Upptäck skönheten i norra Sverige – 11 tips!
Norrland är stort, landsdelen omfattar mer än halva Sveriges yta. Kom hit och vandra, fiska, bada bastu och hoppa i älven, bo på något av världens mest omtalade hotell, ät ren och röding…
Allt om Resor bjuder på elva toppentips i Sveriges norra halva.
1. Abisko
I Abisko startar Kungsleden, men man måste inte vandra ända till Hemavan bara för att man rest hit. En betydligt enklare variant är att ta linbanan upp till Njullas topp och vandra ner genom fjällhed och fjällbjörkskog.
Mellan slutet av maj och mitten av juli går solen aldrig ner. Då går liften upp på fjället på kvällarna så du kan se midnattssolen utan störande berg i vägen.
Vintertid åker man i stället upp till toppstugan (som kallas Aurora Sky Station) för att njuta av norrskenet, något som blivit oerhört populärt sedan Lonely Planet för några år sedan rankade Abisko som bästa stället i världen att se norrsken på.
Hitta dit: Abisko, 95 kilometer nordväst om Kiruna på väg mot Narvik.
Läs mer: sverigesnationalparker.se/park/abisko-nationalpark
2. Spis mat & dryck, Kiruna
Jag längtar inte precis till Stockholm när jag är i Kiruna, men krogen Spis skulle lika gärna kunna ligga på Södermalm, med sin industriinspirerade inredning och delikatessbutik med olivolja, bresaola och hängmörat kött. Renhjärta till förrätt och röding till huvudrätt smakar härligt. Shiitakesvampen som ackompanjerar fisken odlas långt nere i gruvan. Spis har också hotell och vandrarhem. Receptionen ligger i baren.
Adress: Bergmästaregatan 7, Kiruna
Läs mer: spiskiruna.se
3. Icehotel, Jukkasjärvi
Ishotellet strax utanför Kiruna är en internationell succé sedan många år. Nu finns även Icehotel 365, öppet året runt. Det håller en inomhustemperatur på minus fem grader med hjälp av solenergi. Invändigt är det lika isigt som på vintern med Icebar och 20 rum. Väljer du att inte övernatta kan man besöka hotellet på dagen till en kostnad. Missa inte byns kyrka och altartavlan med Bror Hjorts färgstarka skildring av Lars Levi Laestadius svavelosande missionerande.
Hitta dit: Marknadsvägen 63, Jukkasjärvi. Nutti Sámi Siida, Marknadsvägen 2, Jukkasjärvi.
ANNONS: Läs mer och boka Icehotel här [extern länk]
4. Jokkmokks fjällträdgård
Fjällträdgården visar fjällens växter i olika miljöer som Videkärret, Fjälltoppen och Taigan. Och är en utmärkt introduktion inför fjällvandringen. Jag känner igen flera blommor när jag kommer till nationalparkerna Muddus och Abisko. Trädgården är en del av Ájtte fjäll- och samemuseum som visar samernas kultur och historia.
Hitta dit: Ájtte, Kyrkogatan 3, Jokkmokk
Läs mer: ajtte.com/jokkmokks-fjalltradgard
5. Bada i älven
Ingen resa i Norrlands inland är komplett utan bastu och bad i närmsta älv. Vare sig du bor på vandrarhem, camping, hotell eller privat brukar det finnas en bastu i närheten. Har du tur är den vedeldad och ligger alldeles vid vattnet.
Temperatur i Lilla Luleälven en vanlig sommardag: gissningsvis runt tolv grader...
Hitta dit: Bastu finns överallt, men just denna på Arctic Camp ligger cirka tre kilometer öster om Jokkmokk längs väg 97.
Läs mer: arcticcampjokkmokk.se
6. Treehotel, Harads
70 procent av gästerna kommer från utlandet berättar Maja Winroth, bokningsansvarig och även guide när jag besöker hotellet. De flesta svenska gäster gör nog som jag och ser hotellet på en guidad tur utan övernattning. De sju rummen hänger i tallar med bultar som lossas lite varje år i takt med att träden växer. Mirror Cube är ett av de populäraste rummen. Spegelväggarna gör att det nästan inte syns där uppe bland trädstammarna. Inomhus ryms dubbelsäng, lounge med två fåtöljer och toalett på 16 kvadratmeter – och en takterrass ovanpå.
Hitta dit: Treehotel, Edeforsvägen 2 A, Harads
ANNNONS: Läs mer och boka Treehotel här [extern länk]
LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör
7. Kukkolaforsen, Tornedalen
Torneälven är en av Sveriges få outbyggda älvar där inget kraftverk är i vägen för lax och sik. Mycket riktigt kan man här dra upp rejäla laxar på både tio och 15 kilo. Helst ska man åka ut i en älvgädda, typiska flatbottnade träbåtar som klarar sandbankarna i älven. I Kukkolaforsen fiskar man sik med håv från rangliga träbryggor. Den som inte fiskar själv kan i alla fall äta en sikmacka i restaurangen. Här finns också både fiske- och bastumuseum.
Men stanna inte vid Kukkolaforsen utan fortsätt norrut! Tornedalen är ett otroligt vackert odlingslandskap med ängar och lador som ser ut att komma från en sagobok med sina utåtbuktande väggar. I älven ligger gröna öar och på andra sidan Finland med likadana röda hus med vita knutar.
Hitta dit: Kukkolaforsen, 15 kilometer norr om Haparanda.
Läs mer: kukkolaforsen.se
8. Ammarnäs
Denna lilla by är mest känd för Potatisbacken, en brant slänt i söderläge där man odlat potatis i nästan 200 år, trots att Ammarnäs ligger norr om odlingsgränsen. Varje år i augusti är det potatisfestival till minne av de påhittiga nybyggarna som började odla här. Från potatiskullen har man utsikt över det gröna och blå Ammarnäsdeltat med sina öar och näs som har bildats där Vindelälven och Tjulån flyter samman. Det brusande ljudet kommer inte från trafik utan från forsen. Här tar vägen slut och bilarna är få.
Ammarnäs har utvecklats till ett turistcentrum i det mindre formatet med flera fiske- och ridarrangörer. Här kan du välja mellan olika vandringsleder, bland annat Kungsleden som passerar här.
Hitta dit: Ammarnäs, väg 363 från Sorsele tills den tar slut.
Läs mer: visitammarnas.se
LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs
9. Guitars – The museum, Umeå
450 gitarrer i glasmontrar är inget annat än just 450 gitarrer i glasmontrar – om du inte följer med på en av museets guidade visningar. Se alltså till att vara på plats klockan 12, 15 eller 17 när turerna (som ingår i entrépriset) börjar. Vid mitt besök är det Michael Åhdén som visar runt. Han och hans bror Samuel har samlat elgitarrer sedan 1970-talet och han har många historier om hur de köpt, sålt, bytt och fixat för att få ihop sin fina samling. 40 års samlande har gett bröderna ett enastående nätverk, de verkar känna alla i gitarrvärlden och märkligt nog verkar de flesta ha en eller annan koppling till Umeå. Bland många gitarrer har de en Gibson Flying V som bara finns i ett fåtal exemplar. Keith Richards hade en som blev stulen. Nu tjatar han på bröderna om att få köpa deras, men den är inte till salu.
Michael antyder att några av gitarrerna har ägts av storheter som Jimi Hendrix, men vägrar avslöja vilka.
Adress: Vasagatan 18–20, Umeå
Läs mer: guitarsthemuseum.com
10. Överhogdalstapeten, Jamtli, Östersund
År 1910 kikade konstnären Paul Jonze in i en bod vid kyrkan i Överhogdal. Där hittade han ett smutsigt täcke med vävda motiv. Det visade sig vara en nästan tusen år gammal bonad, med mönster av hästar, renar, båtar, människor och vad som senare tolkats som kyrkor och träd (kanske Yggdrasil). En bonad från vikingatiden alltså, som berättar om tiden när kristendomen (kyrkan!) mötte asatron (Sleipner med åtta ben!).
I dag finns de häpnadsväckande välbevarade Överhogdalsbonaderna på friluftsmuseet Jamtli i Östersund. De är hyfsat undangömda i museets nedre regioner, så gå inte rakt på miljöerna utomhus utan börja med att gå ner en trappa och beundra den vikingatida vävnadskonsten.
Överhogdalsbonaderna (även kallade Överhogdalstapeten) presenteras med en suggestiv film där fakta får stå tillbaka för det poetiska uttrycket. Kolla gärna den, men missa inte den betydligt torrare videon som visas i en skrubb bredvid. Där berättas om de olika tolkningar som gjorts av motiven.
Adress: Museiplan, Östersund
Läs mer: jamtli.com
11. Hälsingegårdarna
År 2012 utsåg Unesco sju av Hälsinglands cirka tusen Hälsingeårdar till världsarv. Det är de vackert dekorerade salarna som bara användes för fester som är så unika för dessa stora gårdar. Världsarvsstatusen har gett gårdarna en turistisk skjuts, men de flesta är privatägda och ofta stängda.
Gästgivars i Vallsta är en av de mest tillgängliga gårdarna. Här har Arbrå Hemslöjdsförening sommarkurser och dessutom en sommarbutik med hantverk av olika slag. Inomhus låter jag mig inspireras av Jonas Wallströms schablontapeter. Sedan vill jag gå på schablonmålarkurs!
Utöver de sju utvalda gårdarna finns ett flertal andra gårdar att besöka, till exempel Träslottet i Arbrå med kafé och besökscentrum för världsarvsgårdarna.
Hitta dit: Gästgivars, Gamla Orbadenvägen 29, Vallsta. Träslottet, Koldemo 4055, Arbrå.
Läs mer: halsingegardar.se