ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Sveriges nationaldag – här firar du den på bästa sätt

<span>Svenska flaggans dag instiftades 1916, men blev officiell helgdag först 2005. I år finns flera fina firanden att välja bland runtom i Sverige.<br></span>

Svenska flaggans dag instiftades 1916, men blev officiell helgdag först 2005. I år finns flera fina firanden att välja bland runtom i Sverige.

1/3

Foto: Istock

<span>Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia på väg till nationaldagsfirandet på Skansen 2015.</span>

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia på väg till nationaldagsfirandet på Skansen 2015.

2/3

Foto: Alexander Donka

Firandet på Skansen sänds i SVT från klockan 20.

Firandet på Skansen sänds i SVT från klockan 20.

3/3

Foto: Mikael Sjöberg

Sveriges nationaldag – här firar du den på bästa sätt

Sveriges nationaldag firas den 6 juni över hela Sverige med flaggor, högtidstal och festliga uppträdanden.

Här är 14 härliga tips – från norr till söder.

Ska du fira nationaldagen?

Tack för din röst!

Ska du fira nationaldagen?

Stockholm, Skansen

(Sänds på SVT klockan 20)

Skansens dagsprogram börjar redan klockan 10 på morgonen med ansiktsmålning och flaggtillverkning. Kvällsprogrammet på Sollidenscenen startar klockan 18 med kungafamiljens kortege från Slottet till Skansen.

Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill deltar i det traditionsenliga firandet.

Anne Lundberg är programledare och på scenen uppträder följande artister: Folk All-In band som bjuder på folkmusik i modern tappning. Nano, Lisa Ekdahl, jazzlegendaren Svante Thuresson i en duett med världsartisten Maher Zain, Sofia Jannok, Kristin Amparo och Frida Sundemo.

Statsminister Stefan Löfven håller högtidstal, det blir traditionsenlig flagghissning och kung Carl Gustaf utropar ett fyrfaldigt leve för Sverige. I SVT kommer fortsatt firande visas från det traditionella taptot på kungliga slottet.

Stockholm, Kungliga slottet

På nationaldagen öppnar prins Carl Philip och prinsessan Sofia portarna till mot Slottsbacken klockan 10 och hälsar alla välkomna till en heldag på Slottet med fri entré. Besökare bjuds på musik och gratis rundturer till Bernadottebiblioteket, Gustav III:s antikmuseum, Representationsvåningen, Rikssalen, Ordenssalarna, Livrustkammaren, Skattkammaren, Slottskyrkan och Museum Tre Kronor.

För barnen finns möjlighet att prova mantlar och kronor för att krönas till kungar och drottningar, riddardubbning i Livrustkammaren och skattjakt på Museum Tre Kronor.

LÄS MER: 12 heta tips till Stockholm i sommar

Stockholm, Nationaldagsgaloppen

(Loppen sänds direkt i TV12)

Den 6 juni förvandlas Gärdet till en folkfest när Nationaldagsgaloppen tar över fältet. Klockan 12:20 invigs dagen med nationalsången, framförd av Daniel Lindgren. Det blir totalt åtta lopp med ponnys och fullblodshästar och hattparad med fina priser. För barnen finns hoppborg, ponnyridning och en mekanisk galopphäst som de kan öva sina ryttarfärdigheter på.

Nationaldagsgaloppen 2015.

Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

Göteborg, Slottsskogen

Högtidligt firande klockan 11–16. Göteborgs Symfoniker tillsammans med sånggruppen Kraja bjuder på klassiska pärlor och kända sommarmelodier, under ledning av dirigenten Katarina Andreasson. Presentatör är Måns Pär Fogelberg. Framträdande blir det också av unga musikanter i Hvitfeldtskas Kammarorkester och UNGiKÖR – Västkusten. Du får möjlighet till att provspela instrument och alla nyfikna barn får ballonger och ansiktsmålning.

LÄS MER: 13 heta tips till sommarstaden Göteborg

Malmö, Stortorget/Folkets park

Malmö stad bjuder på 15 festliga arrangemang för att fira nationaldagen – från flaggceremoni vid Residentet till scenshow med Anders Ekborg och Monika Hoffman och tillsammans med kör och Malmö Brandkårs orkester. Malmöflickornas urvalstrupp uppträder och landshövdingen i Skåne län samt kommunfullmäktiges ordförande i Malmö håller högtidstal.

I Folkets park anordnas barn- och familjeflaggfest med bland andra Öresunds musikkår, Vellinge musikklass och konferencier Monica Hoffman.

MISSA INTE: 12 saker som gör att Skåne är bäst

Malmöflickorna uppträder som vanligt i Malmö.

Foto: Niclas Tilosius

Umeå, Gammlia

Umeå kommun, Sävargården och Västerbottens museum firar nationaldagen med fokus på underhållning i form av musik och dans. Firandet pågår klockan 12–14 med bland annat hemvärnets musikkår. Det blir dansuppvisning med Balettakademin och högtidstal av Sven-Olov Edvinsson. El Sistema, Folkfräs, Folkhettan, Appendix och Umeå musikskola uppträder. Konferencier är Elvira Lander och Tora Larsson från humorgruppen Humor är kul.

Sundsvall, Stora torget

Firandet pågår klockan 13.30–16. Wiktoria, Janne Schaffer och Oskar Häggström uppträder på stora scenen tillsammans med Kulturskolan och Norrdans med Pontus Frivold som konfrencier. Årets tema är Sundsvall Växer. Det står som ledord då både Sundsvall och nationaldagsfirandet växer.

Uppsala, Parksnäckan i Stadsträdgården

Traditionsenligt firande med musik, tal och flaggor i Parksnäckan klockan 13.30–14.30 med de nya svenska medborgarna i Uppsala kommun som hedersgäster.

Det bjuds på sång i form av Systerpolskan. Folkmusik från Uppland och Dalarna framförs av Cajsa Ekstav, Cecilia Österholm, Erika Lindgren Liljenstolpe, Täpp Ida Almlöf och Verf Lena Egardt. Anna-Karin "AKO" Nytell Oldeberg med barnkör framför visor av bland annat Astrid Lindgren. Tal av kommunfullmäktiges ordförande Carl Lindberg och Uppsala läns landshövding Göran Enander.

Var hissar du flaggan?

Foto: Istock

Västerås, Djäkneberget/Slottet

Klockan 11.15 är det samling vid Fiskartorget för avmarsch Fanborg. På Djäkneberget blir det musik och dans klockan 12–16. Plocka med en picknickkorg för att njuta av dagens alla aktiviteter. Bygg en egen drake, åk med lilla tototåget, ponnyridning och ansiktsmålning. Njut av musik och tal för att fira nationaldagen. Allsångskonsert med Västerås Sinfonietta och Niklas Hjulström. Klockan 18 hissas flaggan vid Västerås Slott till nationaldagskonsert med allsång i samarbete med Arosorkestern.

Örebro, Stadsparken/Wadköping

Nationaldagsfirande på torget i Wadköping från klockan 13 med blåsmusik av Lindeblecket och manskören Lorelei under ledning av Krister Kallin. I Teaterladan spelar elever från Kulturskolan barnteater.

Från klockan 15 firas nationaldagen från Stadsparkens scen med bland annat folkmusik med stråkelever från Kulturskolan och Betelkyrkan. Kommunfullmäktiges ordförande Agneta Blom håller tal och det bjuds på körsång och dansuppvisning.

MISSA INTE: Bästa nyheterna i Sveriges nöjesparker 2017

Norrköping, Olaiparken

Underhållning från klockan 10 med med ansiktsmålning och pyssel. Bel Canto-kören och Norrköpings Ungdomsmusikkår uppträder och Axel Schylström håller tal. Tal kommer även att hållas av Kommunfullmäktiges ordförande Louise Malmström.

Veteranbilsklubben visar upp bilar och motorcyklar och Hemgårdens Folkdanslag bjuder på uppvisning i folkdans. Alla besökare bjuds på kaffe och kaka. Skivaktuella Fröken Elvis har en konsert klockan 14. Klockan 20 är det gratiskonsert i Rådhusets trapphall.

Linköping, Valla gård

Klockan 11.30 avgår nationaldagsparaden från Borggården mot Valla gård. Väl där firas dagen med högtidstal och artistuppträdanden av Kulturskolans band Glenn & Grabbarna och UngPuls. Andra aktiviteter är ponnyridning, minimarknad och olika prova-på aktiviteter på området.

MISSA INTE: Steffo Törnquists smakfulla hyllning Östergötland

Karlstad, Mariebergsskogen/Sandgrundsudden

Prinsessan Estelle i folkdräkt.

Foto: Kate Gabor, kungahuset.se

Firas med picknick i parken och flera gratisaktiviteter för barnen med start klockan 11: Småkrypssafari, Nationaldagsloppet (0–6 år), flaggverkstad, ballongknytning och guidad matningstur.

På Sandgrundsudden arrangeras statyvandring, musikmarsch och fika i Museiparken som Kommunfullmäktiges ledamöter bjuder på. Det blir också konsert med Merit Hemmingsson & Ola Hultgren. Därefter spelar Solstabälgarna från cirka 17.30.

Halmstad, Hallandsgården

Konfrencier Johan Dahnberg hälsar välkommen till firandet på Hallandsgården klockan 11–12. Uppträdanden av Hemvärnets Musikkår, A cappella-gruppen Voizone, Anja Lagerqvist och Jakob Torstadius. Susanne Nilsson håller i Högtidstalet.

Helsingborg, Fredriksdal

Helsingborgs officiella nationaldagsfirande! Underhållning och tal på scen klockan 14–15:50 med flaggutdelning, högtidstal och nationalsången. Folkdansens Vänner dansar franskinspirerad menuett från Kullabyggden, Anna Pauline Jazzkvartett och Världsmästarkören Pearls of the Sound uppträder. Helsingborgs föreningar medverkar på temat "Odla gemenskap" och visar upp mat & hantverk klockan 10–14.

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

Annons

ELISABETH MONTGOMERY