Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marstrand är ett klassiskt sommartillhåll för bland annat seglare.
Marstrand är ett klassiskt sommartillhåll för bland annat seglare.
Marstrand är ett klassiskt sommartillhåll för bland annat seglare.
1 AV 2
Marstrand är ett klassiskt sommartillhåll för bland annat seglare.
Foto: JONAS INGMAN
2 AV 2

10 hotell och pensionat på svenska Västkusten

Svenska Västkusten bästa hotell, pensionat och bed & breakfast. Vi listar mysiga och annorlunda boenden i Fjällbacka, på Marstrand, Käringön, Åstol, Brännö och Koster. 

Katarina Forsberg

Övernatta i en gammal fyrväktarbostad eller kanske på ett pittoreskt pensionat? I skärgården kan man hitta personliga boenden, oavsett om man är en familj, ett par eller ensam. 

På Käringön på Västkusten kan man checka in på det gamla Lotshotellet. Och på den lilla ön Åstol som bara är 600 gånger 400 meter, finns ett litet bed & breakfast med havsutsikt. 

De södra delarna av Göteborgs skärgård når man med färjor som går från Saltholmen i Göteborg. Färjan till de norra öarna går från Hjuvik. 

Den bästa tiden att besöka skärgården är på sensommaren eller under tidig höst. Då är det oftast lugnare och lättare att boka det boende man vill åt. Det är också då havet brukar vara som varmast.

HOTELL & VANDRARHEM PÅ VÄSTKUSTEN

1. Pensionat Styrsö Skäret 

Anrikt pensionat på bilfri ö 

Här kan man bo i något av de personligt inredda rummen och äta middag i restaurangen som bland annat serverar färsk fisk och grönsaker från den egna trädgården. På morgonen ingår hembakat bröd i buffén. På Styrsö finns många fina badplatser och det går att hyra både kajak eller cykel. Målarkurser ordnas på sommaren och även seglarskola. 

Var: Ligger på Styrsö i Göteborgs södra skärgård, 15 minuter med skärgårdsbåten från Saltholmen. 

ANNONS: Läs mer och boka Pensionat Styrsö Skäret här [extern länk]

Bo på ett gammaldags pensionat på Styrsö. Foto: MICHAEL FÖRSTER

LÄS MER: 10 charmiga pensionat – för dig som vill upptäcka Sverige

2. Salt & Sill 

Modernt i gammalt fiskeläge 

Checka in på ett flytande hotell med vidunderlig utsikt över den yttre skärgården. Byggnaden vilar på flytande pontoner och är unik i sitt slag. Rummen är ljusa och inredda i marina färger. Salt & Sill ligger på Klädesholmen som har varit fiskeläger sedan 1400-talet. Här finns en skärgårdskrog som serverar allt vad havet kan erbjuda. Varför inte pröva Salt & Sills berömda sillplanka? 

Var: Tjörn, Göteborgs skärgård. Hit kommer man med buss, bil eller färja från exempelvis Marstrand. Närmaste tågstation ligger i Stenungsund. 

ANNONS: Läs mer och boka Salt & Sill här [extern länk]

Salt & Sill på Tjörn. Foto: LISA NESTORSON

3. Lotshotellet

Boende med tradition 

I över 250 år har det funnits en lotsstation på Käringön, därav namnet på det lilla hotellet. Man bor i romantiskt inredda rum som har namn som Astrid och Signe. Här kan man njuta av sol och salta bad, salthalten är den högsta på Västkusten. På ön kan man också välja att vara aktiv - här går det att cykla, fiska och vandra. Men man kan förstås även njuta av god mat. Här ligger både Petersons krog och Simsons prästgård, båda kända för att servera kulinariska läckerheter. 

Var: På Käringön, längst ut i havsbandet i den bohuslänska skärgården. Ta bil eller buss till Tuvesvik, därifrån går färjan. Det går även att beställa privat båttransfer från hotellet. 

ANNONS: Läs mer och boka Lotshotellet här [extern länk]

Lotshotellet på Käringön. Foto: GUNNAR ARWIDSON

4. Åstol bed & breakfast 

Mysigt boende på pytteliten ö 

Åstol är bara 600 gånger 400 meter! Men det finns fortfarande både post och handelsbod och många bofasta. På Åstol bed & breakfast bor man i rum med havsutsikt. På ön finns två matställen och ett hembygdsmuseum, och man kan göra utflykter med båt. 

Var: Till Åstol kommer man med färjan Hakefjord från Rönnängs brygga på sydvästra Tjörn. 

astolbedandbreakfast.se

Åstol bed & breakfast har garanterad havsutsikt. Foto: KJELL HOLMNER/GÖTEBORG & CO

5. Grand Hôtel, Marstrand

Kungligt boende med utsikt 

Oscar II bodde ofta här när han besökte Marstrand, en ort som alltid varit extra härlig på somrarna. Många av de individuellt inredda rummen i hotellet har en vidunderlig utsikt över havet och bebyggelsen. Restaurang Tenan i hotellet är omnämnd i White guide. Marstrand har massor att se och göra, bland annat kan man besöka Carlstens fästning och konsthallen. 

Var: Marstrand ligger på två öar och man kan åka bil, buss, egen båt eller färja hit. Om man åker bil finns gott om parkeringsplatser vid färjeläget på Koön. Färjan tar cirka fem minuter och går dygnet runt. 

ANNONS: Läs mer och boka Grand Hôtel Marstrand här [extern länk]

Bo kungligt på Grand Hôtel i Marstrand.

6. Kostergården Resort, Sydkoster

Nytt med olika typer av rum 

Här kan man bo i antingen rum, lägenhet eller stuga och Kilesandsstranden ligger inte långt härifrån. Restaurangen serverar bland annat skaldjursbuffé från Bohuslän. Om man gillar att cykla, paddla, snorkla eller vandra är Kosteröarna perfekt. 

Var: Hotellet ligger på Sydkoster i norra Bohuslän som man når med färja från Strömstad. Resan tar 30-50 minuter. 

ANNONS: Läs mer och boka Kostergården Resort här [extern länk]

Kostergården är ett nybyggt hotell på Sydkoster.

7. Brännö Värdshus

Hyr ett rum på bilfria ön 

Gillar man hög komfort väljer man gästrummen på värdshuset. Pensionat Baggen erbjuder lite enklare boende och passar om ni är många. Oavsett dansar man gärna på Brännö brygga under sommaren. Lasse Dahlquist skrev sången, och visst dansas det fortfarande. Har man tur får man se Håkan Hellström när man besöker ön, en annan sångare som gillar Brännö så mycket att han köpt sig ett hus på den bilfria ön. 

Var: På Brännö i Göteborgs södra skärgård. Färjan från Saltholmen tar mellan 20 och 50 minuter beroende på var man vill hoppa av. 

ANNONS: Läs mer och boka Brännö Värdshus här [extern länk]

På Brännö värdshus finns det olika alternativ av boenden.

8. Havskattens hotell & vandrarhem

Populär ö med varma klippor 

Här bor man verkligen granne med havet, oavsett om man väljer vandrarhemmet eller hotellet. Bada vid solvarma klippor eller besök fiskemuséet. På Hönö finns många butiker och restauranger. Vill man vara aktiv kan man paddla kajak eller klättra. 

Var: På Hönö i Göteborgs norra skärgård. Från färjeläget på Lilla Varholmen går det avgiftsfria färjor till Hönö/Öckerö. 

havskatten.com 

9. Strandflickornas havshotell

Bara 7 steg från havet 

Lysekil har varit en badort sedan mitten av 1800-talet och Strandflickornas har varit hotell sedan förra sekelskiftet. Här har man en vidunderlig utsikt över Gullmarsfjorden. Rummen har namn som Hannas pigkammare och Kaptensrummet. Frukostbuffén står uppdukad på morgonen och det finns även en badpaviljong. Vill man vara aktiv kan man paddla havskajak, vandra eller dyka. 

Var: Lysekil, vid Gullmarsfjorden i Bohuslän. 

ANNONS: Läs mer och boka Strandflickornas havshotell här [extern länk]

Strandflickorna är ett klassiskt hotell i Lysekil. Foto: MONA NORDØ

10. Bryggan Fjällbacka

Fart & fläkt i Fjällbacka 

I deckarförfattaren Camilla Läckbergs Fjällbacka finns ett boutiquehotell som även har lägenheter att hyra ut. Rummen är individuellt inredda i marin stil. Flera restauranger, bland annat Everts tapasbar och en nattklubb, gör att det här är stället för de som vill ha mer hålligång. I det gamla fiskeläget finns möjlighet att plocka och äta ostron. 

Var: Fjällbacka, norra Bohuslän. 

ANNONS: Läs mer och boka Bryggan Fjällbacka här [extern länk]

Stora hotellet Bryggan i Fjällbacka.

LÄS MER: 12 härliga öar på svenska Västkusten