Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges bästa vinterbad – från Abisko till Falsterbo

Ett vinterbad är en resa för både kropp och själ. Talisker har låtit kallbadsexperten Linda Vagnelind välja ut sina bästa badplatser och tips för säkra, uppfriskande dopp – bad som ger eufori i stunden och mer energi, minskad stress och bättre sömn i vardagen. Det blev elva badplatser från norr till söder.

1. Stranden vid Silverfallet, Abisko

Nedanför Silverfallet finns en undangömd strand med en svårslagen utsikt över Lapporten med sin karakteristiska profil. Den gnistrande vackra stranden är täckt med små runda stenar som formats av det väldiga vattenfallet på dess resa ner i Torneträsk. På vintern fryser vattenfallet till is och bildar otroliga isformationer. Silverfallet ligger längs E10 efter Abisko, precis före Björkliden.

Silverfallet har utsikt över Lapporten. Foto: Linda Vagnelind

2. Jukkasjärvi, Kiruna

Det lappländska vinterlandskapet är en upplevelse i sig. Här är en av få platser där du kan kallbada samtidigt som ett spektakulärt norrsken brer ut sig på himlen. Hembygdsgården har en badbrygga och öppen isvak hela vintern. Efter ett dopp i Torneälven kan du njuta av en middag på Icehotel serverad på tallrikar av is.

Efter ett dopp i Torneälven kan du njuta av en middag på Icehotel. Foto: Linda Vagnelind

3. Kaananbadet, Bromma, Stockholm

Kaananbadet bjuder på sandstrand och flera bryggor från sitt läge vid Mälaren i västra Stockholm. Badet är en del av Grimsta naturreservat. Under vintern har badet få besökare, så du kan simma i lugn och ro. Se bara till att ta med verktyg ifall det är is på vattnet. Gå förbi Trädgårdscaféet för en värmande måltid.

Kaananbadet har få besökare på vintern. Foto: Linda Vagnelind

LÄS MER: Sveriges 9 mysigaste hotell i vinterskrud

4. Hellasgården, Stockholm

En kort bussresa från stan finns Hellasgården och tre väntande bryggor. Vid den största finns badstege och vak hela vintern. Bastu finns också för den som vill ha extra hjälp att värma upp sig efter doppet. Området erbjuder också många andra aktiviteter och friluftsmöjligheter efter säsong. Där finns också populära restaurangen Storstugan.

På Hellasgården finns många olika aktiviteter året om. Foto: Linda Vagnelind

5. Stendörren naturreservat, Nyköping

Upplev den storslagna skärgården och känslan av öppet hav genom att vandra ut på hängbroarna till havsbandets öar. Mellan Nyköping och Trosa hittar du Stendörren och dess klippor, stränder och otroliga natur. Utmärkta badplatser hittar du lite varstans längs med kusten på de vackra öarna.

Vandra på hängbroar till Stendörren naturreservat. Foto: Linda Vagnelind

6. Fiskebäck, Göteborg

Bland klipporna vid Fiskebäcks marina finns en populär stege för kallbad. Ibland är det till och med kö ner i vattnet. Det finns annars bryggor vid sandstranden ett stenkast bort. Parkering finns i närheten och i hamnen finns ett trevligt kafé.

Stege för kallbad vid Fiskebäcks marina. Foto: Linda Vagnelind

LÄS MER: Prins Carl Philip designar svit på ishotellet 

7. Ganlet Badplats, Näset, Göteborg

En badplats med två stegar som finns i vattnet hela vintern. Det finns en sandstrand där du kan vada ut i havet eller så badar du från några av stegarna på klipporna. Parkeringen ligger numera en bit ifrån, så det tar ett par minuter att gå.

Vinterbad på Ganlet – inte så galet. Foto: Linda Vagnelind

8. Smithska udden, Göteborg

Smithska udden, eller ”Smitten”, är en smått magisk plats i Göteborg. Än mer speciellt är det på vintern när man får ha udden för sig själv. Här finns flera klippor och stegar att välja bland för kallbadet. Den modiga kan prova att simma ut en liten bit från klipporna.

Smithska udden är den sydligaste spetsen på Näset sydväst om Göteborg. Foto: Linda Vagnelind

9. Vikhyddan Badbrygga, Varberg

En klockren brygga för kallbad hittar du längst söderut på surfstranden vid Apelviken. Under vattenytan finns en fin sandbotten att stå på. Det går också bra att vada ner i vattnet från den grunda stranden bredvid bryggan. Parkering finns några minuters promenad från bryggan.

Vikhyddan Badbrygga ligger längst söderut i Apelviken. Foto: Linda Vagnelind

10. Järnvägsmännens brygga, Helsingborg

Vid strandpromenaden i centrala Helsingborg finns en utmärkt badstege året om och ett litet omklädningsrum intill. Badplatsen användes förr om åren av järnvägsanställda som arbetade i närheten. Ta en simtur där du kan blicka ut mot Helsingör, Kronborg och de stora fartygen i horisonten. Kallbad har varit populärt länge i Helsingborg, och det finns flera allmänna bad för vinterbadare.

Från Järnvägsmännens brygga kan du blicka ut över Öresund. Foto: Linda Vagnelind

11. Falsterbo, Skanör

Välkommen till en förtrollande strand bakom golfbanan i Falsterbo. Vit sandstrand möter turkost vatten och en magnifik havsutsikt här i Sveriges absolut sydligaste delar. En perfekt plats för ro och reflektion i sällskap av naturen.

Falsterbo är Sveriges sydvästligaste plats. Foto: Linda Vagnelind

LÄS MER: Lysekil om vintern – en sällsynt upplevelse