Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anrika kurorten Lundsbrunn är i dag ett modernt och vilsamt spa.Anrika kurorten Lundsbrunn är i dag ett modernt och vilsamt spa.Anrika kurorten Lundsbrunn är i dag ett modernt och vilsamt spa.
1 AV 2
Anrika kurorten Lundsbrunn är i dag ett modernt och vilsamt spa.
Foto: Lundsbrunn
2 AV 2

Sveriges härligaste spa – från norr till söder

Få saker är så avkopplande som att åka på spa. Här är våra 12 bästa spahotell i Sverige, från Arctic Bath i norrbottniska Harads till Ystad Saltsjöbad i Skåne. Ren njutning för både kropp och knopp!

1. Arctic Bath, Harads, Norrbotten

I Harads finns sedan ett par år tillbaka spahotellet Arctic Bath, ett delvis flytande boende på Luleälven, som lockar med inbjudande ”isvak” mitt i den i den cirkulära huvudbyggnaden. Hotellets arkitektur har färgats av den omfattande timmerflottning som bedrevs på älven under många år. Det exklusiva boendet finns både på land och ute i älven – med en exteriör som matchar naturen. Det är klart uppfriskande att stillsamt kliva ner för badstegen i det fyragradiga älvvattnet – i synnerhet efter en lång sittning i den vedeldade bastun. I restaurangen frestar köksmästaren David Staf med helaftonsmenyer där ren, älg, sik, röding och löjrom är vanligt förekommande. Varje rätt är ett konstverk i sig, och kräver sin tid.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två och frukostbricka samt tillgång till spa med spakit – badrock, badkläder och ett urval av produkter får behållas, från 5 900 kronor.
Adress: Ramdalsvägen 10, Harads
Mer info: arcticbath.se 

På Arctic Bath badar du ute på Luleälven, och här är det norrskensspaning och snöskoturer som gäller under vintermånaderna.På Arctic Bath badar du ute på Luleälven, och här är det norrskensspaning och snöskoturer som gäller under vintermånaderna.På Arctic Bath badar du ute på Luleälven, och här är det norrskensspaning och snöskoturer som gäller under vintermånaderna.
På Arctic Bath badar du ute på Luleälven, och här är det norrskensspaning och snöskoturer som gäller under vintermånaderna. Foto: CENNETH SPARBY

2. Järvsöbaden, Järvsö, Hälsingland

Järvsöbadens anrika pensionat andas tidlöshet och en känsla som ger själen ro. Pensionatet grundades 1905, och en stor anledning till etableringen var järnvägens ankomst. Astrid Lindgren var en återkommande gäst på hotellet, och har ett rum uppkallat efter sig, likaså Järvsöprofilen Lill-Babs. Från början var det en kuranstalt som förfadern till dagens ägare, fjärde och femte generationen i familjen Pehrson, startade. Sedan ett par år tillbaka har familjen valt att åter anknyta till den gamla kurbadstraditionen, med ny spaavdelning och ett kallbad i den gamla potatiskällaren, med vatten från egen källa vid Öjeberget. Som gäst har du även tillgång till utomhuspool under sommarmånaderna. I matsalen serveras klassisk husmanskost med smak av Hälsingland, med smör, ost och sill som god början.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med femrätters middag, en flaska mousserande och frukost samt tillgång till spa med spakit, från 2 980 kronor.
Adress: Turistvägen 4, Järvsö
Mer info: jarvsobaden.se 

Järvsöbaden – en gammal kurort och pensionatsklassiker i Järvsö.Järvsöbaden – en gammal kurort och pensionatsklassiker i Järvsö.Järvsöbaden – en gammal kurort och pensionatsklassiker i Järvsö.
Järvsöbaden – en gammal kurort och pensionatsklassiker i Järvsö. Foto: CENNETH SPARBY

3. Orbaden, Vallsta, Hälsingland

Redan på 1920-talet reste badturister från Mälardalen med tåg till Orbaden, strax norr om Arbrå, för att andas frisk luft och vandra i den hälsosamma naturen vid Ljusnans klara vatten. Det som lockade var den kilometerlånga badstranden vid älven, som i folkmun kallas Hälsinglands riviera. Traditionen med stärkande bad och frisk luft fortsätter på nya Orbaden Spa & Resort, där det gamla pensionatet har vuxit till en helårsöppen anläggning som lockar livsnjutare från när och fjärran. Vildmarken finns utanför husknuten, med vandringsleder och cykelstråk. Eller så väljer man bara att ”tomglo”, som man säger här uppe, allra helst vid infinitypoolen högt ovanför sandstranden. Övernattar gör du på något av Bergalivs två retreathus, som ligger väl dolda längs bergssluttningen. Naturnära boenden med japansk avskalad estetik och utsiktsloft. Orbaden Spa & Resort har egna trädgårdsodlingar, med klart ekologiska förtecken, där kvällsmenyn erbjuder helvegetariska rätter, med kött och fisk som tillval.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med trerätters middag och frukostbuffé samt tillgång till spa med pool, bastu och utomhusjacuzzi samt valfri spabehandling, från 5 650 kronor.
Adress: Gamla Orbadenvägen 86, Vallsta
Mer info: orbaden.se 

Orbaden, även kallad Hälsinglands riviera.Orbaden, även kallad Hälsinglands riviera.Orbaden, även kallad Hälsinglands riviera.
Orbaden, även kallad Hälsinglands riviera. Foto: CENNETH SPARBY

4. Lundsbrunn Resort & Spa, Lundsbrunn, Västergötland

Redan på 1700-talet reste folk till Lundsbrunn för att vila och läka. Vattnet ur brunnskällan ansågs vara nyttigt för hälsan och besökarna rekommenderades att dricka litervis av det mineralrika vattnet, samt att ta stärkande promenader runt brunnen. Nu har de gamla byggnaderna i den forna kurorten renoverats, moderniserats och hela stället har bytt namn till Lundsbrunn Resort & Spa. Brunnen är en fin och vilsam utgångspunkt för utflykter. Många gäster vill vandra, och Lundsbrunn har skräddarsydda vandringspaket med förslag på rutter inklusive lunchmatsäck och tillgång till spa. Ett stort plus med Lundsbrunn är maten, som håller oväntat bra kvalitet. Brödet är hembakat och råvarorna från området.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med välkomstfika, trerätters middag och frukost samt tillgång till spa, från 3 280 kronor.
Adress: Brunnsvägen 32, Lundsbrunn
Mer info: lundsbrunn.se 

Lundsbrunn Resort & Spa har skräddarsydda vandringspaket med förslag på rutter inklusive lunchmatsäck och tillgång till spa.Lundsbrunn Resort & Spa har skräddarsydda vandringspaket med förslag på rutter inklusive lunchmatsäck och tillgång till spa.Lundsbrunn Resort & Spa har skräddarsydda vandringspaket med förslag på rutter inklusive lunchmatsäck och tillgång till spa.
Lundsbrunn Resort & Spa har skräddarsydda vandringspaket med förslag på rutter inklusive lunchmatsäck och tillgång till spa. Foto: Lundsbrunn

5. The Steam Hotel, Västerås, Västmanland

För väninnorna och dig när ni vill mysa som mest – cause you're really worth it! Njut av klassiska spa-element där poolen ligger i ett förföriskt mörker, upplyst av levande ljus. Kanske börjar ni med att varva ner i eldrelaxen, för att sedan höja temperaturen i en enorm bastu! Här finns tid och utrymme till samtal vänner emellan, men också pulserande musik i loungens magiska bardel. Kiv ner i den varma utomhuspoolen med en svalkande dryck. Oavsett årstid kan ni ligga där och se in i mörkret och natthimlens alla stjärnor.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med trerätters middag och frukost samt tillgång till gym, från 2 990 kronor.
Adress: Ångkraftsvagen 14, Västerås
Mer info: steamhotel.se 

The Steam Hotel är det gamla ångkraftverket som i dag är 18 våningar industriromantik vid Mälarens strand.The Steam Hotel är det gamla ångkraftverket som i dag är 18 våningar industriromantik vid Mälarens strand.The Steam Hotel är det gamla ångkraftverket som i dag är 18 våningar industriromantik vid Mälarens strand.
The Steam Hotel är det gamla ångkraftverket som i dag är 18 våningar industriromantik vid Mälarens strand. Foto: Colette van Luik

6. Yasuragi, Nacka, Södermanland

Så fort ni kommer innanför dörrarna börjar ni att varva ner. Bara det faktum att alla har likadana badkläder och äter middag i likadana yukatas (ett slags japansk bomullsrock) är otroligt avkopplande. Minimalistiska Yasuragi, som 2020 utnämndes till Sveriges bästa spahotell, bjuder på japansk kultur, god mat, varma bad och aktiviteter som zenmeditation, yoga och qi gong.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med frukt- och tebuffé, trerätters middag och frukostbuffé samt tillgång till japanska badet och aktiviteter – badkläder får behållas, från 3 500 kronor.
Adress: Hamndalsvägen 8, Saltsjö-Boo
Mer info: yasuragi.se 

Yasuragi har i 25 år haft stillhet, skönhet och harmoni som ledord.Yasuragi har i 25 år haft stillhet, skönhet och harmoni som ledord.Yasuragi har i 25 år haft stillhet, skönhet och harmoni som ledord.
Yasuragi har i 25 år haft stillhet, skönhet och harmoni som ledord. Foto: Jonas Koel

7. Ellery Beach House, Stockholm

Halva loungen på Ellery Beach är belägen utomhus. Här står de gigantiska dagbäddarna på rad, parasollerna är svartvita och utsikten över Östersjön och båtarna är strålande. Coco Beach Club (med en åldersgräns på 18 år) är öppet året om, och oavsett årstid kan man hänga i de tre utomhuspoolerna, bastun och solsängarna. Det är svårt att tröttna på att ligga i den tempererade poolen, som mäter närmare 40 grader. Inredningsmässigt är Ellery en lekfull och färgglad historia – art déco möter 1960-tal. Det är sammetssoffor, dämpad belysning, tänd brasa, flipperspel och uppsluppen stämning. De gemensamma utrymmena är väl tilltagna, tanken är att man ska umgås framför brasan eller flipperspelet, och inte dra sig tillbaka på rummet omedelbart efter middagen. Gästerna sveper runt i orange morgonrockar, alternativt är uppklädda till tänderna. Den som vill röra på sig ska inte glömma att packa träningskläder och gympaskor. Här finns två padelbanor som är populära och bäst att boka i förväg. Gymmet är relativt litet, men här finns gott om fria vikter, löpband och yogamattor. Dessutom är omgivningen vackrast tänkbara med flera fina löpstråk.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med middag och frukost samt tillgång till Beach Club och gym, från 4 290 kronor.
Adress: Elfviks udde, Lidingö
Mer info: ellerybeachhouse.com 

Endast 18 minuter från city ligger Stockholms enda beach resort, Ellery Beach House.Endast 18 minuter från city ligger Stockholms enda beach resort, Ellery Beach House.Endast 18 minuter från city ligger Stockholms enda beach resort, Ellery Beach House.
Endast 18 minuter från city ligger Stockholms enda beach resort, Ellery Beach House. Foto: Pressbild

8. Upper House, Göteborg

Den allra lyxigaste delen i Gothia Towers i Göteborg är det separata femstjärniga hotellet Upper House, högst upp i ett av tornen. Utifrån är hotellet nog mest känt för sin utepool som liksom hänger utanpå byggnaden och som man också åker förbi med glashissen på vägen upp. Lägg till en enorm spa-del, och du kan spendera en hel helg med att bara bli ompysslad och bada. Ät middag i den tillhörande restaurangen allra högt upp. Menyn består av eleganta smårätter och à la carte. Gott, proffsigt och en fantastisk utsikt.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum med panoramautsikt för två med premiumfrukost samt tillgång till gym, yogapass och spa – exklusiva produkter ingår, från 3 790 kronor.
Adress: Gothia Towers, Mässans gata 24, Göteborg
Mer info: upperhouse.se 

Avslappnad skandinavisk lyx möter turkiskt hamambad på Upper House.Avslappnad skandinavisk lyx möter turkiskt hamambad på Upper House.Avslappnad skandinavisk lyx möter turkiskt hamambad på Upper House.
Avslappnad skandinavisk lyx möter turkiskt hamambad på Upper House. Foto: ROBIN ARON

9. Falkenberg Strandbad, Falkenberg, Halland

Skrea strand i Falkenberg är ett av de klassiska svenska badparadisen och kan skryta med en två kilometer lång bred mjuk sandstrand kantad av höga skyddande dyner. Lobbyn är ett stort rum fullt med mjuka loungesoffor, en värmande öppen spis, mörka träslag, generösa bokhyllor och mjuk belysning – allt ombonat och inbjudande. Spa-ritualen görs i en separat del med som mest sex personer i taget och är uppbyggd i sju steg med inspiration från hela världen. Det hela inleds med ett glas bubbel och under två timmar njuter man sedan av fotbad med salt, ångbastu, is-skrubb, inpackning med lera från Atlasbergen, aromabastu och turkisk hamam. Från relaxpoolen kan man njuta av havsutsikt genom stora fönster och av den vackra grön- och guldskimrande mosaiken.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med trerätters middag och frukost samt tillgång till gym, bastu och pool, från 3 050 kronor.
Adress: Havsbadsallén 2A, Falkenberg
Mer info: strandbaden.se 

Falkenberg Strandbad, så nära The Hamptons man kan komma i Sverige.Falkenberg Strandbad, så nära The Hamptons man kan komma i Sverige.Falkenberg Strandbad, så nära The Hamptons man kan komma i Sverige.
Falkenberg Strandbad, så nära The Hamptons man kan komma i Sverige. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

10. Honulele Hawaiian spa, Genarp, Skåne

Det är lyxigt på Honulele Hawaiian spa, men på det där barfota och mjuka sättet som för tankarna till tropisk semester, romstinna drinkar, vajande palmer och inte minst bad. Här och där står surfbrädor, väggar och golv av mörkt trä och utanför stora glasfönster med infällda brasor lockar infinitypoolen med värme och utsikt. Vyn utanför är milsvid över böljande kullar, fält och skog. Den hawaiianska spa-ritualen äger rum i en separat avdelning där en guide berättar att man aldrig tar större grupper än sex personer. De flesta brukar inleda sitt besök med ritualen för att sedan avslappnade kunna njuta av resten av anläggningen. Efter avslutande avsköljning i regndroppsdusch följer en kombination av bad och bastu i ett litet mosaikklätt rum gjort för att efterlikna en havsgrotta. Kluckandet av vatten och en eldflimrande varm belysning tar en mycket långt bort från den dimmigt kalla vintern. Många av gästerna övernattar på The Lodge, även om allt fler kommer över dagen på dagspa.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med fyrarätters middag och frukostbuffé samt tillgång till spa, från 4 590 kronor.
Adress: Södra Ugglarp 621, Genarp
Mer info: thelodge.se/svenska/honulelespa 

Det bästa med Honulele Hawaiian spa, havsgrottan som är en kombination av bastu och bad.Det bästa med Honulele Hawaiian spa, havsgrottan som är en kombination av bastu och bad.Det bästa med Honulele Hawaiian spa, havsgrottan som är en kombination av bastu och bad.
Det bästa med Honulele Hawaiian spa, havsgrottan som är en kombination av bastu och bad. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

11. Torekov Hotell, Torekov, Skåne

Hotellet ligger några stenkast från vattnet och är en låg byggnad som väl smälter in i naturen. I den kombinerade restaurangen och loungen brinner eldar på flera ställen, färgerna är lugna och naturnära och stämningen stillsam. På nedervåningen är temat japanskt med ångbastu, varmt bad och ett kallt kar för avsvalkning. Vi är överens om att den japanska avdelningen är en favorit med sitt snygga svarta och gröna kakel. Bästa utsikten är däremot från ovanvåningen, med relaxavdelning, vilosängar och en traditionell bastu med fönster och havsutsikt. Det går också att bada utomhus i tre mindre bubbelpooler. Lunchen är lika vällagad som frukosten med fräscha sallader och spännande tillbehör.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med tvårätters middag med ett glasmousserande, frukostbuffé samt tillgång till gym, spa, pool och bastu, från 2 590 kronor.
Adress: Själaviksvägen 2, Torekov
Mer info: torekovhotell.se 

Torekov Hotell, lika mysigt på insidan som på utsidan.Torekov Hotell, lika mysigt på insidan som på utsidan.Torekov Hotell, lika mysigt på insidan som på utsidan.
Torekov Hotell, lika mysigt på insidan som på utsidan. Foto: Anna W Thorbjörnsson/Marko T Wramén

12. Ystad Saltsjöbad, Ystad, Skåne

Ystad Saltsjöbad erbjuder med sitt The Creek Experience en unik spa-upplevelse i en miljö som inspirerats av tropiska regnskogar och de fyra elementen luft, eld, jord och vatten. Stationerna på spa-äventyret utgörs bland annat av turkiskt hamambad och behandling med mineralrik marockansk lera. Det sista elementet som du kommer i kontakt med är luft, när du går igenom den varma luftslussen för att torka.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum för två med trerätters middag och frukost samt tillgång till spa, från 2 523 kronor.
Adress: Saltsjöbadsvägen 15, Ystad
Mer info: ysb.se 

På The Creek Experience väntar vattenfall, ångbastu och lera från Marocko avkopplande miljö.På The Creek Experience väntar vattenfall, ångbastu och lera från Marocko avkopplande miljö.På The Creek Experience väntar vattenfall, ångbastu och lera från Marocko avkopplande miljö.
På The Creek Experience väntar vattenfall, ångbastu och lera från Marocko avkopplande miljö. Foto: Salt Creek Spa

LÄS MER: Värme och bad – åk på tropisk semester i Sverige
LÄS MER:
6 svenska mysiga hotell – perfekt för en lyxig weekend
LÄS MER:
Världens bästa takbar är Svensk