Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Flygvapenmuseum i Linköping har utsetts till Sveriges bästa gratismuseum.Flygvapenmuseum i Linköping har utsetts till Sveriges bästa gratismuseum.Flygvapenmuseum i Linköping har utsetts till Sveriges bästa gratismuseum.
I JAS 39 Gripensimulatorn kan man testa hur det är att vara stridspilot.I JAS 39 Gripensimulatorn kan man testa hur det är att vara stridspilot.I JAS 39 Gripensimulatorn kan man testa hur det är att vara stridspilot.
Hemmiljöerna från 1950-talet och framåt är en riktig nostalgitripp.Hemmiljöerna från 1950-talet och framåt är en riktig nostalgitripp.Hemmiljöerna från 1950-talet och framåt är en riktig nostalgitripp.
DC-3:an som sköts ner över Östersjön 1952.DC-3:an som sköts ner över Östersjön 1952.DC-3:an som sköts ner över Östersjön 1952.
Provsitt en Saab 35 Draken.Provsitt en Saab 35 Draken.Provsitt en Saab 35 Draken.
Museet berättar det svenska militärflygets historia – från 1910-talet till i dag.Museet berättar det svenska militärflygets historia – från 1910-talet till i dag.Museet berättar det svenska militärflygets historia – från 1910-talet till i dag.
1 AV 6
Flygvapenmuseum i Linköping har utsetts till Sveriges bästa gratismuseum.
Foto: Göran Billeson
2 AV 6
I JAS 39 Gripensimulatorn kan man testa hur det är att vara stridspilot.
Foto: Ola Holmgren
3 AV 6
Hemmiljöerna från 1950-talet och framåt är en riktig nostalgitripp.
Foto: Göran Billeson
4 AV 6
DC-3:an som sköts ner över Östersjön 1952.
Foto: Stefan Kalm
5 AV 6
Provsitt en Saab 35 Draken.
Foto: Göran Billeson
6 AV 6
Museet berättar det svenska militärflygets historia – från 1910-talet till i dag.
Foto: Matilda Ahl

Sveriges bästa gratismuseum ligger i Linköping

Sveriges bästa museum med fri entré ligger i Linköping. Det är Flygvapenmuseum som kammar hem den hedrande titeln när besökarna på resesajten Tripadvisor får säga sitt.

– Jag tror att våra besökare gillar att vi har något för alla – från aktiviteter för barnen till det spännande vraket efter den nedskjutna DC-3:an, säger Elisabeth Lagvik, enhetschef på Flygvapenmuseum.

Sveriges statliga museer har fått ett rejält uppsving sedan de fick fritt inträde den 1 februari. Vasamuseet och Skansen står fortfarande ohotade i topp, men när det gäller just gratismuseer börjar flera sevärdheter runtom i landet att klättra på listan. Högst upp hamnar Flygvapenmuseum i Linköping, som vunnit flera priser de senaste åren.

I de stora utställningshallarna kan besökare beskåda cirka 50 olika militärflygplan från 1910-talet och framåt, i relation till dåtidens samhällsutveckling och hot från omvärlden.

– När de första planen kom till var det brottsligt att vara homosexuell och vi hade inte allmän rösträtt i Sverige. Vi vill inte glorifiera militärhistorien utan tycker att det är viktigt att nyansera bilden på ett pedagogsikt sätt, säger Elisabeth Lagvik.

Museum för familjer

Även om alla flygnördar säkerligen får sitt lystmäte på plats menar Elisabeth Lagvik att man inte behöver vara särskilt flygintresserad för att tycka att museet ändå är spännande. De allra flesta besökarna är barnfamiljer. I utställningen om kalla kriget finns det möjlighet att kliva in i en autentisk hemmamiljö hos en vanlig familj – en garanterad nostalgitripp för föräldrarna.

För barnen finns ett helt flyglabb med 20 experimentstationer och simulatorer.

– Dessutom finns det en stor helikopter som man kan gå in i, barnen kan provsitta en Draken och det finns en äkta Gripen-simulator som de vuxna och lite äldre ungdomarna kan boka tid för, säger Elisabeth Lagvik.

Svensk DC-3 sköts ner av Sovjet

Foto: Göran Billeson

Det stora dragplåstret är ändå flygplansvraket efter DC-3:an som sköts ner av ett sovjetiskt stridflygplan över Östersjön 1952. Först 2003 hittades det sönderskjutna planet på havets botten och sedan 2010 har det en fast plats på Flygvapenmuseum.

– Man sänker gärna rösten när man står vid planet. Trots att jag är här nästan varje dag är det svårt att komma ifrån att det är en grav. I det här flygplanet har åtta män förlorat livet, säger Rickard Käsper, intendent på Flygvapenmuseum.

Personliga ägodelar – som en vigselring, plånböcker, några bitar choklad och ett par cigarettpaket – från de döda besättningsmännen spär på närvarokänslan. Anhöriga till de åtta männen svävade länge i ovisshet om deras tragiska öde.

– En av de mer bisarra detaljerna i mysteriet är att änkorna bara fick ut halva lönen för sina män den dagen de försvann. Flygplanet sköts ner runt klockan 11:30, männen i planet fick därför bara betalt för halva dagen, berättar Rickard Käsper.

Länge tystades historien ner och först 1991 bekräftade Sovjetunionen officiellt att planet blivit nedskjutet.

– På det sättet är den här utställningen en upprättelse för alla inblandade. Nu finns hela historien bevarad och berättad, säger Rickard Käsper.

Flygplansvraket efter den kraschade DC-3:an.Flygplansvraket efter den kraschade DC-3:an.Flygplansvraket efter den kraschade DC-3:an.
Flygplansvraket efter den kraschade DC-3:an. Foto: Göran Billeson

 

SVERIGES 10 MEST POPULÄRA MUSEER

Tripadvisor Travelers Choice 2015

1. Vasamuseet, Stockholm

2. Skansen, Stockholm

3. ABBA The Museum, Stockholm

4. Fotografiska, Stockholm

5. Flygvapenmuseum, Linköping

6. Museum Gustavianum, Uppsala

7. Gotlands Museum, Visby

8. Millesgården, Stockholm

9. Kulturen, Lund

10. Marinamuseum, Karlskrona

Källa: Tripadvisor

 

LÄS MER:

15 spännande resmål runtom i Sverige i sommar

17 saker du undrar om flygplan – men inte vågar fråga