Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sveriges 17 bästa weekendresor

Det är lätt att bli hemmablind, men för den som vill åka på en weekendresa bjuder Sverige på massor av mysiga och härliga alternativ.

Här finns tips från Ishotellet i Jukkasjärvi i norr till Ystad i söder, Göteborg och Göteborgs skärgård i väster till Stockholm i öster. Och så förstås ljuvliga Gotland och Öland.

Sverige är fantastiskt!

 

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

 LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

Stockholm bjuder på kultur och bra shopping.

Foto: Istock

1 av 14

Stockholm bjuder på kultur och shopping

I Stockholm finns det mesta. När det gäller kultur finns det något för alla smaker. Här är en guide till vad som bjuds i huvudstaden.

Många åker till Stockholm för att se en show på privatteatrarna. Men de stora institutionerna, som Operan och Dramaten och Stockholms stadsteater finns också här. Glöm heller inte de mindre teatrarna och deras utbud. Det behöver inte alltid vara smalare kultur, ibland finns mycket kul och spännande att se där - till exempel är Folkoperan på Södermalm känd för sina halsbrytande och underhållande föreställningar.

Konstälskarna vallfärdar till Nationalmuseum, Moderna Muséet, Waldemarsudde, Thielska Galleriet, Fotografiska och Millesgården, eller tar en gallerivandring på stan. Är du road av historia finns bland annat Historiska, Nordiska, Sjöhistoriska, Etnografiska, Vasamuseet och Medeltidsmuseum.

Livemusiken i Stockholm har tyvärr blivit ganska illa behandlad under senare år, men på jazzklubben Fasching kan du uppleva improvisationsmusik av internationell klass. Musikklubben Debaser har numer bara en lokal, vid Hornstull, men de håller fanan högt med musik de flesta kvällar i veckan. Och hårdrockaren får sitt på det aningen råbarkade men genuina Pub Anchor på Sveavägen.

Rolig shopping i Stockholm

Om du är intresserad av flottare shopping i Stockholm går du till varuhuset NK, där den lyxiga fanan fortfarande vajar högt. Flaggskeppsbutikerna på Birger Jarlsgatan och affärerna på Biblioteksgatan (glöm inte att titta in på Kaplans auktioner om du gillar smycken) är i stort sett obligatoriska. För den modeintresserade har Åhléns City ett stort utbud och Brunogallerian på Södermalm brukar vara intressant.

Fortsätt sedan ner mot SoFo (Söder om Folkungagatan), där det finns många bra affärer med spännande utbud, till exempel världsberömda Sneakersnstuff, roliga klädaffären Grandpa, gulliga kläd- och smyckeaffären Kunigunda, vintageaffärerna Beyond Retro och skivaffären Pet Sounds.

Promenera gärna i Gamla stan, men undvik affärerna, som nästan uteslutande kan betecknas som turistfällor.

RESFAKTA:

Restid: 55 minuter med flyg från Göteborg. Cirka 3 timmar och 30 minuter med tåg. 1 dryg timme med flyg från Malmö. 5 timmar med tåg.

Prisindex: 4.

1 av 14