Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Borgabackarna bjuder på skidåkning med vyer mot Borgahällan.
Borgabackarna bjuder på skidåkning med vyer mot Borgahällan.
Borgabackarna bjuder på skidåkning med vyer mot Borgahällan.
Älgburgaren hör till lunchfavoriten hos stammisarna på Kittelfjäll Värdshus.
Älgburgaren hör till lunchfavoriten hos stammisarna på Kittelfjäll Värdshus.
Älgburgaren hör till lunchfavoriten hos stammisarna på Kittelfjäll Värdshus.
Det är lätt att trivas på Borgagårdens saloon.
Det är lätt att trivas på Borgagårdens saloon.
Det är lätt att trivas på Borgagårdens saloon.
1 AV 3
Borgabackarna bjuder på skidåkning med vyer mot Borgahällan.
Foto: Sam Hedman
2 AV 3
Älgburgaren hör till lunchfavoriten hos stammisarna på Kittelfjäll Värdshus.
Foto: Sam Hedman
3 AV 3
Det är lätt att trivas på Borgagårdens saloon.
Foto: Sam Hedman

Upptäck 3 genuina skidpärlor i svenska fjällen

Kittelfjäll, Borgafjäll och Klimpfjäll är tre genuina skidorter i södra Lappland, med suverän alpin skidåkning och möjlighet att både göra toppturer och åka längd. Alla tre har dessutom mysig logi och en lokal gastronomi som har uppmärksammats. Klyschorna ”genuint” och ”äkta” stämmer verkligen bra in här.

Cenneth Sparby

KITTELFJÄLL – BYLIV MED ALPKÄNSLA

Snörika Kittelfjäll har gott glid i pister och raviner, anrik skidkultur och lappländska smaker som förhöjer upplevelsen.

– Det är galet med snö. Puder i mängd!

Vi är på väg från Vilhelmina mot Kittelfjäll i södra Lapplandsfjällen när det plingar till i telefonen. Skidåkaren och kocken Jasper Bergström, är kortfattad och kärnfull i sitt sms. 

Strax före lunch är vi på plats i den lilla fjällbyn vid foten av Kittelfjället. Jasper väntar vid värdshuset, redo att ta oss med på en tur i skidsystemet.

Den mer än 200 år gamla fjällbyn i Övre Vojmådalen har en rik skidtradition. Redan i mitten av 1950-talet etablerade Svenska Turistföreningen en turiststation vid Kittelfjällets fot i den byggnad som numera rymmer Hotell Kittelfjäll. Den första liften var på plats i början av 60-talet, där de lokala alpina skidåkarbröderna Grahn, med Bengt-Erik i täten, skapade slalomfeber. De var från Dikanäs och tävlade på elitnivå för IK Fjällvinden i Tärnaby.

Kittelfjäll bjuder på utförsåkning av högsta klass

Snön har vräkt ner under de senaste dygnen. Det är torr snö från öster, som formligen har fyllt Kittelfjälls raviner och rännor med mer än en halvmeter fluffigt puder. Berget bjuder på utförsåkning av högsta klass, med en handfull preparerade pister. Men det är framför allt offpisten som fått hängivna åkare att ständigt återkomma. För det finns mer än ett 30-tal löpor att välja mellan – mestadels genom gles fjällbjörkskog.

– Ja, visst är det en häftig by, även om vi inte har några vyer i dag, säger Jasper när vi har tagit oss upp på högre höjder.

Sikten är snudd på obefintlig, för snön fortsätter att vräka ner. Men vi hänger på vår entusiastiske guide som tar oss till Kålårado, ett av de brantare offpiststråken. Fjällbjörkarna blir till goda riktmärken när vi dansar oss ner genom terrängen. Snön når bitvis till midjan, och det gäller att hålla farten för att inte sjunka ner.

– Att få ge sig ut på fjället för några rejäla puderåk ger inspiration. Och visst är det häftigt att ha en arbetsplats där jag kan glida ända fram till köksentrén, säger Jasper med ett leende när vi några timmar senare pustar ut i värdshusets bar med var sin hantverkslager.

Jasper Bergström, kock och skidåkare, älskar offpistskidåkningen i Kittelfjäll. Foto: Sam Hedman

Sedan 2016 driver han Kittelfjäll Värdshus tillsammans med hustrun Lotta. Restaurangen med tillhörande vandrarhem har fått goda vitsord i restaurangguiden White Guide och rankas som en av landets bästa fjällkrogar. 

Jasper har tidigare kockat på idel namnkunniga krogar i skidmiljö. Hela 18 säsonger har det blivit i Åre, på etablerade ställen som Villa Tottebo, Buustamons Fjällgård och Fjällpuben.

Värdshuset är en dröm även för gästerna. En stilren byggnad med högt i tak, inspirerad av dalgångens småjordbruk, med sina härbren och ladugårdar. Arkitekten Josefina Nordmark från Luleå har ritat, i samarbete med Jasper, Lotta och den lokala byggentreprenören.

Lotta, med en bakgrund som textildesigner, är sommelier och satsar på naturviner som väl matchar Jaspers vilda mat – allt från älgburgare och tunnbröd med rimmad tjäder till krämig fisksoppa och renfilé med smak av Asien.

– Att förverkliga vår dröm i ett hus som vi själva varit med och designat är helhäftigt.

Senare på aftonen låter vi oss väl smaka av menyn, med råbiff och rimmad rökt röding som inledning, tillsammans med pinot noir och riesling som Lotta noggrant har valt ut.

Kittelfjäll Adventure arrangerar lavinkurser

Ny morgon och ännu mer puder. Det har snöat ymnigt hela natten – mer än 40 centimeter, enligt Tyler Curtis vid Kittelfjälliftarna. Han arbetar med lavinprognoser och håller även lavinkurser på Kittelfjäll Adventure.

Vi är en ivrig samling puderjägare som står och väntar på att liften ska komma i gång, men det dröjer, för snön har drevat och begravt vändhjulet uppe på berget. Det muttras lite här och var, med kommentarer om att liftarna ofta krånglar, även när det inte toksnöar. Men det är väl lite charmen med Kittelfjäll också. Allt är inte perfekt – långt därifrån.

– Visst är det så, säger Tyler, som kom till Kittelfjäll från Kanada för över tio år sedan.

Han blev helt tagen av byn och fjället, för under hans första vinter föll det 70 centimeter snö inom två dygn.

– Då bestämde jag mig för att stanna för gott, ler Tyler och konstaterar samtidigt att liften nu rullar i gång.

Kittelfjäll har fyra liftar, nio pister och hela 25 offpistnedfarter. Foto: Sam Hedman

Jan Columbus och Johanna Gardeström från Umeå har stuga i byn och är vana att vänta. Men dottern Nora, elva år, och kompisen Selma är ivriga på att få ge sig uppåt, och föredrar lössnön framför de pistade backarna.

– Vi var här i hela tre veckor över jul, men ledsnar aldrig på åkningen, säger pappa Jan.

Det blir ännu en dag med skön snösurf i pisterna, men desto mer utmanande i offpist-terrängen – just för att snön är så djup. Flera av löporna är dessutom avstängda på grund av lavinfaran. Men det finns tillräckligt att göra ändå, i synnerhet när vi slår följe med Tyler.

Kvällen tillbringar vi på Hotell Kittelfjäll, där ett entusiastiskt krögarpar från Umeå har satsat på att lyfta både boende och lokal gastronomi. Johan och Fia Alexandersson vill utveckla det som under många år har varit byns naturliga träffpunkt. Och visst är det lätt att trivas i både bar och matsal.

Vi mumsar på friterat tunnbröd med sikrom och carpaccio på nötinnanlår till väl kyld lager, medan vi pratar om dagens alla åk. Dessutom fortsätter snön att falla, som den alltid verkar göra i Kittelfjäll.

Kittelfjälls värdshus ligger vid skidbergets fot. Foto: Sam Hedman

RESA HIT: KITTELFJÄLL

Resa hit: Tåg till Umeå och länstrafikbuss till Kittelfjäll. Flyg med Amapola från Stockholm till Vilhelmina, och därefter buss eller hyrbil i tolv mil. Med Active Ski Travel kan du resa med buss direkt från Stockholm, Uppsala, Gävle och Sundsvall. Paket med boende och skipass, activeskitravel.com.

Läs mer: kittelfjall.com

GUIDE: 7 TIPS TILL KITTELFJÄLL

ÄTA & BO

1. Kittelfjäll Värdshus – smakupplevelse nära backen

Ligger vid liften Jan-Xpress. Dubbel- och flerbäddsrum med självhushåll. Matsalen serverar klassisk mat på lokala råvaror – missa inte älgwallenbergaren! Dubbelrum från 1 100 kronor.

kittelfjallvardshus.se

Lotta och Jasper - ett samspelt team på värdshuset. Foto: Sam Hedman

2. Hotell Kittelfjäll – bo mitt i byn

Erbjuder renoverade dubbelrum och enklare skidåkarrum med wc i korridoren. Restaurang, bar och pizzeria. Bastu och relax med badtunnor. Dubbelrum från 1 600 kronor.

kittelfjall.com

En minst sagt snörik entré till Hotell Kittelfjäll. Foto: Sam Hedman

3. Hotell Granen – boende med anor

I byn Henriksfjäll några kilometer från backarna bor du nära skid- och skoterleder. Här har man drivit fjällpensionat sedan 1957. Restaurang och pub. Boende i rum och stugor. 

4. Kittelfjäll Skilodge – lyxigt boende nära liften

Hyr ut stugor, som nyrenoverade Trappers Cabin med sex bäddar. Cowboyinspirerad bar med klar ”Pistvakt”-känsla. 

SE & GÖRA

5. Kittelfjäll Adventure – toppturer och kurser

Arrangerar toppturer och offpist med guide under vintern. Du kan även gå lavinkurser i olika steg. 

6. HeliNord – helikopter till toppen

Kittelfjäll har en lång tradition när det gäller heliskiing. Här finns ett 40-tal toppar att välja mellan. 

7. Längdspår mitt i byn

Kittelfjäll har längdskidspår mitt i byn. Välj mellan belyst elljusspår på 3,5 kilometer, Fjällspåret uppe på kalfjället samt Milspåret som leder in i Marsfjällens naturreservat. Spårkort kostar 50 kronor per dag.

BORGAFJÄLL – GENUIN FJÄLLBY NÄRA ÄVENTYRET

Färden till Borgafjäll är ett äventyr i sig - genom ett skogslandskap klätt i tjocka lager av vindpinade snömassor. Borgafjäll ligger majestätiskt inbäddad mellan Borgafjällen – perfekt för en skidåkarhelg i vildmarksmiljö.

Molntäcket spricker delvis upp och gör att snön på topparna får ett sällsamt skimmer när vi närmar oss fjällbyn, med Borgahällan i blickfånget. Ett skarpskuret berg, med dramatisk silhuett. 

Arkitekten Ralph Erskines märkliga 1950-talsskapelse, Borgafjäll Hotell, utan några raka vinklar, smälter väl in i miljön. Den yttre profilen följer Klöverfjällets linjer, som ett fjällmassiv i sig, och det sägs att Erskine ritade in en skidbacke på taket när det väl begav sig. Robert Plant, legendarisk sångare i rockbandet Led Zeppelin, sägs ha stortrivts på hotellet under ett längre vinterbesök i början av 2000-talet.

Borgagården satsar på äventyr

En halvmil västerut ligger Borga by och värdshuset Borgagården, som har gjort sig ett namn både för mat och gästfrihet. Här har det funnits gästgiveri sedan början av 1940-talet. Då var det Linnea Näslund som stod för servicen, en kraftfull pionjär som såg framtidsmöjligheterna inom turismen.

I dag är det Cecilia och Joakim Engwall, helikopterpilot respektive snickare från Strömsund och Dorotea, som har tagit över rollen och som satsar på äventyr och fjällgastronomi. Skoterturer, fjällsnorkling, paddling och guldvaskning är några av aktiviteterna.

– Vägen tar ju slut någon mil bort, så det är gott om vildmark för den som vill ge sig ut på egen hand, säger Cecilia.

Joakim pratar lyriskt om alla goda råvaror från trakten. 

 – Det mesta finns ju här uppe: ripa, fjällfisk, ren och hjortron. För att inte tala om all svamp.

Och visst märks det i restaurangen med pano¬ramafönster ut mot sjön och berget Borgahällan. Köksmästaren Anton Martinsson bjuder på idel smakrika rätter som carpaccio med picklade lingon, granskott och kantareller, halstrad röding och enbärsmarinerat reninnanlår.

Joakim och Cecilia Engwall från Dorotea driver sedan några år tillbaka anrika Borgagården. Foto: Sam Hedman

 

Cecilia och Joakim betonar även närheten till både längdspår och skidbackar. Spåren går utanför stugknuten, och närmaste lift ligger 300 meter från gårdsplanen. Här finner du ett system som bjuder på inspirerande skidåkning i två väderstreck. Ett 15-tal pistade nedfarter och kul friåkning, med ett antal skogslöpor, ger hela familjen möjlighet att finna sina favoriter. Backarna binder dessutom samman de två byarna Borga och Borgafjäll.

– Det är natursnö som gäller, för den kommer tidigt och ofta i stora mängder, säger Magnus Nilsson som driver Borgabackarna.

Han väntar vid liften, ett par minuters promenad från Borgagården, och tar oss med på en visning ut på berget.

– Det kanske inte ser så märkvärdigt ut vid en hastig titt på kartan, med bara två släpliftar på var sin sida av fjället. Men det finns en hel del ytor att åka på, intygar Magnus.

”Mer snö, ren vildmark och mindre trängsel gjorde valet lätt”

Ett sätt att maximera skidupplevelsen är skogslöporna som har huggits ut längs sluttningarna. Det handlar om en blandning av pist och offpist, tydligt markerat med skyltar från toppen. Och visst är det rolig åkning när vi tar fart och ger oss i väg längs Trollskogen, som gränsar till en av de röda pisterna. Här går svängarna runt gammelgran och vindpinad fjällbjörk.

Mitt i Trollskogen har familjen Ranbrandt stannat till. Det är Erika och Johan från Östersund, som tillsammans med barnen Eira, sex år, och Rim, tre år, nyfiket utforskar terrängen.

– Barnen älskar att åka i skogen, säger Erika som delar ut kexchoklad till småttingarna. Allt för energins skull.

De har valt att ha stuga i Borga i stället för Åre och Jämtlandsfjällen.

– Mer snö, ren vildmark och mindre trängsel gjorde valet lätt, konstaterar Johan. Dessutom är det smidigt att ge sig ut på kalfjället för mer klassiska skidturer.

Borgabackarna bjuder på skidåkning med vyer mot Borgahällan. Foto: Sam Hedman

En som har flyttat till Borga på senare år, och som verkligen uppskattar naturen här uppe, är Pancho Snöfall från småländska Anderstorp. Omskriven friåkare på 1970-talet och ett antal år framåt, med speedski, puckelpist och hoppuppvisningar som favoritgrenar.

– Men nu är det betydligt lugnare, säger Pancho med ett skratt.

Under lång tid var Riksgränsen och Narvik hans fasta adress, men sedan några år tillbaka är det Borga som gäller. Helst med ett par Salomonpjäxor från 1980-talet på fötterna.

– Skogsskidåkningen är fantastisk, men även den sköna ”cruisingen” i backarna, säger Pancho som är ute på några åk utan stavar i nysnön.

Väl tillbaka på Borgagården, efter flera timmar i backarna, väntar vedeldad bastu vid Borgasjöns strand. Rejält med hetta i kombination med hastiga rullningar i snödrivorna gör gott för ömmande skidåkarmuskler.

Denna afton är det norska smaker på Borgagårdens meny. Närheten till vårt grannland gör det hyfsat lätt att kunna erbjuda färsk fisk och skaldjur från havet, i form av halstrad pilgrimsmussla med löjrom och smörstekt uer med sidfläsk. Eller som köksmästaren Anton konstaterar:

– Lite lyxigare skidåkarmat.

Halstrad pilgrimsmussla med forellrom. Foto: Sam Hedman

RESA HIT: BORGAFJÄLL

Resa hit: Tåg till Östersund och länsbuss vidare till Borga. Du kan boka hela resan hos SJ. Flyg med Amapola från Stockholm till Vilhelmina. Fortsätt med hyrbil de tolv milen till Borga. Under februari kan du även resa på ”skiweek” med fjälltåget från Malmö och Stockholm till Borgagården. Tåget går till Dorotea, med anslutande busstransfer, borgagarden.se

Läs mer: borgafjallbackarna.se

GUIDE: 5 TIPS TILL BORGAFJÄLL

ÄTA & BO

1. Borgagården – stugor med hemkänsla

Bo i stugor med hemkänsla nära Borgasjöns strand. Restaurang och pub med klar saloonkänsla. 

Anton Martinsson, fjällkock på Borgagården. Foto: Sam Hedman

2. Hotell Borgafjäll – designklassiker med spa

En designklassiker ritad av Ralph Erskine. Här finns även spa med utomhusbad. Weekenderbjudanden torsdag–söndag.

Hotell Borgafjäll ritades av den prisade arkitekten Ralph Erskine. Foto: Sam Hedman

3. Camp Borga – bo mitt i naturen

Erbjuder stugor, husbilscamping och uppställningsplatser för husbilar. Här finner du även Johannas Fjällkrog, som lockar med älgchili och burgare på Anguskött. Här ligger även Snowcamp skotercenter. 

SE & GÖRA

4. 69 Grader Nord – aktiviteter och boende

Toppturer, skidskola och catski är några av alla aktiviteter som 69 Grader Nord erbjuder. Under ett catski-arrangemang erbjuds du fyra offpiståk, där du smidigt färdas i bandvagn upp på högre höjder. Hyr även ut lägenheter.

5. Åk på skotersafari

För den som gillar att köra skoter finns det möjligheter att hänga med på skotersafari. Camp Borga och Snowcamp skotercenter erbjuder heldagsturer. Hyr utrustning och skoter för att köra på egen hand. 

KLIMPFJÄLL – FAMILJEVÄNLIGT MED MILSVID UTSIKT

Familjevänliga Klimpfjäll ligger mellan Kittelfjäll och Borga. Här finns ett väl samlat skidområde och ett pensionat där italienska smaker gifter sig med lappländska råvaror.

Klimpfjäll är den gamla gruvarbetarbyn som i början av 1980-talet hade slalombacke, två affärer, bensinmack, skola, hotell och sporthall. Det var gruvan uppe på Stekenjokkplatån som skapade förutsättningarna.

Byn ligger i Kultsjödalen, längs mytomspunna Vildmarksvägen – en av Sveriges högst belägna vägar. Den går över den närmare tusen meter höga Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland.

Slalombacken frodas och lever, tillsammans med både värdshus och hotell. Och nu satsar entusiastiska entreprenörer på åretruntturism, med idel äventyr i fokus.

Garantera köfritt och maffiga vyer i Klimpfjäll

I Klimpfjäll är det garanterat köfritt vid liftarna, och från toppen av backarna har man som åkare en maffig vy över Jämtlandsfjällen i söder och Marsfjällsmassivet i norr. Här kan man åka i pist, park och liftnära offpist.

– Det är vid Sydliften som vi bybor oftast tillbringar vår tid när det kommer stora snöfall. Vårt fina läge gör att många brädåkare kommer hit för att snösurfa, säger Nils Åslund som driver Stalo Äventyr med bas i grannbyn Saxnäs.

Han har i tio års tid erbjudit guidade utflykter i naturen – på skidor, till fots, från cykelsadeln och med våtdräkt, cyklop och snorkel för att kolla både röding och öring i de strömmande vattendragen. Nils driver även skidskolan.

– Klimpfjäll har rötterna i snowboard. Den stora brädvågen på 1990-talet bidrog till att vi kunde arrangera SM här uppe. Dessutom har vi en aktiv alpinklubb, som arbetar ideellt med att förbättra skidåkningen.

Och varför inte varva pisterna med längdåkning? I direkt anslutning till liftarna finns flera skidspår för både klassiskt och skejt. Ännu fler spår finns i Saxnäs.

Klimpfjälls Alpina Klubb, KAK, har fått fram många framgångsrika snowboardåkare. Foto: Petter Löfgren

Förutom skidåkningen är Klimpfjällsgården väl värd ett besök. Veronica Rossi driver pensionatet sedan ett par år tillbaka. Med endast sex rum och tre små stugor för uthyrning har hon skapat en vilsam plats för den som söker gediget boende och mat med italiensk känsla. Hon flyttade upp från Stockholm för ett par år sedan med sina barn för att ta över pensionatet som hennes föräldrar Franco och Eija hade drivit i många år.

– Jag har ju alltid hälsat på mina föräldrar på somrarna, och kände att det var läge att komma tillbaka för gott när mamma och pappa ville dra sig tillbaka, berättar Veronica där hon står i köket för att laga kvällens middag. 

Det blir en meny med gravad ripcarpaccio, kantarellsoppa och smörstekt röding med gnocchi. Vinerna importerar hon från gården Colle Alto i Lazio, nära byn där hennes far växte upp. Så visst finns det anledning att stanna till i Klimpfjäll.

RESA HIT: KLIMPFJÄLL

Resa hit: Tåg till Umeå och länsbuss vidare till Klimpfjäll. Flyg med Amapola från Stockholm till Vilhelmina, och sedan länsbuss eller hyrbil.

Läs mer: klimpfjall.se, stekenjokk.se

GUIDE: 4 TIPS TILL KLIMPFJÄLL

ÄTA & BO

För att vara en glesbygd i fjälltrakter så har Kultsjödalen ett rikt utbud av logimöjligheter, från vandrarhem och camping till pensionat och hotell i Saxnäs och Klimpfjäll. 

1. Klimpfjällsgården – en smak av Italien

Klimpfjällsgården erbjuder en handfull rum, samt stugor. Middagsmeny med italienska förtecken. 

Veronica Rossi bjuder på en sällsam mix av italienska och lappländska smaker på Klimpfjällsgården. Foto: Pressbild

2. Hotell Klimpfjäll – lappländska smaker

Restaurang med lappländska smaker samt relax med bastu och bubbelpool. 

3. Marsfjäll Mountain Lodge – bo vid spåren

Ligger i grannbyn Saxnäs. Värdparet arrangerar även guidade skoterturer, och längdspåren startar vid gårdsplanen. 

SE & GÖRA

4. Klimpfjäll Ski Center – skidåkningen

Klimpfjäll Ski Center drivs av Hotell Klimpfjäll. Ett familjevänligt skidområde med två längre ankarliftar och en kortare barnlift. Det finns 20 nerfarter, från grön till svart, med drygt 200 meter som högsta fallhöjd.

LÄS MER: Svenska fjällen – 12 favoriter