Våren välkomnas med sång och brasor runtom i Sverige.
Med Uppsala och Lund som de ledande festmetropolerna.
1 AV 2
Våren välkomnas med sång och brasor runtom i Sverige.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
Med Uppsala och Lund som de ledande festmetropolerna.
Foto: SHUTTERSTOCK

Valborg 2018 – så firas våren in runtom i Sverige

Valborg är hett stoff i hela landet.

Våren välkomnas med sång och majbrasor på såväl stora som små orter, med studentstäderna Uppsala och Lund som de ledande festmetropolerna.

Här är ett urval av årets valborgsfiranden landet runt.

Så firas Valborg

Att elda brasa den 30 april är tradition över hela landet men är speciellt omhuldat i städer med många studenter.

Valborg i Lund

Studentstaden Lund har en av landets största valborgsfester – i fjol samlades cirka 30 000 för att fira den efterlängtade aftonen i stadens stadspark. 

Firandet består av två delar: en spontan picknick under dagen och ett traditionellt firande som arrangeras av Lunds kommun på kvällen. På kvällsprogram i år står ett vårtal följt av sånggruppen Pros & Cons som bland annat har traditionella "Vintern rasat" på repertoaren. Efter detta följer en magisk eldshow med kulmen i att brasan tänds.

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

Valborgsfirandet i Lund drar full park – i fjol samlades cirka 30 000 personer i stadsparken. Foto: Fritz Schibl

Valborg i Uppsala

Valborg I Lund överträffas nog trots allt av konkurrerande studentmetropolen Uppsala där valborg en av årets stora festdagar. Den som besökt staden denna dag vet att de centrala delarna förvandlas till ett enda party med studenternas traditionella champagnefrukostar som tändande gnista. Här avnjuter man den traditionella forsränningen i Fyrisån, lyssnar på tal och körsång som välkomnar våren samt inta ett eller annat glas.

I Carolinabacken samlas många för den traditionella mösspåtagningen och på slottet hålls bal med dans natten lång för de som känner sig hågade.

Valborg i Stockholm

I Stockholm firas valborg traditionellt på Skansen sedan 1894. Här bjuds ett digert program såväl på eftermiddagen som på kvällen. Studenter har gratis entré mot uppvisande av giltig studentlegitimation.

Valborgsprogram under dagen: 

Klockan 15-16.10: Sjung om studentens lyckliga dag

Studentikost valborgsfirande i samarbete med Stockholms Studentkårers Centralorganisation. Fanborg med fanor och standarer från Stockholms lärosäten. Utmärkelsen ”Årets studentvän” delas ut och tal hålls. Vårsånger med Stockholms Studentsångare. Spex och galna upptåg med showorkestern Kårsdraget och Baletten Kårsetten.

Klockan 19.00–20.00: Integrationsfest med Nema Problema

Här samlas svenska valborgsfirare med olika bakgrund och firar in våren tillsammans via såväl samtal som glädjefyllda aktiviteter. Läs mer om detta på: facebook.com/NemaProblemaFoundation

Klockan 20.15–22: Sköna maj välkommen

Vårtal, vårsånger och musikunderhållning vid Valborgsmässobålet med bland andra folkmusikgruppen Väsen, Världsmusikgruppen Tarabband och Stockholms Studentsångare. Bålet tänds klockan 21. Namnet på årets talare har inte offentliggjorts än, i fjol var det Carolina Klüft.

I stockholm firas balborg traditionellt på Skansen sedan 1894. Foto: ALEXANDER DONKA

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna

Valborg i Göteborg

Här finns ett stort utbud aktiviteter:

Traditionellt Valborgsmässofirande i Trädgårdsföreningen där Göteborgs studentkårer  bjuder på  vårtal, sång och musik från klockan 14.

Chalmerscortégen – ända sedan tidigt 1900-tal har Cortegen gått längs Göteborgs gator på valborgsmässoafton. Det är ett karnevalståg som arrangeras av studenter på Chalmers.

I Botanska hålls Japaninspirerad vårpicknick som brukar dra tusentals firare. Programmet pågår klockan 11–15, men parken är öppen för picknick hela dagen och kvällen. 

I Slottsskogen firas från klockan 17 med artister och band från många delar av Göteborg samt ansiktsmålning och andra roliga kringaktiviteter. Klockan 21 tänder häxorna den traditionella elden.

Valborg i Karlstad

I Karlstad firar man på Stora Torget med tal, musikuppträdanden och studenternas mösspåtagning. Klockan 18 sjungs våren in på trappan till Värmlands museum av Sällskapet CMB och sångföreningen Manhem. Sedan fortsätter festligheterna på kvällen i Mariebergsskogen där årets vårtal hölls av komikern Johan Östling. Sedan blir det musik och stor majbrasa. 

Valborg i Linköping

I Linköping hälsar Linköpings Studentsångare våren välkommen klockan 15 på Borggården. Här blir det traditionella vårtal, vårsånger och mösspåtagning. På kvällen fortsätter firandet  vid Tannefors slussar med musikkåren Alla Breve och Akademiska kören. Efter att bålet tänds blir det avslutande fyrverkerier. 

Ett annat årligt arrangemang i staden är Valborgs mc-kortege som startar klockan 18.

LÄS MER: Sverige i sommar – 21 härliga tips och måsten

Valborg i Halmstad

Traditionsenligt firande  i Norre katts park. Under kvällen blir det vårtal, musik och sång med Halmstad Brass, Högskolans kör Köörmit samt Halmstad Manskör.

Kvällen avslutas med nationalsången samt fackelparad och tändning av bålet på Nissan.

Valborg i Växjö

Valborgsmässoafton firas traditionellt med sång och musik på Stortorget, samt valborgsmässoeld vid Växjösjön.

Valborg i Eskilstuna

Eskilstuna Allmänna Sångförening sjunger in våren på Rademachersmedjornas scen kockan 18.30.

Valborg i Norrköping

Valborgsmässoafton 30 april bjuder Upplev Norrköping in till traditionellt Valborgsfirande i Folkparken. Firandet startar 20.00.

Valborg i Västerås

Stort valborgsfirande vid Anundshög med vårtal, körsång, fyrverkerier och en brasa tänd av "järnåldersmänniskor" som kommer i ett fackeltåg.

Valborg i Sundsvall

Firande på  Norra Berget (Sundsvalls friluftsmuseum) med vårtal av Johan Backeus, årets kock 2017, och körsång av Thors Hammarkör. Dessutom liten matmarknad, servering och barnaktiviteter. Majbrasan tänds klockan 18.

Valborg i Östersund

Östersunds Studentsångare sjunger in våren från Campus stora trappa 18.20. Vårtal av studentkårens ordförande

Festligheterna ovan är bara ett litet urval av begivenheterna på valborgsmässoafton. Siste april firas förstås med brasor, körsång och mycket annat på massor av både större och mindre orter över hela landet.