Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dansbandskulturen och det vackra landskapet är bara två skäl att älska Värmland!Dansbandskulturen och det vackra landskapet är bara två skäl att älska Värmland!Dansbandskulturen och det vackra landskapet är bara två skäl att älska Värmland!
Dansbandskulturen och det vackra landskapet är bara två skäl att älska Värmland!

10 sköna skäl att älska vackra Värmland

Värmland, härifrån kommer tv-succér som "Ack Värmland", kramgoa dansband och Sveriges vackraste – om än något svårbegripliga – dialekt. Inte så konstigt eftersom detta vackra landskap är bäst. Här är 11 skäl att älska Värmland.

Vad är det som gör att (nästan) alla älskar detta landskap? Värmlänningen, förstås! De har helt enkelt lite roligare och ett mer okomplicerat liv i den här delen av Sverige. Att värmlänningen går sin egen väg insåg en nyinflyttad biskop i Karlstad redan för 100 år sedan. Han flydde landskapet med orden: "I Värmland är ingen själavård möjlig. Hälften är mytomaner och resten är poeter".

1. Landskapet

Här finns ju hela Sverige i ett och samma landskap! I söder har vi Vänerns skärgård, i norr Branäs skidbackar som är brantare än Sälens. Däremellan mörka skogar, djupa sjöar och Klarälva! Och som ett litet smakprov av Skåne: Väseslätta förstås!

Det Värmländska landskapet sammanfattar hela Sverige.Det Värmländska landskapet sammanfattar hela Sverige.Det Värmländska landskapet sammanfattar hela Sverige.
Det Värmländska landskapet sammanfattar hela Sverige. Foto: Shutterstock

2. Dansbanden

De värmländska dansbandens betydelse för befolkningstillväxten kan inte överdrivas. Regerande mästarna, även om dansen ersatts av konserter,  är förstås Sveriges första rockband, Sven-Ingvars med 60 års turnerande. Stones ligger typ sex år efter.

Sven-Ingvars är Sveriges första rockband.Sven-Ingvars är Sveriges första rockband.Sven-Ingvars är Sveriges första rockband.
Sven-Ingvars är Sveriges första rockband. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia

 

3. Författarna och poeterna

Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf, Esaias Tegnér, Nils Ferlin, Göran Tunström. För att nämna några...Var får di allt ifrå?

Bronsstatyn av Selma Lagerlöf i Karlstad, skapad av Arvid Backlund och rest 1958.Bronsstatyn av Selma Lagerlöf i Karlstad, skapad av Arvid Backlund och rest 1958.Bronsstatyn av Selma Lagerlöf i Karlstad, skapad av Arvid Backlund och rest 1958.
Bronsstatyn av Selma Lagerlöf i Karlstad, skapad av Arvid Backlund och rest 1958. Foto: Shutterstock

5. Hackkôrv

Kôrven har en särskild status i Värmland, självklart är Värmlandskôrven en viktig del av matkulturen. Men hackkôrven är på stark frammarsch, framlobbad av Hackkorvens vänner.

Hackkôrven är på frammarsch.Hackkôrven är på frammarsch.Hackkôrven är på frammarsch.
Hackkôrven är på frammarsch. Foto: Christian Örnberg

6. Rally

Bor du i Värmland och har flera kompisar, då bildar du dansband. Har du bara en kompis, då kör du rally. Den eviga rallydrottningen är förstås Tina Thörner från Säffle.

Foto: Shutterstock

7. Färjestad

Ett säkert vårtecken som dykt upp varje år de senaste två decennierna är att Färjestad går till slutspel. Nu har det kanske varit lite si och så med detta den senaste tiden. Men den värmländska kärleken till laget minskar inte. "Lär dej feske, lär dej jage, lär dej älske Färjestalage!"

Färjestad i kvartsfinal i mars 2016.Färjestad i kvartsfinal i mars 2016.Färjestad i kvartsfinal i mars 2016.
Färjestad i kvartsfinal i mars 2016. Foto: Anna-Lena Bergqvist

8. Konstnärerna

Arvikakonstnärerna Fjaestad och Christian Ericsson dominerade det tidiga 1900-talet, Lars Lerin, Karin Broos, Lena Cronqvist skriver in sig i den moderna konsthistorien. 

Lars Lerin.Lars Lerin.Lars Lerin.
Lars Lerin. Foto: Janne Danielsson/SVT

9. Fryksdalen

Paradiset, rent objektivt. Åtminstone enligt Astrid Lindgren, som en gång skrev till stinsen i Sunne och berättade att hon en vinterdag i januari 1971 åkte rälsbussen mot Karlstad, tittade ut över Fryken och plötsligt såg hur hon skulle beskriva landet bortom stjärnorna, Nangijala i "Bröderna Lejonhjärta".

Foto: Shutterstock

 

10. Berömda män som kommer från Värmland

John Ericson från Långban står staty på Manhattan för hans uppfinningar och avgörande insatser i amerikanska inbördeskriget med båten Monitor. Värmskogssonen Lars Magnus Ericsson kopplade upp världen. Stjärnforsbördige Buzz Aldrin var andre man på månen.
Ingenting är omöjligt om man lever efter värmlandsdevisen: "Dä ordner säj, annars kvetter dä".

John Ericson från Långban står staty i Battery Park, på nedre Manhattan.John Ericson från Långban står staty i Battery Park, på nedre Manhattan.John Ericson från Långban står staty i Battery Park, på nedre Manhattan.
John Ericson från Långban står staty i Battery Park, på nedre Manhattan. Foto: Hesekiel/Wikimedia

11. Dialekten

Det finns inte, som språkgurun Fredrik Lindström påpekat, bara en värmländsk dialekt, det finns massor. Alla sjunger de vackert, om än ganska svårbegripligt ibland, och allra vackrast sjunger Monica Zetterlunds värmländska.

Monica Zetterlund under inspelningen av ”Att angöra en brygga”.Monica Zetterlund under inspelningen av ”Att angöra en brygga”.Monica Zetterlund under inspelningen av ”Att angöra en brygga”.
Monica Zetterlund under inspelningen av ”Att angöra en brygga”. Foto: AB Skrivstugans arkiv/Wikimedia

Av: Anders Nilsson

LÄS MER: Vackra Värmland – stor guide till pärlorna