Officiellt finns det 32 badstränder i och runt Karlskrona, men utöver det ett hundratal badvikar på öarna kring staden.
Inloppet till Karlskrona hamn.
1 AV 2
Officiellt finns det 32 badstränder i och runt Karlskrona, men utöver det ett hundratal badvikar på öarna kring staden.
Foto: ANDREAS BLOMLOF / EGOSTUDIO
2 AV 2
Inloppet till Karlskrona hamn.
Foto: Shutterstock / Allt om Resor

Upptäck Karlskrona – mysiga staden mitt i havet

KARLSKRONA. I ett sydligt hörn av Sverige hittar man en av landets vackraste städer, Europas bäst bevarade örlogsstad. Ett världsarv med gator, torg och hus inspirerade av barockens klassiska ideal och med en unik skärgårdsnatur.

Jörgen Ulvsgärd

Det är tidigt på morgonen. Borgmästarefjärden ligger spegelblank, likt borstad plåt i sparsmakade nyanser av grått och blått som i Karlskronakonstnären Erik Langemarks välkända akvareller. I synfältet ser jag Långöbron, den lilla grå kobben Måsskiten, kruthuset, Ljungskär och ön Ekholmen utanför Saltö, som en påminnelse om att örlogsstaden Karlskrona ligger mitt i havet, utspridd mellan öarna och befäst från alla väderstreck. 

Trälådor med nyfångad torsk och sill

En minnesbild från min barndom dyker upp. Det är fiskargummor i stora plastförkläden med sjaletter runt huvudena nere på torget vid Nättrabybryggan som gör i ordning trälådorna med nyfångad fisk, torsk, sill och gädda som de lägger på en bädd av krossad is. De är snabba, fräcka i munnen och burdusa i replikerna. De skrämmer nästan livet ur en sexåring, men mest väcker de nyfikenhet och fascination inte minst för sin dialekt från öarna runt staden. Vid kajen ligger svarttjärade blekingsekor förtöjda i långa rader tillsammans med några jaktkanoter, dessa smäckra skönheter anpassade för fågeljakt i den blekingska skärgården. Så såg min ungdoms stad ut, men alltför olik dagens är den faktiskt inte.

Ångbåten Axel går fortfarande på sina dagliga turer från Nättrabybryggan. Segelfartyget Jarramas är kvar, visserligen flyttad från sin gamla plats i Borgmästarefjärden till det nya Marinmuseum på Stumholmen, ön som tidigare var en militärförläggning oåtkomlig för allmänheten, men som i början på 1990-talet förvandlades till ett eftertraktat bostadsområde. Fisktorgets marknadsplats försvann redan på 1960-talet, men planer finns nu hos stadsarkitekten att den ska återuppstå igen i någon form.

LÄS MER: Upptäck Sveriges 15 världsarv 

Passagerarbåten Vittus passerar under gamla Saltöbron på sin väg ut i skärgården till öarna Ungskär, Inlängan, Stenshamn och Utlängan. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Gubben Rosenbom

Staden har ännu inte vaknat när jag släntrar Drottninggatan ner mot Amiralitetskyrkan, vars fasader i trä lyser varmrött i morgonsolen. Gubben Rosenbom står fortfarande utanför ingången med utsträckt hand och tigger en slant av kyrkobesökaren. Historien bakom trästatyn från 1700-talet är fortfarande höljd i dunkel. I Selma Lagerlöfs bok ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” påstås han vara högbåtsman på linjeskeppet Dristigheten, men det finns ett otal andra teorier om denna för Karlskrona så välbekanta figur.

Gubben Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan är en av Karlskronas mest kända invånare. Med utsträckt hand tigger han en slant av kyrkobesökaren Foto: Jörgen Ulvsgärd

I Karlskrona bär alla steg mot havet

Jag släntrar förbi den ockrafärgade klockstapeln från slutet av 1600-talet upp mot Stortorget, ett av Europas större torg. Jag har alltid fascinerats av dess rymd och ljus inramad av den mäktiga Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan och med Karl XI staty i mitten som en populär mötespunkt i staden. Torget ser ut som det alltid gjort en tidig lördagsmorgon som denna. Bönder från landsbygden runt staden har slagit upp sina stånd för att sälja grönsaker, potatis och ägg. Torget kantas av kaféer och restauranger, tyvärr också av parkeringsplatser, vilket stör helhetsbilden en aning. Varje år torsdagen före midsommar hålls här en av landets största och äldsta marknader, Lövmarknaden som burit sitt namn sedan 1871 men är mycket äldre än så. Jag fortsätter nedför Ristorgsbacken in på Hantverkargatan och förbi Blekinge Museum ner till det gamla Fisktorget. I Karlskrona bär alla steg mot havet. 

Karl XI staty i mitten av Stortorget är en populär mötespunkt i staden. Torget är omgivet av restauranger och kaféer och ramas in av Fredrikskyrkan och Tyska kyrkan. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Gamla örlogsstaden ett levande världsarv

Det var en vårdag 1679 som kung Karl XI landsteg i Hästöviken för att utfärda stadsprivilegierna till det som skulle bli Sveriges örlogsstad, med centrum på ön Trossö. I dag är staden ett levande världsarv. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk politik. Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar. Med sin välbevarade stadsplan med stilideal från barocken, samt sina unika varvs- och befästningsmiljöer motiverade världsarvskommittén Unesco 1998 sin utnämning. 

LÄS MER: 15 svenska platser du måste uppleva någon gång i livet

För besökaren är det inte bara stadens unika havskontakt som är Karlskronas signum, utan dess storslagna skärgård. Vi stiger därför ombord på Karlskrona sjötaxibåt som ska ta oss runt stan och ut till öarna Inlängan, Stenshamn, Utlängan och förhoppningsvis till den sydligaste utposten Utklippan. Först rundar vi ön Brändaholms kolonistugor, ett av Sveriges mest fotograferade kolonistugeområden med sina små röda miniatyrhus, alla med flaggstång och små inhägnade trädgårdar. Vi glider under gamla Saltöbron, förbi varvet med sin välbekanta siluett av varvskranen i trä och tegel från 1803, unik i sitt slag i världen. Inte långt därifrån dyker den trehundra meter långa repslagarbyggnaden upp. Vi passerar Skällösund och Torhamnaskär eller som den i folkmun kallas, Torumskär, där den ryska ubåten U 137 gick på grund. 

Pittoreska Brändaholmen. Foto: Shutterstock

Det doftar av tång och saltvatten

Vi fortsätter genom Södra Sund och lägger till vid Inlängan där Gösta Johansson, en av endast sju åretruntboende, bott hela sitt liv. Han möter upp oss som sig bör på sin flakmoppe, öns omistliga och enda fordon. En doft av tång och saltvatten slår emot mig medan jag iakttar fiskmåsar och tärnor som skickligt glidflyger över de kala klipphällarna ut över vattenbrynet i jakten på föda.

Efter Inlängan är det inte långt till Stenshamn och Utlängan, de kargaste av de blekingska öarna med flacka klipphällar, strövstigar och låg buskvegetation. Hit seglade jag åtskilliga gånger i min ungdom och ön ser precis likadan ut i dag. Båten Ungskär gör dagliga turer hit ut med ett kortare stopp innan den återvänder till Karlskrona.

Sälsafariexpeditioner omåttligt populära

Nästa stopp blir Utklippan, Sveriges sydostligaste ögrupp, där sommarens sälsafariexpeditioner blivit omåttligt populära. Fyren är i dag öppen för allmänheten. I den ljusa och sena sommarskymningen återvänder vi så sakteliga genom trånga farleder, mellan grynnor och skär innan Karlskronas välbekanta siluett dyker upp igen.

GUIDE: 15 TIPS TILL KARLSKRONA

SE & GÖRA

1. Marinmuseum

Marinmuseum med ubåtshallen är en upplevelse för hela familjen. Här kan man följa utvecklingen från Sveriges första ubåt Hajen till den maffiga ubåten Neptun där besökaren själv kan gå ombord. Museet ligger vackert på Stumholmen, som efter att i 300 år varit militärt område nu är civilt sedan 1993. Museet har också en bra restaurang och kafé. Passa på att titta in i Slup & Barkasskjulen utanför byggnaden där en stor samling allmogebåtar är utställda. Båtbyggarskolan ligger i ett av skjulen där renovering och nyproduktion av klassiska träbåtar från Blekingetrakten är ständigt pågående projekt.

På Marinmuseet kan man få en uppfattning hur livet till sjöss kunde te sig förr i tiden. Foto: Jörgen Ulvsgärd

2. Sälsafari vid Utklippan

Simma bland sälar vid skärgårdens utpost Utklippan. Reguljära utflykter eller chartrade kan göras med via en mängd företag i Karlskrona. Utklippan är Sveriges sydostligaste ögrupp med fyr och skyddad hamn mellan de låga skären, samt vandrarhem och restaurang värt ett besök även utan en simtur bland sälar.

3. Kungsholms fort

Kungsholms fort ingår i världsarvet och är beläget söder om Karlskrona stad och marinbasen, med syfte att försvara Kungsdjupet och Kungsholmsgattet, som är det enda farbara inloppet till staden och örlogsbasen för större fartyg. Under sommartid är Kungsholms fort den mest välfrekventerade guidade turen som Karlskrona turistbyrå arrangerar. Bland Karlskronabor är parkanläggningen på Kungsholms fort en väl vårdad historia med mer än 300 växtarter, samt träd från olika hörn av världen.

Fortet har bevakat inloppet till Karlskrona i över 300 år. Foto: Jörgen Ulvsgärd

4. Skärgårdsturer

Besök några av de centrumnära öarna, Mjölnareholmen, Basareholmen eller Ljungskär med hop on hop off-turer med båt från Borgmästarekajen. De är alla en del av Karlskrona Kultur-arkipelag. Härifrån går också turer till resten av skärgården. Färjan till Aspö går dock från Handelshamnen på andra sidan av Trossö. Ångbåten Axel gör dagliga turer från Karlskrona och in i den lummiga Nättrabyån. Båtturen tar cirka 90 minuter.

5. Brändaholms kolonistugeområde 

Ett stenkast från centrum ligger ett av Sveriges mest fotograferade kolonistugeområden. Du kan själv strosa runt i en idyll av röda stugor och små prunkande trädgårdar. Holmen ligger nära centrum med utgångspunkt på Dragsö.

6. Repslagarbanan 

Sveriges längsta träbyggnad är den 300 meter långa repslagarbanan vid Gamla varvet på Lindholmen. Här kan besökaren följa hela processen med hur trossen till fartygen förr tillverkades. Endast tillgänglig genom guidad tur via Karlskrona Turistbyrå.

ÄTA & DRICKA

7. Rost & Vin

Restaurangen är en sommarkrog i bottenvåningen på Dockside svävande över gästhamnens kaj. Krogen har specialiserat sig på skaldjur och enklare menyer med bra vinlista och sjöutsikt från alla bord.
Adress: Skeppsbrokajen 10, rostvin.se

Dockside i den marina Gästhamnen med restaurang Rost & Vin. Foto: Jörgen Ulvsgärd

8. Landbron Mat & Dryck

Hemtrevligt, mysigt, ombonat och välkomnande lyder deras beskrivning av restaurangen på webben och det lever de upp till. Opretentiöst, men med hög kvalitet på råvaror och dryck skulle man kunna tillägga.
Adress: Landbron 1B, landbron.se

9. Sjörök

Restaurangen som under sex år varit Karlskronas bästa fisk- och skaldjursrestaurang har nu totalrenoverats och fått en ny meny. Ägaren Johan Rennemark vill skapa en matupplevelse inspirerad från världens alla hörn.
Adress: Skeppsbrokajen 4, sjörök.se

10. Michelangelo

En av stans bästa Italienare som ligger på gågatan Ronnebygatan mitt i centrum.
Adress: Ronnebygatan 29, restaurangmichelangelo.se

11. Toscana

Också den en schyst italiensk restaurang på Stortorget bakom Fredrikskyrkan.
Adress: Stortorget 4, restaurangtoscana.com

12. Nya skafferiet

Ryktet som en av de bästa lunchrestaurangerna i Karlskrona har spridit sig långt utanför stadsgränsen. Fräscha närproducerade råvaror är eldsjälen Patrik Henrikssons signum. Här känner sig vegetarianen och veganen hemma, men också allätaren. Nya skafferiet behärskar även dryckespaletten med ett mycket bra personligt urval av viner.
Adress: Rådhusgatan, 9, nyaskafferiet.se

Restaurang Nya Skafferiet vid Stortorget är ett populärt lunchställe. Foto: Jörgen Ulvsgärd

BO BRA

13. Clarion Collection Hotel Carlscrona

Trevligt fyrstjärnigt hotell beläget vid Handelskajen och gästhamnen på kort gångavstånd till centrum.
Adress: Skeppsbrokajen

ANNONS: Läs mer och boka Clarion Collection Hotel Carlscrona här [extern länk]

14. Scandic Karlskrona

Det relativt nybyggda hotellet i svart skiffer från Blekinge är vackert beläget vid Fisktorget och Borgmästarekajen mitt i stan. Hotellet har havet direkt utanför fönstret och en härlig terrass ut mot Borgmästarefjärden.
Adress: Skeppsgossegatan 2

ANNONS: Läs mer och boka Scandic Karlskrona här [extern länk]

15. Hotell Conrad

Prisvärt fyrstjärnigt boende. Hotellet ser inte flashigt ut från utsidan, men är desto charmigare från insidan. Stilen är personlig, bemötandet likaså.  Läget är centralt med bara några minuters gångväg till centrum. Mysig liten innegård.
Adress: Västra Köpmansgatan 12, 371 34 Karlskrona

ANNONS: Läs mer och boka Hotell Conrad här [extern länk]

LÄS MER: Roadtrip på Österlen – här är 11 stopp på vägen