tåget genom Tyskland uttryckte det. Schweiz är ett fantastiskt tågland, nästan för vackert ibland. Det är en ”Sound of music”-vy hela tiden. Att få njuta av detta landskap från en riktig restaurangvagn där man blir serverad på vita dukar förstärker upplevelsen.

En som också uttryckte sin ambivalens inför det storslagna schweiziska landskapet var författaren Somerset Maugham, som i en av sina romaner lakoniskt konstaterar att Luzernsjöns vatten är för blått, bergen för snötäckta och att denna skönhet är mer irriterande än entusiasmerande. 

– Visst kan man ibland bli nästan lite blasé inför denna naturskönhet. Men de ideliga växlande väderförhållandena får mig att ständigt betrakta landskapet med nya ögon, säger Anne-Charlotte.

Jag reflekterar över detta när jag stiger ombord på en av alla dessa vita ångbåtar som pilar kors och tvärs mellan byarna utmed Luzernsjöns stränder. I dag har de kompletterats av flera eldrivna passagerarbåtar som ljudlöst tar mig över detta blå vatten till byn Vitznau, varifrån vi tar kugghjulståget uppför berget Rigi Kulm, 1 798 meter över havet.

Här uppifrån blir sjön en reflekterande skärm som kastar sitt bländvita ljus likt en jättelik solkatt upp mot de kringliggande bergen. Det är inte konstigt att orten döptes till Luzern, som betyder ”upplyst” – extra passande eftersom det var här som Europa först begåvades med växelströmmens elektriska ljus.

Den medeltida taktäckta träbron Kapellbrücke över floden Reuss i Luzern är ett uppskattat turistmål. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Nu kan du boka tåg till hela Europa online 

Montreux – som Rivieran fast med en sjö

Från ett milt och solbestrött Luzern över passen Giswil och Kaiserstuhl bromsar tåget sakta nedför de branta klipphyllorna för att mötas av ett nästan tropiskt landskap med palmer och terrasserade vinfält och Genèvesjöns stilla vatten som fond. Nu har klimatet växlat, språket likaså. Tyskan har fått ge vika för franskan. Montreux är som Franska rivieran, fast lugnare och kantad av en sjö i stället för ett hav. För många av oss ger staden associationer till jazz- och tv-festivaler och inte minst till Queenlegenden Freddie Mercury, som i dag står staty nära det hus som han bodde i. Här i Montreux hade gruppen sin studio, och det var här den berömda låten ”Smoke on the water” med Deep Purple kom till. Sången syftade på den berömda branden som ödelade kasinot under Frank Zappas spelning 1971.

Nu besöker jag inte staden för att gå på jazzfestival, utan för att bevittna den senaste upplagan av den gigantiska vin- och skördemässan Fête des Vigneron som bara går av stapeln vart tjugonde år. En gigantisk fest som är en hyllning till jordbruket och vinet, men också till konsten, teatern och musiken. Under oss utmed Genèvesjöns sluttningar av berget Mont Fleuri ligger vinfälten tätt. Molnen sveper i lätta flor runt bergen när vi på eftermiddagen besöker vinbonden i fjärde generationen Jacques Joly på Cave Joly i byn Grandvaux. Här plockas alla druvor för hand, och här trivs den klassiska chasselasdruvan som bäst, en druva som ger viner med drag åt sauvignon blanc, men här odlas också en mycket uppskattad pinot noir från AOC Lavaux. 

– Vinrankorna får sitt ljus från solen, reflexerna från vattnet, och ljus- och värmestrålningen från stenmurarna som omger våra vinfält. Det ger tillsammans optimala förhållande för att skapa bra viner, säger Jacques Joly. 

Schweiz är ett ganska anonymt vinland, som dock producerar viner av yppersta världsklass. I skydd av Jurabergen och Alperna är klimatet perfekt för vinodling. Volymerna är däremot små och dyra och avnjuts därför bäst på plats. Sångaren Prince hör till de schweiziska vinentusiasterna – ”Take me to the vineyards of Lavaux”, sjunger han i låten ”Lavaux”. 

Innan jag reser vidare hinner jag besöka Montreux mest berömda byggnad, det mytomspunna Château de Chillon från 1100-talet där Savojens grevar bodde på somrarna. Slottet har också under en tidsperiod varit fängelse och inspirerade lord Byron till att skriva dikten ”The prisoner of Chillon” om en av slottets fångar. 

Vid Genèvesjöns strand i Montreux råder medelhavsklimat med palmer och blomsterprakt. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Magiska tågresan – med fri tillgång till champagne 

Med Glaciärexpressen mot Zermatt

Tidigt nästa morgon fortsätter tågresan mot Visp, där vi byter till Glaciärexpressen som fraktat passagerare mellan Sankt Moritz och Zermatt sedan 1930-talet. Tåget är för övrigt det enda sättet att ta sig sista sträckan till byn Zermatt. Stämningen i kupén är internationell. Här sitter passagerare från Asien, Sydamerika och Europa med mobilkameran i högsta hugg. Spektakulära, nästan överjordiska vyer möter oss när vi smyger förbi Oberalp-passets glaciärer och snöhöljda toppar och vidare genom Nikolaidalen, den djupaste dalgången i landet innan den majestätiska och välbekanta silhuetten av Matterhorns 4 478 meter höga topp dyker upp i synfältet. ”Great are the works of the Lord”, står det på en skylt. Närmare himlen är det hur som helst svårt att komma, kommenterar en av turisterna.

Hit till denna ikoniska by vid foten av Matterhorn, lockas tusentals besökare vinter som sommar. En stor del av byn består av gamla timrade hus patinerade av sol och vind. Ljudbilden är lika tyst som i Venedig. Det är bara klampet av pjäxor, stavar och vandringsskor som hörs. Stjärnrestaurangerna ligger däremot tätt, vilket innebär att många gör denna avstickare enbart för en övernattning och en god måltid.

På restaurangen Chez Vrony med Matterhorn som fond möter vi ett par från Sankt Moritz som enbart har åkt hit för en måltid.

– En häftigare miljö och godare mat är svårt att hitta, konstaterar de och skålar i champagne.

Efter Zermatt, i byn Andermatt, i alplandets hjärta lämnar vi Glaciärexpressen. Vi tar i stället tåget Wilhelm Tell Express som sakta bromsar sig nedåt genom den dramatiska Schöllenenravinen till lilla Göschenen. Vi befinner oss i mynningen till Sankt Gottharbstunneln som ska ta oss mot den tropiska och soliga kantonen Ticino, Schweiz italiensktalande region. Nu dyker bynamnen som vi passerar upp på italienska, som Riazzino och Cadenazzo. Kantonen, som gränsar till Maggioresjön och Luganosjön, har medelhavsklimat, en frodig subtropisk flora och en avslappnad livsstil med italienskinspirerad mat. 

Det är lätt att bli förförd av södra Schweiz skönhet när Luganosjön dyker upp utanför tågfönstret och stationsnamnen ropas ut på italienska. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Kolla in världens mest långsamma expresståg 

Ticino och båttur på Luganosjön

Ticino är Schweiz viktigaste finanscentrum efter Zürich och Genève. Hit har alltid folk med gott om pengar sökt sig, men också kultureliten. Kända musiker, författare och konstnärer har under alla tider dragits till det behagliga klimatet i denna sydligaste kanton – författaren och Nobelpristagaren Herman Hesse är bara en i raden.

När dalgången Valle Leventina smalnar av stannar tåget i Bellinzona, kantonens huvudstad. Här byggdes redan på 1100-talet gigantiska borgar och bastioner, som i dag är populära sevärdheter, inte minst medeltidsborgen Castelgrande med de två andra systerborgarna Castello di Montebello och Castello di Sasso Corbaro inom synhåll. 

En båttur på Luganosjön är närmast ett måste för dem som besöker Ticino. Till fots vandrar vi stigen utmed sjön till den lilla isolerade byn Gandria vid foten av Monte Bré. Byn hänger bildligt talat på klippväggen ner mot Luganosjön. Inte svårt att förstå att denna lilla svåråtkomliga by en gång var ett smuggelnäste av rang. Därifrån tar vi sedan båten till andra sidan sjön för ett klassiskt besök i en ”grotto”. Det finns hundratals i bergen runt Ticino, enkla restauranger som serverar rustik och lokal mat. Vi gör strandhugg på Grotto Pescatori på andra sidan Luganosjön.

Vill man undvika att ta samma väg tillbaka för att få uppleva hela tågsträckan utmed den över hundraåriga bergsjärnvägen Rhätische Bahn från den italienska gränsstaden Tirano till Chur och vidare till Zürich kan man ta bussen mellan Lugano och Tirano för att sedan hoppa på tåget där. Längs denna tågsträcka med Bernina Express, en av världens tre världsarvsklassade tåglinjer, tar vi oss genom Burgenland, stiger upp mot Morteratsch-glaciären, passerar den mäktiga Solis-viadukten, fortsätter genom 55 tunnlar och över 196 broar innan vi efter fyra timmar når den medeltida staden Chur, landets äldsta stad. 

Räknat per kilometer och år är schweizarna världens mest tågresande folk, och man brukar säga att för schweizarna är tågåkandet en livsfilosofi. Jag har inte svårt att förstå varför.

En båttur på Luganosjön är ett måste för besökare i Ticino. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Upptäck mysiga Ticino – Schweiz tropiska Riviera 

RESA HIT: SCHWEIZ

Resa hit: Tåg till Zürich via Köpenhamn och Hamburg. Det går också att ta nattåget som avgår från Hamburg på kvällen och anländer till Zürich nästa morgon, bahn.de@oebb.at. Swissair och SAS flyger direkt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Zürich. Under flygplatsen finns en tågstation med förbindelser till resten av Schweiz. 

Bästa tiden: April till november.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Franska, tyska och italienska beroende på vilken kanton man besöker.

Valuta: Schweizerfranc (CHF).

Prisnivå: Dyrare än i Sverige, Schweiz har 148 på Forex landsindex (Sverige 100).

Ta dig runt: Tågnätet är vidsträckt i Schweiz. Det bästa och billigaste sättet att resa i landet är att köpa ett Swiss Flexi Pass, swiss-pass.ch för tre till åtta dygns fritt resande inom en månad. Biljetten måste dock köpas i Sverige före resan. Det går också att använda sin Interrailbiljett. The Grand Train Tour i Schweiz är motsvarigheten till Route 66 i tågform och omfattar åtta olika järnvägslinjer genom olika delar av landet, totalt 130 mil. Du kan börja resan var som helst och resa vilket håll som passar bäst. 

Läs mer: myswitzerland.com 

LÄS MER: Därför får Italien tillbaka en by från Schweiz 

GUIDE: 10 TIPS TILL SCHWEIZ

SE & GÖRA

1. Chaplin’s World by Grévin

Inte långt från centrum i Vevey ligger huset där Charlie Chaplin bodde. I dag är det ett intressant museum. 

Adress: Route de Fenil 2, Corsier-sur-Vevey, chaplinsworld.com

ÄTA & DRICKA

2. Auberge du Vignerons

I Epesses, i hjärtat av de världsarvslistade terrasserade vinodlingarna längs Genèvesjöns norra strand och en kort tur från Montreux, ligger denna lilla restaurang med rustik inredning och en terrass med hänförande utsikt. 

Adress: Route de la Corniche 16, Epesses, aubergeduvigneron.ch

3. Bam Bou do Thomas 

En superstylad fusionsrestaurang där Asien möter Europa ligger i designhotellet The Hotel och är en hotellupplevelse i minimalistisk stil i centrala Luzern.

Adress: Sempacherstrasse 14, Luzern, bamboubythomas.ch 

4. Gondolezza 

En udda restaurang i en ombyggd kabinbanegondol från 1950-talet som endast serverar fonduerätter. Få bord, mycket populärt, så boka i tid.

Adress: Via Maistra 219, Pontresina, hotelwalther.ch/en/culinary/gondolezza

5. Sensi 

En modern och trevlig restaurang centralt i stan med god regional och säsongsbaserad mat och suverän utsikt. 

Adress: Viale Verbano 9, Muralto Locarno, ristoranti-ff.ch/ristoranti-ff-en.html

Man äter både gott och lyxigt men också enkelt och lokalt, till exempel i en grotto, som förr var en sval förvaringsplats för mat, dryck och förnödenheter, ofta insprängd i berget. Foto: Jörgen Ulvsgärd

BO BRA

6. Fairmont Le Montreux Palace, Montreux

Ett av de mest klassiska och eleganta hotellen i Montreux, byggt i sekelskiftsstil 1909. Ligger suveränt ovanför strandpromenaden med utsikt över Genèvesjön och med Alperna som fond. Dubbelrum från 2 400 kronor.

Adress: Avenue Claude Nobs 2

ANNONS: Läs mer och boka Fairmont Le Montreux Palace här [extern länk]

7. Montana, Luzern

En riktig klassiker som har röstats fram som ett av topphotellen bland turister i världen. Hotell i art déco-stil med vidunderlig utsikt över Luzernsjön. Dubbelrum från 2 200 kronor.

Adress: Adligenswilerstrasse 22,

ANNONS: Läs mer och boka Montana här [extern länk]

8. Sporthotel Pontresina, Pontresina

Ett centralt och modernt sporthotell i Pontresina med perfekt utgångsläge för alla tänkbara aktiviteter. Dubbelrum från 1 800 kronor.

Adress: Via Maistra 145

ANNONS: Läs mer och boka Sporthotel Pontresina här [extern länk]

9. Zunfthaus zur Rebleuten, Chur

Centralt beläget i en medeltida byggnad ligger detta charmiga lilla hotell bara tio minuters promenad från tågstationen. Dubbelrum från 1 300 kronor.

Adress: Pfisterplatz 1, Chur

ANNONS: Läs mer och boka Zunfthaus zur Rebleuten här [extern länk]

10. Villa Sassa 

Hotellet ligger på en kulle med utsikt över Lugano och Luganosjön och är i grunden en pampig villa från början av 1900-talet. Hotellet har restaurangen Al Giardini di Sassa samt inomhus- och utomhuspool. Dubbelrum från 1 700 kronor.

Adress: Via Tesserete 10, Lugano

ANNONS: Läs mer och boka Villa Sassa här [extern länk]

LÄS MER: Vandra i Alperna – en lyxig upplevelse för alla sinnen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande