1 av 4: Om du funderar på en weekend någonstans i Sverige är det hit du ska åka!
Trollsjön med sitt grönskimrande vatten ligger allra längst in i Kärkevagge. Den sägs vara Sveriges klaraste, med ett siktdjup på över 35 meter.
2 av 4: Trollsjön med sitt grönskimrande vatten ligger allra längst in i Kärkevagge. Den sägs vara Sveriges klaraste, med ett siktdjup på över 35 meter. Foto: Cenneth Sparby
Det är lätt att finna en egen tältplats med vida vyer.
3 av 4: Det är lätt att finna en egen tältplats med vida vyer. Foto: Cenneth Sparby
Snart är hjortronen mogna.
4 av 4: Snart är hjortronen mogna. Foto: Cenneth Sparby

Vilsam vandring i Abisko – upplev porten till vildmarken

Vi skippar populära Kungsleden, för att i stället söka oss västerut längs de lappländska stigarna. En vilsam vandrings- och cykeltur mellan Abisko och Riksgränsen - med idel smakfulla förtecken.

Det är lätt att bli förälskad i Abisko, i synnerhet när man kommer med tåget längs klassiska Malmbanan. En resa in i vildmarken, med en rejäl portion kulturhistoria på köpet.

För här föddes i mångt och mycket den svenska fjällturismen, i samband med att järnvägen mellan Gällivare och Narvik byggdes i början av 1900-talet. Rallarnas mödosamma arbete bidrog till att Svenska Turistföreningen köpte järnvägsbyggarnas gamla befälsbaracker vid Abiskojåkkas kanjon redan 1902. Det skulle sedan inte dröja många år innan en fjällstation var på plats. Nationalparken bildades 1909.

Vandringsturisterna kom med tåget i allt stridare ström. Ryktet om porten till vildmarken i midnattssolens land, spred sig långt utanför Sveriges gränser. Hit sökte sig även konstnärer, författare och poeter, för att förmedla landskapets skönhet i ord och bild.

En viktig anledning till Abiskos popularitet har alltid varit solen, då området ligger i ”regnskugga”, tack vare de omgivande bergen och Torneträsk. Så om molnen hänger tunga i Riksgränsen är det ofta fint väder på Abiskosidan, vilket är särskilt behagligt när midnattssolen lyser – från slutet av maj till mitten av juli. Det speciella mikroklimatet har även gjort Abisko till en favorit för norrskensjägare från hela världen.

Abisko mountain lodge – rustikt fjällpensionat

På senare år har området uppmärksammats för gastronomin, med en handfull fjällkrogar som värnar det lokala. Så här kan man definitivt skippa de frystorkade rörorna och pulversoppan till förmån för finlir i köken på fjällstationer och bergshotell.

Abisko Östra är fjällbyn med egen tågstation, och med Torne Träsk och Lapporten som riktmärken i norr och söder. Abisko mountain lodge ligger vid vägens slut, en kort promenadväg från järnvägen, och där vandringsstigarna tar vid. Ett gediget boende med känsla av rustikt fjällpensionat – och med ett brasseri som får Kirunaborna att resa hit under helgerna för en matbit.

Reception, bar och sällskapsrum med litet bibliotek möter gästerna, och det är frestande att omedelbart sjunka ner i en av de pösiga sofforna.

Att cykla i fjällen har blivit allt mer populärt. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Funktionella ryggsäckar för både resa och vandring 

Timmen efter ankomst är jag redo att utforska terrängen, med mäktiga Lapporten i sikte. Det är ett av fjällvärldens kanske mest avbildade motiv, och ett av de bästa exemplen på hur inlandsisen skapat en U-formad dal, med hjälp av de mer än 1 500 meter höga bergen Tjuonatjåkka och Nissuntjårro.

Visst är det ett mäktigt landskap som breder ut sig, där jag efter ett par kilometers vandring står vid den gamla offerplatsen Báddosdievvá. En skogsklädd kulle med vida vyer ut mot Torneträsk i norr och de mäktiga bergen i söder. 

Det är 18 km från Abisko Östra till Lapporten, men jag nöjer mig med att vända tillbaka efter en halvmil, för att vid utsiktsplatsen Stor-Nabben svänga av västerut, ner mot Kungsleden och Abiskojåkkas väldiga kanjon.

Här finns ett nätverk av lättvandrade stigar att välja mellan. Att följa kanjonens forsande vatten ner mot Abisko Turiststation och Torneträsk är ett riktigt äventyr för både barn och vuxna.

Naturum har informationsdisk, bibliotek och utställningssal

Det är flera vandrare i farten denna sensommardag. Familjer med förskolebarn, äldre par med vandringsstavar och unga fågelskådare med kikare runt halsen – på väg ner till de artrika våtmarkerna vid sjön. För vid jåkkens utflöde har det bildats ett delta, som lockar en mängd fåglar under sommarhalvåret.

Turiststationens gårdsplan är den självklara mötesplatsen, med fikande gäster som just kommit med tåget, eller avslutat dagens utflykt längs någon av lederna. Nästgårds ligger Naturum med informationsdisk, bibliotek och utställningssal. Denna eftermiddag är det till och med kö till de två guiderna bakom disken med kartor och broschyrer.

Det är tidig afton när jag väl är tillbaka på Abisko mountain lodge för en stunds bastu innan middagen. Bergshotellet är öppet året runt och drivs av friluftsentusiasterna Dick Johansson och Mina Johansson Dahl. Nu är det vandrings- och fisketuristerna som bokar rum, men när hösten kommer börjar norrskenssäsongen, som sedan övergår i helikopterskidåkning på vårvintern. Då handlar det om gäster från hela världen.

Råbiff på Suovas och Abisko mountain lodges egna lager, en perfekt kombination. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Rofylld pilgrimsvandring vid vackra Hornborgasjön 

På väg till mitt rum möter jag kökschefen Niklas Roth, som basar på Brasseri Fjällköket. Han har just hämtat en korg med kryddörter från den egna trädgården, granne med bastu och boulebana.

– Jag odlar persilja, dill, körvel, koriander, basilika och pepparmynta. Det växer riktigt bra häruppe, tack vare det mikroklimat som Abisko bjuder på, konstaterar han nöjt.

Ängssyra fjällkvanne och fjällviol växer vid myren en bit bort – alla goda kryddsättare i maten.

– Vi satsar mycket på det lokala och får bland annat renkött och röding från Kiruna. Siken från Torneträsk röker vi dessutom själva här ute på gården.

Och visst är det lätt att frestas av menyn – i synnerhet av den eldade rödingen med forellrom, vilttartaren med fjällbjörksolja och tjälknölen på älg.

– Men desserter är det jag gillar allra mest. Du måste smaka på min filmjölkssorbet med fänkål. En riktig höjdare, tipsar Niklas.

Norrskensspaning på Aurora sky station

Nästa morgon väntar en tur upp på Nuolja, eller Njullá som berget heter på nordsamiska. Efter en stadig frukost och med lunchpaket i ryggsäcken vandrar jag till Abisko turiststations imponerande husberg för en stilfull färd i linbanan från 60-talet.  Det tar drygt 20 minuter att nå toppstationen med kafé på 900 meters höjd. Aurora sky station är den döpt till, för här är det norrskensspaning som gäller från oktober till mars. 

Olov och Marie Mattsson från skånska Vikhög har just klivit ur liftkorgen för att ta sikte på Björkliden. De har rest upp för att vandra vid sidan av Kungsleden under en vecka.

– Med åldern har vi dessutom blivit mer bekväma och ska övernatta på hotellet i Björkliden och på Låktatjåkko fjällstation. Att ha en bäddad säng och en väntande middag känns helt rätt i takt med stigande ålder, säger Olov med ett leende.

Han och Marie har just tillbringat två nätter på turiststationen i Abisko, för att mjukstarta med ett par dagsturer.

– Vi har vandrat mycket tidigare i fjällen, bland annat Kungsleden från Saltoluokta till Kebnekaise förra året, och även varit uppe på Låkta-stationen under vårvintern, berättar Marie.

– Och det finns ju så mycket att se och göra. Därför tog vi tåget till Kiruna och sedan hyrbil för att kunna upptäcka naturen längs bilvägen också.

Den nederbördsrika vintern gör att snön bitvis ligger kvar i stora fält. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: 3 vackra och vandringsvänliga öar i Europa 

Även jag har Björkliden som mål för dagen, men tar det lugnt och börjar med en fika på kaféets uteveranda, med vy över Lapporten och Abiskoalperna, ett fjällmassiv som bjuder på en handfull spektakulära fjälltoppar med namn som Nissuntjårro, Tjuonatjåkka, Pallentjåkka och Tjåmuhas.

Det tar knappt en timme att i sakta mak nå Nuoljas toppröse på drygt 1 100 meters höjd. Här är det lätt att bli kvar länge, tack vare panoramat över spegelblanka Torneträsk.

Härifrån är det drygt tre kilometer att gå västerut till Björklidens fjällby. Från kalfjäll till gles björkskog på en svagt sluttande stig utför – bitvis rejält stenig.

Väl framme är energin så pass god att jag hyr en cykel i sportshopen, för att trampa vidare en sväng längs rallarleden till Tornehamns kyrka. Ovanför kyrkan ligger rallarkyrkogården, som minner om alla umbäranden som järnvägsbygget förde med sig. Den legendariska norska kokerskan Svarta Björn sägs ligga begravd här.

Restaurang Lapporten i Björkliden får avsluta dagen, med den klart bästa utsikten över fjällen och sjön. Västerbottenostspaj, löjrom, röding och risotto, tillsammans med källarsval lager från Kiruna bryggeri, blir en perfekt kombination.

Cykelturen pryds av vattenfall från klippor och raviner

Nästa morgon har jag stämt träff med Åsa Säfström, som driver Outback Abisko, för en cykeltur till Låktatjåkko fjällstation. En sju kilometer lång tur från Låkta tågstation, dit vi får skjuts av maken Ante, som till vardags arbetar med att underhålla leder och STF-stugor i regionen.

Åsa, som bor i Abisko Östra, är hängiven stigcyklist och guidar längs stigarna i både Abisko och Björkliden. Vintertid arrangerar hon norrskensutflykter med snöskoter. 

– Cykelturen upp till Låkta-stationen är min favorit, just för naturens skull, säger Åsa när vi halvtimmen senare lastat av cyklarna för fortsatt färd in i dalgången mellan Gearggecorru och Loktacohkka.

Den gångna vintern har varit nederbördsrik, där stora snöfält breder ut sig längs fjällsluttningarna. Dessutom pryds färden av flera vattenfall från klippor och raviner.

– Ja, snacka om sen vårflod, konstaterar Åsa när vi trampar förbi ett av fallen.

Bitvis får vi leda cyklarna, på grund av både stigning och snömängd. Men vad gör det när naturen är så inbjudande. Vi följer till stora delar den gamla stigen som användes för att transportera material för stugbygget i slutet på 30-talet.

Låktatjåkkostugan 1228 meter över havet stod klar 1939

Det är sen eftermiddag när vi anländer till den högt belägna fjällstationen. Solen flödar och vi är rejält svettiga efter att mer ha vandrat än cyklat den sista biten.

Det var 1939, mitt under brinnande krig, som Låktatjåkkostugan 1228 meter över havet stod klar, som en rekreationsplats för anställda på SJ. Numera är anläggningen en del av Björklidens fjällby. Allt material drogs upp med hästar och stugan byggdes helt utan maskiner. Hästen Freja ska ha kunnat vägen utantill och drog upp lass utan att ha någon kusk, enligt historien.

Värden Johanna Dahlqvist tar emot ute på trappan och frestar med en kall öl i lä bakom stugknuten. Det är inte många gäster denna afton, så det finns tid för en pratstund i sensommarvärmen.

– Tänk att få vakna tidigt nu om sommaren när det är varmt och soligt. Att kunna kliva ut på bron med Torneträsk i blickfång, för att sedan vandra upp på Loktacohkka före frukost. Det är livskvalitet om något, hävdar Johanna med en gest ut mot landskapet.

Ombytligheten i vädret är också en anledning till att hon valt att arbeta här uppe under flera säsonger.

– Man måste gilla all slags väder. För efter en dag med sol så dyker ofta den berömda Låkta-dimman upp nästföljande dag.

Hon beskriver även de gnistrande kalla och klara vintermorgnarna, då kylan biter i kinderna, och där det i ett nafs kan blåsa upp till full storm – som i januari då vindstyrkan tangerade 40 meter per sekund.

Sedan är det förstås alla övernattande gäster som bidrar till den goda atmosfären.

– I sommar har vi haft flera förstagångsvandrare, rejält stolta över att ha orkat gå hit upp.

Johanna Dahlquist frestar med klassisk Låkta-våffla. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Pilgrimsvandra i Sverige – 12 vackra leder

Johanna gillar att ”rådda rustikt käk” i det lilla köket, och det visar sig när kvällens rätter presenteras för oss gäster. Det blir rensteksröra på kavring, torskrygg med sidfläsk, rotfrukter och vitvinssås samt en lingonkolapaj som avslutning. På luncherna är det gulaschsoppa och våfflor som gäller.

– Det ska vara enkelt – utan krusiduller!

Efter middagen är sällskapsrummet den givna mötesplatsen, med liten bar, öppen spis och träfåtöljer i tidsenlig design.

Ny solig morgon, med frukost utomhus och med rödrutig duk på bordet. Åsa och jag hinner med en kortare vandringstur över snöfält och bergsknallar innan det är dags att bege oss utför mot Björkliden. Visst blir det en våffla också. Dofterna från köket gör att vi provsmakar både den med västerbottensost och nykokt hjortronsylt.

– Nu börjar det roliga, hojtar Åsa och tar täten efter att ha svalt den sista våffelbiten.

Och visst är det en härlig känsla att rulla nerför fjällsluttningarna på en hyfsat jämn stig – lagom trixig och knixig. Närmare nio kilometers njutning, förbi vattenfall, snöfält och små tjärnar.

Niehku mountain villa prisad för världens bästa hotellinteriör

Väl tillbaka i Björkliden finns det tid för en fika innan jag tar länstrafikbussen vidare till Riksgränsen för en övernattning på Niehku mountain villa – ett stenkast från gränsen till Norge.

Den populära skidorten, som långt in i juni erbjuder skidåkning i midnattssol, lever en betydligt stillsammare tillvaro under högsommaren. Nytillskottet Niehku, som betyder dröm på nordsamiska, lockar dock puderjägarna att resa hit även sommartid, för vandring, vila, mat och vin. Hotellet, som invigdes i mars 2018, är byggt på platsen för Malmbanans gamla lokstall, som var i drift mellan 1902 och 1923.

Ruinen från rallartiden löper rakt igenom Niehku som förra året fick en utmärkelse för världens bästa hotellinteriör.

Här har de hängivna skidåkarna Johan ”Jossi” Lindblom och Patrik ”Strumpan” Strömsten skapat en unik mötesplats tillsammans med kökschefen Ragnar Martinsson.

Och aftonens middag ger skäl för det nordsamiska ordet. Eller vad sägs om krustader med rökt sik, rentartar med dillmajonnäs, sotad älg med rödbetor och röllekablad samt röding med norska blåmusslor och mousse på spritärter. En dröm, helt enkelt.

I morgon väntar en tur från Vassijaure till Trollsjön med ”Jossi” som guide. Den omskrivna sjön med sitt grönskimrande vatten ligger allra längst in i Kärkevagge. Den sägs vara Sveriges klaraste, med ett siktdjup på över 35 meter.

Och framåt eftermiddagen ska jag följa med Ragnar, för att plocka vilda ätbara växter till en ny spännande middagsmeny i sensommartid.

LÄS MER: Magiska upplevelser på tågluff norr om polcirkeln 

RESA HIT: ABISKO

Resa hit: Ett smidigt och klimatsmart sätt att resa till Abisko och Björkliden är med SJ:s nattåg från Stockholm och Göteborg. Från Göteborg tar det cirka 20 timmar, och från Stockholm 16 timmar.

De billigaste biljetterna kostar mellan 595-795 kronor enkel resa, beroende på om du vill resa i liggvagn- eller sovvagnskupé.

Från 13 december 2020 tar tågoperatören Vy (före detta Tågkompaniet) över linjen Stockholm-Luleå-Narvik.

Det rör sig om två nattåg tur och retur Stockholm-Narvik/Luleå samt dagtrafiken mellan Luleå och Narvik.

SJ upphör även med nattåg från Göteborg till Abisko från och med mitten av december, så reser du från södra Sverige får du först ta dig till Stockholm.

Det går också att flyga till Kiruna med SAS, för att sedan ta regionbuss eller hyrbil vidare mot Abisko, Björkliden och Riksgränsen.

Bästa tid: Månadsskiftet juni/juli för midnattssolens skull samt september, med alla höstfärger och dessutom myggfria dagar.

Tänk på: Björkliden, Låkktatjåkko och Niehku erbjuder boende fram till slutet av september under sommarsäsongen. Abisko turiststation har vandrarhemsdelen öppet året runt, likaså uthyrning av stugor. Hotelldel, restaurang och butik stänger dock i slutet av september. Abisko mountain lodge lockar med helårsöppet, med undantag för vissa dagar i mellansäsong.

Läs mer: Kartor och turtips finner du på besökscentret Naturum, granne med turiststationen. Här finns kunniga naturvägledare, en permanent utställning om nationalparken samt reception med butik. 

kirunalapland.se, sverigesnationalparker.se

LÄS MER: Nikkaluokta–Kebnekaise: Ett häftigt äventyr 

GUIDE: 10 TIPS TILL ABISKO

BO & ÄTA BRA

1. Abisko Mountain Lodge

I Abisko Östra finner du mysiga Abisko Mountain Lodge, med klar vildmarkskänsla och vandringslederna utanför stugknuten. Boende i hotellrum och stugor. Brasseri Fjällköket frestar med rätter på ren, röding och skaldjur. Öppet hela året, med undantag för vissa dagar i mellansäsong.

ANNONS: Läs mer och boka Abisko Mountain Lodge här [extern länk]

Bo falurött på Abisko mountain lodge. Foto: Cenneth Sparby

2. Abisko turiststation 

STF Abisko turiststation ligger i Abisko nationalpark, med husberget Nuolja som närmsta granne. Boende i hotelldel, på vandrarhem eller i stugor. Möjlighet att hänga med på dagsturer med guide. Restaurang med både lunch och middag. Vandrarhemsdelen har öppet året runt, likaså uthyrning av stugor. Hotelldel, restaurang och butik stänger dock i slutet av september.  

ANNONS: Läs mer och boka Abisko turiststation här [extern länk]

3. Låktatjåkko fjällstation 

Sveriges högst belägna fjällstation (och bar!) på 1 228 meters höjd, ligger vid foten av berget Låktatjåkka. Hit vandrar eller cyklar du från Björkliden, Nuolja eller Låktatjåkka tågstation vid Malmbanan. Fjällstationen har 18 bäddar, bastu, omskriven restaurang och Sveriges högst belägna bar. Erbjuder boende fram till slutet av september under sommarsäsongen.

bjorkliden.com/boende

Klart hög mysfaktor i allrummet på Låktatjåkko. Foto: Cenneth Sparby

4. Björklidens hotell och fjällby

Välj mellan boende i stuga, på camping eller i dubbelrum på hotellet. Perfekt att ha Björkliden som bas för dagsutflykter både ut på fjället och längs Rallarvägen. Här kan du även hyra terrängcykel och gå på guidad tur. Restaurang Lapporten bjuder på maffigt panorama ut mot Torneträsk och fjällmassiven. Erbjuder boende fram till slutet av september under sommarsäsongen. 

ANNONS: Läs mer och boka Björkliden här [extern länk]

5. Niehku mountain villa 

Niehku i Riksgränsen är byggt på platsen för Malmbanans gamla lokstall, som var i drift mellan 1902 och 1923. Lokstallets gamla halvcirkelformade mur löper genom delar av den spektakulära byggnaden, som ligger några hundra meter från Norgegränsen. 14 dubbelrum, spa och White Guide-listad restaurang med vinkällare av rang. Erbjuder boende fram till slutet av september under sommarsäsongen.

niehku.com

Niehkus skinnstekta röding med mousse på spritärter. Foto: Cenneth Sparby

SE & GÖRA

6. Stigcykla på fjället

Det har blivit allt populärare med stigcykling i Abisko och Björkliden. Är du mindre van kan det vara läge att boka en guidad tur med Åsa Säfström, som bor i Abisko Östra. En av hennes favoriter är en tur till Låkktatjåkko fjällstation. Det finns även en mängd fina stigar med fjällbyn som utgångspunkt. 

outbackabisko.com

Paus i snöriket - under turen upp till Låktatjåkka. Foto: Cenneth Sparby

7. Rallarväg till Kratersjö

Vandra längs Rallarvägen från Björkliden till Tornehamn, för att sedan vika av till vänster mot högre höjder. Här finner du rallarkyrkogården - som minner om de människor som arbetade med byggandet av järnvägen i slutet på 1800-talet. Följ sedan vandringsleden över järnvägen till Kratersjön, omgiven av släta stenhällar. Maffig vandring tillbaka till Björkliden över fjället. En fin dagstur för nybörjare och livsnjutare på närmare milen.

8. Tur till Trollsjön

Rissajávri, mer känd som Trollsjön, ligger längst inne i Geaerggevággi. Den sex kilometer långa och gröna dalgången bjuder på massiva stenblock och blommor i mängd. Den grönskimrande sjön består av smältvatten från omkringliggande glaciärer. Från Låkktatjåkka tågstation är det fem kilometer enkel väg. STF anordnar guidade turer under sommaren.

9. Smaka på Kungsleden

Varför inte pröva en kortare vandring längs den klassiska fjälleden, genom en tur till Abiskojaure och STF:s fjällstuga. En 14 kilometer lång sträcka söderut. Passa på att bada vedeldad bastu och sova över en natt för att sedan gå tillbaka till Abisko nästföljande morgon.

10. Ett besök i underjorden

Häng med på en guidad tur i Kåppasjokkgrottorna i Björkliden – ett av Sveriges längsta grottsystem. Längs vägen passerar man underjordiska bäckar och bergssalar smyckade med stalaktiter och stalagmiter. Anordnas av Björklidens fjällby.

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande