Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Wanås slott ligger vid en damm omgiven av en frodig skånsk bokskog.
Wanås slott ligger vid en damm omgiven av en frodig skånsk bokskog.
Wanås slott ligger vid en damm omgiven av en frodig skånsk bokskog.
Robert Wilsons "A House for Edwin Denby" hittar man på en kulle. Huset är utformat i en byggnadsstil som liknar den som religiösa Shakerrörelsen utvecklade under 1800-talet i nordöstra USA.
Robert Wilsons "A House for Edwin Denby" hittar man på en kulle. Huset är utformat i en byggnadsstil som liknar den som religiösa Shakerrörelsen utvecklade under 1800-talet i nordöstra USA.
Robert Wilsons "A House for Edwin Denby" hittar man på en kulle. Huset är utformat i en byggnadsstil som liknar den som religiösa Shakerrörelsen utvecklade under 1800-talet i nordöstra USA.
1 AV 2
Wanås slott ligger vid en damm omgiven av en frodig skånsk bokskog.
Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
2 AV 2
Robert Wilsons "A House for Edwin Denby" hittar man på en kulle. Huset är utformat i en byggnadsstil som liknar den som religiösa Shakerrörelsen utvecklade under 1800-talet i nordöstra USA.
Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Upptäck Wanås vackra skulpturpark

I de göingska snapphaneskogarna döljer sig en av Skånes finaste konstupplevelser – Wanås skulpturpark. I trakten finns också flera välsmakande utflyktsmål. Följ med på konstvandring genom en vintrig sagoskog!

Anna W Thorbjörnsson

Förbi slottet, genom grinden och mellan träden. Det låter som vägbeskrivningen på en skattkarta, och på sätt och vis är det sant. Nysnön knarrar när vi går förbi slottet, kaféet och de massiva mangårdsbyggnaderna med stora gråstenar infällda i fasaden. Efter sista byggnaden tar vi höger och där framme skymtar grinden, bakom den en vidsträckt lövskog. Det är här sagovärlden börjar på riktigt, med yviga grenverk glaserade i vitt. Femåringen springer ystert före, kastar lättkramade snöbollar på allt. ”Titta där, vad är det?” Högt uppe i trädkronorna sitter tre stora röda bollar fastklämda (Anne Thulin, ”Double Dribble”). ”Är det en jätte som lekt här?” ”Kanske det”, svarar pappa, ”där framme ligger ju massor med jättestora stenar på rad, två rader till och med” (Richard Nonas, ”La Colonne Terminée III”). Skyltarna är översnöade, stigarna likaså, men det gör äventyret desto större, även om vi säkert missar några konstverk längst bort. 

I tre av parkens lövträd har gigantiska bollar landat bland trädkronorna. Det är Anne Thulins verk från 2010, "Double Dribble". Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

I nordöstra Skånes kuperade landskap med skogar, vattendrag och åsar förde de danska snapphanarna gerillakrig mot ockupationsmakten Sverige, då i slutet av 1600-talet under de dansk-svenska krigen. Det var i dessa trakter väpnaren Eskil Åkesson byggde en befäst gård på 1400-talet som senare övertogs av den danska adelssläkten Brahe. Genom historien har fästet bränts och skövlats av svenskar, byggts upp som slott, byggts om och bytt ägare, bland annat har ätterna Juul, Ramel, von Putbus, Hamilton och till sist Wachtmeister huserat här. Det lilla vita slottet ligger vackert vid en damm omgiven av en frodig skånsk bokskog. Här började Marika Wachtmeister skapa konstutställningar i slutet av 1980-talet och snart bildades stiftelsen Wanås Utställningar. Genom åren har en lång rad svenska och internationella konstnärer ställt ut här, många verk har skapats i stor skala speciellt för platsen och blivit permanenta, andra har ingått i tillfälliga installationer och utställningar. Förutom den stora skulpturparken (som egentligen är mer av en skog) har man också konsthall, föredrag, workshops, restaurang, hotell och en livlig verksamhet för barn och unga.

Vinteräventyret går från konstverk till konstverk 

Och barnvänligt är det. En vitdraperad rhododendron har en ”hemlig” gång rakt igenom, där inne är det som en koja, klättervänligt och alldeles tyst. På andra sidan möts vi av den frusna dammen. En hög smal figur står tyst framför oss (Antony Gormley, ”Together and Apart)”, inte hotfull, kanske väntande eller kontemplerande. Vi tittar på varandra, sedan bryts stillheten av en snöboll. Fullträff! Så fortsätter vinteräventyret från konstverk till konstverk med skogen som den allra största och vackraste skapelsen. En stor stenkub går att klättra in i (Thom Merrick, ”Whitney Outhouse of American Art”), tre ribbstolar står för sig själv precis vid sjökanten (Molly Haslund, ”Tre dubbla ribbstolar för minimal rörelse”) och det är omöjligt att inte klänga upp på dem. På andra sidan dammen syns nu slottet i all sin prakt, med trappstegsgavlar och matchande utbyggnader. 

Skulpturen "Together and Apart" från 1998 av Antony Gormley är en avgjutning i massivt järn av konstnärens egen kropp i full skala. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

En färgglad liten bro spänner sin båge över bäcken (Stefan Wewerka, ”The Little Bridge”) och vi undrar var bockarna Bruse är. Så hörs det något där i skogen, vad är det? Vi följer ljudet och möts snart av vad som ser ut som en liten kyrka från någon gudsförgäten ökenhåla i Amerika (Robert Wilson, ”A House for Edwin Denby”). Inifrån hörs en predikan på engelska, eller i alla fall ett tal. Men vi hör något mer, ett tinglande trolskt ljud. Vi ser oss omkring, lyssnar oss fram. Där! Högt uppe i trädet gömmer sig högtalaren.

Träden är höga, skogen lockar vidare, den vintriga vardag vi är här finns det inga spår i snön, inte från människor, blott tassavtryck från skuttande djur. Bland stammarna skymtar ett hus med dörrar, fönster, matbord och stolar. Men inga väggar, inget tak, det står där mitt i naturen (Melissa Martin, ”Dining Room”). I närheten speglas vi i en alldeles svart sfär, som fallen från skyn (Pål Svensson, ”Sprungen Ur”), men här stannar vi inte länge för längre bort skymtar en stor pyramid! (Poul Gernes, ”Pyramide”). Pappa tänker på en resa genom fuktig djungel i södra Mexiko, pågen klättrar genast upp.

Poul Gernes, "Pyramide" från 2018, för tankarna till en resa genom fuktig djungel i södra Mexiko. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

Nu börjar det skymma och vi har långt att köra hem på isiga vägar, så vi får vända åter. Det blir svårt att få med sig barnet förbi trädet med gungor på alla grenar (Hanne Tierney, ”Love in the Afternoon”) och labyrinten av smala pilträd (Srinivasa Prasad, ”In and Out!). Men en bit vildsvins-salami fungerar som lockbete – på vägen upp passade vi nämligen på att besöka två gastronomiska resmål i trakten. Först letade vi oss fram på smala landsvägar till Glada geten gårdsmejeri. De prisades 2020 som årets destination i Skåne vilket väckte vår nyfikenhet. Gårdsbutiken är alltid öppen för självbetjäning så vi passar på att köpa deras beryktade ostkaka (inte av get, här har fjällkor stått för mjölken). De 70 getterna syns inte till, så är det också mitt i vintern så de är säkert i någon varm lada. 

När vi kör vidare passerar vi ett fint skåp för hönsägg samt några fantastiskt söta hästar som gärna kom fram och hälsade när vi stannade för att ta en bild. 

I Sjunkaröd hälsades vi välkomna av lurviga vildsvin med snö på trynet. Här ligger Skånska vilt med egna hägn och en välsorterad butik där de säljer viltkött och delikatesser av allehanda slag, bland annat korv och salami av hjort, vildand och vildsvin. Vilken tur att vi hade den korven i väskan, annars hade vi aldrig fått med oss pojken från Wanås!

På väg till Skånska vilt passerar vi ett fint skåp för försäljning av hönsägg. Foto: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

RESA HIT: Wanås konst

I den vackra lövskogen kring det medeltida Wanås slott har stiftelsen Wanås konst skapat en fantastisk skulpturpark med konstverk i många stilar och från hela världen. Parken är öppen året om. Det finns dessutom konsthall, restaurang och hotell i anslutning till slottet. Allt strax utanför Knislinge i nordvästra Skåne, öster om Hässleholm och norr om Kristianstad. Det tar knappt 1,5 timmar att köra hit med bil från Malmö (det finns laddare för elbil på parkeringen). 

Wanås närmaste busstation är Knislinge busstation, cirka 2,8 kilometer på landsväg till Wanås. 1 maj – 30 september är det möjligt att åka kollektivt hela vägen till Wanås med en förbeställd buss sista biten mellan Knislinge Busstation och Wanås. Mer information på Wanås webbsida.

Läs mer: wanaskonst.se

GUIDE: 2 GODA TIPS

1. Skånska vilt – Vildsvinskorv och kafé

I Sjunkaröd en kvart med bil väster om Wanås har Skånska vilt stora hägn med söta vildsvin som är roliga att hälsa på för både stora och små. Fokus här är annars på viltkött, förutom de egna vildsvinen tar man emot vilt från traktens jägare samt tamboskap som får och kor, bland annat från just Wanås slott. Man har egen butik och delikatessdisk med massor med godsaker samt kafé med servering. Vill du äta lagad mat här går det bra efter förbeställning. Ett bra ställe att köpa till exempel vildsvinskorv till picknick! Ibland håller man olika kurser kopplat till vilt, bland annat om matlagning.

Adress: Sjunkaröd, Vinslöv, skanskavilt.se

2. Glada geten gårdsmejeri – getost och prislönt ostkaka

Den här lilla gårdsbutiken ligger strax väster om Hässleholm och Finjasjön, 40 minuter från Wanås. De belönades med Skånska gastronomins pris som årets skånska destination 2020. Här har ägarna Victoria Mårtensson Winberg och Henrik Mårtenssons ett 70-tal getter som de mjölkar och gör ost av. I gårdsbutiken säljer de även sin prisbelönta (och mycket goda!) ostkaka gjord på mjölk från fjällkor samt andra godsaker från den egna gården och gårdarna i närheten. Butiken är öppen dygnet runt för självbetjäning.

Adress: C/o Mårtensson, Lilla Oberöd 2889, Tyringe, gladageten.se

LÄS MER: Skåne – 11 platser du bara måste besöka 

4 ANDRA SKULPTURPARKER ATT BESÖKA

1. Millesgården – magnifik utsikt från terrassen

Konstnärsparet Carl och Olga Milles köpte i början av förra seklet en tomt på Herserudsklippan högt ovanför Värtan på Lidingö utanför Stockholm. Här byggde de sig ett hem med tillhörande konstateljéer. Under följande halvsekel utvidgades och utvecklades Millesgården efterhand. 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse som gåva till svenska folket och 1950 stod skulpturparken på terrassen klar. Utsikten från terrassen är magnifik. I parken samsas monumentala repliker av fristående skulpturer med fontängrupper. Kommer du en vardag är det oftast få besökare och stämningen avkopplande och vilsam, lite som att vandra i ett eget universum. Här och var finns bänkar och andra sittplatser att slå sig ner på.

millesgarden.se

2. Drottningholms skulpturpark – konst i klassiska skolan

Runt Drottningholms slott på ön Lovön i Mälaren strax utanför Stockholm finns den äldsta skulpturparken i Sverige med skulpturer i den mer klassiska skolan. Den började anläggas i slutet av 1670-talet när skulpturer var en central del av barockens trädgårdskonst. Vissa av konstverken lär vara krigsbyten från 30-åriga kriget medan andra köptes in direkt av Drottning Hedvig Eleonora som också var den som initierade slottsbygget. Den stora parken är öppen dygnet runt, året om och bjuder dessutom på en avancerat planlagd trädgård med bland annat en häcklabyrint. Perfekt för en dags utflykt med matsäck! 

kungligaslotten.se

3. Umedalens skulpturpark – prisad som bäst i Sverige 

Parken i Umeå har sitt ursprung i konstutställningen Umedalen Skulptur som arrangerades första gången 1994. Bakom utställningen stod Galleri Andersson/Sandström som 1987 köpte det nedlagda mentalsjukhuset Umedalen – ett tjugotal stenhus med omgivande parkmark – av Västerbottens läns landsting. Nästan 200 svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i parken där ett flertal nu bildar en permanent utställning. Umedalens skulpturpark har med tiden blivit en av Västerbottens mest populära attraktioner, och fick 2005 Boverkets pris som Sveriges bästa park. Öppet är det dessutom dygnet runt, året om. 

umedalenskulptur.org

4. Konsthallen i Hishult – skulpturträdgård och rosor

Kjell Åke Gustafsson kallades först ”idioten från Hishult” när han började bygga sin konsthall i lilla Hishult, mellan Laholm och Markaryd. Han var så klart inte galen, men han hade en passion och så hade han ärvt en gammal gästgivaregård efter sina föräldrar. Ur den kom först konsthallen 1994 och därefter 1997 en skulpturträdgård som numera har ett 30-tal skulpturer från både svenska och internationella konstnärer. Här blommar även en mängd olika sorters rosor och här finns kafé och restaurang. Kjell Åke utvecklar ständigt projektet, han bygger till, bygger om och bygger till igen.

hishult.com

LÄS MER: Världens 10 bästa konstmuseer