Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vadstena Klosterhotell & Spa har blivit utnämnt till Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019.
Vadstena Klosterhotell & Spa har blivit utnämnt till Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019.
Vadstena Klosterhotell & Spa har blivit utnämnt till Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019.
1 AV 2
Vadstena Klosterhotell & Spa har blivit utnämnt till Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019.
Foto: Pressbild
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Sveriges bästa spa – för par, kompisar och familj

Få saker är så avkopplande som att åka på spa. Allt från Vadstena Klosterhotell, Arken spa, Selma spa, Falkenberg spa och Ystad Saltsjöbads spännande ”The Creek Experience”, för att bara nämna några av de 18 spa-hotell i Sverige vi listar här.

Birgitta Westerberg
Helene Arkhem

FÖR PAR

1. Kust hotell & Spa, Piteå 

Norra Sveriges nya designhotell är riktigt inne. Och ute. I spat på åttonde våningen möts varmt och kallt och bjuder på en både fysisk och sinnlig naturupplevelse, med utsikt över både fjäll och kust. Koppla av i sköna relaxpooler ute på spaterrassen eller bada i is, och svettas i torrbastun. Du och din partner kan ta en duobehandling där ni ligger bredvid varandra och blir omsorgsfullt omhändertagna av en terapeut. Här är sparitualen hjärtat i konceptet och det utförs i elva steg - med varma och kalla källor. Du får en necessär med ekologiska produkter, speciellt framtagna för Kust och inspirerade av den norrbottniska naturen med blåbär, lingon, hjortron och tall.
Adress: Hamngatan 60
ANNONS: Läs mer och boka Kust hotell & Spa här [extern länk]

Norra Sveriges nya designhotell, Kust hotell & spa i Piteå. Foto: Måns Berg

2. Strömstad Spa, Strömstad 

Strömstad spa är tillfälligt stängt 2021.

Tio meter från havskanten ligger resorthotellet för er som både vill bara vara och ändå göra något tillsammans. Här kan ni spela golf, träna eller åk på sälsafari. Eller ägna hela dagen åt varandra i spats bastur och pooler, med behandlingar och en välgörande sparitual. Säg hej då till helgen och välkommen måndag med paketet Lyxsöndag.
Adress: Kebalvägen 229

3.  Selma spa, Sunne 

Det omtalade spat välkomnar redan vid entrén. Trots dess storlek går man inte vilse - alla vägar leder till poolområdet. På rummet väntar en halvflaska champagne och handgjorda praliner (vill ni träna bort dem finns både gym och löpslingor). I det speciella paketet för par ingår en sparitual tillsammans, och ni kan relaxa, basta och bada i pool både inne och ute före kvällens trerättersmiddag. Och frukosten nästa morgon kan förstås avnjutas på rummet. Lunch serveras innan ni checkar ut, avkopplade och ihopkopplade.
Adress: Sunne
ANNONS: Läs mer och boka Selma spa här [extern länk]

Selma spas poolområde. Foto: PRESSBILD

4. Yasuragi, Nacka

Så fort ni kommer innanför dörrarna börjar ni att varva ner. Bara det faktum att alla har likadana badkläder och äter middag i likadana yukatas (en slags japansk bomullsrock) är otroligt avkopplande. Minimalistiska Yasuragi, som 2020 utnämndes till Sveriges bästa spahotell, bjuder på japansk kultur, god mat, varma bad och aktiviteter som zenmeditation, yoga och qi gong.
Adress: Hamndalsvägen 6, Boo
ANNONS: Läs mer och boka Yasuragi här [extern länk]

Minimalistiska Yasuragi utnämndes till Europas bästa spahotell 2018. Foto: Jonas Koel

5. Falkenberg Strandbad, Falkenberg

Njut av en exotisk känsla i Strandbadets spa. Här är det alltid 25 grader i luften och 33 i vattnet. Ljuset som omger dig ger massor av energi. I det stora, lyxiga orangeriet kan du växla myset med en simtur i den uppvärmda utomhuspoolen. Du kan bli serverad lyxig cocktails och låta tankarna ta dig ner till Medelhavet. Vill du trötta ut dig inför spa-badet kan du börja med några längder i landets enda 50-metersbassäng med saltvatten. Du kan även testa en klättervägg eller spela lite vattenvolleyboll. Här finns också en aktivitetsbassäng med höj- och sänkbar botten och en vattentemperatur på 34 grader. Du kan även besöka gymmet, som erbjuder alla tänkbara redskap och pass, till exempel vattenyoga. Missa inte Ivory, en guidad - drygt två timmar lång - introduktion till välgörande spa-ritualer från hela världen.
Adress: Havsbadsallén 2A
ANNONS: Läs mer och boka Falkenberg Strandbad här [extern länk]

Exotisk känsla i Falkenberg. Foto: JULIO CHANG

MYS MED FAMILJEN

6. Vildmarkshotellet, Norrköping

Kolmårdens djurpark är ett populärt besöksmål för barnfamiljer, och Vildmarkshotellets spännande spa ger en extra dimension med både avkoppling och energi. Här finns behandlingar både för barn och par. Missa inte heller att bubbla tillsammans i bubbelpoolen, eller att simma och leka i inom- och utomhuspoolerna. Ni behöver inte bo på hotellet, en dagsutflykt går lika bra.
Adress: Kolmårdens Djurpark
ANNONS: Läs mer och boka Vildmarkshotellet här [extern länk]

Vildmarkshotellets afrikanska spa. Foto: KOLMÅRDEN

7. Kiviks Hotell Konferens & Spa, Simrishamn 

Om man har lite extra tur med vädret kan ett familjebesök här bli en upplevelse både ute och inne. Utsikten är himmelsvid och hotellet byggt 1908 har tinnar och torn som lockar fram fantasi och kreativitet hos både vuxna och barn. Utvalda dagar är spat öppet för barn från sex år. För barn från åtta år finns behandlingar som är särskilt anpassade till dem, som minimassage och mini-ansiktskur som ger en magisk upplevelse.
Adress: Moriabacken, Kivik
ANNONS: Läs mer och boka Kiviks Hotell här [extern länk]

Kiviks hotell konferens & spa. Foto: Pressbild

8. Arken Hotel & Art Garden Spa, Göteborg 

Här satsar man extra mycket på familjer under loven. Upplev känslan av att umgås när också barnen slappnar av i bad och bastu. De som vill kan prova junior-yoga, med mycket flöde och enkla positioner. Ingen behöver ha provat tidigare, alla barn kan delta, helst i mjuka kläder som tillåter mycket rörelse. Spritter det i kroppen kan man välja aktiviteter som tipspromenad, filmvisning, lekrum, pingis ... Energin får de från den stora frukost- eller lunchbuffén.
Adress: Nordatlanten 100, Torslanda
ANNONS: Läs mer och boka Arken Hotel & Art Garden Spa här [extern länk]

Arken Hotel & Art Garden Spa. Foto: PRESSBILD

FÖR SJÄL & SINNE  

9. Vadstena Klosterhotell & Spa, Vadstena

Vadstena Klosterhotel & Spa utsågs till vinnare i den internationella kategorin ”Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019”. Utöver detta har de titlar som ”Most Romantic Historic Hotel of Europe”, samt Årets Spa-kök vid Svenska Spa-awards. Kom ner i varv och stilla ditt sinne i spat som erbjuder massage som ger mjuk djupavslappning, men även djupgående behandling för ömmande muskler. Hotellet ligger alldeles vid stämningsfulla Vadstena klosterkyrka och Sancta Birgitta Klostermuseum.
Adress: Lasarettsgatan 5
ANNONS: Läs mer och boka Vadstena Klosterhotell här [extern länk]

Ta hand om både själ och sinne på Vadstena Kosterhotell & Spa. Foto: Pressbild

10. Ästad vingård, Varberg 

Bada i det fria och ta en lugn promenad i spa-byn. Svala höstmånader är utomhusspat optimalt, då du kan glida ner i varmbad och njuta av världens troligen enda undervattensbastu. I värmen från den sprakande kaminen har du chans att se dammens regnbågslaxar simma förbi – för att inte tala om en och annan modig badare. Varva den unika miljön med svalkande dopp, där kroppen vitaliseras och själen slappnar av. Här kan du dessutom kombinera spavistelsen med gastronomiska upplevelser i restaurang Äng som tilldelades en stjärna i Guide Michelin 2021.
Adress: Ästad, Tvååker

11. Mora Hotell & Spa, Mora 

Unna dig en stunds avkoppling och skäm bort dig med ett avstressande besök i bastu och bad på Mora hotell. Här finns ett stort utbud av massage-, ansikts- och kroppsbehandlingar. Boka en behandling och få tillgång till pool, jacuzzi, ångbastu och torrbastu. Under vistelsen kan du njuta av en frukt- och juicebuffé.
Adress: Strandgatan 12
ANNONS: Läs mer och boka Mora Hotell & Spa här [extern länk]

Mora Hotell & Spa. Foto: BANANBYRAN

12. Ystad Saltsjöbad, Ystad

Ystad Saltsjöbad erbjuder med sitt The Creek Experience en unik spa-upplevelse i en miljö som inspirerats av tropiska regnskogar och de fyra elementen luft, eld, jord och vatten. Stationerna på spa-äventyret utgörs bland annat av turkiskt hamambad och behandling med mineralrik marockansk lera. Det sista elementet du kommer i kontakt med är luft, när du går igenom den varma luftslussen för att torka.
Adress: Saltsjöbadsvägen 15
ANNONS: Läs mer och boka Ystad Saltsjöbad här [extern länk]

The Creek Experience, för själ och sinne. Foto: Pressbild

FÖR DIG OCH VÄNNERNA 

13. The Steam Hotel, Västerås 

För väninnorna och dig när ni vill mysa som mest - cause you're really worth it! Njut av klassiska spa-element där poolen ligger i ett förföriskt mörker, upplyst av levande ljus. Kanske börjar ni med att varva ner i eldrelaxen, för att sedan höja temperaturen i en enorm bastu! Här finns tid och utrymme till samtal vänner emellan, men också pulserande musik i loungens magiska bardel. Kiv ner i den varma utomhuspoolen med en svalkande dryck. Oavsett årstid kan ni ligga där och se in i mörkret och natthimlens alla stjärnor.
Adress: Angkraftsvagen 14
ANNONS: Läs mer och boka The Steam Hotel här [extern länk]

The Steam Hotel, Västerås. Foto: Pressbild

14. Relaxen Spa & Sauna, Riksgränsen

Under en långhelg tillsammans med bästa vännerna hinner ni gå på djupet både i samtal och i kropp. Njut av bastubad och ta en simtur i poolerna. Här finns också möjlighet att boka ett varmt bad utomhus i en badtunna och blicka ut över landskapet.
Adress: E10 mot Kiruna och Narvik, precis innan norska gränsen.

Spa på fjället vid Riksgränsen. Foto: Presssbild

15. Hooks Herrgård Spa & Fitness, Hok

Ett par mil söder om Jönköping, utanför den lilla orten Hok, ligger en herrgård med anor från 1300-talet, inbäddad i vacker småländsk natur. Här kan du komplettera ditt spa-besök med en runda på golfbanan eller en långpromenad i skogen. Den 1 300 kvadratmeter stora spaanläggningen inrymmer förutom gym bland annat ett bastulandskap med upplevelseduschar, fotbad, hydromassagepool och kneipp (gå i omväxlande varmt och kallt vatten). Ett annat härligt alternativ är ett dopp i den lilla fina sjön.
Adress: Hooks Herrgård, Hok,
ANNONS: Läs mer och boka Hooks Herrgård här [extern länk]

Få en energikick på Hooks Herrgård. Foto: Pressbild

 

16. Södra Berget Hotell & Resort, Sundsvall

Spa-avdelningens namn, Vida vyer, säger precis vad det handlar om - en fantastisk utsikt över norrländska skogar, berg och hav. Här kan en dags vistelse kännas tidlös och ge en känsla av återhämtning som varar länge. Grundpaketet ger tillgång till turkisk/romersk ångbastu, japansk tvagning, torrbastu, bad i kall- och varmvattenpool samt bubbel- och terrasspool. Lägg gärna till ett gympass eller löpning i motionsspåret. Vill du avsluta dagen med en kväll på stan ligger centrala Sundsvall tre kilometer bort.
Adress: Södra Stadsberget 1
ANNONS: Läs mer och boka Södra Berget Hotell & Resort här [extern länk]

17. Varbergs Kusthotell

Varbergs Kusthotell kan stoltsera med att ha Sveriges enda thalassospa. Thalassa är grekiska för ”hav”, i det här fallet Kattegatts salta vågor som bidrar till välgörande behandlingar. Här erbjuds en mängd olika sinnliga upplevelser. Havsvattenpoolen, till exempel har en temperatur på 32 grader, kallvattenpool, bubbelpool, bastu, kallbadhus, trädgård med hängmattor och soldäck.
Adress: Nils Kreugers Väg 5
ANNONS: Läs mer och boka Varbergs kusthotell här [extern länk]

https://www.instagram.com/p/B3_Qmf6Ipdd/?utm_source=ig_web_copy_link

18. Skansen Båstad, Båstad 

Besök Kallbadhuset och ladda batterierna. Efter ett skönt svalkande dopp som väcker kropp och själ går du in i den värmande bastun och känner hur varenda led och muskel blir mjuk och avslappnad. När du är nöjd fortsätter du in på restaurangen där en lunch väntar. Välj mellan en mängd olika spapaket.
Adress: Kyrkogatan 2
ANNONS: Läs mer och boka Hotell Skansen här [extern länk]

Hotell Skansen. Foto: HOTELL SKANSEN

LÄS MER: Stockholms bästa spa