Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa>Sverige

Publicerad 14 feb 2017 09:10

Sveriges sju mest oromantiska städer

Säter – mest känt för sitt mentalsjukhus.

Säter – mest känt för sitt mentalsjukhus.

1/4

Foto: Henrik Hansson

Kiruna är på väg att slukas av gruvan – och är fjärde sämst i Sverige på miljöarbete.

Kiruna är på väg att slukas av gruvan – och är fjärde sämst i Sverige på miljöarbete.

2/4

Foto: Christian Örnberg

Hässleholm ligger långt från vattnet och dessutom är staden invaderad av södra smålands granskogar.

Hässleholm ligger långt från vattnet och dessutom är staden invaderad av södra smålands granskogar.

3/4

Foto: Tomas Leprince

<span>Jönköping har tagit strid mot sitt rykte som en av Sveriges mest oromantiska städer. <br></span>

Jönköping har tagit strid mot sitt rykte som en av Sveriges mest oromantiska städer.

4/4

Om du vill åka på en romantisk helgresa på hemmaplan så finns det många mysiga ställen att åka till.

Men det finns också platser att undvika. Allt om Resor tipsar om ställena du absolut inte ska åka till om du vill ha en romantisk get away.

Flen

Vad ska man säga om en plats vars enda avtryck i historien är att den en gång omnämndes i en sång av Ulf Peder Olrog. “Violen från Flen” har gjort att staden till och med satt in violen i sitt stadsvapen. Men sången är också det enda vemodigt romantiska som finns med Flen.

Kiruna

Tja, hur romantisk är en stad som håller på att flytta på grund av att den annars kommer att slukas av gruvan? Om vi dessutom lägger till att staden 2014 var fjärde sämsta kommun på miljöarbete och att den allt annat än romantiska gruvnäringen sätter sin prägel på allt, så inser du att det här inte är stället för en romantisk weekend.

Borås

En gång präglades staden av tekoindustri och regementet. I dag är regementet nedlagt och klädbranschen har flyttat till industriområden i stadens absoluta utkant. Dessutom är Borås känt som en av landets gråaste och regnigaste städer. Ett stilla vårregn kan vara romantiskt om man är i Paris, men inte om man är i Borås.

LÄS MER: Är det här Sveriges fulaste städer?

Jönköping

Redan på 80-talet började Jönköping montera ner sitt centrum och flytta det till det nedlagda regementet A6 i stadens utkant. Att sedan E4 både effektivt skär av tvillingstaden Huskvarna från Vättern och dessutom skär som ett ärr genom Jönköping gör att staden uppfattas som ett gupp i vägen mellan Stockholm och Malmö. Men Jönköping har tagit strid mot sitt rykte som en av Sveriges mest oromantiska städer. För att bevisa motsatsen skänkte man under förra året bort gratis hotellvistelser i staden till förälskade par.

Hässleholm

Skåne är ett romantiskt landskap med vidsträckta fält, böljande kullar, små fiskeläger, långa stränder och inte minst alla slott och herresäten.
Tyvärr finns nästan inget av detta i Hässleholm. Långt från vattnet och dessutom invaderad av södra smålands granskogar. Det som en gång var en idyll försvann raskt efter andra världskriget.
Dessutom är orten så trist att stammisarna på Café Opera i Stockholm för några år sedan skickade dit sina gamla vip-kort till tröst för invånarna.

LÄS MER: Sveriges 12 vackraste städer och orter

Karlskoga

Det sägs att ingen frivilligt reser till Karlskoga. Lägg där till att den dominerande industrin är vapenindustrin och romantikfaktorn sjunker snabbt ner på minus.

Säter

Säter är mest känt för sitt mentalsjukhus. Eller rättare sagt: Säter är enbart känt för sitt mentalsjukhus. Orsaken till att landets mest kända rättspsykiatriska klinik hamnade just i Säter var att en statistisk undersökning 1902 visade att Kopparbergs län var ett av de områden i Sverige som var mest drabbat av sinnessjukdom. Inget som gör en sugen på romantik, direkt.

FOTNOT: Ordet "stad" saknar numera rättsstatus, och i denna artikel kallar vi också ett par mindre tätorter för städer.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat