Cykling genom Ramslöksriket söder om Kivik, nära Stenshuvud.
Cykling genom Ramslöksriket söder om Kivik, nära Stenshuvud. Foto: Cenneth Sparby

Upplev Sydostleden med elcykel – finaste stoppen

Häng med på en somrig tramptur längs Sydostleden. Från det innersta av Småland, via Blekinge till östra Skåne. En närmare 30 mil lång färd längs gamla banvallar, grusvägar och asfaltstråk.

Den rullande resan längs Sydostleden börjar i Växjö, med Simrishamn som slutpunkt. Det är en av Sveriges tre nationella cykelleder, som löper genom lika många landskap och med Karlshamn, Sölvesborg, Kristianstad och Åhus som hållpunkter.

Vi reser med tåg till och från vår start- och slutdestination och hyr elcyklar som går att lämna vid Simrishamn. En service som vi definitivt nappat på. Och lite tramphjälp känns alltid bra, i synnerhet som vi tänkt oss göra några avstickare längs leden.

Efter en vilsam stadspromenad, där vi besöker Växjös Domkyrka från 1100-talet, Utvandrarnas Hus och Glasmuseet, är det dags för en fika på Bönan & Mustaschen, som specialiserat sig på kvalitetskaffe.

Därifrån tar det inte många minuter till nattlogin och väntande middag på PM & Vänner – gastronomins högborg i staden sedan närmare 30 år tillbaka.

Finkrogen stoltserar med en stjärna i Guide Michelin. Men det räcker gott och väl att besöka den mer folkliga bistron, som frestar med prisvärd trerättersmiddag. På menyn finns bland annat färsk stenbitsrom, råbiff på kalv smaksatt med ramslök och primörlamm från Appeltorp.

LÄS MER: 9 ljuvliga utflykter i Skåne – sommarens bästa pärlor 

Mitt i skogen hittar vi Brösarps gamla järnvägsstation. Foto: Cenneth Sparby

Tidigt nästa morgon väntar Johan Sundh med cyklarna utanför entrén. Han driver företaget Rentbike, och har cykelpaket som koncept.

Efter en snabb genomgång av växlar och display trampar vi sedan i väg. Färdkosten plockas upp på Bröd & Sovel, PM:s bageri på hotellets baksida.

Bagaren Frida Wigstrand och konditorn Jon Martinsson frestar med surdegsmackor, kardemummabullar, chokladpraliner och nybryggt kaffe i termos - som ingår i picknick-paketet.

Leden går till en början längs Växjösjön, vidare förbi sjön Trummen och Teleborgs slott, som med sina tinnar och torn för tankarna till en medeltida borg i de skotska högländerna.

Strax kommer vi in på en av de nedlagda banvallarna som leder allt djupare in i smålandsskogarna, med gamla stationshus, banvaktarstugor och broar som högst påtagliga minnesmärken.

Åsnens nationalpark – imponerande insjöskärgård

I Tingsryd svänger leden av västerut mot Urshult och sjön Åsnen. Här har vi bokat in oss på ”glamping” – en lite lyxigare tältvariant - i Rävabacken, där campingvärdarna Eva Jakobsson och Martin Stenberg skapar familjär stämning.

Urshult är porten till Åsnens nationalpark, och de båda berättar lyriskt om alla turer man kan göra, både till fots, med cykel och kanot i parken.

– Här finns ju en imponerande insjöskärgård, med över tusen öar, säger Martin och visar på kartan.

Vi provar äppelmust från granngårdarna och smakar på lokala, rökta korvar och Åsnengös, som Eva fileat och lagt upp på ekplanka.

Allt uppdukat på trädäcket utanför safaritältet, som bjuder på perfekt spanarläge över sjön och solnedgången.

Fikadags vid Teleborgs slott, strax söder om Växjö. Foto: Cenneth Sparby

Norraryd nästa och en paddeltur med Emese Bálint, kajakguide och äventyrare som under många år erbjudit friluftsaktiviteter från campingen hon driver. Här träffar vi även Karin Nilsson, från Destination Åsnen.

– Att paddla är poppis bland våra utländska besökare, konstaterar Emese, när vi glider norrut längs Hönshyltefjordens strand, för att ta sikte på Mörrumsåns strömmande vattenådra.

Här kallas vikarna för fjordar märkligt nog.

– Sjösystemet binds samman av Mörrumsån, som börjar vid gränsen mot Jönköpings län för att mynna ut i Karlshamn, berättar Karin, som engagerat sig en hel del i att utveckla Åsnen som hållbar destination.

Det blir en fin förmiddagstur med lunch vid en av de gamla broarna, där ån strömmar friskt och där man fortfarande bedriver ålfiske.

Ebbamåla Bruk – industrimuseum vid Mörrumsån

Från Norraryd är det drygt 25 kilometer till Astensmåla gård. En sträcka med än mer banvall och ett intressant stopp vid Ebbamåla Bruk. Ett industrimuseum vid Mörrumsån, som sommartid lockar med både guidade visningar och kafé.

Vid Åkeholm gör vi en kort avstickare från leden, och drar nytta av elkraften i den kilometerlånga uppförsbacken.

Kvällens nattlogi är inte helt lätt att finna. Inga skyltar, så med hjälp av Google Maps på telefonen finner vi den lilla avfarten.

Småland i ett nötskal. Foto: Cenneth Sparby

I ett falurött 1700-talshus med vita knutar driver krögarfamiljen Berg en bed and breakfast med fyra rum samt restaurang – med ambitionen att bli en av Sveriges främsta matdestinationer. Helena och Pelle Berg har, tillsammans med barnen Emelie, Fredrik och Viktor, redan sett till att sätta Astensmåla på matkartan genom goda recensioner och omnämnanden i White Guide.

Och visst är det en driven duo i köket. Kockarna Jesper Karlsson och Louise Borgström överraskar med en ambitiös sjurättersmeny, där sparris, skaldjur, lax, lamm och ost bildar en helhet.

Hotell Humbla passar perfekt för Sydostledencyklister

Från Astensmåla är det i stort sett utför och platt hela vägen till Karlshamn. Lättcyklat, så batterierna får vila under den 18 kilometer långa färden förbi Svängsta och Asarum.

Den gamla handelsstaden grundades i slutet av 1600-talet, och det var i Karlshamn som Kristina från Duvemåla och hennes Karl-Oskar gick ombord på briggen Charlotta för färden över Atlanten i Vilhelm Mobergs utvandrarsvit.

Brasseri Fridolf vid Ågatan ligger perfekt till för ett lunchstopp, tre meter från led till uteservering med klart spanarläge.

Via Mörrum och Laxens Hus väntar sedan nästa övernattning i Sölvesborg, där den nya designade bron från Ljungaviken till centrum mer känns som en ”Golden Gate”-variant för cyklister och flanörer.

Och Hotell Humbla passar perfekt för Sydostledencyklister. Det gamla borgmästarresidenset har en handfull rum strax ovan hamnen, med gångavstånd till Stortorget, där tapasbaren Molin & Vänner väntar.

Sydostleden varvar grusvägar med stigar, lite asfalt och gamla banvallar. Foto: Cenneth Sparby

Nästa morgon skippar vi Sydostledens sträckning till Kristianstad – för att i stället vika av vid Nymölla och rulla nära havet ner mot Åhus, längs smala och snudd på bilfria asfaltsvägar. Guldgula rapsfält och röd vallmo i dikesrenarna gör cyklingen till ren njutning, trots kraftig motvind.

Åhus gamla korsvirkesidyll fick stadsprivilegier redan för 800 år sedan, och har under åren blivit omskriven för tobaksodlingen som pågick långt in på 1960-talet, ålafisket och brännvinstillverkningen.

Stan blev tidigt en sommarort värd namnet, och i början av 1900-talet gick badtågen tätt från Kristianstad till Åhus.

Absolut Home – prova vodka i korsvirkesidyllen Åhus

Exportsuccén Absolut Vodka har förstås gjort sitt till. På Absolut Home mitt i centrum kan man gå på guidad visning och lära sig mer om tillverkningen – och även hur man bäst blandar en klassisk Cosmopolitan. En klart sevärd tur, som med fördel avslutas med en lunch på restaurangen i samma hus.

En fika på Klosterbageriet hinner vi också med. Här råder skön 50-talsretro, både när det gäller inredning och porslin.

Nere vid Äspet och det södra hamnområdet breder Hanöbukten ut sig. Solen flödar och det är knappt en krusning på havet när vi efter rundturen på Absolut Home börjar cykla söderut mot Yngsjö. 

Viks fiskeläge - en av många idyller längs kustleden. Foto: Cenneth Sparby

Ålakusten mellan Åhus och Stenshuvud strax söder om Kivik, är drygt fyra mil lång, där Sydostleden till Maglehem bitvis går genom den strandnära skogen.

Vi passerar Yngsjö, vidare mot Friseboda strövområde och naturreservat.

Vid Furuboda ligger Tvillingaboden, där ålafiskaren ”Hånsa” och ”ålakäringen” Maria har sitt sommarviste.

”Hånsa” heter egentligen Hans-Inge Olofsson, ålafiskare i tredje generationen. Han har sedan slutet av 80-talet arrangerat ålagillen, tillsammans med Maria Blombärg, författare och textilkonstnär. 

– För mig handlar ålagillena mycket om en kulturyttring. Att hålla en tradition vid liv, säger Hånsa som just dragit upp båten efter en tur på havet.

Maria tog dessutom för några år sedan initiativ till Ålakustens kulturarvsförening.

– Ett sätt för oss att värna ålbeståndet och det gamla fisket.

Drakamöllan blev Körsbärsdalen ”Bröderna Lejonhjärta”

Drakamöllans gårdshotell nästa, där leden fortsätter västerut mot Maglehem och det populära naturreservatet med flera vandringsleder. Naturen påminner om grannen Brösarps backar, fast här är allt mycket större och mäktigare.

Hotellet består av en gammal skånelänga med halmtak, omgiven av trädgård med kryddörter, lummig bokskog och frodiga ängsmarker där en flock islandshästar betar.

Här driver Ingalill Thorsell även omtalad restaurang, och om sommaren lockar hon med opera ute på ängen.

– En av Drakamöllans största skatter är tystnaden. Och så maten förstås. Vi har ju förmånen att ligga mitt i Sveriges främsta skafferi, där vi verkligen har nära till råvarorna, säger Ingalill under middagen.

Hon har utvecklat matfilosofin i flera prisade kokböcker.

– Jag samarbetar även med Isabel Brummer i Andrarum, där vi har ett populärt paket med vandring längs Österlencirkeln och middag på respektive ställe.

Vi väntar med desserten, för att kolla solnedgången från en av kullarna där filmscener ur ”Bröderna Lejonhjärta” spelades in, och där Drakamöllan blev idylliska Körsbärsdalen.

Skönt med elcykel i backen från Kivik upp mot Stenshuvud. Foto: Cenneth Sparby

Ny dags färd mot Andrarum. Det blir ännu en avstickare från leden, denna gång för att upptäcka Haväng via Ravlunda skjutfält där hav, himmel och ängar ser ut att smälta samman. Här mynnar Verkeån ut i havet.

Skåneleden går längs med åns dalgång, upp mot alunbruket i Andrarum och Christinehofs slott – där även Sydostleden från Brösarp passerar.

I närbelägna Skepparp har äppelodlaren Bengt Åkesson realiserat sin dröm om en vingård med känsla av Toscana.

– Nu är jag riktigt nöjd med mina viner, säger han glatt och låter oss prova vitt på solaris-druvan och en uppfriskande rosé, där druvorna cabernet cortis och rondo sätter sin prägel.

Vi provar även ett par mousserande varianter med klar fräschör.

Bengt tipsar om ”bakvägen” till Brösarp, via den gamla järnvägsstationen mitt i skogen.

Vegansk matkonst i en gamla jägmästarbostad

Sedan blir det asfalt den sista backiga milen till Andrarum och Tastecelebration Residence.

Här skapar Isabel Brummer vegansk matkonst i den gamla jägmästarbostaden, granne med Christinehofs slott.

Det började med en mat- och dryckesblogg, som nu växt till restaurang, matlagningsskola och boende. Ett projekt tillsammans med holländske maken Joost ter Waarbeek. 

Hon plockar gärna själv av det som växer vilt utanför husknuten.

– En ogräsmeny är standard under vår och försommar, med nässlor, kirskål, våtarv och älggräs som favoriter, berättar Isabel vid grillen där spetskål och ostronskivling fyller gallret.

Vila vid Haväng, med Stenshuvud vid horisonten. Foto: Cenneth Sparby

Dags för den sista etappen, en fem mil lång sträcka till Simrishamn och fiskeläget Brantevik. Men det är svårt att slita sig från långfrukosten ute i trädgården hos Isabel och Joost.

Nu väntar bad vid Skånes högsta vattenfall i Hallamölla, en cykeltur genom Kivik och ett besök i Stenshuvud nationalpark. En heldag där vi räknar med att komma sent till vandrarhemmet vid Råkulle gård.

Värdparet Sussi Hoffman och Hans Rynell har skapat en harmonisk mötesplats, med lummig trädgård, stora ytor att umgås på och en mäkta populär frukost med ekologiska förtecken.

I Brantevik ligger även Österlens vackraste boulebana, med havet och en trio krogar inom räckhåll. En god avslutning på intensiva dagar längs Sydostleden.

Stek sill och fish and chips på Buhres i Kivik. Två klassiker som mättar. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Blekinge skärgård: Här kan du paddla, vandra eller cykla 

Nationell trio för trampsugna

Det finns tre nationella svenska cykelleder som binder samman landskapen Småland, Blekinge, Skåne, Halland och Västergötland. En närmare 90 mil sammanhängande rutt genom fem landskap.

Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn, via Karlshamn och Kristianstad, är 27 mil lång och blev klar sommaren 2016. Den 37 mil långa Kattegattleden var först och invigdes 2015. Den sträcker sig mellan Helsingborg och Göteborg, där leden även går över Bjäre- och Kullahalvön. 

Sydkustleden mellan Helsingborg och Simrishamn, via Ystad, är det senaste tillskottet. Den kustnära cykelleden är 26 mil lång, och invigdes i juni 2019.

sydostleden, kattegattleden, sydkustleden.

GUIDE: 21 TIPS TILL SYDOSTLEDEN 

SMAKRIKT BOENDE 

Det finns en hel del att välja på för cyklisten. Allt från campingplatser och vandrarhem till pensionat och mysiga hotell.

1. PM & Vänner – prisad mat

En av de restauranger som lyckats knipa en stjärna i Guide Michelin är Växjös PM & Vänner. I motiveringen fokuserar Guide Michelin bland annat på hur PM arbetar med småländska, närodlade råvaror. Dessutom har man fått White Guides pris för årets bästa hotellupplevelse 2018. 

2. Urshult Camping Rävabacken – bo vid sjö

Campingen ligger vid sjön Åsnens strand, granne med äppelodlingarna och några kilometer från nationalparken. Möjlighet att fiska, bada, vandra, paddla kanot och följa Åsnens cykelleder.

Passa på att prova ”glamping”. Ett lyxigare tält med trädäck och sjöutsikt. Dessutom ett dussin campingstugor. 

Glamping på Urshults camping. Foto: Cenneth Sparby

3. Astensmåla Mat & Vingård – lantligt på 1700-talsgård

Bo lantligt i Blekingeskogarna nära Mörrumsån. En 1700-talsgård som varsamt renoverats och med endast fyra rum. Boende med frukost och middag (fyra eller sju rätter). Mysigt spa med pool och vedeldad bastu.

Astensmåla gård - en bed and breakfast med själ och känsla. Foto: Cenneth Sparby

4. Hotell Humbla – läcker söndagsbrunch

I Sölvesborg bor man ståndsmässigt på Hotell Humbla, det gamla borgmästarresidenset från 1903. som även varit polisstation. Missa inte söndagsbrunchen. 

5. Tastecelebration Residence – vegansk gastronomi 

Isabel Brummer bjuder på vegansk gastronomi i den gamla Jägmästarbostaden i Andrarum - med Skåneleden och Sydostleden utanför husknuten. Här finns en handfull rum, kafé och restaurang samt ett imponerande kokboksbibliotek. 

Isabel Brummer satsar på vegansk gastronomi i Andrarum. Foto: Cenneth Sparby

6. Drakamöllan Gårdshotell – känsla av Körsbärsdalen

Med en känsla av Körsbärsdalen somnar du garanterat ovaggad i något av de tidlösa rummen i den gamla korsvirkesgården. Här befinner du dig mitt i ett naturreservat, med många fina vandringsalternativ.

Drakamöllans gårdshotell ligger i reservatet med samma namn. Foto: Cenneth Sparby

7. STF Vandrarhem Råkulle – entusiastiskt värdpar

Vandrarhem med känsla av intimt gårdshotell i lilla Brantevik strax söder om Simrishamn. Drivs av entusiastiskt värdpar, som lockar med höjdarfrukost och vedeldad bastu. Erbjuder även kurser i yoga samt vandrings- och cykelpaket. 

Hans Rynell, kajakfantast och stolt frukostfixare på Råkulle gård i Brantevik. Foto: Cenneth Sparby

ATT GÖRA LÄNGS LEDEN

8. Ursulas Äventyr – forskajak och fiske

Med utgångspunkt från Norraryds camping, vid Hönshyltefjorden, erbjuder Emese Balint äventyr i bland annat Åsnens nationalpark. Cykling, paddling, forskajakturer, fiske och mycket mer. Här kan du även på i mongoliska jurtor.

Häng med på en guidad kajaktur på Mörrumsån med Emese Balint. Foto: Cenneth Sparby

9. Ebbamåla Bruk – smedja och kafé

Bruket hör till ett av Europas bäst bevarade industrimuseer. Här finns intakta verkstäder, en smedja och ett mysigt kafé samt ett vandrarhem med övernattning intill Mörrumsån. 

10. Laxens Hus i Mörrum – allt om lax

Vid Kungsforsen, i centrala Mörrum finner du Laxens Hus med butik, restaurang och en utställning om laxens liv och fiskets historia. Här finns även den officiella invägningen där all fisk som fångas ska vägas och provtas. 

Ebbamåla bruk är värt ett längre stopp. Foto: Cenneth Sparby

11. Absolut Experience – brännvinshistoria 

En rundtur genom Absolut Home i Åhus, och Absolut Vodkas märkliga historia. Den börjar med mannen som startade allt, brännvinskungen Lars Olsson Smith. Visionären som ville ge medborgarna ett rent brännvin, renat från farliga orenheter. 

Absolut Home och en lektion i konsten att smaka på vodka. Foto: Cenneth Sparby

12. Skepparps vingård – vin i utomhusbar

En kort cykeltur från Brösarp och Haväng ligger Skepparps vingård, där man kan prova de prisbelönta vinerna vid utomhusbaren och samtidigt skåda ut över de böljande fälten. 

Bubbeldags på Skepparps vingård. Bengt Åkesson är mer än nöjd med sina viner. Foto: Cenneth Sparby

FIKA

13. Bönan & Mustaschen – retrofika

Kaffebar i centrala Växjö med rustika bönblandningar och goda bakverk. Klar retrokänsla och skönt häng på uteserveringen. 

Andreas Johansson värnar kaffekulturen på Bönan & Mustaschen i Växjö. Foto: Cenneth Sparby

14. Bröd & Sovel – praliner och tryfflar

Bröd & Sovel är PM & Vänners eget bageri, med kafé. Här tillverkas även chokladpraliner och tryfflar. En omsorgsfull process som du kan skåda genom glasväggen. 

Frida Wigstrand, bagare på Bröd & Sovel i Växjö. Foto: Cenneth Sparby

15. Mormors Bakeri – Bullerbykänsla

Ombonat kafé, vegetarisk restaurang och bed and breakfast i blekingska Asarum längs Sydostleden. Faluröd stuga med klar Bullerbykänsla.

16. Ritz Conditori/Molin & Vänner – klassiskt kondis

Kondisklassiker på Stortorget i Sölvesborg. Stenhällsbakat surdegsbröd, hemgjord sylt och handgjutna praliner. Några meter bort finner du Molin & Vänner, omtyckt tapasbar som även frestar med smörrebröd och pinchos.  

17. Klosterbageriet – fika som på 50-talet

Mellan Absolut Home och S:ta Maria Kyrka i Åhus ligger Klosterbageriet med uteservering i den gamla ruinen. Här vurmar man den svenska fikakulturen à la 50-tal, med en hel del retro när det gäller inredning och poslin. 

Klosterbageriet i Åhus bjuder på retrofika. Foto: Cenneth Sparby

18. Kaffestugan Alunbruket – arbetarbostad från 1700-talet

Skånes äldsta kaffestuga, som ursprungligen byggdes som arbetarbostad i början av 1700-talet. Granne med Verkeåns naturreservat och Tastecelebration. 

19. Hyra cykel – vanliga och med el

Johan Sundh i Växjö driver Rentbike, och hyr ut både vanliga cyklar och elvarianter. Du kan dessutom lämna cyklarna i Simrishamn, efter avslutad färd.

20. Handbok till lederna – praktisk guide

Calazo förlag är flitiga utgivare av guideböcker kring bland annat vandring och cykel. En praktisk handbok under turen är Cykla i Skåne, som täcker de tre nationella cykellederna, med kartor och tips från Sölvesborg till Båstad.  

21. Åsnens nationalpark – insjöskärgård

Nationalparken består till övervägande del av vatten. Här finns en insjöskärgård med mer än tusen öar och 70 mil kustlinje. Den bildades år 2018 och blev därmed Sveriges 30:e nationalpark. 

LÄS MER: Gör en roadtrip i Småland – här är 10 sevärdheter 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!