Edsåsdalen är känt för sina längdskidåkningsspår.
1 av 5: Edsåsdalen är känt för sina längdskidåkningsspår. Foto: Anna Wahlgren
Fjällstationen, backarna och spåren ligger nära varandra i Edsåsdalen.
2 av 5: Fjällstationen, backarna och spåren ligger nära varandra i Edsåsdalen. Foto: Anna Wahlgren
Edsåsdalen ligger strax söder om Åre, och fjällgården Köja är det mest kända boendet.
3 av 5: Edsåsdalen ligger strax söder om Åre, och fjällgården Köja är det mest kända boendet. Foto: Anna Wahlgren
Edsådalen bjuder många mil markerade leder.
4 av 5: Edsådalen bjuder många mil markerade leder. Foto: Anna Wahlgren
Köjagården är Edsåsdalens naturliga samlingspunkt.
5 av 5: Köjagården är Edsåsdalens naturliga samlingspunkt. Foto: Anna Wahlgren

Upptäck Edsåsdalen – Åres fridfulla granne

EDSÅSDALEN, SVERIGE. Edsåsdalen är lika med klassisk stil. Och då åsyftas inte tekniken i skidspåret, utan själva miljön. Här är Åres nedtonade och avslappade granne.

Klockan kunde ha stannat 1956. Eller 1982. Det är röda Fjällrävenanoraker, svårskalade apelsiner med saft som rinner in under ulltröjan, turskidor med stålkanter, fårskinn i snögropar, par som tar sig fram på sparkar i knarrande snö, frisk luft, och en sund själ i en sund kropp-känsla. Ja, det är svårt att veta om man befinner sig i sin egen barndom. Eller i sin mammas barndom. Och så vänder man på huvudet och skådar en skidfamilj i färgglada Gore-Tex-kläder med twintipskidor och snowboards i släptåg. Och så är det 2017 igen. Man kan bara konstatera att i Edsåsdalen samlas alla sorter. 

Detta är en fjällby som påminner om en svunnen tid. Här är vackert och anspråkslöst på samma gång. Här finns ett 60-tal hus, en klassisk fjällstation, några fjällgårdar som välkomnar turister, en skidbod, och ett liftsystem som är utspritt över fjället. Det är ingen skidanläggning i traditionell bemärkelse – det är fjäll som man har byggt liftar på. Backar utan köer. Opretentiöst och oflashigt. 

Hygglige Egon i liften konstaterar att ingen skulle reagera om någon körde slalom klädd i jeans. Själv skulle han inte anmärka på om en åkare inte exakt höll sig till de tidsangivelserna som gäller för ett förmiddagsliftkort, utan försökte snika till sig ett par extra åk. Sådant spelar inte så stor roll här. 

Lugna fjällbyn söder om Åre

Området ligger åtta kilometer från Undersåker i södra Årefjällen och bestod ursprungligen av två byar, Edsåsen och Dalen. Byn ligger cirka 600 meter över havet, på sydsluttningen av Renfjället. Sommartid bedrivs fjällbete i skidbackarna. I Edsåsdalen med omnejd finns faktiskt några av Sveriges högst belägna jordbruk. Men det ligger inte så långt ifrån allt som det kanske låter. Åres stora skidsystem finns bara 20 minuters bilresa bort. Byn ligger så nära Åre att den i slutet av 1990-talet ingick i Åres stora skidområde och inkluderades i Åre-liftkortet. 

– Edsåsdalen är dock Åres totala motsats. Här är lugnt och här har folk tid. Och här är ganska otrendigt. Backarna är snälla och olycksstatistiken är i princip noll. De där som åker väldigt fort finns inte här. Dessutom är underlaget bra. Eftersom det inte är så mycket folk blir det inte uppåkt och isigt i backarna, säger Egon Wallberg, som arbetar med liftsystemet. 

Den lilla byn fanns med från start – när fjällturismen började utvecklas i Sverige. Hit, och till andra fjällbyar, åkte folk framför allt för den friska luftens skull. Till en början var sommarturismen viktigare än vinterturismen, men numera är det tvärtom. 

– Turisterna som åker hit i dag hamnar inte här av en slump. De har gjort ett medvetet val. De är naturintresserade, konstaterar Renate Hedung, som bor här året runt. 

På hemsidan till Hedungs stugby har man skrivit en liten upplysningstext. Gästerna ska veta vad som väntar: "Du kommer inte till en anläggning med centrumhus, affärer och aktivitetsanläggningar. Det här är en gammal genuin fjällgård, där vi lever året runt och våra gäster kommer för att uppleva lugnet och vistas i naturen. " 

Själv checkar jag in på fjällstationen Köjagården, som numera är STF-anslutet, och som under första halvan av 1900-talet rankades som ett av de "klassiska" fjällhotellen, med prominenta gäster som Gustaf VI Adolf och Tage Erlander. Gillestugan ser ut som den alltid har gjort. Och andra delar av anläggningen har inte ändrat utseende och form sedan Gustaf VI Adolf var här. 

Klassiska fjällgården Köjagården är ett känt riktmärke i den svenska fjällvärlden. Foto: Anna Wahlgren

Mitt rum är enkelt, men funktionellt, med våningssäng, en fåtölj och ett litet bord. På gården finns dock både en bastu och en liten pool. Och från matsalen har man utsikt över omgivningarna. Här serveras ekologisk och närodlad mat. Under veckan prickar jag av alla fjälldelikatesser – röding, ren och älg. På kvällarna anordnas aktiviteter som filmvisning av "Sune i fjällen". Stora delar av filmen är inspelad här, och den som känner sig manad kan gå på upptäcktsfärd i miljöer där tjejtjusaren Sune och Håkan Bråkan firade vintersemester. 

Långfärd framför slalom i Edsåsdalen

I skidspåret träffar jag norska Trine. Hon har rosor på kind, solsken i blick och varm svartvinbärssaft i en termos i ryggsäcken. Hon ser ut som en målbild för sportlovet. Hon är bortskämd med Norges vackra natur och proffsigt anlagda spår, men tycker att detta är en riktig pärla. 

– Jag gillar att det är litet. Det är lätt att dela upp sig. Fjällstationen, backarna och spåren ligger så nära varandra. Jag kan sticka iväg och åka milspåret samtidigt som barnen är kvar i slalombacken. 

Edsåsdalen är känt för sina många längdskidåkningsspår. Här tränar folk inför Vasaloppet, och jag blir hela tiden omåkt när jag hasar runt i spåren. En klassisk skidrunda är att åka till Sveriges minsta turiststation, Hållfjällets turiststation – och tillbaka. Älgbergsrundan är ännu en fin och varierad tur som går genom skog och upp på fjället. Den som inte orkar åka hela rundturen, för den tar fyra-fem timmar, vänder vid Lillvalskåtan och tar samma väg tillbaka. Jag skidar i lugn och ro, och tar många pauser som inkluderar Marabou Schweizernöt. 

Edsåsdalen är känt för sina längdskidåkningsspår. Foto: Anna Wahlgren

Nästa dag satsar jag på utförsåkning. Backarna är lättåkta, de flesta är blå och jag tillbringar inte en minut i liftkö. För vana alpina skidåkare är kanske backsystemet ingen större utmaning, men för nybörjare och barnfamiljer som vill ha svängrum, utan liftköer, är anläggningen perfekt. 

Upp till den översta liften, vid Renfjället, kan man tolka med skoter. Det är en av de första svenska liftarna som byggdes i högzon, ovanför trädgränsen. Här ligger också den klassiska fjällstugan Vita Renen, som slog upp portarna på 1950-talet. 

Pistad led till Vita Renen på Renfjället

– Det är en magisk plats. Jag hängde här två mammalediga vintrar. Jag satt här och ammade och drack te. Nu är jag gymnasielärare i Järpen, men på vintrarna driver jag Vita Renen. Här är så lugnt och stilla, man verkligen känner att platsen har en historia, säger Katarina Ståhl. 

Den karakteristiska stugan har bland annat synts i friluftsföretaget Lundhags vinterkatalog. Hit kommer skoteråkare från Åre, och här hamnar nästan alla besökare någon gång under semesterveckan. Här kan man äta frasiga våfflor med hjortronsylt och grädde och ta in utsikten – Åreskutan och Åresjön i norr, och i syd breder södra Årefjällens fjällvärld ut sig. Vid klart väder är det möjligt att se Oviksfjällen och Storsjön i öster, liksom Sylarna i väster. 

En trevlig överraskning är ett pistat spår för fotgängare som leder upp till Vita Renen. Perfekt för den som inte åker skidor, men ändå vill upp på fjället. Pistade leder i backen är vanligt i Alperna, däremot inte i Sverige. 

Renfjället är också museichefsveteranen Lars Nittves bästa Edsåsdalentips. 

– De vidsträckta, kuperade, högalpina områdena. Det är en tur som jag aldrig tröttnar på. 

Han och frun Shideh Shaygan har slagit sig ner här – i ett hus vid vägs ände, vid toppen av Hedungsliften, som arkitekten Shideh har ritat. De byggde huset då de bodde i Hongkong. Tanken var att det skulle vara ett fjällhus, men...

– Sedan vände vi på steken, och tillbringar numera bara några dagar i månaden i Stockholm. Edsåsdalen är vårt hem, det är här vi betalar skatt. 

Edsåsdalen har flera snälla backar att utforska. Foto: Anna Wahlgren

Edsåsdalen är en tidsmaskin, tycker Lars Nittve. Här ser ut ungefär som det gjorde på 50 och 60-talen. De som själva var i fjällen som barn kommer att känna igen sin uppväxt, menar han. 

Det gör i alla fall han. 

– Jag kommer från en lägre medelklassfamilj i Hässelby i västra Stockholm. Mina föräldrar var inbitna STF:are. De hade vita anoraker med apelsiner i fickan. Varje år åkte vi till fjällpensionat i södra Årefjällen för att gå på tur. Vi åkte bara längd. Skulle man åka utför fick man bekosta det själv. Det betraktades som närmast omoraliskt att åka lift. Vi reste till platser som Trillevallen, Köja, och Vallbo. Det är väl därför Jämtlandsfjällen känns så väldigt mycket hemma för mig. 

Han uppskattar de goda kommunikationerna och att det går att ta tåget till Stockholm. Dessutom gillar han bykänslan. 

– Vi ville inte bo i en semesteranläggning och inte på ett fjäll i största allmänhet. Vi sökte en by och ett sammanhang. 

Ragnar Edsås, som driver skiduthyrningen, konstaterar att de senaste säsongerna har varit intensiva. Fler och fler turister skippar de stora systemen, och återupptäcker de gamla, klassiska, mindre skidorterna. Det gynnar småorter som Edsåsdalen. 

Skidort för nybörjare

– Hit kommer folk som vill ta det lugnt. Som uppskattar vacker natur, frisk luft, lugna kvällar och mycket sömn. Edsåsdalen är idealiskt för barn som ska lära sig att åka skidor, men också för vuxna som inte har åkt skidor sedan barnsben. De har ju ingen glädje av en stor skidort. Varför ska de stå och trängas i Åre? I ett mindre system lär man sig mer. Man åker upp och ner i liften, det är inga köer, och det är prestigelöst. 

Hans familj har bott på platsen i många generationer, och det var hans farföräldrar, Anna och Oscar, som byggde hotellet Köja. På den tiden var Tage Erlander och hans familj stamgäster, liksom Alice Babs med familj. 

Ragnar, du som är född här – vilka är dina bästa tips? 

– Äta våfflor på Vita Renen. Eller käka middag där uppe. En kväll i veckan har de trerätters, sedan får man åka hem i mörkret – på skidor i skenet av pannlampan. En fin skidtur är Hållfjället, men den är inte för vem som helst. Dit är det tolv kilometer, och så ska man tillbaka också. Den turen kan de för varmt klädda nybörjarna skippa, däremot passar den tuffa anorakklädda pensionärer. De där som kan gå hur långt som helst. 

Katarina Ståhl, från Vita Renen, tipsar om Lyckans läger – två stugor vid Offsjöarna. Ingen el och inget rinnande vatten – men välisolerat och med kaminer som snabbt sprider värme. 

– Åk skidor upp, bada vedeldad bastu och laga mat i skenet med pannlampor på huvudet. Så mycket mysigare och mer rogivande går det inte att få. 

På kvällen sjunger Sharon Dyall lugn jazz på Köjagården, och det är så mycket party det blir här. Jag avslutar aftonen framför björkvedsbrasan i ett av sällskapsrummen, djupt nersjunken i pösig fåtölj. Med en kopp choklad med vispgrädde i ena handen, och en pocketbok i den andra. Det är after ski i Edsåsdalen.  

LÄS MER: Funäsfjällen – för livsnjutare, barnfamiljer och naturnördar 

FÖR DEN SOM VILL GÅ PÅ TUR

Edsåsdalen 

Var: Jämtland, ett par mil söder om Åre. 

Skidinfo: 5 liftar och 11 nedfarter. Över 100 kilometer skidspår, varav 40 kilometer ses över dagligen. Oändliga mil markerade leder på fjället för den som vill gå på tur. 

Resa hit: Både dag- och nattåg från Stockholm till stationen i Undersåker, därefter kort taxiresa (300-400 kronor, fast pris). Dagliga flyg från Stockholm till Östersund, flygtransfer från Östersund. Under säsong flyg från Malmö respektive Göteborg, söndagar. Bil från Stockholm, cirka 60 mil, från Sundsvall, cirka 30 mil, från Malmö, cirka 110 mil. 

Bo 

Köjagården/STF Edsåsdalen Fjällstation 

Klassiskt fjällhotell (127 bäddar) med gamla anor. Bevarade 30-talsmiljöer. Pool och bastu i en relaxavdelning. Restaurang med fokus på jämtländska smaker, det mesta är ekologiskt. 150 meter från Köjagården ligger Renfjällsgården med 80 bäddar. 

Pris: Dubbelrum på Köjagården inklusive frukostbuffé, trerättersmiddag, spårkort, pool och bastu, från 1 160 kronor/dygn, med flerdygnsrabatt. Ett dubbelrum på vandrarhemmet från 500 kronor. 

svenskaturistforeningen.se edsasdalen.se 

Vita Renen 

För den som vill bo uppe på fjället är Vita Renen ett alternativ. Här finns sex rum. Njut av tystnad, stjärnhimmel och eventuellt norrsken. 

Pris: Dubbelrum, 695 kronor per natt, inklusive frukost. 

Dalens gård 

Liten, rustik fjällgård. Fem rum, serverar frukost. 

Pris: Dubbelrum, vinter, från 690 kronor per natt. 

Hedungs Stugby 

Samlingsnamn för flera stugor som ligger placerade runt Hedungs Gård. De flesta har bastu, öppen spis och solaltan i söderläge. 

Pris: Varierar beroende på hustyp och säsong. 

Utförsåkning 

Edsåsdalens Sportbod 

Carving, twintip, snowboard, fjällpulkor - hos Ragnar med personal finns det mesta. 

Pris: Komplett skidpaket, vuxen 930 kronor/vecka, barn 550 kronor/ vecka. 

Liftkort: Dagkort för vuxen, 340 kronor, barn 300 kronor. Barn under 8 år åker gratis i betalande föräldrars sällskap. Veckokort för vuxen, 1 530 kronor. 

Att göra i närheten 

Trillevallen 

Högfjällsområde med fin skidåkning på både längden och tvären. 

Klassiskt högfjällshotell. De alpina backarna är betydligt mer utmanande än i Edsåsdalen, här finns framför allt röda backar. 

Åre 

Skandinaviens största skidort väntar knappt 20 minuters bilresa från Edsåsdalen. Här finns Sveriges mest avancerade alpina åkning. 

Läs mer: www.edsasdalen.se

Edsåsdalen ligger strax söder om Åre, och fjällgården Köja är det mest kända boendet. I bakgrunden Renfjället. Fjällmys - sjunk ner i en soffa och njut av brasa och varm choklad. Köjagårdens spa är inte jättestort, men det finns en pool, en liten barnpool och bastu. Luncher, nygräddade våfflor och bullar. Fjällgott på Vita Renen. Att sova på Vita Renen uppe på fjället är bra för den som vill vara först ut i spåren. Hantverk på jämtländska. En och annan socka går det att få tag på i Edsåsdalen, i övrigt är möjligheterna till shopping få.

LÄS MER: 15 hetaste resorna i vinter 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande