Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelarna Edvin Ryding och Omar Rudberg i succéserien ”Young royals” är tillbaka.Skådespelarna Edvin Ryding och Omar Rudberg i succéserien ”Young royals” är tillbaka.Skådespelarna Edvin Ryding och Omar Rudberg i succéserien ”Young royals” är tillbaka.
Skådespelarna Edvin Ryding och Omar Rudberg i succéserien ”Young royals” är tillbaka. Foto: Shutterstock/Johan Paulin/Netflix

”Young royals” – besök slotten i prisade serien

Prisad och efterlängtad. Nu är prins Wilhelm och de andra i ”Young royals” tillbaka. Här är slotten som spelar en avgörande roll i den populära Netflix-serien.

Berättelsen om prins Wilhelm har lockat mängder med tittare långt utanför Sveriges gränser. När ”Young royals” hade premiär 1 juli 2021 klättrade den snabbt på streamingtjänsten Netflix lista över de mest sedda titlarna. 

Den svenska originalserien är nu tillbaka med en andra säsong och två Kristallen-utmärkelser i bagaget efter att ha utsetts till ”Årets unga dramaserie” och ”Årets program” tidigare i år.

Nu är det återigen dags för gänget att sätta sig i skolbänken på prestigefulla internatskolan Hillerska, inspelad på Kaggeholms slott på Ekerö utanför Stockholm. Kungafamiljens hem har i serien förlagts till en annan ståtlig byggnad – Stora Sundby slott.

Stora Sundby slott är byggt i normandisk anda, en romantisk stil som utvecklades i Normandie under 1000-talet. Sedan 1888 ägs slottet av familjen Klingspor.Stora Sundby slott är byggt i normandisk anda, en romantisk stil som utvecklades i Normandie under 1000-talet. Sedan 1888 ägs slottet av familjen Klingspor.Stora Sundby slott är byggt i normandisk anda, en romantisk stil som utvecklades i Normandie under 1000-talet. Sedan 1888 ägs slottet av familjen Klingspor.
Stora Sundby slott är byggt i normandisk anda, en romantisk stil som utvecklades i Normandie under 1000-talet. Sedan 1888 ägs slottet av familjen Klingspor. Foto: SHUTTERSTOCK

När vi i serien får möta prins Wilhelm och hans familj för första gången är det på Stora Sundby slott. Det är här i Röda salongen som hans ursäkt till svenska folket filmas och han meddelar att han med omedelbar verkan ska förflytta sin skolgång till Hillerska riksinternat.

Prins Wilhelm, spelad av Edvin Ryding, tillsammans med familjen i Röda salongen på Stora Sundby slott.Prins Wilhelm, spelad av Edvin Ryding, tillsammans med familjen i Röda salongen på Stora Sundby slott.Prins Wilhelm, spelad av Edvin Ryding, tillsammans med familjen i Röda salongen på Stora Sundby slott.
Prins Wilhelm, spelad av Edvin Ryding, tillsammans med familjen i Röda salongen på Stora Sundby slott. Foto: ROBERT ELDRIM/NETFLIX
Röda salongen på Stora Sundby slott är ett praktgemak i nyrokoko.Röda salongen på Stora Sundby slott är ett praktgemak i nyrokoko.Röda salongen på Stora Sundby slott är ett praktgemak i nyrokoko.
Röda salongen på Stora Sundby slott är ett praktgemak i nyrokoko. Foto: Erik Liljeroth/Wikimedia Commons

Stora Sundby slott ligger vid Hjälmarens strandkant, cirka 25 kilometer sydväst om Eskilstuna, och har anor från mitten av 1500-talet. Borgen som stod här då gick under namnet Sundby Hus. 

Sitt nuvarande utseende fick slottet under en stor ombyggnad under första hälften av 1800-talet. Dåvarande slottsfrun grevinnan Ulla De Geer, gift med Carl De Geer, en av Sveriges mäktigaste jordägare, ville enligt historien ha en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand. 

Walter Scotts roman ”Ivanhoe” om den ädle riddaren var på modet och samme arkitekt som ritat författarens riddarborg Abbotsford House i Skottland anlitades. 

När ombyggnaden var klar 1848 hade den gamla renässansborgen förvandlats till ett imponerande slott i normandisk stil med tinnar och torn.

I Riddarsalen, slottets största rum, är trägolvet målat i svarta och vita rutor för att ge intryck av ett marmorgolv. Från taket hänger ljuskronor av trä och snidade älg- och hjorthorn.I Riddarsalen, slottets största rum, är trägolvet målat i svarta och vita rutor för att ge intryck av ett marmorgolv. Från taket hänger ljuskronor av trä och snidade älg- och hjorthorn.I Riddarsalen, slottets största rum, är trägolvet målat i svarta och vita rutor för att ge intryck av ett marmorgolv. Från taket hänger ljuskronor av trä och snidade älg- och hjorthorn.
I Riddarsalen, slottets största rum, är trägolvet målat i svarta och vita rutor för att ge intryck av ett marmorgolv. Från taket hänger ljuskronor av trä och snidade älg- och hjorthorn. Foto: Erik Liljeroth/Wikimedia Commons

Är man sugen på att ta en närmare titt på slottet ska man passa på från april till mitten av juni då man tar emot förhandsbokade grupper på minst 20 personer. Under sommarhalvåret hålls också allmänna visningar vid speciella tillfällen. Låter det intressant kan man hålla ögonen öppna på slottets facebooksida.

Vår- och sommartid är slottets kafé öppet där gästerna kan njuta av bakverk, smörgåsar och sallader – och utsikten över Hjälmaren. 

Kaféet på Stora Sundby slott ligger i de gula längorna vid det gamla orangeriet.Kaféet på Stora Sundby slott ligger i de gula längorna vid det gamla orangeriet.Kaféet på Stora Sundby slott ligger i de gula längorna vid det gamla orangeriet.
Kaféet på Stora Sundby slott ligger i de gula längorna vid det gamla orangeriet. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Slottets park har däremot öppet hela året om. Här kan man flanera i slottsträdgården, studera den välbevarade runstenen och se den gamla borgruinen efter det enklare försvarsverk som byggdes här först. 

Parken är öppen för allmänheten varje dag klockan 10-18. Entréavgiften till parken är 20 kronor och går oavkortat till skötseln av parken.

Vill man handla med sig lite närproducerade matvaror från omgivningarna och viltkött från gården, kan man bege sig till Stora Sundby Gårdsbutik vid infarten till slottet. Butiken är öppen på torsdagar klockan 14-18 och på lördagar 11-16.

Stora Sundby slott har fyra torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn som står för månaderna, 52 rum för årets veckor och hela 365 fönster för årets alla dagar.Stora Sundby slott har fyra torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn som står för månaderna, 52 rum för årets veckor och hela 365 fönster för årets alla dagar.Stora Sundby slott har fyra torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn som står för månaderna, 52 rum för årets veckor och hela 365 fönster för årets alla dagar.
Stora Sundby slott har fyra torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn som står för månaderna, 52 rum för årets veckor och hela 365 fönster för årets alla dagar. Foto: Jan Norrman/Wikimedia Commons

Merparten av ”Young royals” handling utspelar sig dock i ett annat pampigt hus, Hillerska, dit den motvillige prins Wilhelm skickas. På internatskolan går redan hans syssling August – och här möter prinsen Simon som han blir förälskad i. 

Efter ett uppmärksammat slagsmål hamnar prins Wilhelm, spelad av Edvin Rydberg, på internatet Hillerska, ett gymnasium präglat av överklassens sociala hierarkier och ritualer.Efter ett uppmärksammat slagsmål hamnar prins Wilhelm, spelad av Edvin Rydberg, på internatet Hillerska, ett gymnasium präglat av överklassens sociala hierarkier och ritualer.Efter ett uppmärksammat slagsmål hamnar prins Wilhelm, spelad av Edvin Rydberg, på internatet Hillerska, ett gymnasium präglat av överklassens sociala hierarkier och ritualer.
Efter ett uppmärksammat slagsmål hamnar prins Wilhelm, spelad av Edvin Rydberg, på internatet Hillerska, ett gymnasium präglat av överklassens sociala hierarkier och ritualer. Foto: Johan Paulin/Netflix

I verkligheten är det Kaggeholms slott som fått iklä sig rollen som internatskolan Hillerska. Slottet hittar man på Helgö i Mälaren i Ekerö kommun utanför Stockholm. 

Kaggeholms slott började byggas på Helgön under 1720-talet, men fick sin nuvarande form dryga hundra år senare, i mitten på 1800-talet.Kaggeholms slott började byggas på Helgön under 1720-talet, men fick sin nuvarande form dryga hundra år senare, i mitten på 1800-talet.Kaggeholms slott började byggas på Helgön under 1720-talet, men fick sin nuvarande form dryga hundra år senare, i mitten på 1800-talet.
Kaggeholms slott började byggas på Helgön under 1720-talet, men fick sin nuvarande form dryga hundra år senare, i mitten på 1800-talet. Foto: Anna Falk

Redan 1287 nämns gården på Helgö i ett pantbrev. Ursprungligen hette den Vettersjö, men döptes om till Kaggeholm efter att greve Lars Kagg köpt lantegendomen 1647. 

Slottet var privatägt ända fram till 1940-talet då pingströrelsen tog över och förvandlade lokalerna till undervisningssalar. Men folkhögskolan som slottet hyste liknade knappast den elitskola som skildras i ”Young royals”. Här ägnade man sig åt medieutbildningar, bibelstudier och undervisning av blivande missionärer fram till 2018 då folkhögskolan flyttade till Sankt Eriksplan i Stockholm.

Även Mälarfjärden utanför Kaggeholms slott har fått en roll i Netflix-serien ”Young royals”.Även Mälarfjärden utanför Kaggeholms slott har fått en roll i Netflix-serien ”Young royals”.Även Mälarfjärden utanför Kaggeholms slott har fått en roll i Netflix-serien ”Young royals”.
Även Mälarfjärden utanför Kaggeholms slott har fått en roll i Netflix-serien ”Young royals”. Foto: Johan Paulin/Netflix

2018 köptes Kaggeholms slott av fastighetsbolagen Sisyfosgruppen som också äger Dragon Gate i Älvkarleby kommun, och renoverade Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Om man efter besöket på Kaggeholms slott vänder tillbaka mot Stockholm kan man passa på att göra ett stopp efter cirka 9 kilometer och stanna till vid Träkvistavallen. Här spelades några fotbollsscener in i avsnitt två i säsong ett.

Tar man en paus ytterligare 9 kilometer närmare Stockholm byter man fiktiv kunglig glans mot den äkta varan genom ett besök på Drottningholms slott. Slottsparken är öppen året runt och är alldeles gratis.

Kungligt! Strosa runt i Drottningholms slottspark och upplev både strikt 1600-talsbarock och en friare engelsk stil från sent 1700-tal.Kungligt! Strosa runt i Drottningholms slottspark och upplev både strikt 1600-talsbarock och en friare engelsk stil från sent 1700-tal.Kungligt! Strosa runt i Drottningholms slottspark och upplev både strikt 1600-talsbarock och en friare engelsk stil från sent 1700-tal.
Kungligt! Strosa runt i Drottningholms slottspark och upplev både strikt 1600-talsbarock och en friare engelsk stil från sent 1700-tal. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 11 anrika slott runt Mälaren – värda ett besök