Kust Hotell & Spa i Piteå.
1 av 4: Kust Hotell & Spa i Piteå. Foto: Måns Berg
The Steam Hotel i Västerås.
2 av 4: The Steam Hotel i Västerås.
Falkenberg Strandbad.
3 av 4: Falkenberg Strandbad. Foto: JULIO CHANG
Vadstena Klosterhotell & Spa har blivit utnämnt till Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019.
4 av 4: Vadstena Klosterhotell & Spa har blivit utnämnt till Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019. Foto: Pressbild

Sveriges bästa spa – för par, kompisar och familj

Få saker är så avkopplande som att åka på spa. Allt från Vadstena Klosterhotell, Arken spa, Selma spa, Falkenberg spa och Ystad Saltsjöbads spännande ”The Creek Experience”, för att bara nämna några av de 22 spa-hotell i Sverige vi listar här.

FÖR PAR

1. Kust hotell & Spa, Piteå 

Norra Sveriges nya designhotell är riktigt inne. Och ute. I spat på åttonde våningen möts varmt och kallt och bjuder på en både fysisk och sinnlig naturupplevelse, med utsikt över både fjäll och kust. Koppla av i sköna relaxpooler ute på spaterrassen eller bada i is, och svettas i torrbastun. Du och din partner kan ta en duobehandling där ni ligger bredvid varandra och blir omsorgsfullt omhändertagna av en terapeut. Välj mellan att skämma bort ansiktet, fötterna eller ryggen. Här är sparitualen hjärtat i konceptet och det utförs i elva steg - med varma och kalla källor. Du får en necessär med ekologiska produkter, speciellt framtagna för Kust och inspirerade av den norrbottniska naturen med blåbär, lingon, hjortron och tall. 

Adress: Hamngatan 60

ANNONS: Läs mer och boka Kust hotell & Spa här [extern länk]

Norra Sveriges nya designhotell, Kust hotell & spa i Piteå. Foto: Måns Berg

2. Strömstad Spa, Strömstad 

Tio meter från havskanten ligger resorthotellet för er som både vill bara vara och ändå göra något tillsammans. Här kan ni spela golf, träna eller testa räktrålning. Eller ägna hela dagen åt varandra i spats bastur och pooler, med behandlingar och en välgörande sparitual. Säg hej då till helgen och välkommen måndag med paketet Lyxsöndag. 

Adress: Kebalvägen 229

ANNONS: Läs mer och boka Strömstad Spa här [extern länk]

3.  Selma spa, Sunne 

Det omtalade spat välkomnar redan vid entrén. Trots dess storlek går man inte vilse - alla vägar leder till poolområdet. På rummet väntar en halvflaska champagne och handgjorda praliner (vill ni träna bort dem finns både gym och löpslingor). I det speciella paketet för par ingår en sparitual tillsammans, och ni kan relaxa, basta och bada i pool både inne och ute före kvällens trerättersmiddag. Och frukosten nästa morgon kan förstås avnjutas på rummet. Lunch serveras innan ni checkar ut, avkopplade och ihopkopplade. 

Adress: Sunne

ANNONS: Läs mer och boka Selma spa här [extern länk]

Selma spas poolområde. Foto: PRESSBILD

4. Yasuragi, Nacka

Så fort ni kommer innanför dörrarna börjar ni att varva ner. Bara det faktum att alla har likadana badkläder och äter middag i likadana yukatas (en slags japansk kimono) är otroligt avkopplande. Minimalistiska Yasuragi, som i fjol utnämndes till Europas bästa spahotell, bjuder på japansk kultur, god mat, varma bad och aktiviteter som zenmeditation, yoga och qi gong.

Adress: Hamndalsvägen 6, Boo

ANNONS: Läs mer och boka Yasuragi här [extern länk]

Minimalistiska Yasuragi utnämndes till Europas bästa spahotell 2018. Foto: Jonas Koel

5. Falkenberg Strandbad, Falkenberg

Njut av en exotisk känsla i Strandbadets nya spa. Här är det alltid 25 grader i luften och 33 i vattnet. Ljuset som omger dig ger massor av energi. I det stora, lyxiga orangeriet kan du växla myset med en simtur i den uppvärmda utomhuspoolen. Du kan bli serverad lyxig cocktails och låta tankarna ta dig ner till Medelhavet. Vill du trötta ut dig inför spa-badet kan du börja med några längder i landets enda 50-metersbassäng med saltvatten. Du kan även testa en klättervägg eller spela lite vattenvolleyboll. Här finns också en aktivitetsbassäng med höj- och sänkbar botten och en vattentemperatur på 34 grader. Du kan även besöka gymmet, som erbjuder alla tänkbara redskap och pass, till exempel vattenyoga.

Missa inte Ivory, en guidad - drygt två timmar lång - introduktion till välgörande spa-ritualer från hela världen.

Adress: Havsbadsallén 2A

ANNONS: Läs mer och boka Falkenberg Strandbad här [extern länk]

Exotisk känsla i Falkenberg. Foto: JULIO CHANG

MYS MED FAMILJEN

6. Vildmarkshotellet, Norrköping

Kolmårdens djurpark är ett populärt besöksmål för barnfamiljer, och Vildmarkshotellets spännande spa ger en extra dimension med både avkoppling och energi. Här finns behandlingar både för barn och par. Missa inte heller att bubbla tillsammans i bubbelpoolen, eller att simma och leka i inom- och utomhuspoolerna. Ni behöver inte bo på hotellet, en dagsutflykt går lika bra. 

Adress: Kolmårdens Djurpark

ANNONS: Läs mer och boka Vildmarkshotellet här [extern länk]

Vildmarkshotellets afrikanska spa. Foto: KOLMÅRDEN

7. Kiviks Hotell Konferens & Spa, Simrishamn 

Om man har lite extra tur med vädret kan ett familjebesök här bli en upplevelse både ute och inne. Utsikten är himmelsvid, och det 110 år gamla hotellet med tinnar och torn lockar fram fantasi och kreativitet hos både vuxna och barn. Utvalda dagar är spat öppet för barn från sex år mellan klockan 12.30 och 15.30. För barn från åtta år finns behandlingar som är särskilt anpassade till dem, som minimassage och mini-ansiktskur som ger en magisk upplevelse. 

Adress: Moriabacken, Kivik

ANNONS: Läs mer och boka Kiviks Hotell här [extern länk]

Kiviks hotell konferens & spa. Foto: Pressbild

8. Arken Hotel & Art Garden Spa, Göteborg 

Här satsar man extra mycket på familjer under loven. Upplev känslan av att umgås när också barnen slappnar av i bad och bastu. De som vill kan prova junior-yoga, med mycket flöde och enkla positioner. Ingen behöver ha provat tidigare, alla barn kan delta, helst i mjuka kläder som tillåter mycket rörelse. Spritter det i kroppen kan man välja aktiviteter som tipspromenad, filmvisning, lekrum, pingis ... Energin får de från den stora frukost- eller lunchbuffén. 

Adress: Nordatlanten 100, Torslanda

ANNONS: Läs mer och boka Arken Hotel & Art Garden Spa här [extern länk]

Arken Hotel & Art Garden Spa. Foto: PRESSBILD

FÖR SJÄL & SINNE  

9. Vadstena Klosterhotell & Spa, Vadstena

Vadstena Klosterhotel & Spa utsågs nyligen till vinnare i den internationella kategorin ”Best Luxury Getaway Spa Hotel Europe 2019”. Utöver detta har de titlar som ”Most Romantic Historic Hotel of Europe”, samt Årets Spa-kök vid Svenska Spa-awards.

Här bygger spakonceptet på sju nyckelord tagna från Pilgrimsrörelsen: Frihet, Enkelhet, Långsamhet, Tystnad, Bekymmerslöshet, Delande och Andlighet, vilka beskriver människans efter inre frid. Spa-behandlingarna utförs med egna, handgjorda produkter. Hotellet ligger nära sevärdheter och shopping i Vadstenas centrum.

Adress: Lasarettsgatan 5

ANNONS: Läs mer och boka Vadstena Klosterhotell här [extern länk]

Ta hand om både själ och sinne på Vadstena Kosterhotell & Spa. Foto: Pressbild

10. Ästad vingård, Varberg 

Bada badtunna i det fria, simma i uppfriskande kallt källvatten och ta en lugn promenad i spa-byn. Svala höstmånader är utomhusspat optimalt, då du kan glida ner i varmbad och njuta av världens troligen enda undervattensbastu. I värmen från den sprakande kaminen har du chans att se dammens regnbågslaxar simma förbi – för att inte tala om en och annan modig badare. Varva den unika miljön med svalkande dopp, där kroppen vitaliseras och själen slappnar av. Bästa sättet att må bra i stilla Sinnenas spa lär vara att tillbringa en lång stund i den varma undervattensbastun. Koppla av tills du är behagligt varm och ta dig då lugnt ner i den iskalla källvattensdammen. Kasta dig inte upp, utan ta några djupa andetag, känn kylan sprida på huden och i kroppen. Känslan av värme som strålar genom kroppen är helt fantastisk! Ta några ordentliga simtag innan du kliver upp på bryggan. 

Adress: Ästad, Tvååker, astadvingard.se

11. Mora Hotell & Spa, Mora 

Unna dig en stunds avkoppling och skäm bort dig med ett avstressande besök i bastu och bad på Mora hotell. Här finns ett stort utbud av massage och ansikts- och kroppsbehandlingar. Lite tid som ger mycket energi är dagpaketet som inkluderar en lyxig sparitual och tillgång till pool, jacuzzi, ångbastu och torrbastu. Du får en introduktion av en terapeut och produkter som du kan skämma bort dig med. Under vistelsen har du tillgång till en frukt- och juicebuffé och du avslutar med en lätt lunch. 

Adress: Strandgatan 12

ANNONS: Läs mer och boka Mora Hotell & Spa här [extern länk]

Mora Hotell & Spa. Foto: BANANBYRAN

12. Ystad Saltsjöbad, Ystad

Ystad Saltsjöbad erbjuder med sitt The Creek Experience en unik spa-upplevelse i en liten grupp om max sex personer. Miljön bär inspiration från tropiska regnskogar och de fyra sinnliga elementen luft, eld, jord och vatten. Det första som möter dig är en dimridå över en varm pool. Stationerna på spa-äventyret utgörs bland annat av turkiskt hamambad och behandling med mineralrik marockansk lera. Det sista elementet du kommer i kontakt med är luft, när du går igenom den varma luftslussen för att torka. 

Adress: Saltsjöbadsvägen 15, ysb.se/spa/the-creek-experience

ANNONS: Läs mer och boka Ystad Saltsjöbad här [extern länk]

The Creek Experience, för själ och sinne. Foto: Pressbild

FÖR DIG OCH VÄNNERNA 

13. The Steam Hotel, Västerås 

För väninnorna och dig när ni vill mysa som mest - cause you're really worth it! Med spapaketet By Night äter ni en tidig middag innan ni iklädda morgonrockar går till Voltage Lounge. Ni får njuta av klassiska spa-element där poolen ligger i ett förföriskt mörker, upplyst av levande ljus. Kanske börjar ni med att varva ner i eldrelaxen, för att sedan höja temperaturen i en enorm bastu! Här finns tid och utrymme till samtal vänner emellan, men också pulserande musik i loungens magiska bardel. Kiv ner i den varma utomhuspoolen med en svalkande dryck. Oavsett årstid kan ni ligga där och se in i mörkret och natthimlens alla stjärnor. 

Adress: Angkraftsvagen 14

ANNONS: Läs mer och boka The Steam Hotel här [extern länk]

The Steam Hotel, Västerås. Foto: Pressbild

14. Relaxen Spa & Sauna, Riksgränsen

Under en långhelg tillsammans med bästa vännerna hinner ni gå på djupet både i samtal och i kropp. I samtliga behandlingar ingår entré till spat med pool, bubbelpool och bastu. Njut av massage medan ni blickar ut över fjälltopparna. Testa till exempel en quick-fix spa-behandling med fot- och underbensmassage, ansiktskur och kroppspeeling.

Adress: riksgransen.se/spa

Spa på fjället vid Riksgränsen. Foto: Presssbild

15. Högbo Brukshotell, Sandviken 

Här lovas ni jordnära upplevelser, frihet och endorfiner. ”Mitt i spenaten och i den syrerika gästrikeluften, finns balansen mellan hög och vilsam puls.” Det här är på riktigt för er som vet hur man njuter av livet! Bubbel & babbel är ett program med lite gott i glasen och tid till skratt och delade förtroenden vänner emellan. Fotbad, skrubb och välgörande fotmassage tillsammans med nack- och skalpmassage ger upplevelsen en rofylld och skön inramning. Självklart har ni tillgång till bastu och pooler. Den ena med (ännu mer) bubbel ... 

Adress: Hans Hiertas Väg 20

ANNONS: Läs mer och boka Högbo Brukshotell här [extern länk]

Högbo Brukshotell i Sandviken. Foto: Pressbild

16. Hooks Herrgård Spa & Fitness, Hok

Ett par mil söder om Jönköping, utanför den lilla orten Hok, ligger en herrgård med anor från 1300talet, inbäddad i vacker småländsk natur. Här kan du komplettera ditt spa-besök med en runda på golfbanan eller en långpromenad i skogen. Den 1 300 kvadratmeter stora spaanläggningen inrymmer förutom gym bland annat ett bastulandskap med upplevelseduschar, fotbad, hydromassagepool och kneipp (gå i omväxlande varmt och kallt vatten). När du anländer får du en konsultation av en terapeut som skräddarsyr din spa-upplevelse. I behandlingen ingår tio minuters fotbad.

Vid ankomsten kan du välja mellan två spa-ritualer: energikick för den modige eller lite lugnare spa för trötta fötter och stel kropp. Ett annat alternativ är att sätta fart på blodcirkulationen med bad i både varma och kalla källor. Om du inte väljer ett dopp i den lilla fina sjön, såklart ...

Mysigt och lugnt på Voltage Lounge på The Steam Hotel. | Bad med utsikt på The Steam Hotel i Västerås. | Sober lyxkänsla på Grand Hôtels spa, Nordic spa & fitness. | Unna dig en dag på spa, mitt i Stockholm. | På sommaren kan du koppla av vid den fina utomhuspoolen på Victoria Park Spa. | En stunds lugn och ro hittar du på Umeå Spa. | En pool, en brasa och vacker utsikt över Sundsvall. | Det är varmt och skönt på Falkenberg Strandbad, oavsett årstid. | Några mil söder om Jönköping ligger vackra Hooks Herrgård. | Vill du bada varmt eller kallt, ute eller inne? På Hooks stora spa behöver du inte välja.

Adress: Hooks Herrgård, Hok,

ANNONS: Läs mer och boka Hooks Herrgård här [extern länk]

Få en energikick på Hooks Herrgård. Foto: Pressbild

 

17. Södra Berget Hotell & Resort, Sundsvall

Spa-avdelningens namn, Vida vyer, säger precis vad det handlar om - en fantastisk utsikt över norrländska skogar, berg och hav. Här kan en dags vistelse kännas tidlös och ge en känsla av återhämtning som varar länge.

Grundpaketet ger tillgång till turkisk/romersk ångbastu, japansk tvagning, torrbastu, bad i kall- och varmvattenpool samt bubbel- och terrasspool. Lägg gärna till ett gympass eller löpning i motionsspåret. Vill du avsluta dagen med en kväll på stan ligger centrala Sundsvall tre kilometer bort.

Inled en dags njutning med en lång, lugn och välsmakande frukostbuffé. På vardagar kostar den 135 kronor.

Adress: Södra Stadsberget 1

ANNONS: Läs mer och boka Södra Berget Hotell & Resort här [extern länk]

18. Varbergs Kusthotell

Varbergs Kusthotell kan stoltsera med att ha Sveriges enda thalassospa. Thalassa är grekiska för ”hav”, i det här fallet Kattegatts salta vågor och mineralrika tångruskor som bidrar till välgörande behandlingar. Här erbjuds en mängd olika sinnliga upplevelser. Havsvattenpoolen, till exempel har en temperatur på 32 grader, kallvattenpool, bubbelpool, bastu, kallbadhus, trädgård med hängmattor och soldäck, samt olika behandlingar med tång, alger och oljor. 

Adress: Nils Kreugers Väg 5

ANNONS: Läs mer och boka Varbergs kusthotell här [extern länk]

https://www.instagram.com/p/B3_Qmf6Ipdd/?utm_source=ig_web_copy_link

DAGSPA 

19. Alovea, Göteborg 

På väg hem, med ett par timmar över? Vid centralstationen ligger ett dagspa med ett stort utbud av massage, pedikyr, manikyr, ansiktsbehandlingar, lyxiga spakurer och spännande paket. Själva spat får du gratis när du tar en behandling. Du kan lägga extra tid i bastun, på gymmet och i relaxavdelningen och njuta av en spektakulär utsikt över tågstationen. Smit in här och tanka ny energi - du kan ta valfri massage i en halvtimme och en timmes ekologisk ansiktsbehandling - som syns och som känns välgörande. 

Adress: Nils Ericsonsplatsen 4, alovea.se 

20. Skansen Båstad, Båstad 

Besök Kallbadhuset och ladda batterierna. Efter ett skönt svalkande dopp som väcker kropp och själ går du in i den värmande bastun och känner hur varenda led och muskel blir mjuk och avslappnad. När du är nöjd fortsätter du in på restaurangen där en lunch väntar. Dagen fortsätter sedan med spabehandling och fika eller afternoon tea.

Adress: Kyrkogatan 2

ANNONS: Läs mer och boka Hotell Skansen här [extern länk]

Hotell Skansen. Foto: HOTELL SKANSEN

21. Victoria Park Spa, Malmö

Vilket solljus gillar du bäst, det från Miami, Bali eller Maldiverna? Här kan du själv välja vilken sorts sol som ska skina på dig när du ligger i en solstol vid inomhuspoolen. För övrigt är det bara att stressa ner och känna hur kroppen får lugn - kanske efter ett träningspass i det topputrustade gymmet? I det romerska badet kan du kyla av dig efter ett besök i någon bastu. Och det finns många att välja mellan: klassisk bastu, lågtempererad ångbastu respektive aroma- och kristallbastu.

Ångbastun har konstant 100 procents luftfuktighet. Badtemperaturen är 40-45 grader, vilket ger en skön och stimulerande upplevelse. I den lågtempererade aromaoch kristallbastun står en pelare med en belyst kristall som sprider både väldoft och mjuka färgskiftningar.

Adress: Kalkstensvägen 9, Limhamn, victoriapark.se/spa

22. Umeå Spa & Hälsocenter 

I det lilla industriområdet Östteg, nära Umeå flygplats, döljer sig en hemlig oas: ett litet spa med pool, relaxavdelning och gym. Fräscht, mysigt och personligt. Relaxavdelningen kan bokas för slutna sällskap, perfekt om du vill koppla av med tjejgänget.

MISSA INTE: Spa-ritualen från Nordafrika, en variant på klassisk hamam. En stunds ångbastu gör huden varm och mjuk. Sedan följer en apelsinblomsdoftande kroppsskrubb som ger huden lyster. Du ligger på ett marmorbord med porlande varmt vatten. Avsluta med en kopp te och färsk frukt vid poolen. Vill du börjar du dagen med ett gympass, tar en behandling eller två och kopplar sedan av i relaxen.

Adress: Norra Obbolavägen 129B

LÄS MER: Stockholms bästa spa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande