1 av 3
2 av 3 Foto: TOBIAS HÄGG
3 av 3 Foto: TOBIAS HÄGG

8 unika svenska resmål som gått de flesta förbi

SJ lanserar tillsammans med Google, Sverige 5,0 – en guide som visar upp helt nya bilder av Sverige och inspirerar till att upptäcka den svenska naturen. 

Guidens destinationer är knappast de mest kända platserna i Sverige, men de har en sak gemensamt: alla har fått 5,0 i snittbetyg från Google Maps-användare och Local Guides och går att resa till på ett hållbart sätt med tåg.  

 – På Google Maps kan användare betygsätta platser och sevärdheter, men det är inte alla som lyckas uppnå, och bibehålla, 5 stjärnor i betyg. Med hjälp av recensioner från runtom i landet skapar vi en guide som kan inspirera till att upptäcka dessa oväntade och fantastiska naturupplevelser utan att behöva resa långa vägar, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige.

– Sverige 5,0 är en hyllning till den svenska naturen och en påminnelse om att vi inte behöver resa så långt för att uppleva planetens fantastiska skönhet. Guiden passar särskilt bra i år, när många semestrar i Sverige och naturnära resmål ökar i popularitet, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Mer info: sj.se/sverige5,0

Resmålen med högsta betyg

1. Söderåsens nationalpark, Skåne

I Söderåsens naturreservat väntar dramatiska dalar, porlande vattendrag och 150 miljoner år gamla åsar med bokskog. På Söderåsen finns flera vandringsleder att välja mellan, varav de flesta går genom kuperad terräng med åar och raviner – men leden längs Skärdammen är tillgänglighetsanpassad. 

När du fått ditt lystmäte av vandring i bokskog, rekommenderas även tur förbi Ålabodarna – ett gammalt hamnläge, där man kan njuta av utsikten mot Ven och Helsingör – och njuta av en god middag, exempelvis på Ålabodarnas hamnkrog.

Resväg till Söderåsen: Res med tåg till Teckomatorp där du byter till buss mot Kågeröd Lunnaskolan och sedan påbörjar vandringen mot Söderåsen.

LÄS MER: Här är de gömda pärlorna längs nordvästra Skånes kust 

Söderåsens bildades för 150 miljoner år sedan. Foto: TOBIAS HÄGG

2. Skierfe, Norrbotten

När du passerat trädgränsen är det fortfarande en bra bit kvar till bergstoppen Skierfe – och på vägen upp har du vandrat genom ett klimatmässigt lapptäcke som rymmer allt mellan arktisk karghet och frodiga granskogar. När man väl tagit sig hela vägen upp på Skierfe och blickar ut över fjällen är det inte svårt att förstå varför de som varit här tycker att platsen är en fullpoängare. Här ser du milsvida omkring – och utsikten över Rapaätno vattendrag är närapå vanvettigt storslagen. Och att det är ganska lätt för en van vandrare att ta sig upp till bergstoppen, vars västra sida stupar nästan spikrakt 700 meter neråt, gör knappast saken sämre.

Skierfe ligger bra till i förhållande till Kungsleden – och för den som vill övernatta finns möjlighet att göra detta i STFs stuga i Aktse, alternativt att slå upp sitt tält någonstans längs rutten.

På Arctic Deli i Jokkmokk kan ladda upp inför vandringen genom att njuta av lokala naturnära delikatesser. Alkavare kapell beläget 760 meter över havet är också värt ett besök. Det uppfördes 1788 för att fungera som gudstjänstlokal för den samiska befolkning som under somrarna levde på kalfjället.

Resväg till Skierfe: Ta tåget till Gällivare station och sedan bussen till Kebnats/Saltoluokta där Kungsleden tar dig vidare mot målet.

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder 

Bergstoppen Skierfe. Foto: TOBIAS HÄGG

3. Storådörren, Jämtland

Under vandringen upp mot Storådörren tar du dig fram genom en närmast magisk fjällmiljö, som förstärks av den karga växtligheten som låter bergen ta för sig av blickfånget. Och om du har tur kan du få syn på fjällrävar, blåhakar, fjällvråkar, jaktfalkar och ringtrastar längs vägen.

Här slipper du dessutom trängas med andra människor, eftersom leden inte hör till de mest välbesökta – och stigningen tar inte så värst mycket på krafterna. Men om du vill ha en lite större utmaning, kan du alltid bestiga någon av topparna längs vägen.

Söder om Storsjön, i byn Häggen i Oviken, ligger Oviken Ost med egen produktion från gårdsmejeriet på Åkern – en gård som ägts av samma familj sedan mitten av 1300-talet. Väl värt en omväg för den som vill smaka på lokalproducerad ost i världsklass. 

Resväg till Storådörren: Ta dag- eller nattåg till Undersåker. Från Undersåker går flera vandringsleder genom Vålådalens naturreservat mot Lunndörrsfjällen där Storådörren finns.

 LÄS MER: Upptäck Jämtlandstriangeln 

Jämtländska fjällvärlden. Foto: SHUTTERSTOCK

 4. Ulvöarna, Västernorrland

På Ulvön har surströmmingsproduktion bedrivits i över hundra år och flera lokala producenter håller fortfarande i gång den traditionella produktionen. Passa på att göra ett besök på Ulvö Lilla Salteri, klassiska Ulvöprinsen eller Erik den Röde.

Ulvöarna har skäl att kallas ”Höga Kustens pärla”, de två öarna, Norra och Södra Ulvön, ligger på var sin sida om Ulvösundet. Centralorten är Ulvöhamn – ett gammalt fiskeläge, med ett kapell från 1622. Längs hamnen finns ett antal bra restauranger – till exempel Brögga, där man kan njuta av halstrad strömming. De gamla sjöbodarna i trä som står uppradade längs vattnet går att hyra.

För den som söker det närmast extrema lugnet, rekommenderas Södra Ulvön, som i stort sett är obebyggd. Här visar den karga ångermanländska naturen upp sig i all sin återhållsamma prakt – medan du vandrar in på ön över kalspolade berghällar, eller badar vid de fina små stränderna i Långviken och Flasevikens skyddade delar.

Resväg till Ulvöarna: Ta tåget till Örnsköldsvik station, där du byter till buss mot Docksta station. Från hamnen i Docksta avgår det sommartid dagliga båtturer ut till Ulvöarna. Turen tar cirka 1,5 timme.

LÄS MER: Upplev Höga kusten – ett världsarv med vida vyer 

Höga kustens vackra skärgård. Foto: TOBIAS HÄGG

5. Sjurberg Siljan, Rättvik, Dalarna

Sjurberg, den lilla byn vid Siljans kust ligger ett par kilometer från Rättvik, har lockat många turister genom tiderna. Byn är pittoresk så det förslår och här finns även Persborgs brygga. Här fanns två stora turisthotell vid sekelskiftet, med vidhängande ångbåtsbrygga och kallbadhus – som raserades av högvatten på tjugotalet. Men ortens byalag har återuppfört både brygga och badhus; ett arbete som tog åtta år och stod färdigt 2009. Och i dag kan man bada från den långa bryggan, både sommar- och vintertid.

”Vacker plats för utmärkt utsikt över sjön. Byggnaden är underbar och piren väl underhållen.” – Meagan, Local Guide på Google Maps

Resväg till Sjurberg: Ta tåget till Rättvik. Från Rättvik avgår buss till Kaplaskogen, 300 meter från Sjurberg Siljan.

LÄS MER: Siljan runt med bil – här är allt du kan uppleva 

Sjuberg. Foto: TOBIAS HÄGG

6. St Anna Skärgård, Östergötland

Söderköping, eller ”Sörping” som det ibland heter i folkmun, är en pittoresk liten småstad som för tankarna till många Astrid Lindgren-böcker när man går längs kullerstensgatorna – och kanske njuter av en glass från Smultronstället. Och det är inte så konstigt. Det var nämligen här som de klassiska Madicken-filmerna en gång spelades in.

Söderköping omges av en levande landsbygd, med bördiga jordbruksmarker och typiskt östgötska blandskogar. Och här finns även Sankt Anna skärgård – en riktig kustpärla, speciellt om man är en inbiten kajakpaddlare, för här erbjuds paddelmöjligheter utöver det vanliga.

Här finns ett rikt djurliv, och man kan till exempel dra i väg på sälsafari. Eller bara ströva runt i den orörda naturen, som har tydlig skärgårdskaraktär.

På Västra Gärsholmen finns Sancta Annas Kapell, som Hilding Bielkhammar började bygga 1958, efter att han hört en församling bestående av deltagare från närmare femtio länder be tillsammans på olika språk. Tillsammans med familj och vänner började han släpa gråsten för hand och byggde kapellet med nästan metertjocka väggar helt för hand.

Resväg till Capella Ecumenica: Ta tåget till Norrköping Centralstation där du byter till buss mot Söderköping. I samband med gudstjänster på Capella Ecumenica avgår en kyrkbåt från Kungshällsudden, dit man måste ta sig med hyrbil eller taxi. För att komma till ön vid andra tidpunkter, kontakta Bergströms Båtar på 0121-511 83 som ansvarar för ordinarie båttrafik till ön.

St Anna Skärgård. Foto: TOBIAS HÄGG

 7. Härmanö, Västra Götaland

Härmanö var tidigare ett fiskesamhälle, men i dag är området mest känt som naturreservat. Några gamla fiskestugor finns kvar på ön, men det är framför allt för naturens skull man tar sig hit. Inte minst de som gillar att fågelskåda, eller vandra.

Naturreservatet är något av en kontrasternas plats. Här finns karga och vindpinade berghällar som blir avlösta av ljunghedar, blomstrande ängar, klippor och frodiga lövskogar.

På Härmanö finns inga bilar – så det enda surrandet som hörs kommer från bin, möjligen tillsammans med någon enstaka fyrhjuling. Och i Tegneby på Orust ligger Tavlebords honungsgård – som bland annat erbjuder B&B, bisafari, ekologiskt fika samt möjlighet att köpa ekologisk honung.

Resväg till Härmanö: Res med tåg till Göteborg Centralstation. Därefter tar du buss till Tuvesvik där färjan till Gullholmens hamn avgår.

 

Härmanö. Foto: TOBIAS HÄGG

8. Kvänsås bokskog, Eksjö, Jönköping

Strax utanför Eksjö breder Kvänsås bokskog ut sig – ett fem hektar stort område som ligger på 264 meters höjd. Och det kanske inte låter så vansinnigt högt. Men för bokträd är det extrema siffror. Det gör Kvänsås till en av de högst och nordligast belägna bokskogarna i Sverige.

Skogen har stått där den står åtminstone sedan 1600-talet – och det är möjligt att den planterades då greve Per Brahe d y ägde Kvänsås gård. Idag är skogen ett naturreservat som kommer till sin största rätt på våren, när blåsipporna breder ut sig som en matta i detta gröna rum med sina stadiga stammar till väggar och skira lövverkstak.

Kvänsås bokskog är kanske inte platsen för den som söker vådliga vandringsäventyr, men för barnfamiljer är den närapå perfekt. Här finns goda möjligheter för klättringssugna barn och vuxna som vill bejaka sin inre apa. Bokskogen är också perfekt för promenader i sakta mak och picknick.

När du ändå är i krokarna bör du också passa på att ta en sväng till Eksjö och uppleva den gamla trästaden med 1600-talsanor. Här kan till exempel den som är intresserad av gamla hus få sitt lystmäte av timrade hus med kilsågad panel – och besöka Aschanska hemmet, ett borgarhem som stått orört sedan förra seklet. Och när hungern gör sig påmind finns Krusagårdens innergård – under trädet som kung Gustaf VI Adolf planterade här 1954.

Resväg till Kvänsås: Ta tåget till Nässjö. Res därefter till Eksjö med läntrafikens tåg. Tågen avgår minst en gång varannan timme under dagtid och resan tar cirka tjugo minuter. Kvänsås bokskog ligger cirka 2 kilometer norr om Eksjö tätort.

Kvänås bokskog. Foto: TOBIAS HÄGG

Reserekommendationer

Att Folkhälsomyndigheten har hävt reserestriktionen för resor inom Sverige innebär en ökad efterfrågan på sommarbiljetter. SJ fortsätter ha fokus på att kunna erbjuda trygga resor och att undvika smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Lär mer om SJ senaste information om Covid-19 här.

Reserekommendationer

LÄS MER: 64 roliga sommarutflykter i Sverige – för stora och små 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande