Delar av den drygt 50 mil långa Vildmarksvägen går över den närmare tusen meter höga Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland.
Delar av den drygt 50 mil långa Vildmarksvägen går över den närmare tusen meter höga Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Foto: Madeleine Aaraas

Sveriges vackraste vägar – 8 tips från norr till söder

Upptäck Sverige vid sidan av allfarvägarna. Här följer några natursköna tips – från Riksgränsen i norr till Österlen i söder.

Cenneth Sparby

1. Historisk tur längs östra Gotland

Gotland är som gjord för bilturer i maklig takt, i synnerhet under tidig vår och höst, då de stora turistströmmarna lyser med sin frånvaro.

Varför inte bila längs den östra kusten från Rone hamn och norrut, med Östergarn och Katthammarsvik i sikte, längs slingrande vägar som i mångt och mycket följer havet. Sträckan är drygt sex mil lång. Räkna med en heldag, med tanke på allt som finns att se och göra.

Idylliska Rone är fyllt med fornlämningar från järn- och bronsålder. Maffigast är Uggarde rojr, ett imponerande bronsåldersröse som mäter hela 45 meter i diameter och är närmare åtta meter högt.

Ta en tur och upplev mäktiga Östergarnslandet. Foto: CENNETH SPARBY

Längre norrut ligger Tomtbod, som är ett av de mer välbevarade fiskelägena längs den sydöstra kusten, med anor från 1600-talet.

Bodarna med skiffertak, gistgardar för näten och länningar för båtarna finns kvar i oförändrat skick. 

Stavgards järnåldersby är ett måste, likaså en sväng ut på Närsholmen, en flack halvö som mer är att likna vid en afrikansk savann.

Idylliska Ljugarn är som en kuliss. Badpensionat, kaféer och små restauranger. Grosshandlarvillor som skriker av snickarglädje och fiskebodar med anor. Den långa, guldgula sandstranden ser ut att varsamt hålla om de gamla trävillorna.

Är man i Ljugarn får man heller inte missa Smakrike, mest omskriven för sina rätter med gotländsk tryffel som smaksättare. Espegards klassiska konditori är en annan smakrik höjdare, där man kan köpa frukostfrallorna innan kaféet öppnat – via bakdörren som går direkt till bageriet.

Vackra vyer längs kusten vid Ljugarn. Foto: CENNETH SPARBY

Några kilometer bort ligger Vitvärs fiskeläge och Folhammars märkliga raukområde, med smått surrealistiska stenstoder.

Vid Sjaustru och Grynge finns ytterligare ett par sandstränder. Men maffigast av alla är Sandviken, en kilometerlång playa som inbjuder till lek.

Nordins fiskaffär på Sysne udd vid Östergarnslandet, är en institution, med både färsk och rökt fisk. Här finns nyfiskad piggvar, lax, abborre, torsk, näbbgädda och Gotlandsflundra. I en disk bredvid kan man köpa fisksåser, sillinläggningar och nybakad gotlandslimpa.

Hela Östergarn känns som en enda stor tummelplats för vandrare och cyklister. Landskapet är öppet och möjligheterna att variera gåendet oändliga. 

Folhammars raukområde med sina stenstoder. Foto: CENNETH SPARBY

Den lilla grusvägen vidare norrut bjuder på en av Gotlands vackraste vägsträckor. En sällsam blandning av tallhedar, grus och kalksten, med det skummande havet ständigt närvarande. 

Strax före fiskebyn Herrvik står en bastant minnesskylt på den steniga stranden, rest till minne av den tyska minsveparen Albatross, som 1915 gick på grund efter att ha blivit beskjuten av ryska pansarkryssare. Det finns till och med ett särskilt Albatrossmuseum i Östergarns bygdegård.

Landremsan den sista kilometern in till Herrvik kallas för Kuppen, där kalkhällar och gles tallskog samsas om utrymmet.

Norr om fiskeläget tronar mäktiga Grogarnsberget, med sin fornborg och mer än tre kilometer långa klintkanter.

Från den högsta punkten får man en storslagen utsikt över Östergarnsholm, som mer liknar en soldränkt medelhavsö på håll.

Härifrån är det nära till vilsamma Katthammarsvik, med fiskrökeri som rymmer både kafé och restaurang.

Njut av de gamla fiskelägena längs Gotlands kuster. Foto: CENNETH SPARBY

2. Vildmark på hög höjd

En färd längs Vildmarksvägen är både ett vilsamt och äventyrligt sätt att upptäcka fjällvärlden, där man lätt kan krydda färden med cykel, vandring och fiske. 

Den mytomspunna vägen har lappländska Vilhelmina, och Strömsund i Jämtland som hållpunkter. Delar av den drygt 50 mil långa vägen går över den närmare tusen meter höga Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland, vida omskriven för sina snövallar när vägen väl öppnas i början av juni.

Med början i Vilhelmina når man fjällbyn Saxnäs efter närmare tio mil naturskön landsväg, till stora delar längs sjön Malgomaj. Saxnäs finner du sedan vid Kultsjöns strand, med det väldiga Marsfjällsmassivet i fonden.

Vildmarksvägen bjuder på vidsträckt panorama. Foto: Madeleine Aaraas

I dag är den gamla 1800-talsbyn en tummelplats för äventyrare med fiske, mountainbike, vandring och paddling i sikte.

Byn domineras av Saxnäsgården, ursprungligen ett gammalt gästgiveri som bytt skepnad ett antal gånger under åren. Numera är det både vandrarhem och hotell med gedigen restaurang.

Den folkkäre författaren Bernard Nordh är den som gjort Saxnäs och Marsfjället riksbekant. Hans romaner om det hårda nybyggarlivet i Kultsjödalens vildmark har sålts i hundratusentals exemplar. Missa inte att göra en avstickare till Fatmomakke, som varit en samisk kyrkby sedan 1700-talet. Dessutom en god utgångspunkt för vandring upp på Marsfjället.

Vill man uppleva fjällen från cykelsadeln är det sedan läge att stanna till i Klimpfjäll. För här finner du några av landets bästa cykelleder, med över 30 mil trampbara stigar och grusvägar. 

Kör längs med snövallar utmed Vildmarksvägen. Foto: Madeleine Aaraas

Allra maffigast är det uppe på Stekenjokks fjällplatå, där det bröts friskt efter kopparmalm från mitten av 70-talet fram till 1988. Missa heller inte ett fikastopp på Norgefarargården och en middag på Klimpfjälls värdshus, där italienskt och jämtländskt mathantverk samsas på menyn.

Stekenjokk är en av få platser i vårt land med en asfalterad väg över kalfjället. Den byggdes 1969 främst för transporter till och från koppargruvan, och är öppen från början av juni fram till mitten av oktober. För här är vägen ofta täckt av flera meter med snö långt in i maj.

Vildmarksvägen vidare in i Jämtland bjuder på flera goda stopp, bland annat vid Korallgrottan och Bjurälvens naturreservat i norr. Ett område som bjuder på sällsamma stenformationer, små sjöar, grottor som rasat ihop och kraterliknande gropar.

I Jormvattnet kan du rida islandshäst med Ola Sundqvist och Elin Eriksson. Dessutom erbjuder de spektakulärt boende i Korpens Öga, en kopia av ett gammalt isländskt långhus med klar vikingakänsla.

Gäddedes största attraktion är Hällingsåfallet, vars vattenmassor störtar utför ett drygt 40 meter högt fall, ned i Sveriges längsta kanjon.

Ströms Vattudal tar sedan vid ner till Strömsund, där Inlandsvägen väntar.

Rid i Jorm med Ola Sundqvist upp på fjällhedarna. Foto: CENNETH SPARBY

 

3. Halländsk kustväg med mersmak

Kustvägen mellan Falkenberg och Halmstad följer havet till stora delar, och bjuder på många fina avstickare. Följ Vägverkets brunvita skyltning med blomma så hittar du rätt.

Vägen börjar vid Falkenbergs äldsta stadsdelar, som bland annat rymmer St Laurentius kyrka från 1300-talet. ”Doktorspromenaden” runt Ätran är ett måste för besökaren. Det populära promenadstråket går längs ett av Sveriges bästa fiskevatten, och vidare förbi Vallarna, den omskrivna friluftsteatern där det spelas fars för fullsatta bänkrader.

Missa inte Monarkmuseet, där du kan ta del av allt det som Monark tillverkat genom åren, och en hel del andra märken också – framför allt klassikern Rex.

Hallands kustväg bjuder på klart havsnära vyer. Foto: CENNETH SPARBY

Stans stolthet är Skrea strand och havsbad. Den hör till en av Hallands finaste med hela två kilometer strand och sanddyner i mängd.

Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled, passerar stranden och en tramptur längs leden är ett behagligt sätt att upptäcka närområdet.

En riktig höjdare när hungern börjar ge sig tillkänna är Skrea Matbruk med hemvevad pasta och hyllade Prostens pizza vid Skrea Backe, strax öster om havsbadet.

Fortsätt sedan vägen vidare mot Grimsholmen. Ett naturreservat med hedliknande landskap, och idylliska grusvägar ner mot havet. För fikafantasten är det ett säkert val att sedan göra ett längre stopp i Slöinge och Solhaga stenugnsbageri några kilometer inåt landet.

Ett prisbelönt hantverksbageri och kafé som minner om svunna tider. I en faluröd stuga bakas ekologiska matbröd, kardemummabullar, bakelser och toscatårtor.

Fikat njuts bäst ute i den lummiga trädgården, på kantstött porslin och med kaffet ur kopparpanna. Bönorna kommer från Slöinge kafferosteri, granne med bageriet.

Badbryggan vid Skrea strand. Foto: CENNETH SPARBY

Det tar sedan inte många minuter att åter nå havet och Ugglarp, som bjuder på en av Hallands mer natursköna campingplatser. Längs vägen passerar du Svedinos Bil- och Flygmuseum, som bjuder på en av Europas största samlingar av veteranbilar och flygplan.

Lunchar gör du bäst i Steninge, dryga halvmilen söderut. Värdparet Catarina Arvidsson och Per Carlsson på Kuststationen gräddar frasiga plättar med gravad lax, tångkaviar och skaldjursröra samt söta blåbärsvarianter med grädde.

Särdals Kvarn ligger fyra kilometer söderut, som med sina sex våningar är en av Nordens största väderkvarnar. Här kan du fika, kolla konst och handla lokalproducerade delikatesser.

Via Haverdals naturreservat och Gullbrandstorp når du så småningom Halmstad, där det är läge att kolla stadens slott från 1600-talet och mer än 700 år gamla S:t Nikolai kyrka.

Men stanna först till vid klassiska Tylösands havsbad och Hallands riviera. I närheten ligger Mjellby Konstmuseum och Möllegårds naturreservat, med fina vandringsstigar.

Ugglarps camping – en av Hallands mer natursköna campingplatser. Foto: CENNETH SPARBY

4. Brösarps backar

Att bila genom ett böljande landskap på Österlen i försommartid hör till en av höjdarna på topplistan, i synnerhet när rapsfälten står i full blom.

Vik av från väg 19 mot Eljaröd, söder om Brösarp, och kör sedan via Andrarum och Bertilstorp till Brösarps backar och Ravlunda. En knapp två mil lång sträcka, som bjuder på många goda stopp. Eller vad sägs om Hallamölla, Skånes högsta vattenfall, Alunbrukets kaffestuga i Andrarum och Christinehofs slott. Bokskogarna bildar lummiga alléer och på ängarna betar lamm och hästar.

Stanna till en stund vid Brösarps backar för en kortare vandring upp på kullarna i naturreservatet. Vida vyer över havet ger lön för mödan.

Väl framme i Ravlunda är det bara att fortsätta på småvägarna mot Vitaby och Bästekille, för att sedan leta dig vidare ner mot havet och Kivik.

Den korta vägsträckan mellan Ravlunda och Brösarp är som allra mest njutningsfull under försommaren. Foto: CENNETH SPARBY

5. Norgevägen 

Norgevägen, Mellanriksvägen och Nordkalottvägen. E 10 mellan Kiruna och norska gränsen har fått många namn. Vägen till Riksgränsen blev klar 1981. Tre år senare var det dags att inviga den sista sträckan till Narvik. Men det räcker gott att nöja sig med att åka de tio milen från Kiruna till Riksgränsen.

Vägen leder rakt in i fjällvärlden, och bjuder på mäktigt panorama över sjön Torneträsk, Abiskoalperna och Lapporten. Dessutom finns det flera minnesplatser över rallarepoken, bland annat i Tornehamn.

Det är lätt att finna mat och logi längs vägen, där Abisko Mountain Lodge, Abisko Turiststation, Hotell Björkliden och Niehku Mountain Villa sticker ut lite extra.

Det bästa med Norgevägen är att naturen är så tillgänglig. Det räcker med att parkera bilen och gå några hundra meter så får du känslan av orörd vildmark.

Och under sommaren kan du ta linbanan från Abisko Turiststation upp på berget Njullas topp för att skåda midnattssol och fjällvandra.

Vid Riksgränsen följer vägen sjön Vassijaure. Foto: CENNETH SPARBY

6. Tällbergsvägen

Skippa riksväg 70 mellan Rättvik och Leksand för att i stället köra Siljansvägen förbi Tällberg. Här bjuds du under tre mil på ett koncentrat av Dalarna, i form av slingriga vägar, fäbodar, dalakurbits och genuina pensionat.

Tällberg är värt ett längre stopp, för att bada, fika och kanske sova över. Byn har varit en klassisk rekreationsort i mer än 150 år, och var i början av 1900-talet en mötesplats för dåtidens konstnärer och författare. Det bästa köket och mysigaste boendet finner du på Tällbergsgården, med över hundraåriga anor.

Under sommarhalvåret bjuder byn på en hel del kultur, i form av utställningar, hantverk och konserter, i kombination med lokalt mathantverk och kaféer.

Vägen följer sedan Siljan ända fram till Leksand, via Hjortnäs, Sunnanäng och Leksand Sommarland.

Tällbergsvägen mellan Rättvik och Leksand har klar nostalgikänsla. Foto: CENNETH SPARBY

7. Höga kusten-slingan

Bilvägen mellan Höga Kustenbron och Ullånger, via Nordingrå klassas som en av Sveriges vackraste bilvägar. Dessutom leder den genom ett välbesökt världsarv.

Strax norr om Höga Kustenbron svänger man av mot kusten och följer turistvägens markering med vit blomma. Utmed den närmare tio mil långa sträckan finns mängder av besöksmål, som museibyn Mannaminne och Mjälloms tunnbröd – Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Missa inte en avstickare till Bönhamn och Norrfällsviken – ett mer än 350 år gammalt fiskeläge.

Och i Ullånger är det en fika på Skogs-Hildas stenugnsbageri som gäller - White Guide-prisat för sitt hantverksbröd.

Kör sedan E4:an norrut mot Docksta och Skuleberget, för ett besök i Friluftsbyn och en vandring upp på Skulebergets topp. Här får du den bästa utsikten över kusten och världsarvet.

Höga Kusten-slingan leder genom ett säreget landskap, med eget världsarv. Foto: LINDA ÅKERBERG

8. Tidövägen

Västmanlands första officiella turistväg - Tidövägen - är ett gott alternativ till E 18. Den 34 kilometer långa sträckningen går mellan Sörstafors i Hallstahammar och Vallby Friluftsmuseum i Västerås 

Under färden passerar man bland annat Strömsholms slott, Rytterne kyrkoruin samt Tidö slott, ett av Sveriges mest välbevarade slott från stormaktstiden. Här kan du även besöka cykelmuseet och kolla samlingen av motorcyklar på MC Collection. Klar nostalgikänsla.

Strömsholms kanal är en annan höjdare. Det är Sveriges näst äldsta kanal som följer Kolbäcksåns vattensystem. Häng med på en tur med kanalbåt eller paddla på egen hand under en halvdag. Den elva mil långa farleden passerar 14 sjöar, från Barken i norr till Mälaren i söder. I närheten ligger Strömsholms naturreservat, med flera fina naturstigar.

Passa sedan på att stanna till i Mälarstaden Västerås, där ett besök på Saluhallen Slakteriet ger näring för både kropp och själ. Här bjuds det på mathantverk från världens alla hörn. 

Skantzen – hjärtat längs Strömsholms kanal. Foto: Anders Geidemark

BONUSTIPS!

Två norrlandsvägar, som bjuder på kultur, natur och mathantverk i god förening. Det handlar om Sagavägen mellan Höga Kusten och norska Helgelandskysten och Konstvägen Sju Älvar från Umeå till Borgafjäll.

Ställplatser längs vägarna

För den som färdas med husbil så finns det gott om fina ställplatser med natursköna lägen längs turistvägarna. På husbil.se finner du alternativen.

LÄS MER: Bilsemester i Sverige: Tips på platser och vägar
LÄS MER:
15 svenska platser du måste uppleva