Vackra Skåneleden – på vandring längs Öresund
Vida vyer, vågskvalp och vederkvickande dopp. Det gör gott att vandra vid havet och det gör man mest hela tiden längs Skåneleden Öresund. Följ med på tre utvalda dagsetapperna där var och en har en säregen naturskön karaktär.
Dagsetapp 1: Rydebäck–Landkrona, cirka 13 kilometer
Vandra mellan Rydebäck och Landskrona. Upplev pirrande känsla på porösa rasbranter och kryp in i en tusentals år gammal gravkammare (om du törs). Hämta andan på Hilleshögs dalars böljande kullar.
Vårdagen växlar mellan glittrande sol och dramatiska moln, något av en mental förberedelse på vandringens mångskiftande känslor.
Vi startar vid Rydebäcks brygga och följer Skåneledens orange markering söderut, en start mjuk som sandstranden intill. Även när stranden tar slut går leden blott en vindpust från havet längs Skånes vackra kust och blottar en utsikt med utlandskänsla. Sikten är så bra att enskilda byggnader kan urskiljas i danska Helsingör, som Kronborg slott - känd från Shakespeares ”Hamlet”. På närmare håll - runt 4,5 kilometer bort - ståtar ön Ven, vars dramatiska backafall är berömda sedan dikten (och filmen) ”Flickan från Backafall”. Liknande natur kommer vi att uppleva på kittlande nära håll. Snart.



Efter lilla samhället Fortunas gulliga hus sker en nästan obemärkt uppstigning på rasbranten, med spannmålsfält bredvid och Öresund och stenigt nakenbad brant under. Ett 20-tal knölsvanar guppar i vattenbrynet.
En gräskulle på fältet får oss att stanna till: Örenäsgånggriften, en av Sveriges mest välbevarade stenåldersgravar. Vågar jag gå utanför min komfortzon och krypa in i den femtusen år gamla graven? Täcker hemförsäkringen? Den krypande kusliga känslan i gången lättar något framme i gravkammaren, där jag kan stå upprätt och andlöst betrakta stenkonstruktionen.



Ner i klassiska och ännu aktiva fiskeläget Ålabodarna stöter vi på vandrare som också ska till Landskrona.
Härifrån är det 100 meter bort till Örenäs slott, om man känner för en liten avstickare.
Svindlande vyer från Hilleshög
Vid Sundvik lämnar vi leden för ett industrihistoriskt nedslag på stranden, med vågorna susande bredvid. Under våra fötter finns inte bara sand och små stenar, utan även något som vittnar om tegelindustrins svunna glansdagar: kasserat tegel, slipat av väder och vind. Som mest fanns det uppemot 40 tegelbruk i dessa trakter - innan tegelepoken definitivt gick i graven på 1960-talet.



En oansenlig informationstavla förkunnar att vi nalkas vandringens höjdpunkt: Hilleshögs dalars naturreservat. Snart är vi uppe på en klint, alltså rasbranter som stupar i havet - som Vens backafall. Vetskapen om att dessa spröda rasbranter består av packad sand förmår pulsen att skena. Eller så är det de vidöppna vyerna: böljande åkrar i det småkulliga odlingslandskapet och det glimmande sundet.
Nere på havsnivå igen vid Rustningshamn möter vi Therése Ehrnstén, ekolog vid Landskrona stad. Tillsammans ska vi ta en närmare titt på rasbranterna från stranden i Hilleshögs naturreservat.
– Rasbranter som stupar i havet är unika i Sverige. De bildades under istiden för över 10 000 år sedan. Här från stranden kan du se att branterna är aktiva och bildar små sandhögar vid havet när de eroderar, säger hon.



Erosionen ser till att branterna inte blir igenvuxna så att backsvalor och sällsynta sorters vilda bin ska kunna bygga bo här, naturområdet inhyser en tredjedel av Sveriges population av vilda bin, bland mycket annan unik fauna och flora. Bina gör små håligheter i sanden medan svalorna flyger in och ut ur bona högt upp.
Är det farligt att vistas där uppe?
– Nej, det är inte farligt, bara man är försiktig och inte ställer sig precis vid kanten, säger Therése Ehrnstén.
Hjärtat dunkar av flera anledningar under bestigning av trappor med en anslutande stig: på nära håll syns klinten stupa 20-30 meter ner. Den som önskar komma ännu närmare och trånar efter fjärilar i magen, kan begagna en smal stig till höger om staketet. Givetvis på egen risk.
Riskfritt tar vi in svindlande vyer över Öresund och rundar av med vidsträckta böljande kullar. Långt uppe på krönet tronar en bänk med bord och vyer som kompenserar mer än väl för den fysiska ansträngningen.
Som i en sagovärld
Den följande stigen leder till en upptäcktsfärd genom en förborgad sagovärld. Liggande trädstammar med allsköns livslevande svampar på de döda träden. Fågelkvitter. Vårblommor som svalört och violer. Gluggar med havsglimtar. Gyllene rapsfält som tycks bölja i all oändlighet. Träbroar. Mindre vattendrag.
Snart är vi där igen, öra mot öra med det ständigt pustande havet. Trutar och storskarvar har intagit de flesta stenarna och ejderfamiljen med två nykläckta småttingar tar en simtur i en rätlinjig rad. Till vänster har någon just puttat klart på Landskrona golfklubb. Vassen vajar i vinden.
En badbrygga sträcker sig ut i Öresund som en lång tunga på 210 meter mot Danmark. Här vid ikoniska Lill-Olas badplats kan den som längtat efter att skölja av sig vägdammet få sitt lystmäte. Vederkvickande!



Vida vyer, vågskvalp och dopp gör underverk för aptiten. Havsluften - och ramslöksdoften på våren - gör sitt till förstås. Lämpligt nog passerar vi Borstahusens mysiga tegelhus och når hamnen, ett ännu levande fiskeläge och ett flertal restauranger med uteserveringar. Härifrån skymtas både Öresundsbron och Köpenhamn.
Närmast ska vi dock till Landskrona. Förbi Lindeshamn omfamnas vi av ett vassbälte med allehanda småfåglar. Staden rycker allt närmare liksom det ståtliga citadellet, en av landets mest välbevarade byggnader från 1500-talet. Nu är landmärket nära liksom bron över vallgraven. På strandpromenaden står statyn av Selma Lagerlöf till minne av hennes vistelse i staden som lärare i slutet av 1800-talet.
Mer krigshistoriska markörer utgör bastanta stridsvagnshinder från så kallade Per Albin-linjen från andra världskriget och uppe på vallen står gamla kanoner riktade mot grannlandet. Här tar vår fridfulla dagsvandring utmed Öresund slut.



Dagsetapp 2: Vikens hamn–Sofiero, cirka 9 kilometer
Upplev slott, sälar och sandstensklippor mellan Viken och Sofiero.
Vandringen tar avstamp i Vikens hamn, med uteserveringar och charmiga gamla hus med stråtak. Fiskebåtar och ”hoddar”, som förrådsbodar för fiskeredskap kallas i trakten, vittnar om ortens rötter som fiskeläge. När husen så småningom tar slut, flämtar Öresund intill och ett otal skarvar, trutar och skrattmåsar håller till på stenarna längs kusten. Historien gör sig påmind med ett kanonvärn som ingick i Per Albin-linjen.
Bästa chansen att sikta säl finns vid Domstensrevet i Grollegrunds marina naturreservat, direkt efter Grå läges få hus. Håll ögonen efter en fast monterad kikare till höger om leden.
Efter Domsten, med ännu en fiskehamn, nalkas vackra skogsmarker med främst hedartade bok- och ekskogar i Kulla Gunnarstorps naturreservat. Tornet till slottet med samma namn skymtas till vänster och på andra sidan sundet rycker ikoniska danska Kronborg slott allt närmare. Ta dig gärna ända ner till stranden för att beundra mångskiftande sandstensklippor och kanske ta ett litet dopp.



Snart reser sig landhöjningen landborgen med raviner och branta backar. Vid kanten av Hittarp tar vi en sådan backe upp genom en vackert åldrande bokskog ända till sevärda Sofiero slott.
Här slutar dagsetappen, men om du inte fått nog av slott så bjuder fortsättningen av Skåneleden mot centrala Helsingborg både på Pålsjö slott och Kärnan.



Dagsetapp 3: Strandbaden–Kullens fyr, cirka 13 kilometer
Upplev strandängar, ejdrar och dramatiska klippor mellan Strandbaden och Kullens fyr. Se med egna ögon var Öresund slutar.
Framme i Strandbaden vid Öresund doftar det tång och havet susar, pustar, brusar. Strandskator och skrattmåsar ställer till ett himla liv. Nyhamnsläge andas fortfarande fiskeläges gamla charm. Hedlandskap leder oss till strandängar med blommande slånbär, fibblor och trift, vilka färgsätter ängarna i vitt, gult och rosa. Här och var något av en raritet i dessa trakter: orkidén Sankt Pers nycklar. Segelbåtar i horisonten medan skarvar, trutar och gravänder vilar på stenar utmed kusten. Är man kaffe- eller slottssugen så är Krapperups slott blott en avstickare bort.



Vi har ett annat kafé i åtanke och fortsätter över strandängar som hålls öppna av fridfullt betande kor. Rapsfältet vajar i vinden och uppe på kullen avtecknar sig Bräcke mölla. Vill du uppleva mer av den unika havsnära miljön kan du gå cirka 50 meter nedanför Skåneleden. Där hittar du Littorinavallen som markerar den gamla strandlinjen som gick här för 4000–7000 år sedan.
Före Mölle syns små hemlighetsfulla vikar som inbjuder till ett dopp. Och bara en kort promenad efter Mölle hamn väntar ett av Sveriges varmaste mikroklimat på oss, i den smala remsan mellan Solvik och Ransvik. Kombinationen klippor och uppvindar främjar detta gynnsamma klimat, med säregen flora och fauna. Så om du har trängtat efter en tapetserarspindel, har du kanske ditt livs chans att skåda en vid klipporna. Spindlarna är dock svårupptäckta så det fordrar både flax och tålamod.



Havet och stenstranden bredvid är däremot säkrare kort. Vågspelet pågår mest hela tiden och de färgskiftande klipporna förebådar det dramatiska landskapet dryga hundra höjdmeter längre upp på Kullaberg. I Ransvik hejdar vi oss för ett kulturhistoriskt dopp. Det var här som män och kvinnor började bada tillsammans under förra sekelskiftet, något som ledde till ryktet om ”synden i Mölle”. Här stärker vi oss med mat, dryck och syndigt goda bakverk på Ransvik havsveranda.



Stegvis blottar sig några av Kullabergs fantasieggande klippformationer och vidöppna havsutsikter. Vid Kullens fyr kan du betrakta Öresunds nordligaste gräns: den raka linjen mellan Kullens fyr och danska ön Själlands nordligaste punkt Gilleleje. Det är här som Öresund slutar - eller börjar, beroende på hur man ser på saken.
Efter denna andhämtning kan vandringen rundas av med en nedstigning från kullen nästan ända fram till havet. Här vid ”Lilla fyren” kan man förnimma havets puls och tanka välbefinnande.
LÄS MER: Kattegattleden – Europas bästa cykelled
RESFAKTA
Tåg: Stockholm–Helsingborg drygt 5 timmar med ett byte. Från cirka 200 kronor enkel med SJ. Göteborg–Helsingborg cirka 2,5 timmar direkt, från cirka 250 kronor.
Bil: Drygt 55 mil från Stockholm och 21 mil från Göteborg.
Bästa tiden: April till oktober.
Ta dig runt: Med kollektivtrafikens buss eller tåg går det bra att nå start- och slutpunkter för många av Skåneleden Öresunds etapper.
Bra att veta: Skåneleden passerar många naturreservat - ha koll reservatens regler.
Böcker: Deckartriologi om Harriet Vesterberg i Lerviken av Anna Bågstam.
GUIDE: 9 TIPS TILL SKÅNELEDEN ÖRESUND
SE & GÖRA
1. Ven
Cykla runt den lilla ön i Öresund. Ta båten från Landskrona till Ven och cykla eller vandra runt ön. Missa inte backafallen!
2. Kullaberg
Paddla, cykla eller vandra och upplev den dramatiska naturen på och runt Kullaberg. Varför inte åka på tumlarsafari? Kullaberg är så mycket mer än Kullens fyr!
3. Sofiero slott
Njut av en ravin bräddfylld av blommande rhododendron i maj och juni. Denna året om sevärda park ligger på landborgen och har utsiktsplats med strålande vyer över Öresund.
ÄTA & DRICKA
4. Sofiero slottsrestaurang, Helsingborg
Anrik restaurang i slottet. Suverän mat och utsikt över Öresund. I slottsparken finns även nyöppnade Orangeriet med pizzor, sallader och bakverk.
Adress: Sofierovägen 131
5. Brödkultur 2.0, Helsingborg
Bröd och sötebröd. Fika på plats eller ta med för att avnjuta på en sten i naturen.
Adress: Sofierovägen 126 a
6. Ransvik havsveranda, Mölle
Vällagad mat, goda kakor och vågskvalp.
Adress: Italienska Vägen 151-159



BO BRA
7. Örenäs slott, Glumslöv
Slottsmiljö med utsikt över Öresund. Ett stenkast från Skåneleden.
Adress: Ålabodsvägen 193
8. Pensionat Strandgården
Utsikt över Öresund och direkt intill Skåneleden. Generös frukostbuffé med lokala råvaror. Adress: Norra Strandvägen 52
SHOPPING
9. Wallåkra Stenkärlsfabrik, Vallåkra
Nordvästra Skåne har lång tradition av tillverkning av lergods och stengods. Wallåkra, Raus och Höganäs är några kända exempel. I Wallåkra Stenkärlsfabrik kan man köpa stengods, äta ute i trevlig miljö och följa produktionskedjan från lerfyndighet till färdig produkt.
Adress: Ryavägen 38



LÄS MER: 9 ljuvliga utflykter i Skåne – sommarens bästa pärlor