Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Östgötaleden går genom norra Europas största eklandskap.
Östgötaleden går genom norra Europas största eklandskap.
Östgötaleden går genom norra Europas största eklandskap.
1 AV 3
2 AV 3
Östgötaleden går genom norra Europas största eklandskap.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3

Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs

Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. Att vandra är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige. Här listar vi Sveriges bästa vandringsleder som passar utmärkt för både nybörjare och proffs.

Allt om Resor guidar till Sveriges vackraste vandringsleder (utan inbördes ordning) med hisnande utsikter och storslagna naturupplevelser – många av dem är ”signaturleder” utsedda av Svenska Turistföreningen för att de är så unika och kan nås med kollektivtrafik. Dags att snöra på vandringskängorna!

Vandringstips

I fjällterräng går man cirka tre kilometer på en timme. I besvärlig terräng får man räkna med kortare sträckor. Fyra grundtips för en lyckad vandring är: 

Lyssna på väderleksrapporten

Anpassa turen efter erfarenheten

Packa lagom tungt

Gå utmed markerad led

När är bästa tiden för vandring?

Beror på var i Sverige man vandrar, men främst sommarhalvåret. Sommarsäsongen på fjället räknas från midsommartid till några veckor in i september. Den botanikintresserade kommer tidigt, den myggkänslige sent. 

Hur bor man?

Enklast är att ha en STF-anläggning, eller annat pensionat eller hotell, som bas, och göra dagsutflykter. Den som vill längre ut i vildmarken väljer en flerdagarstur och bor i övernattningsstugor, på fjällstationer, och på hotell utmed leden. Den som söker frihet och inte nödvändigtvis vill följa leder sover i tält.

Läs mer: svenskaturistforeningen.se/vandring

SVERIGES 13 BÄSTA VANDRINGSLEDER

1. Kebnekaise

Var? I Kiruna kommun.

Hur lång? 24 kilometer, från STF Kebnekaise Fjällstation till sydtoppen och tillbaka.

Varför? För att det är Sveriges högsta berg. Och för att det är så mycket högalpin upplevelse man kan få i Sverige.

STF Kebnekaise Fjällstation stod färdig 1907 och ligger i väglöst land, 19 kilometer från närmaste samhälle, Nikkaluokta. Det finns flera leder för den som vill bestiga Kebnekaise, och det tar cirka 10–12 timmar att bestiga sydtoppen. Den västra leden är mest populär – och enklast. Kebnekaise är välbesökt under sommarhalvåret, uppskattningsvis 2 500–3 500 personer bestiger berget varje år.

För vem? Den tävlingsinriktade. En toppbestigning av Sveriges högsta berg kräver inte en extremt erfaren vandrare, men man måste ha stor respekt för de snabba väderomslagen. Var ordentligt påläst.

Östra- eller västra leden, vilken väljer du? Foto: WWW.KEBNEKAISE.NET

Västra leden – Kebnekaise

Den västra leden, även känd som Björlings led, är populär bland vandrare som väljer att bestiga Sveriges hösta punkt, Kebnekaises sydtopp, utan guide. Rödmarkerade stenar följer leden, som är bäst passad för sommarvandring. Juli och augusti är bästa månaderna att bestiga glaciären.

Den 9 kilometer långa leden (enkel väg) från Kebnekaise Fjällstation upp till toppen, 2 098,7 meter över havet, klassificeras som tuff. Den tar mellan 10–14 timmar fram och tillbaka och passar vandrare med god kondition. Vandringsleden går genom utmanande terräng med moment där händerna kan behövas för balans. Till skillnad från den östra leden krävs dock inte klättringsvana. Den västra leden undviker även passage över glaciärområden, vilket innebär en del risker på den östra leden.

Båda lederna startar på sydostsidan om Kebnekaise, men bryter av i närheten av Kittelbäcken. Den västra leden korsar då Kittelbäcken, fortsätter upp längs Vierramvárres branta sluttningar, går ner till Kaffedalen och upp längs Kebnekaise. Den har en stigning på 1 800 höjdmeter.

De brantare delarna av Västra leden mellan Tuolpagorni och Vierramvarri. Foto: Grapetonix / Picasa

Östra leden – Kebnekaise

Den östra leden är kortare och mer direkt är den västra leden. Det är en vandrings- och klättringsled, från Kebnekaise fjällstation till Kebnekaises sydtopp. Den är omkring 7 kilometer (enkel väg) och tar mellan 8–10 timmar fram och tillbaka i svår terräng. Stigningen är 400 meter lägre än på den västra leden. 

Vandrare som väljer den östra leden behöver dock klättervana och rätt utrustning för att nå toppstugan på Kebnekaise och klara passagen över Björlings glaciär. Det finns oftast stålobjekt och vajrar uppsatta för säkrare passage vid svårare partier.

Under sommaren har Kebnekaise fjällstation guidade toppturer längs med den östra leden som Thordus S. Gudjohnsen upptäckte sommaren 1919. 

Durlings led – Kebnekaise

Durlings led passar vandrare som vill bestiga Kebnekaises sydtopp, men undvika klättring och väldigt branta exponerade punkter som finns på den östra och västra leden. Leden är 12 kilometer och stiger nästan konstant till Sveriges högsta punkt i medelsvår blockterräng.

Leden börjar strax norr om Singi, går upp längst Singijohka, fortsätter väster om Singipakte för att sedan sammanfalla med den västra leden vid Kaffedalen. 

Durlings led är uppkallad efter G. Durling som besteg berget sommaren 1895. Han var den tredje personen som nådde Kebnekaises sydtopp.

Läs mer: bestigakebnekaise.se

LÄS MER: Bäst i test – vandringsstavar som stöttar och aktiverar

2. Höga kusten

Var? Mellan Hornöberget i Kramfors och Örnsköldsvik.

Hur lång? Nästan 13 mil.

Varför? Skärgård, trollskogar, klapperfält och badvikar – Höga kustenleden är en av Sveriges vackraste leder, mitt i ett världsarv, och inte för inte är Höga kusten upptaget på Unescos världsarvslista.

Höga kustenleden är en varierad led med såväl utsiktsberg och djup urskog som kulturminnen och böljande jordbrukslandskap. Här arrangeras varje sommar ”Höga Kusten Hike” – Europas näst största vandringäventyr.

För vem? Den naturintresserade. Höga kustenleden slingrar sig fram mellan flera naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv.

Läs mer: hogakusten.com/sv/upplevelser/natur-friluftsliv/vandring

Höga kusten finns med på Unescos världsarvslista. Foto: ANETTE ANDERSSON/STF

3. Kungsleden

Var? Mellan Abisko och Hemavan.

Hur lång? Drygt 40 mil, uppdelad i etapper.

Varför? En klassiker. Dessutom utsedd till en av världens vackraste och bästa leder. En naturupplevelse utöver det vanliga. På utsiktsmenyn står bland annat Kebnekaisemassivet och Stora Sjöfallet.

I 100 år har människor vandrat på leden som skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Det massiva vandrandet har satt sina spår. Svenska Turistföreningen – som har 16 stugor utmed leden – har dragit i gång en kampanj, ”Stötta Kungsleden”, för att renovera och utveckla stugplatserna längs leden.

För vem? Både nybörjare och mer avancerade vandrare. Här finns inga riktigt svåra passager – till exempel har broar byggts över bäckar och forsar där man måste vada.

Läs mer: vandring.se/Vandringsleder/Sverige/Langleder/Kungsleden

Vackra Kungsleden. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Tiveden

Var? Mellan Stenkällegården och Ramundeboda, bland annat genom Tiveden nationalpark.

Hur lång? 47 kilometer.

Varför? Tiveden ingår i Bergslagsleden och är en av Svenska Turistföreningens ”signaturleder”, ett urval av Sveriges mest spektakulära leder.

Utmärkande för en signaturled är den vackra naturen och att leden är karakteristisk för sin landsdel. Tivedenleden slingrar sig genom omväxlande miljöer som urskogar och tidiga minnen från gruvnäringen. Leden går också genom Tivedens nationalpark. Leden är relativt lättvandrad med här finns vissa nivåskillnader och stenblocksterräng. Badmöjligheterna många, man passerar 13 sjöar mellan Stenkällegården och Ramundeboda.

För vem? Den djurorienterade. I Tiveden nationalpark finns bland annat tranor, tjäder, orrar, ugglor, älgar och bävrar.

Läs mer: tiveden.se/gora/att-gora-teman/vandra

47 kilometer långa Tiveden anses vara en av Sveriges mest spektakulära leder. Foto: Shutterstock

5. Sörmlandsleden

Var? Från Björkhagen i Stockholm tillbaka till Stockholm: Björkhagen – Södertörn – Södertälje – Eskilstuna – Kolmården – Nyköping – Trosa – Södertörn – Stockholm.

Hur lång? 100 mil.

Varför? Sörmlandsleden, som skapades 1973, är Sveriges första låglandsled och är i dag en av de längsta – den passerar städer som Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

Man kan gå kortare dagsturer, välja ut någon vacker sträcka eller – om man är väldigt ambitiös, gå hela leden. Leden är extremt varierad, från rena söndagspromenaden till ganska tuff vandring, och den passerar öppna landskap, sjöar, historiska minnesmärken och Östersjökust. Sörmlandsleden är en del av Europaleden E6.

För vem? Storstadsbon. Leden börjar i närheten av tunnelbanestationen Björkhagen i Stockholm.

Läs mer: sormlandsleden.se

Sörmlandsledens tar sin början vid tunnelbanestationen Björkhagen i Stockholm. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Roslagsleden

Var? Danderyd till Grisslehamn. Den passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker, Norrtälje, Vigelsjö, Roslagsbro, Söderby Karl, Rådasjön, Gåsvik, Älmsta, Sandviken på vägen till Gamla Grisslehamn och Albert Engströmsmuseet. 

Hur lång? 19 mil.  

Varför? Den svenska leden går via skogsstigar och krokiga grusvägar. Genom fornminnesbygd, orörda skogar och klara sjöar, historiska platser längs en kust som bjuder på klippor, klappersten och sand vid ett oändligt vackert Ålandshav.

Läs mer: roslagen.se/109919/Valkommen-till-Roslagsleden

Albert Engströms stuga i Grisslehamn. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Östgötaleden

Var? Den sträcker sig över 13 kommuner i Östergötland och går ihop med Sörmlandsleden i nordöst samt Sevedeleden, Tjustleden och Höglandsleden i söder.

Hur Lång?  140 mil. 

Leden är tydligt märkt med orangefärgade markeringar. Den går genom olika typer av natur och sträcker sig över norra Europas största eklandskap med vyer över Vättern, slätter och skärgård. 

Läs mer: visitostergotland.se/ostgotaleden

Omberg

Omberg är Östgötaledens signaturled och går mellan Boxholm och Omberg. Leden är karaktäristisk för sitt landskap och bjuder på magnifika och variationsrika naturupplevelser. Lämplig för både nybörjare och erfarna vandrare.

Vandra Östgötaleden med vyer över Vättern, slätter och skärgård. Foto: GÖRAN BILLESON / COPYRIGHT GÖRAN BILLESON

8. Mörbylångaleden

Var? Från Färjestaden till Ölands södra spets.

Hur lång? 84 kilometer.

Varför? Leden passerar stora delar av Öland och ger en utmärkt överblick av ön.

Mörbylångaleden är en av Svenska turistföreningens ”signaturleder”, ett urval av Sveriges mest spektakulära leder. Tack vare det annorlunda odlingslandskapet är hela södra Öland utsett till världsarv av Unesco. Vandringen inleds inåt land, men redan dag två löper den invid Ölands östra kust. Tredje dagen går man på öns östra sida, och därefter rakt söderut. Längst ner på Ölands södra spets finns den berömda fyren Långe Jan och Ottenby Fågelstation.

För vem? Den aktive – det finns en mängd saker att göra längs vägen: bada, paddla kajak, besök loppisar och gallerier till exempel.

Läs mer: svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/signaturled-oland

Fyren Långe Jan är Mörbylångaledens slutdestination. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Edsåsdalen

Var? I Jämtland, ett par mil söder om Åre.

Hur lång? Miltals markerade leder på fjället.

Varför? Edsåsdalen är Åres fridfulla granne. Omgivningarna är vackra, och själva byn är rätt anspråkslös som påminner om svunna tider.

Till Edsåsdalen har turister lockats sedan 1920-talet. Fjällen är lättillgängliga och många leder är lämpliga som halvdagsturer. Klassiska STF Edsåsdalen Fjällstation, också kallad Köjagården, bildar en naturlig bas i byn. Här finns bevarade 30-talsmiljöer, pool och bastu i en relaxavdelning och en restaurang som fokuserar på jämtländska smaker.

För vem? Såväl aktiva familjer som mer erfarna fjällrävar. Här finns allt från lugna promenader till långa toppturer på fjället.

LÄS MER: Upptäck Edsåsdalen – Åres fridfulla granne

Läs mer: edsasdalen.se/sommarvandring

Edsåsdalens jämtländska fjällvärld. Foto: STEPHANE LOMBARD

10. Bohusleden

Var? Mellan Lindome och Strömstad.

Hur lång? 37 mil.

Varför? En varierande led genom skogs-, bergs- och kustmiljöer. Omväxlande vandring – från trollskog till ljunghedar.

Bohusleden ingår både i Europaled 1 och Nordsjöleden. I mellersta och norra Bohuslän finns möjligheter att ansluta till Kuststigen (Kyststien) som leder in i Norge.

För vem? Den som utgår från Göteborg. Närheten till Göteborg gör det enkelt att ta del av storstadens utbud före och efter vandringen.

Soteleden

Soteleden på 6 mil i Bohuslän, Sotenäset, går längs fjordliknande vikar, genom dalar, över kala bergstoppar och genom skogsområden. 

Vandringsleden är ganska krävande med varierande terräng. Men eftersom Soteleden består av är ett nätverk av sammankopplade slingor, kan man enkelt dela upp vandringen i flera omgångar. Det finns också stugor och vindskydd för övernattning längs med leden. 

Den som vill vandra till olika platser vid Bohuskusen, utan att bära på packning, kan vända sig till familjeföretaget Vandra utan packning. De har ett vandringspaket där boende, mat och bagagetransport ingår.

Läs mer: vandrautanpackning.se

Sote Bonde på Ramsvikslandet längs Soteleden. Foto: Mattias Blomgren / Wikimedia

11. Funäsdalen

Var? I västra Härjedalen, mitt i Sverige.

Hur lång? Fler än 60 toppar över 1000 meter.

Varför? Funäsfjällen är lite av fjällvärldens doldis. Ingen röjig afterski, inga lyxiga butiker, inget nattliv att tala om. Däremot bjuder klassiska Funäsfjällen på 60 fjälltoppar och ett myller av utmärkta vandringsleder.

För den som vill ta för sig av hela Funäsfjällen är centralorten Funäsdalen en bra bas. Härifrån är det en kvarts bilresa till Tänndalen och tjugo minuters bilresa till Ramundberget. Gondolbanan (från Funäsdalen) kör varje dag hela sommaren. Banan gör fjällvärlden lättillgänglig. En kvarts vandring från gondolen – och man befinner sig mitt på fjället med utsikt över Helags och Sylarna. Den äventyrlige tar Via Ferratan till toppen av berget. Man startar vid Funäsdalens kyrka och kommer fram vid terrassen vid Toppstugan.

För vem? Stora som små. Här finns turer för alla åldrar och smaker. Lokalborna har samlat 32 ”guldturer” i en vandringsguide.

Läs mer: funasfjallen.se/sommar/gora/fjallvandring

Helags, Funäsdalen. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Upplandsleden

Var? Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr.

Hur lång? Cirka 50 mil, uppdelad på fyra avsnitt.

Varför? Leden passerar flera av Upplands vackraste naturreservat och friluftsområden.

Den längsta leden – en drygt 25 mil lång sträcka – bjuder på öppna kulturlandskap och norduppländska skogar. Dessutom passerar man flera bruksorter. Den västra leden går från Siggeforasjön till Härjarö vid Mälaren. Det är en relativt lättvandrad, elva mil lång, led genom öppet landskap. Upplandsleden är markerad med orange färg på trädstammar och skyltar.

För vem? Den som bor i Mälardalen och söker en lättillgänglig och relativt lättvandrad led.

Läs mer: upplandsstiftelsen.se/upplandsleden

Upplandsleden passerar flera vackra naturreservat och friluftsområden. Foto: EINARSPETZ / WIKIMEDIA

13. Jämtlandstriangeln

Var? Jämtlandstriangeln är sträckan mellan STF Storulvån Fjällstation, STF Sylarna Fjällstation och STF Blåhammaren Fjällstation. Storulvån ligger en timmes bilresa från Åre.

Hur lång? 47 kilometer.

Varför? Högfjällsmiljö och fjällbjörkskog i en vacker blandning. Jämtlandstriangeln är kanske Sveriges mest populära vandringsstråk.

Triangeln är lättillgänglig och bekväm, man går mellan fjällstugor där det erbjuds middag och bastu, men där det också finns självhushåll. De tre delmålen ligger så att dagsetapperna blir lagom långa.

För vem? En bra start för vandrarnybörjaren. Från STF Storulvån Fjällstation arrangeras guidade gruppturer. Men hit återvänder också riktigt rutinerade vandrare – för att triangeln är den klassiker den är.

Läs mer: vandringsguiden.se/jamtlandstriangeln

LÄS MER: Bäst i test – Funktionella ryggsäckar för både vandring och resa