Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges 8 bästa vattenland

Det är sommar i Sverige och värmen verkar äntligen vara här för att stanna. Vad finns det då för bättre idé på semestern än att svalka sig på något av Sveriges bästa vattenland 2019?

Vi listar åtta vattenland runtom i landet med öppettider och priser – från välkända Skara sommarland i Västra Götaland till lite mindre Sunne sommarland i Värmland och Tosselilla i Skåne – utan inbördes ordning.

I den här artikeln fokuserar vi på vattenland med utomhusbad som är öppna under sommaren. Vill du läsa om Nordens 15 bästa äventyrsbad som har öppet året runt hittar du det här.

Skara sommarland har Skandinaviens största vattenland. Här är årets nyhet Waka Waka.Skara sommarland har Skandinaviens största vattenland. Här är årets nyhet Waka Waka.Skara sommarland har Skandinaviens största vattenland. Här är årets nyhet Waka Waka.
Skara sommarland har Skandinaviens största vattenland. Här är årets nyhet Waka Waka. Foto: SKARA SOMMARLAND

1. Skara sommarland, Västra Götaland

Skara sommarland har Skandinaviens största vattenpark och årets stora nyhet lär inte göra någon spänningssökare missnöjd. Den 210 meter långa vattenrutschbanan Waka Waka liknas vid en skidtur, där varje sväng ger en extra fartboost.

 

Skara sommarland arrangerar i år även ett av kvalen för SM i vattenrutschbana. Den 24 augusti kan frivilliga kasta sig ut vattenrutschbanan och tävla om att bli svensk mästare – inga förkunskaper krävs. Anmälningsavgiften är 200 kronor för vuxna och 100 kronor för ungdomar och då ingår entré, goodiebag och en SM-badmössa.

Omdömde på Tripadvisor: "Har varit på Skara sommarland många, många gånger och senaste besöket var verkligen det allra bästa. Det är så rent och snyggt och personalen hälsar överallt i parken och småpratar. Waka Waka var en härlig överraskning och alla i sällskapet från 4–75 år var mycket nöjda när vi åkte hem."

Betyg på Tripadvisor: 3,5 av 5. De flesta negativa kommentarerna handlar om att det är för många besökare, vilket skapar långa köer.

Öppettider från juli: 1–31 juli klockan 10–19. 1–11 augusti klockan 10–19, 12–18 augusti klockan 10–17, 24–25 augusti klockan 11–18.

De dagar parken är öppen till klockan 19 stänger vattenlandet klockan 18.

Pris: Gratis för barn under en meter. Entré en dag 369 kronor, två dagar i följd 539 kronor. Senior en dag 179 kronor, två dagar 299 kronor.

Säsongskort 699 kronor.

sommarland.se

 

LÄS MER: Gröna Lunds dragplåster flyttar till Skara sommarland 2020

 

 

Leksand sommarland har aktiviteter för alla åldrar.Leksand sommarland har aktiviteter för alla åldrar.Leksand sommarland har aktiviteter för alla åldrar.
Leksand sommarland har aktiviteter för alla åldrar. Foto: CHRISTOFER CEDERBERG

2. Leksand sommarland, Dalarna

Leksand sommarland har tempererade pooler och aktiviteter för alla åldrar. Elefantrutschkanan passar små barn som gör sitt första åk medan Free fall och Kamikaze passar våghalsar. Crazy Canyon är en 300 meter lång forsränning som är en favorit för hela familjen.

Omdöme på Tripadvisor: "Ett roligt lekland med bra variation på aktiviteter med vattenrutschkanor, go-kart och höghöjdsbanor för att nämna några av aktiviteterna. Att tillbringa en dag eller två här med barnen är roligt för alla. Ett minus är att man får hyra solstolar för 20 kronor vilket känns lite girigt."
Betyg på Tripadvisor: 4/5. Maten och tidvis långa köer drar ner betyget bland flera besökare.
Öppettider från juli: 8 juli–3 augusti klockan 10–18. 4–18 augusti klockan 10–17.
Pris: Gratis för barn under en meter. Webbpris en dag 380 kronor, två dagar 610 kronor. Webbpris senior en dag 190 kronor, två dagar 360 kronor.
Säsongskort inklusive chipkort 1 250 kronor.

leksandresort.se/sommarland

 

LÄS MER: Siljan runt – upplev den nya tidens lyx i Dalarna

 

 

Sunne sommarland med hinderbanan Wipe out i Fryken.Sunne sommarland med hinderbanan Wipe out i Fryken.Sunne sommarland med hinderbanan Wipe out i Fryken.
Sunne sommarland med hinderbanan Wipe out i Fryken. Foto: Per Eriksson

3. Sunne sommarland, Värmland

På Sunne sommarland kan du växla mellan en avkopplande tur längs Lazy River och pulshöjande Fritt fall. De allra minsta har ett eget område och alla tävlingslystna får sitt i hinderbanan Wipe out, som flyter på den intilliggande sjön Fryken.

Omdöme på Tripadvisor: "Vi var här och badade en heldag. Inga problem att få en dag att gå. Fräscht och bra ordning på allt. Mycket personal så man känner sig trygg. Bra rutschkanor som känns säkra. Man kan även bada i sjön. Väl värt ett besök ifall du gillar att bada. Bra mat och gott om gräsmattor att ligga på. Dåligt med skugga."
Betyg på Tripadvisor: 4/5. Några klagar på att antalet duschar är för få.
Öppettider från juli: 8 juli–4 augusti klockan 10–18. 5–11 augusti klockan 10–17.
Priser: Gratis för barn under en meter. En dag 250 kronor, två dagar i följd 395 kronor. Senior en dag 80 kronor, två dagar i följd 150 kronor.
Säsongskort 1 100 kronor.

vattenlandet.se

 

LÄS MER: 15 spännande resmål i Sverige i sommar

 

 

Hyper på Tosselilla är Europas längsta ProRacer.Hyper på Tosselilla är Europas längsta ProRacer.Hyper på Tosselilla är Europas längsta ProRacer.
Hyper på Tosselilla är Europas längsta ProRacer. Foto: TOSSELILLA

4. Tosselilla sommarland, Skåne

Tosselilla, mitt på Österlen, har aktiviteter för små barn, hela familjen och adrenalinsökaren. Eller vad sägs om Hyper, Europas längsta och snabbaste ProRacer-bana där du, åkandes framlänges, kan komma upp i hastigheter på 50 kilometer i timmen? Tosselilla är Skånes största nöjespark och har 9 pooler med 13 olika nedfarter.

Omdöme på Tripadvisor: "Ett trevligt litet ställe. Vattenlandet var mindre än jag trodde men det räckte faktiskt. Ganska mkt folk och därmed lite långa köer till Hyper och rutschkanan bredvid, men inte längre än 20 min. Själv blev jag förtjust i Vilda forsen – lagom läskig och snabb kö."
Betyg på Tripadvisor: 3,5/5. Karusellerna känns föråldrade, enligt flera besökare.
Öppettider från juli: 8 juli–9 augusti klockan 10–18. 11–18 augusti klockan 10–18.
Priser: Gratis för barn under en meter. Entré under högsäsong en dag 340 kronor, två dagar 440 kronor. Senior 170 kronor. Entré eftermiddag efter klockan 15:00 280 kronor.
Säsongskort 1 200 kronor för tio besök.

tosselilla.se

 

LÄS MER: Bästa nyheterna i Sveriges nöjesparker

 

 

Gustavsviks sommarbad är betydligt billigare än Lost city.Gustavsviks sommarbad är betydligt billigare än Lost city.Gustavsviks sommarbad är betydligt billigare än Lost city.
Gustavsviks sommarbad är betydligt billigare än Lost city. Foto: Richard Ström/Expressen

5. Gustavsvik, Örebro

Gustavsvik är framför allt känt för det åretruntöppna äventyrsbadet Lost city. Men nöjer man sig med sommarbadet får man två utomhuspooler, en vattenlekbassäng för de mindre barnen och vattenrutschbanan Familyslide till en betydligt billigare entrépeng.

Omdöme på Tripadvisor: "Ett fantastiskt uppbyggt vattenland för både inomhus- och utebad. Utomhus fanns det även en grund pool för de minsta samt två större pooler. Bra område med palmer och sköna säckar och solstolar. Utlandskänsla, helt klart! "
Betyg på Tripadvisor: 4/5 (Lost city inräknat). Många tycker att matpriserna är i högsta laget.
Öppettider: Klockan 09–20 varje dag hela sommaren.
Priser: Sommarbadet är gratis för barn upp till tre år. Barn 4–11 år 25 kronor, vuxna 50 kronor.

gustavsvik.se

LÄS MER: Här är Sveriges 15 bästa spa

 

 

Umelagun har 26–30 grader i alla utomhuspooler.Umelagun har 26–30 grader i alla utomhuspooler.Umelagun har 26–30 grader i alla utomhuspooler.
Umelagun har 26–30 grader i alla utomhuspooler. Foto: UMELAGUN

6. Umelagun, Västerbotten

Umelagun riktar sig till barnfamiljer med bassänger, vattenrutschbanor och öppna gräsytor. Utomhusbadet ligger precis vid Nydalabadets strand och bassängerna håller en temperatur på 26–30 grader. Här finns även fyra små bubbelpooler.

Omdöme på Facebook: "Bra ställe för barnfamiljen med många olika bassänger. Bäst såklart när vädret är bra!"
Betyg på Facebook: 3,8/5. Besökare klagar främst på vädret och önskar en bastu.
Öppettider från juli: 1 juli–4 augusti klockan 10–20. 5–18 augusti klockan 10–19.
Priser: Gratis entré för barn under ett år. Barn 1–17 år 45 kronor, vuxna 65 kronor. Kvällspris efter klockan 18:00 1 juli–4 augusti 35 kronor.
Rabattkort 12 gånger barn 1–17 år 450 kronor, vuxna 650 kronor.

umea.se/umeakommun/kulturochfritid/idrottmotionochfriluftsliv/simhallarbadhus/umelagun

 

LÄS MER: Kolla in världens största vattenland

 

 

Badlagunen och Keippbyns maskot Vibbe.Badlagunen och Keippbyns maskot Vibbe.Badlagunen och Keippbyns maskot Vibbe.
Badlagunen och Keippbyns maskot Vibbe. Foto: Timmy Skinner

7. Kneippbyn sommarland, Gotland

Kneippbyn på Gotland är både camping och sommarland. Här finns 17 nedfarter i nio banor och sju pooler. Poolområdet Badlagunen med soldäck är nytt sedan förra sommaren och höjdpunkten för den som vill ha en fartfylld upplevelse är Halfpipe, en vattenrutschbana som är inspirerad av skateboardåkare och byggd unikt för Kneippbyn.

Omdöme på Tripadvisor: "Vi besökte Kneippbyns sommar och badland med två barn, 5 och 8 år! Det fanns nåt för båda åldrarna och alla var nöjda och trötta efter 6 timmar här!"
Betyg på Tripadvisor: 3/5. Flera gäster anser att sommarlandet är i behov av en uppfräschning och att vattnet i bassängerna är för kallt.
Öppettider från juli: 8 juli–11 augusti klockan 10–18. 12–17 augusti klockan 10–17. 18–25 augusti klockan 11–17.
Priser: Entré gratis för barn under tre år. En dag 345 kronor, två dagar 445 kronor 8 juli–11 augusti. En dag 295 kronor, två dagar 395 kronor 12–17 augusti. En dag 195 kronor, två dagar 295 kronor 18–25 augusti. Seniorer 125 kronor per dag hela säsongen.

kneippbyn.se

 

LÄS MER: Sveriges 16 bästa campingplatser

 

 

Jättefisken ovanför poolen samlar 1 000 liter vatten.Jättefisken ovanför poolen samlar 1 000 liter vatten.Jättefisken ovanför poolen samlar 1 000 liter vatten.
Jättefisken ovanför poolen samlar 1 000 liter vatten. Foto: Stefan Mjellander

8. Halmstad äventyrsland, Halland

Höjdpunkten för många på Halmstad äventyrsland är poolen Splash zone där där stora fisken samlar upp 1 000 liter vatten – bara för att släppa ut den över alla badande besökare. För den som vill åka vattenrutschbanor finns Tornadon och Chocken.

Omdöme på Tripadvisor: "Vattenparken är bra, många rutschkanor och relativt gott om plats. Piratdelen och dinosauriedelen är helt ok. Karuselldelen bestod av slitna "marknads"karuseller. Ett helt ok ställe att åka till vid varmt soligt väder så man kan utnyttja badlandet. Skulle aldrig åka långt för uppleva detta."
Betyg på Tripadvisor: 3/5. Flera gäster påpekar att äventyrslandet är i behov av en upprustning och är missnöjda med personalens bemötande.
Öppettider från juli: 1 juli–18 augusti, 24–25 augusti, 31 augusti–1 september, klockan 10–18.
Priser: Gratis för barn under 90 centimeter. Barn över 90 centimeter 290 kronor (250 kronor efter klockan 14). Gratis inträde för vuxna i sällskap med barn, eller 100 kronor med åkband. 290 kronor för vuxna utan barn. Seniorer 50 kronor.
Säsongskort 800 kronor.

aventyrslandet.se

 

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör