Vandra längs natursköna Sörmlandsleden – 10 tips
Sörmlandsleden startar vid Stockholms tunnelbana och fortsätter i tusen kilometer via djupa skogar, mossbeklädda bergknallar, vidsträckta kuststräckor och glittrande sjöar. Krydda vandringen med gourmetkrogar, mikrobryggeriöl och övernattning på både herrgårdar och bondgårdar.
Sörmlandsleden – 62 etapper
Sörmlandsleden, som skapades 1973, är Sveriges första låglandsled och dessutom en av de längre. Leden börjar nästan mitt i Stockholm, vid Björkhagens tunnelbana, och passerar otaliga natursköna platser, men även städer som Södertälje, Katrineholm och Nyköping. Man kan välja ut en fin sträcka och gå en kort dagstur – och kanske kombinera med lunch eller middag, samt övernattning på något mysigt ställe – eller vandra längre sträckor av leden och sova i tält alternativt skärmskydd. Sörmlandsleden är hundra mil lång och slingrar sig genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap. Ur natursynpunkt bjuder leden på det mesta – från öppna landskap till storskog, från små tjärnar till havsmiljö, från historiska minnesmärken till geologiska skatter. Bäst med Sörmlandsleden är att den är tillgänglig för så många. Leden har 62 etapper och fyrtiotal extraslingor och anslutningsleder, och många når man kommunalt. Andra är lätt åtkomliga med bil. Etapperna är mellan någon kilometer och ett par mil långa, från lättare promenader till tuffare vandring i kuperad skogsmark. Leden är markerad med orangefärgade ringar runt träd och stolpar, skyltar med texten Sörmlandsleden samt S-pilar. Föreningen Sörmlandsleden underhåller leden ideellt. Föreningen har en ambitiös och alldeles utmärkt hemsida med vandringsförslag och kartor.
Trosa Stadshotell – vandringspaket
Intresset för vandringar har skjutit i höjden i och med pandemin, många betraktar vandring som ett säkert sätt att resa och umgås. Trosa Stadshotell & Spa har satt ihop ett vandringspaket där det ingår skjuts till vandringens startpunkt vid Tullgarns slott. Sedan vandrar man de två milen på Sörmlandsleden (etapp 56) tillbaka till Trosa. Vandringspaketet är ett nytt och bra koncept som erbjuds av flera hotell i närheten av Sörmlandsleden. På så sätt besparas man krånglet med egen bil, och slipper gå fram och tillbaka (till parkeringen eller busshållsplatsen) på leden. Dessutom utrustas man med såväl karta som picknickkorg så allt man behöver tänka på är sin egen utrustning. Den som är riktigt vandringsugen ser till att utnyttja konceptet maximalt och gör rejäla turer både dagen före och efter övernattningen. Hotellpersonalen kan ge förslag på alternativa vandringar. Vackraste delen av etapp 56 är rundslingan upp på Fyrholmsberget och fornborgen. Härifrån har man vidsträckta vyer över havsvikarna och Näsets naturreservat, och i öster skymtar masterna nära Nynäshamn.
Bergs Gård – vackra boenden
Bergs Gård, söder om Trosa, omnämndes i kyrkoböckerna redan under 1700-talet. I dag drivs gården – som har funnits i familjen i sex generationer – av Magnus och Frida Jonsson. Det är en traditionell bondgård och besökaren möts av kossor, katter, höns, kaniner och familjemedlemmar som tar sig an gårdens dagliga rutiner. Men Bergs är också ett litet aktivitetscenter med boulebana, klättervägg, lekstuga, lekplats, fotbollsplan, kafé, gårdsbutik och flera vackra boenden. Det är dock för cyklingen som Bergs är mest känd. Tack vare att Magnus är en entusiastisk MTB-åkare finns här 20 kilometer uppmärkt MTB-led och sammanlagt nio leder i olika svårighetsgrad. MTB-arenan är öppet dygnet runt, året om, och cykel kan man hyra på gården. Gården är omgärdad av vacker natur med skogar och sjöar, och Sörmlandsleden passerar precis i närheten. Bergs är alltså en perfekt utgångspunkt för vandringar. Inför vandringen utrustas man med kartor och ruttförslag och ett härligt matpaket – wrap med gårdens egen rostbiff, picklad lök och potatis, samt den omtalade kanelbullen bakad på surdeg. Jag vandrar delar av etapp 54 och 55 och uppskattar att lederna kan nås till fots. Sedan checkar jag in i det gamla hönshuset – en gigantisk villa som under coronapandemin har nyttjats av familjer som undviker vanliga hotell och föredrar att bo lite avskilt. I och med det nya intresset för hemester har Bergs varit fullbokat hela sommaren, möjligtvis fick gården lite extra skjuts i och med prinsparets besök och instagraminlägg tidigare i år. Kvällens trerättersmiddag serveras på coronasäkrat vis – i huset. Kantarellsoppa med parmesankex till förrätt, nötstek med hasselbackspotatis och gräddsås till huvudrätt, och äppelbakelse med rårörd vaniljkräm till efterrätt. Självklart dricker jag gårdens egna öl, Bergs gårdsöl, till maten. Ett tips är att boka bastun och jacuzzin med utsikt över fält och skogar, det är ett perfekt sätt att runda av dagen. Innan jag åker hem fyller jag på mitt förråd av naturbeteskött och korvar – från djur som är uppvuxna på Bergs.
LÄS MER: Sveriges 11 bästa vandringsleder
Etapp 54 och 55 – omväxlande natur
Från Bergs gård är det gångavstånd till både etapp 54 och 55. Etapp 54, från Karlfors kvarn till Gisekvarn, är en varierad och naturskön sträcka. Här passerar man flera fina sjöar samt prins Alexanders utsiktsplats, som är en dopgåva till hertigen av Södermanland (prins Carl Philips och prinsessan Sofias äldsta son). Etapp nummer 55, från Gisekvarn till Trosa är 16 kilometer och en av Sörmlandsledens längsta. Det är en omväxlande vandring genom en vacker John Bauer-skog, förbi den trolska tjärnen Ringsjön, över berghällarna vid Hållsviken, förbi åkerfält och beteshagar, och slutligen ett par kilometer asfalterad väg innan man slutligen når Trosa.
Gripsholms värdshus – lyxa till vandringen
Mariefred är en bra utgångspunkt för Sörmlandsvandringar. I närheten finns flera natursköna etapper. Den som vill lyxa till det efter vandringen checkar in på Mariefreds värdshus, ett stenkast från Gripsholms slott med tjusig utsikt över både slottet och Mälaren. Det är ett av Sveriges äldsta värdshus som har tagit emot gäster sedan 1609. Missa inte Statens porträttsamling som finns att beskåda på slottet. Samlingen består av porträtt från 1400-talet till i dag. Varje år tillkommer ett så kallat hedersporträtt, på senare år har bland andra Hédi Fried, Suzanne Osten och Theodor Kallifatides porträtterats. Pittoreska Mariefred är förstås också värt att titta närmare på. Det är mysigt att flanera i den historiska stadskärnan med sina hantverksbodar och charmiga trähus i alla möjliga färger. Matsäck till vandringen handlar man förslagsvis på Annas Hembageri. Bageriet har ett picknickpaket med nybakad fralla, kanelbulle, lokalproducerad äppeljuice, termos med kaffe eller te, samt en lånefilt för en dryg hundring.
Etapp 15 och 16 – fina rundslingor
Har man tillgång till bil är hästgården Björnnäs utanför Mariefred en bra utgångspunkt för vandringar. Då skippar man halva – den tristare – delen av etapp 15:1. Fram till hästgården vandrar man på landsvägar, därefter tar en smalare jordbruksväg över. Man går genom vacker barrskog och bitvis är det rätt kuperat. Sista biten i Långaedets naturreservat är så brant – och regniga höstdagar rätt hal – att det finns ett fast rep att hålla i. I området finns flera fina rundslingor: Fornborgsrundan (4,5 kilometer), Stenhuggarmon (9,5 kilometer) och Marvikenleden (6 kilometer). Stigarna runt Marvikensjöarna är dock populära och man är knappast ensam på stigarna. Etapp 15, är en favoritled. Det är också fint att vandra vidare på etapp 16 mot Skottvångs gruva. Det innebär dock ytterligare en dryg mils vandring. Området är också startpunkt för långvandringar till mer vilda etapper mot tågstationerna i Järna och Gnesta. Den som vill åt ännu mer ödslig mark ska bege sig till skogarna mot Malmköping.
Sund Nergården – livsnjuteri
Den som vill kombinera vandring med livsnjuteri i form av vackert boende, väl utvalda viner och riktigt vällagad mat ska bege sig till Sund Nergården. Mitt i den sörmländska idyllen har paret Johan och Niklas Asknergård skapat sitt lilla paradis. Allt är uttänkt i minsta detalj. Det stora trädäcket vetter mot sjön Sillen. Eller är det Comosjön? Här är det lätt att inbilla sig att man i själva verket befinner sig i Italien. Maten håller hög klass. Det är värt att åka hit bara för krogens brödkorg som serveras före middagen. Vinerna kommer från småskaliga familjeägda producenter över hela världen. Det här är ställe med höga ambitioner, men för den skull är det inte alls snobbigt. Mottagandet är varmt, stämningen personlig, det känns som att hälsa på i någons trädgård. De sju individuellt inredda rummen har alla egen ingång. Sund Nergården var tidiga med glamping, det vill säga camping i lyxförpackning, eller camping och glamour i en otippad förening. När man glampar på Sund Nergården bor man i tält, men sover i en Queen size säng bäddad med sänglinne av ekologisk satin. Vid strandkanten väntar en vedeldad bastuflotte – ett perfekt avslut på en lång dag i vandringskängor. Den som vill bada bastu utrustas med en korg med vedklabbar och tändstickor och får själv hålla i proceduren.
LÄS MER: Förbered din vandring – expertens bästa råd
Stiftsgården Stjärnholm – lantligt lugn
Stjärnholm är en av Svenska kyrkans 16 stiftsgårdar. Att bo på en stiftsgård är ett av mina bästa Sverigerestips. Det är prisvärt och de flesta gårdar ligger väldigt naturskönt. Stjärnholm är perfekt för den som söker återhämtning och lantligt lugn. Här finns ett vackert kapell och en matsal där det serveras mycket vegetariskt, men också bra, närproducerat kött. Sörmlandsleden passerar i närheten, så Stjärnholm är en bra utgångspunkt för vandring. Boendet varierar från sovsal till 1700-talsrum med blommiga tapeter och himmelsäng. Också Stjärnholm har satt ihop olika vandringspaket (från 575 kronor per person). I paketet ingår bastu, boende, matsäck, middag och frukost. Det finns även möjligheter att göra vandringen som en pilgrimsvandring, den som är intresserad kan kontakta stiftsgården. Och hur mör man än är efter vandringen så bör man inte missa en promenad i den vackra skulpturparken och att hälsa på kossorna i den närbelägna hagen.
Naturkraft Eskilstuna – guidade turer
Naturkraft Eskilstuna erbjuder guidad vandring på valfri sträcka på Sörmlandsleden. Jag nappar på vandring i kombination med skogsbad och stresshantering. Micke Andersson, företagets grundare, möter upp – barfota. Har man en gång börjat gå i skogen utan skor är det svårt att sluta, tycker han. Han nyttjar fotsulorna som skor i princip året om. Han är journalist och fotograf som blev på gränsen till utbränd och som efter tjugo år i mediebranschen utbildade sig till stresspedagog och mindfulnessinstruktör. För ett par år sedan fick han Eskilstuna kommuns Miljöpris för att han inspirerar människor att ta sig ut i naturen. Filosofin är att i naturen hämtar man kraft. Naturkraft. Vi göra olika övningar – testar alla våra sinnen när vi äter harsyra, och vandrar tysta under en längre sträcka. Naturkraft Eskilstuna tar också emot personer med fysisk aktivitet på recept, där vandring i naturen anses vara stärkande.
Sävö – populärt naturreservat
I närheten av Stendörren – det populära naturreservatet mellan Trosa och Nyköping – ligger ön Sävö, ännu ett naturreservat. Här finns en tre kilometer lång del av Sörmlandsleden som är extremt pittoresk. Leden slingrar sig genom hagmarker och skogsbeten och från öns högsta punkt har man vacker utsikt över havet. Kor och får betar fritt. Men att vandra på Sävö kräver lite planering – man måste i förväg arrangera med båttransport.
LÄS MER:
Visit Sörmland: https://visitsormland.se
Sörmlandsleden: www.sormlandsleden.se
Boken ”Vandra Sörmlandsleden” av Gunnar Andersson (Calazo förlag).
LÄS MER: 12 favoriter i sagolika Södermanland
GUIDE: 9 TIPS TILL SÖRMLAND
BO BRA
1. Trosa Stadshotell & Spa – 1800-talscharmig
Trosas största hotell och navet i ortens badliv. Här har serverats lokalproducerade måltider sedan 1867, och än i dag är hotellet stadens naturliga mötesplats. Inredningen är 1800-talscharmig med William Morris-tapeter, lutande golv, kristallkronor och ängsblommor i vaser.
Pris: Vandringspaketet inklusive vandring, middag, vinpaket, boende, spa kostar 1 900 kronor per person. Man kan förstås också betala bara för boendet, från 1 490 kronor per natt.
www.trosastadshotell.se
2. Stjärnholm – tjusiga 1700-talsrum
Det gamla slottet är numera en av Svenska kyrkans stiftsgårdar. Beläget vid en vik av Östersjön, mellan Nyköping och Oxelösund. Här finns allt från tjusiga 1700-talsrum i slottet till flerbäddsrum i logementet (vandrarhemsstandard).
Pris: Enkelrum från 650 kronor, dubbelrum 900 kronor.
https://stjarnholm.se/
3. Bergs Gård – aktiv på bondgård
Bondgård och numera också allaktivitetscenter, strax söder om Trosa. Gården drivs av paret Frida och Magnus Jonsson, den sistnämnde är sjätte generationen på Bergs. På Bergs trivs den aktiva familjen, här finns MTB-banor, klättervägg, utomhusrelax, rustika hus för uthyrning, gårdsbutik och mysigt kafé där allt som serveras är lagat från grunden, och nästan alltid med gårdens egna råvaror.
Pris: Från 350 kronor per dygn och person.
www.bergsgardtrosa.se
4. Öster Malma – fiska i sjön
Rogivande atmosfär med ängar som närmaste granne. Missa inte fisket i Malma sjön, i rumspriset ingår både fiskekort och tillgång till en eka.
Pris: Vandrarhemmet 350 kronor. Dubbelrum inklusive frukost 1 095 kronor.
www.ostermalma.se
5. Sund Nergården – lyxig idyll
Ett hideaway för vuxna mitt i den sörmländska idyllen. Sju personligt inredda rum, alla med egen ingång från trädgården – coronasäkrat alltså. Stilla landsbygd och fin utsikt över sjön. Fine dining-restaurang där maten följer årstiderna och vinet kommer från småskaliga vinproducenter över hela världen.
Pris: 4 500 kronor för två personer inklusive bad, trerättersmiddag och frukost.
https://sundnergarden.se
ÄTA OCH DRICKA
6. Hellmanska gården – lokala råvaror
Klassiskt kafé och butik – med anor från 1719 – mitt i Nyköpings centrum. I butiken säljs hantverk från trakten och i kaféet serveras lokalt producerade råvaror. Varje torsdag anordnas Bondens nära, då lokala matproducenter och bönder kommer hit och säljer sina råvaror.
www.hellmanskagarden.se
ATT GÖRA
7. Naturkraft Eskilstuna – må bra i naturen
Guidade vandringar på valfria sträckor på Sörmlandsleden. Under vandringen kan man uppleva både bushcraft och skogsbad – två verktyg för att må bra i naturen.
www.naturkrafteskilstuna.se
8. Blacksta Brygghus – pröva öl på gårdsbryggeri
Litet gårdsbryggeri i Blacksta utanför Flen. Producerar bland annat en glutenfri öl i gammaldags flaska med blommig etikett. På gården finns även ett rökeri och en småskalig uppfödning av kalkoner. För den som gillar att jaga finns möjlighet att boka in jakt.
www.blackstabrygghus.se
9. Wildlife Park på Öster Malma – prisvärda luncher
Öster Malma är Svenska Jägarförbundets bas. Syftet med Wildlife Park är att visa svenska vilda djur i sin naturliga miljö. Parken används också för undervisning. Här finns skyltar om de olika djurarterna, dessutom arrangeras guidade turer. Öster Malma är dessutom känt för sina vällagade och prisvärda luncher, här äter man rätter som älgkalops, vildsvinsstek, dovhjortsstek, vildsvinsrostbiff till det facila priset av 140 kronor. Allt kött som serveras i restaurangen kommer från djur som skjutits i närheten. Tips till den som vill fylla kylen och frysen med viltkött – ta med kylväska. I gårdsbutiken säljs älg, hjort, annat klövvilt och fågel till helt okej priser. Sortimentet varierar efter säsong, den som är ute efter något särskilt kan slå en signal.
www.ostermalma.se
LÄS MER: Njut av Sörmlands smaker