Sveriges bästa julmarknader
Besök på en gammaldags och stämningsfull marknad hör julen till.
Vad vore storhelgen utan glöggdoft och halmbockar vid små charmiga handelsbodar?
Här är Allt om Resors guide till Sveriges 15 bästa julmarknader 2018 – från Helsingborg i söder via Stockholm och Göteborg ända upp till Umeå.
1. Jul på Liseberg – och traditionen bakom julmarknader
Bodar fyllda med godis och julmat på ett gammaldags torg under lätt snöfall – visst är väl julmarkanderna en av våra käraste jultraditioner?
Och nu är det dags igen. De första julmarknaderna öppnar redan i mitten av november.
Omfattningen på julmarknaderna varierar. Medan några bara hålls en enda dag eller ett enda veckoslut dras vissa i gång redan runt mitten av november och hålls ända fram till jul.
Torghandel har förstås bedrivits i många århundraden men traditionen med just julmarknad sägs ha uppkommit på medeltiden i Tyskland och Österrike. Till Stortorget i Gamla stan i Stockholm kom traditionen redan 1523.
Lockar inte Gamla stan eller kanske ligger den för långt bort?
Kolla då in listan här på årets bästa julmarknader i Sverige och hitta en närmare dig!
1. Julmarknad på Liseberg, Göteborg
Miljoner juleljus förvandlar Liseberg till ett gnistrande och stämningsfullt vinterlandskap. Förutom traditionella marknadsbodar bjuds julstämning i parkens alla hörn. Hamnkvarteret är julpyntat, vid entrén möter ett helt gäng snögubbar upp och i Tomtehuset är det febril julklappstillverkning och paketinslagning under Tomtefars ledning. Flera av åkattraktionerna är öppna och många av restaurangerna har speciella helgmenyer. Många områden, från Medeltidsbyn till Designmarknaden, bär jultema.
Öppet: 16–18, 23–25 och 29-30 november samt 1–2, 5–9, 11–23 och 26–30 december.
Entré: 110 kronor, gratis för barn under 110 centimeter.
liseberg.se/julpaliseberg/
2. Julmarknad i Gamla stan, Stockholm
Gamla stans julmarknad är en av Europas bästa enligt brittiska medier.
Den har anor från medeltiden och dagens variant startade redan 1837, men stängdes tillfälligt 1907 efter klagomål på för mycket busliv. Den togs dock upp igen 1915 och har pågått oavbrutet årligen sedan dess.
Här hittar du 41 bodar med karameller, konstsmide, julkorvar, hantverk, sockervadd, keramik och mycket mer.
Den pittoreska och gammaldags marknaden har genom åren charmat medier från hela världen.
Brittiska The Telegraph placerade häromåret den på tionde plats på sin lista över Europas bästa julmarknader
Öppet: Varje dag 24 november–23 december.
Entré: Gratis.
stortorgetsjulmarknad.com
3. Kosta julmarknad
Ernst Kirchsteiger inviger det kända glasbrukets julmarknad redan den 10 november. Sedan blir här fullt av aktiviteter med julkänsla ända fram till årsskiftet.
Det blir dagliga artistshower (den 17 november uppträder till exempel Ann-Louise Hansson på sillaftonen) samt bland annat hästskjuts, ponnyridning, ansiktsmålning och tomteluvor till alla barnen.
Plus förstås fullt med marknadsbodar med såväl mat och godis som hantverk. Här utlovas såväl specialkorvar, julskinka och rökt fisk som ostron och renkött från Norrland.
Dessutom går det givetvis att besöka såväl glasbruket som dess konstgalleri.
Öppet: Torsdag–söndag 10 november–23 december, dagligen 25–30 december (julafton stängt).
Entré: 90 kronor för vuxna, 60 kronor för barn.
destinationkosta.se/jul-i-kosta
4. Skansen julmarknad, Stockholm
Få platser har förutsättningar som Skansen för att skapa riktigt klassisk julstämning. De fina gamla byggnaderna i stadskvarteren är en lysande miljö för en lyckad julmarknad.
I husen här blir det som vanligt fullt av liv inför storhelgen med allehanda hantverkare i full aktivitet.
Julmarknaden på Skansen rymmer över 70 marknadsbodar, fyllda av julmat, julklappar, godsaker och hantverk. Det finns förstås gott om mat att äta på plats, som traditionella kolbullar, viltburgare, munkar med mera. Det blir även julpyssel, dans runt granen och möjlighet att uppleva hur julen firades förr i hus och gårdar.
Denna legendariska julmarknad är nu inne på 115:e säsongen i rad (start 1903 alltså).
Öppet: Lördagar och söndagar 24 november-16 december.
Entré: Vuxen 125 kronor, pensionär 105 kronor, barn 4–15 år 60 kronor, barn 0–3 år fri entré.
skansen.se/sv/julmarknad
5. Smålandsjul på Huseby, Växjö
Julmarknaden på Huseby Bruk är en succémarknad som brukar locka runt 32 000 besökare inför varje jul. Här finns över 170 olika försäljare på plats med sina varor.
Under nio novemberdagar möter 170 olika utställare upp här. Som skickliga slöjdare, formgivare och gårdsföretag med egentillverkade delikatesser.
Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar som sprider mäktig julstämning.
Programmet varierar något från dag till dag men återkommande inslag är tomteorkesterns parad, polkagriskokning, pysselhjälp, skattjakt och familjevisning av Naturum.
Tomten sitter på plats vid sin tron vid den gamla jordkällaren där barnen bjuds på pepparkakor och kan lämna önskelistor och fotografera sig med tomten. Slottet med sin gamla fina inredning står förstås också öppet för nyfikna.
Öppet: 11–18 november.
Entré: 100 kronor, gratis för barn under tolv år.
husebyjul.se
6. Taxinge julmarknad, Nykvarn
"Sveriges största julmässa" kallar sig julmarknaden på detta på sörmländska slott. Här saluför över 130 försäljare handtillverkade produkter som hör julhelgen till.
Samt givetvis massor av matvaror som hemystad ost, korvar, sylta, skinka, bröd, sill, lax och andra godsaker
På kvällarna tänds brasor och ett hundratal gnistrande marschaller.
Den hungrige lämnas förstås inte i sticket. Provsmakning är regel hos de flesta handlarna och blir du fikasugen är stället det rätta: slottet kallas för "kakslottet" och här dukas det upp till ett av Sveriges största kakbord.
Öppet: 15–18 november, 22–25 november.
Entré: 90 kronor, fri entré för barn under tolv år (prisuppgift från 2017).
taxingeslott.se/julmarknad
7. Jamtli julmarknad, Östersund
Runt 22 000 besökare brukar lockas till den tre dagar långa julmarknaden på friluftsmuseet Jamtli, som hävdar att detta är landets största julmarknad.
Omkring 200 försäljare erbjuder massor av lokalproducerad mat och lokalt hantverk. Stickade sockor, mössor, smarta träredskap, flygande kor, tovade sittunderlag, rökta korvar, gravade fiskar och lagrade ostar är bara några exempel.
Sedan erbjuds förstås massor av julstämning med hjälp av sprakande eldar, körsång, julpyssel, hundspann, häst och släde och - givetvis - en egen tomte.
Allt i en traditionsrik miljö bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal.
Öppet: 7–9 december.
Entré: 80 kronor/dag eller 150 kronor för alla tre dagarna. Fri entré för barn och ungdom till och med 18 år i vuxens sällskap.
jamtli.com
8. Tjolöholm julmarknad, Fjärås
Julmarknaden på Tjolöholms Slotts hör till de största i Västsverige, med ett hundratal utställare av hantverk och lokalproducerade matdelikatesser och upp mot 25 000 besökare.
I år är julmarknaden för första gången öppen under hela tre helger.
Hela godset glimrar av ljus och julmys. Vid en brasa i slottets stora hall sitter tomten och tar emot barnens önskelistor. Det blir också uppträdanden, musik, julpyssel, utställningar och en fantasieggande eldshow.
I marknadsstånden hittas tomtar och troll, keramik, trä- och textilslöjd, smide och julkransar samt senap, ostar, grönkål, korv, praliner och mycket mer. Det finns också gott om platser att äta sig mätt på, bland annat kan du slå dig ner framför brasan i slottsmatsalen och njuta av köksmästarens bakverk.
Öppet: 16–18 november, 23–25 november, samt 29 november–2 december.
Entré: Vardagar 100 kronor, helger 140. Barn till och med 14 år gratis.
tjoloholm.se/aktuellt/julmarknad
9. Julmarknad i Gamla Linköping
Friluftsmuseet Gamla Linköping utlovar äkta julstämning för hela familjen på den gammaldags julmarknad som hålls de två första veckosluten i december.
I de julpyntade museihemmen pågår julstök och utställningar där gammaldags jultraditioner och julförberedelser visas.
I stadskvarteren hålls det hantverks-, mat- och julmarknad och där lockar även körsång, dans kring granen och andra aktiviteter för både barn och vuxna. I Bryggaregården kan man hälsa på självaste tomten.
Öppet: 1–2, 8–9 december.
Entré: Gratis.
visitostergotland.se
10. Verkets tomtemarknad, Avesta
Här blir det pepparkaksbak för barnen, underhållning med musik, slädturer – och så huserar självaste tomten nånstans på området.
Avestas egen Lucia finns också på plats och mat och fika serveras på flera ställen. Mest traditionellt är serveringen av julgröt och skinksmörgås i Masugnshallen där man äter vid långbord under infravärme.
Det blir också tävling om bästa pepparkakshuset där du välkomnas att lämna in ditt. Tre vinnare får presentkort.
Ni kan också se och lära om olika hantverk och köpa julgodis och allehanda andra ätbara produkter.
Öppet: 15–16 december.
Entré: 40 kronor (från 16 år, yngre gratis).
verket.se/evenemang/tomtemarknad
11. Julmarknad på Wadköping, Örebro
Friluftsmuseet Wadköping erbjuder julmarknad utomhus med bodar, pynt, hemslöjd, tomtar, kransar, godis, ostar och det mesta som hör julen till.
Det utspelas under fyra söndagar med något skiftande program. De tre sista finns jultomten på plats, träffar barnen, sprider julstämning och tar emot barnens julklappsönskningar. Då blir det även julpyssel i Teaterladan med Tomtemor och hennes vänner.
Sista söndagen (16 december) är det dessutom dans runt granen med tomten (den 25 november blir det i stället musik med Lars Holmberg Swingband i Teaterladan).
Öppet: 25 november och 2, 9, 16 december klockan 11–16.
Entré: Gratis.
www.orebro.se/wadkoping
12. Gammlia, Umeå
Gammlia är en stor julmarknad på Västerbottens museum med över 100 knallar som säljer hantverk, godis och lokalproducerad mat.
Andra attraktioner är en lekladugård, julpyssel för barnen, hästskjuts med släde och bagarstuga. För den hungrige finns ett rikt utbud av julmat och man kan även ta del av samiska jultraditioner och mycket annat.
Öppet: 8–9 december.
Entré: Gratis.
vbm.se, visitumea.se
13. Jul på Fredriksdal, Helsingborg
Adventsljusen glimmar från träd och buskar och friluftsmuseet doftar av nygräddat bröd och julens kryddor när helgen firas in i Skåne.
På Fredriksdal hålls en äkta, gammaldags julmarknad med julgotter, juleljus, utställningar och pyssel för barnen.
Här säljer marknadsknallar julklappar och godis, julsånger sjungs och barnen får träffa tomtefar och tomtemor samt husdjuren som gärna låter sig klappas.
Runt 20 000 besökare brukar lockas till julfirandet bland Fredriksdals gårdar och stadskvarter.
Öppet: 7–9 december.
Entré: 100 kronor. Barn och ungdomar till och med 18 år gratis.
fredriksdal.se/event/jul-pa-fredriksdal
14. Visby julmarknad, Gotland
Skyltsöndagen är lika med julmarknad i Visby enligt lång tradition. Då är det premiär för festligheterna på storhelgens festligheter på Stora Torg.
På torget blir det också dans kring granen på Stora torget och butikerna i staden visar upp sin julskyltning. Längs gränderna sätter skolklasser och föreningar upp sina stånd.
Dagen avslutas med fyrverkeri vid Österport.
Öppet: 2 december 11–17 (det är även julmarknad på Stora Torget de två påföljande veckosluten).
Entré: Gratis.
gotland.com
Visby ståtar dessutom med det påkostade tredagarsarrangemanget "Medeltida jul" den 7-9 december med tornerspel, eldshower, medeltida krogar, konserter, marknad och mycket mer.
Öppet: 7–9 december.
Entré: Tredagarsbiljett för en vuxen 395 kronor, för barn 245 och för hela familjen 895 kronor. Det går även at köpa endagsbiljetter.
medeltidajul.se
15. Steninge Slotts julmarknad, Märsta/Sigtuna
Steninge slott ståtar Sveriges största julmarknad inomhus.
Den äger rum i Stenladans 1500 kvadratmeter stora övervåning. Julshopping och matmys bland hantverkare och restauranger. Vill du ut i friska luften så finns det gott om promenadmöjligheter kring slottet.
Öppet: 10 november–23 december.
Entré: Gratis (även parkeringen).
destinationsigtuna.se/attraktion/steninge-slotts-julmarknad/
Näraliggande Sigtuna har även en egen väletablerad julmarknad då stadens gator och torg skimrar av julkänsla. Marknaden sträcker sig längs Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna stad. Handel med alla de klassiska julvarorna, musik och dans kring granen, Luciafirande och besök av tomten.
Öppet: 25 november samt 2, 9 och 16 december, 11–16.
Entré: Gratis.
destinationsigtuna.se
LÄS MER: Europas 15 bästa julmarknader
LÄS MER: Stockholms 11 bästa julmarknader