Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
I Harsa finns ett 15-tal olika slingor som leder genom både trolsk granskog och vidsträckta myrmarker.
I Harsa finns ett 15-tal olika slingor som leder genom både trolsk granskog och vidsträckta myrmarker.
I Harsa finns ett 15-tal olika slingor som leder genom både trolsk granskog och vidsträckta myrmarker.
1 AV 3
I Harsa finns ett 15-tal olika slingor som leder genom både trolsk granskog och vidsträckta myrmarker.
Foto: Harsa Konferens & Fritid
2 AV 3
3 AV 3

Sveriges bästa längdspår – orter för alla smaker

Det är inne att vara ute i skidspåren, för vi svenskar åker klassiskt och skejt som aldrig förr. Det finns gott om orter som satsar på längdskidåkning – även vid sidan av fjällen. Utforska skidspåren i vårt avlånga land!

Cenneth Sparby

1. Nordic Ski i Funäsfjällen toppar ligan

Nordic Ski-systemet i Funäsfjällen spelar i en division för sig när det gäller längdskidåkning i Sverige. Destinationen erbjuder över 30 mil preparerade längdspår över fjällplatåer, vindlande skogspartier och öppna dalgångar. Längs systemet finns dessutom ett 50-tal stora informationskartor, ett par tusen skyltar, tio raststugor och ett 30-tal vindskydd. 

I anslutning till längdspåren finns det ytterligare 45 mil kryssmarkerade fjälleder.

Destination Funäsfjällen, som även erbjuder alpin åkning av högsta klass i bland annat Tännäskröket, Funäsdalen, Ramundberget och Tänndalen, har under de senaste åren satsat rejält på att förbättra det dagliga underhållet av spåren och erbjuder samtidigt digitala spårkartor.

Under vissa perioder finns även skidvärdar ute i systemet, för att tipsa om vägval, valla och åkteknik.

Tränings- och tävlingssäsongen för världseliten inleds och avslutas varje år med Bruksvallsloppet i november och Fjälltopploppet i april.

Redan i slutet av oktober startar vintern i Bruksvallarna, då man kan erbjuda sex kilometer spår, tack vare sparad snö i mängd.

Passa på att upptäcka området genom att göra en längre tur med övernattning längs spåren. Varför inte packa en smidig dagturssäck med ett ombyte, bo på små hotell där du även kan njuta av bastu och middag, för att dagen efter fortsätta turen.

Ett säkert tips är rutten Fjällnäs, Tänndalen, Funäsdalen, och vidare upp till Ramundberget via Bruksvallarna.

Spåravgift: Dagkort 115 kronor.

Mer info: funasfjallen.se

Mittåkläppsspåret - en höjdare i Funäsfjällen. Foto: CENNETH SPARBY

2. Längdparadis i Åre-regionen

Vill du ge dig ut på en längre skidodyssé är jämtländska Åre en god utgångspunkt. Inom några mils radie finner du mängder med preparerade spår i vacker fjällmiljö.

Åre Björnen, Ullådalen och Duved bjuder tillsammans på mer än tio mil preparerade spår, fördelat på ett 15-tal slingor – där Ullådalsspåren bjuder på de häftigaste vyerna över Åreskutan.

Närliggande Edsåsdalen, Trillevallen. Ottsjö och Vålådalen bidrar med ytterligare 15 mil spår, fördelat på närmare 25 olika spårdragningar.

Till detta kan du lägga flera kryssmarkerade vinterleder för skidåkare – om du vill kombinera längdåkningen med klassisk turskidåkning.

Du når längdspåren enklast med bil. Eller så tar du skidbussen som går mellan Duved, Tegefjäll, Åre by och Björnen.

Spåravgift: Dagkort från 92 kronor för Åre-Duved. Södra Årefjällen har gemensam spår- och ledavgift, där ett dagkort kostar 120 kronor. Ett cross-country-pass för vuxna som gäller i de nya cross-country-arenorna i Duved och Björnen kostar 120 kronor för en dag.

Mer info: aresweden.com, fjallupplevelser.com, skistar.com

Trillevallen charmar med handgjorda skyltar längs spåren. Foto: CENNETH SPARBY

3. Fin fyrklöver i Vemdalsfjällen

I Vemdalsfjällen, på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen, kan du åka längd mellan alpina Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike.

Under högsäsong prepareras åtta mil sammanhängande längdspår. Det finns spårcentraler på alla destinationer, med variationsrika slingor i längder från två till tio kilometer. Dessutom går det förbindelsespår mellan orterna. Passa på att stanna till vid våffelstugorna längs några av spåren.

Och vill du gå på klassisk skidtur så finns det närmare 20 mil med vinterleder att välja mellan.

Gratis skidbuss för dig med alpint skidpass, som gör att du kan ta bussen till en ort för att sedan skida tillbaka.

Spåravgift: Inga spåravgifter.

Mer info: vemdalen.se, skistar.com/vemdalen

På väg upp på kalfjället - från Storhogna mot Vemdalen. Foto: CENNETH SPARBY

LÄS MER: Åre och Storulvån – den perfekta kombon 

4. Sälen satsar brett

I Sälen finns närmare 250 kilometer preparerade längdspår, allt från kortare barnvänliga varianter i skogs- eller fjällmiljö till längre slingor på högfjället

Varför inte börja vid starten för Vasaloppet, i Berga by utanför Sälen. En sväng längs spåren som utgår från Vasaloppsarenan ger en god försmak av vad loppet har att erbjuda.

Vid de alpina skidanläggningarna i Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen/Hundfjället och Stöten finns mer att hämta för den spårsugne. Allt från elbelysta tvåkilometersspår i skogsterräng till milspår på högfjället.

Det går utmärkt att parkera bilen vid Tandådalen/Hundfjället, Högfjället eller Lindvallen för att göra din egen tur mellan områdena. Du kan sedan ta skidbussen tillbaka – gratis med Skistars skidpass, eller så köper du bussbiljett i någon av Skistars receptioner/butiker.

Spåravgift: Inga spåravgifter i Sälen, förutom i Kläppen, där ett dagkort kostar 110 kronor, samt i de nya cross-country-arenorna i Lindvallen och Tandådalen. Ett cross-country-pass för vuxna kostar 100 kronor för en dag.

Mer info: salenfjallen.se, skistar.com/salen

Det finns gott om preparerade längdspår i Sälenfjällen. Foto: CENNETH SPARBY

5. Grönklitt lockar med lång säsong

En genuin skidåkarort för både alpint och längd, strax norr om Orsa. Redan till novemberlovet brukar det vara premiär för längdsäsongen som pågår långt in i april.  Här på 500 meters höjd finner du tretton mil preparerade längdspår och elljusspår med konstsnömöjligheter.

Destinationen är även utsedd till officiellt Vasalopps Center med särskilda Vasaloppsläger, och även testcenter för Fischer, Salomon och Swix.

Orsa Grönklitt har i vinter fått förtroendet att arrangera premiärloppen i långloppsåkarnas världscup, Visma Ski Classics, 18-19 december 2021. Ett tecken på att anläggningen bjuder på högklassiga spår.

Bo med fördel i grannbyn Fryksås, en fäbodidyll med både pensionat och kafé. Anslutningsspår finns mellan orterna.

Spåravgift:  Dagkort 190 kronor.

Mer info: orsagronklitt.se, smidgarden.se

Fäbodidyllen Fryksås ligger nära Grönklitt. Foto: CENNETH SPARBY

6. Skida genom bruksmiljö i Högbo

Högbo bruk utanför Sandviken erbjuder goda skidmöjligheter ett par timmars bilresa från Stockholm.  Ett tiotal olika spårlängder mellan 2-15 kilometer i skogsterräng med delvis öppna områden.

Högbo Bruks konstfrusna skidspår, en kylslinga på två kilometer gör att skidsäsongen kan starta tidigt, normalt redan i slutet av oktober. Här betalar du en hundring för ett tvåtimmarspass – eller 200 kronor för en dag, så länge det är barmark i övrigt. Men när snön väl faller kostar det inget att åka i spåren.

Vid spårcentralens början finns en liten skid- och servicebutik, där personalen ger vallatips, hyr ut skidor och håller längdskidskola.

Högbo brukshotell lockar under vintern med skidåkarpaket med middag på White Guide-prisad restaurang.

Spåravgift: 200 kronor för två timmar när det är barmark i övrigt, annars gratis.

Mer info: hogbobruk.se, hogbobrukshotell.se

Full fart i Högbos välpreparerade spår. Foto: CENNETH SPARBY

7. Ladda upp i Långberget i Värmland

Snösäkra Långberget, elva kilometer nordost om Sysslebäck, ligger på 630 meters höjd. Här bjuds det på 63 kilometer spår för både klassiskt och skejt, varav åtta kilometer med konstsnösystem och elljus.

Vill du utmana dig själv och testa din förmåga bjuder området på flera slingor med riktigt tung och backig terräng.

Söker du mindre kuperad natur och längre distanser, som ger en god uppladdning inför Vasaloppet, finns spår som är upp till 25 kilometer långa.

Långbergets sporthotell, som är officiellt Vasaloppscenter, arrangerar varje vinter flera Vasaloppsläger, både för nybörjare och elitmotionärer, med erfarna instruktörer. Det hålls även renodlade ”tjejläger”.

Möjlighet till boende både på hotell, vandrarhem och husvagnscamping.

Spåravgift: Dagkort 125 kronor.

Mer info: langberget.se

LÄS MER: Fin skidåkning och ljuvlig mat i genuina Järvsö 

8. Säfsen lockar med vildmark

Säfsen i södra Dalarna bjuder på mer än tolv mil med längdspår och drygt ett tiotal slingor, för både klassisk åkning och skejting. Flera av skidspåren börjar i närheten av Hyttan, andra vid Säfsen Alpin. För här finner du även bra utförsåkning.

På flera ställen hittar du vindskydd där du kan vila trötta skidåkarmuskler. De som inte är stora nog att åka själva sitter skönt i dragpulka, som finns att hyra.

Spåren har klar vildmarkskaraktär, med vida myrmarker, små insjöar och skogsklädda berg. 

Boende i stugor, med närhet till både butik, kafé och restaurang.

Säfsen Resort, som även är officiellt Vasaloppscenter, ligger drygt 25 mil från Stockholm.

Spåravgift: Dagkort 150 kronor.

Mer info: safsen.se

Säfsen i södra Dalarna har spår för hela familjen. Foto: LARS SJOQVIST

9. Norberg och Hällefors – bruksdoldisar i Bergslagen

Norberg och Hällefors är två skiddoldisar med brukstraditioner - för den som vill njuta av längdskidåkning med variation och samtidigt utforska Bergslagen, med gamla bruksorter, museer och kulturmiljöer.

Skidområdena i Klackberg och Nordansjö utanför Norberg bjuder på närmare sex mil preparerade skidspår. Här finns slingor från 1,4 till 30 kilometer. I februari arrangeras klassikern Engelbrektsloppet – en 60 kilometer lång tävling som lockar flitiga motionärer och elitåkare.

Hurtigtorpet i Hällefors nära Grythyttan har ett väl samlat spårsystem med slingor på 2,7 till 6,6 kilometer samt två milvarianter i kuperad terräng. STF-vandrarhemmet Älghornet ligger två kilometer från skidanläggningen. Bor gör du allra bäst på Sikfors herrgård.

Spåravgift: Dagkort kostar 50 kronor.

Mer info: engelbrektsloppet.se, skidspar.se, sikforsherrgard.se

10. Dra till Hälsingland och Harsa

I Harsa är det längd som gäller till hundra procent. Vill du åka utför finns Järvsö i närheten. Åtta mil preparerade spår vid idylliska Harsasjön på 400 meters höjd räcker gott för en helgutflykt.

Ett 15-tal olika slingor leder genom både trolsk granskog och vidsträckta myrmarker, varav tre kilometer elljusspår.

Ett populärt arrangemang är Harsa Ski Marathon i januari. En tävling som är seedningsgrundande för Vasaloppet och Tjejvasan. Dessutom håller man flera Vasaloppsläger under försäsongen.

Här bor du på pensionat och i stugor.

Spåravgift: Dagkort 105 kronor.

Mer info: harsa.se

I Harsa hittar man åtta mil preparerade spår. Foto: Harsa Konferens & Fritid

11. Uppstickare i Ulricehamn

Lassalyckan i Ulricehamn ser till att skidåkare i södra Sverige får sitt längdbehov mättat. Tack vare en effektiv konstsnöanläggning kan skidsäsongen starta tidigt. Konstsnöspåret är elva kilometer långt, varav drygt hälften med elljus. Det finns också tre spår för natursnö som är 5, 10 och 15 kilometer långa.

Lassalyckan är även officiellt Vasaloppscenter, där världseliten tävlat i spåren. Vintrarna 2017 och 2019 arrangerades världscuptävlingar på orten.

I Ulricehamns IF:s klubbhus finns omklädningsrum, bastu, toaletter, värmestuga och vallningsbod som får användas av alla besökare.

Spåravgift: Dagkort 100 kronor.

Mer info: ulricehamn.se

12. Hög klass i jämtländska Åsarna

I jämtländska Åsarna ser skidlegendaren Thomas Wassberg till att slingorna håller hög klass. Besökaren bjuds på mer än sju mil med spår. Utgår gör du från Åsarna Skicenter. Det är dessutom nära till Vemdalenfjällen, om du är på jakt efter än mer spår. 

Spåravgift: Dagkort kostar 80 kronor.

Mer info: asarnaskicenter.se

Besökaren bjuds på mer än sju mil med spår i jämtländska Åsarna. Foto: Jesper Lindquist

13. Klassisk fjällterräng i Grövelsjöns fjällstation

Vid Grövelsjöns fjällstation i norra Dalarna tar skidspåren vid där vägen slutar. Tolv mil åkglädje nära norska gränsen. Här kan du glida mellan anrika pensionat och fjällhotell i klassisk fjällterräng. 

Spåravgift: Dagkort kostar 85 kronor.

Mer info: asarnaskicenter.se, grovelsjon.com

Vid Grövelsjöns fjällstation finns tolv mil längdspår nära norska gränsen. Foto: ANETTE ANDERSSON

LÄS MER: Sveriges bästa spa – för par, kompisar och familj