Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges 13 hetaste spa just nu

En del spa är bättre än andra på att förnya sig.

Här är en lista på 13 svenska spa som av olika anledningar är extra heta just nu.

Hitta det som passar dig bäst och investera i en må bra-helg!

1. Yasuragi Hasseludden

Yasuragi Hasseludden är en klassiker när man vill varva ner och ladda om. Det japanska ruckas det inte på, men upplevelsen utvecklas ständigt.

 Under 2015 lanserades en egen podcast. På plats gäller digital tystnad i det japanska badet med spaytor. 

Varför: Njut med gott samvete, här värnar man om miljön. Nordic Choice (där Yasuragi ingår) är första hotellkedja i Skandinavien med miljömärkning på fisken man serverar plus att deras kroppsvårdsprodukter nyss blivit Svanen-certifierade.

Tips: Smaka de smarriga rawfood-bitarna som finns att köpa i spaloungen.

Behandlingar att ha koll på: Nya "Wellness massage air" (900 kronor/50 minuter) inkluderar fotbad, ryggmassage, guidad meditation samt andningsövningar medan man hänger i ett tyg i luften. Dessutom finns härliga Elemis-behandlingar på menyn.

Prisexempel: Från 1 550 kronor i delat dubbelrum med frukost, fyrarätters middag, badentré samt yukata, tofflor och badkläder att behålla.

Var: Saltsjö-boo (Nacka).

www.yasuragi.se

 

NJUT PÅ SPA

 När julstöket är över och nyårsklockorna ringt ut det gamla är det en perfekt tid att ge sig själv en nystart på ett spa. Inte bara för att det är mysigt, utan smart. Att fylla på med ny energi kan nämligen fungera som en försäkran mot stress.

Forskning har visat att vi håller oss stresståliga längre med flera, korta minisemestrar per år än en enda lång. Så välj ut ett spa i listan som verkar passa dig bäst, hitta en helg och boka in med gott samvete.

 

Alla nämnda spa är särskilt utvalda, inte bara för att de är bra på att ta hand om sina kunder utan också för att de är i ropet just nu, av olika anledningar. Vi gillar dem för sin design, professionalitet, personlighet, upplevelser och fina behandlingar som sammantaget hjälper oss besökare att koppla av bättre och lättare.

 

 

2. Ystad Saltsjöbad, Salt Creek Spa

Badhotellet, som funnits sedan 1897, fick nya ägare 2007 som gav hotellet en härlig New Port-stil. Spat är unikt och lekfullt. Det senaste är tre nya relaxrum; Seaview, Fireview och en champagnebar.

Varför: Spat liknar inget annat i Sverige och hotellet håller hög mys- och trivselfaktor. De blev utnämnda till Sveriges ledande hotell 2015.

Tips: Missa inte "The Creek Experience" (595 kronor/120 minuter). Här träder man in som i en regnskog och blir lotsad av en spavärdinna till olika stationer - lika sinnliga som spännande.

Behandlingar att ha koll på: "Sacred Nature", de ekologiska för ansikte och kropp (från 795 kronor/50 minuter), samt "Longevity Choice" med anti-age-effekt (795 kronor /50 minuter).

Prisexempel: Från 1 295 vid delat dubbelrum med tvårätters middag, spaentré och frukost.

Var: Ystad. 

www.ysb.se

 

Foto: Philip Karlberg

3. Grand Hôtel Nordic spa & fitness

Inrymt i Burmanska palatset på Grand Hôtel. Elegant med skärgårdsnatur och fornnordiska inslag som tema. Vann pris som Världens mest innovativa spa på tyska Gala Spa Awards 2015.

Varför: När lyx och expertis är högsta prio. Terapeuterna är handplockade, välutbildade och ofta specialister.

Tips: Ritualen "Nordiska Badet de Luxe" (1 150 kronor eller 550 kronor extra vid behandling) tar cirka två timmar och inkluderar ekologiska produkter.

Behandlingar att ha koll på: Förutom resultatinriktade ansiktskurer med Jurlique, finns healing, akupunktur och Tui-Na, kinesisk massage.

Prisexempel: Spaentré ingår för hotell- gäster. Del i dubbelrum från 1 900 kronor. Övriga bokar antingen ett dagspa för 1 150 kronor, eller en behandling och lägger till 550 kronor för access till spat.

Var: Stockholm.

www.grandhotel.se

 

Foto: (C) Copyright 2013 Cobertura, He

4. Hooks herrgård spa & fitness

Herrgården, som ligger naturskönt omgiven av såväl vatten och skog, har anor från 1300-talet. Förra året öppnade ett helt nytt spa, ritat av arkitekten Per Öberg, med fri utsikt mot Hokasjön. Påkostat med många faciliteter och Kerstin Florian-produkter. Ytorna är uppdelade i en aktiv och en lugn del där naturmaterialen ska påminna om Smålands skogar.

Varför: Här upplever man verklig lyx i allt, från läge och utbud till design och behandlingskvalitet.

Tips: Här finns också golfbanor.

Behandlingar att ha koll på: Inga. Boka bara tid (60, 90 eller 120 minuter).

Prisexempel: Från 1 385 kronor vid delat dubbelrum, trerätters middag, frukost och spaentré.

Var: Hok. www.hooksherrgard.se

 

Foto: Mikael Pilstrand

5. Varbergs kurort

Tidigare i år slog Varbergs kurort upp portarna till vad man kallar sitt "nya thalassospa". Den heltäckande kurorten har uppgraderat spaupplevelsen så att den 200-åriga kurortstraditionen nu möter moderna faciliteter som exempelvis liggduschen "Horizontal shower".

Varför: Att detta är Sveriges enda thalasso-spa, en gång utsett till Europas bästa spa, är anledning nog.

Tips: Missa inte bastusittningarna med väldoftande aromer som anordnas i kallbadhuset vid havet.

Behandlingar att ha koll på: Även här bokas bara tid, men berätta gärna för terapeuten om du vill prova ett bad med handplockad tång från kusten.

Prisexempel: Från 1 224 kronor vid del i dubbelrum med frukost, entré till nya thalassospat och middagsbuffé.

Var: Varberg.

www.varbergskurort.se

 

6. Quality Hotel & Resort Frösö Park

Hotellet, det första som byggts i Östersund på 20 år, öppnade i maj 2015. Stilen är modern och skandinavisk med retroindustriell touch. Här ska man både kunna öka och sänka sin puls, med hjälp av sport och spa. 

Varför: Modernt och nära Åre med bara tre minuter till Östersunds flygplats och utsikt över Storsjön.

Tips: Träna längdskidåkning i de närliggande spåren på tre, fem, sju eller tio kilometer.

Behandlingar att ha koll på: Menyn är signerad Kerstin Florian vilket borgar för kvalitet och aromafyllda njutningar. "Fjällvidderna" (från 1 250 kronor/80 minuter) innehåller kroppsskrubb, kurbad med mineraler och ingefära samt uppstramande massage.

Prisexempel: Från 790 kronor vid delat dubbelrum med frukost. Spapaket kommer.

Var: Frösön (Östersund).

www.frosoparkhotel.se

 

7. Hotel Tylösand, The Spa

Spa i två plan med fantastisk havsutsikt och bra mix mellan aktivitet, vila, njutning och fest. På menyn finns alltid spännande behandlingar, till exempel flera ayurvediska.

Varför: Blev korat som landets ledande sparesort 2015 av World Travel Awards.

Tips: Hotellet är som ett galleri, missa inte att göra din egen konstvandring.

Behandlingar att ha koll på: Nyheterna "Hamam" (från 995 kronor/75 minuter) och signaturbehandlingen "Tylösand time together" (från 850 kronor/75 minuter) med en varm inpackning.

Prisexempel: Från 1 095 kronor för "Spa & Nöjespaket" med del i dubbelrum, spa, trerätters supé, nattklubbsentré (vissa helger) samt frukost.

Var: Halmstad.

www.tylosand.se

 

8. Färna herrgård

Herrgården är omgiven av en 2 822 hektar stor ekopark som bjuder in till skogspromenader. Där spabyggnaden i dag ligger fanns förr ett järnbruk med smedja. Nyligen blev en ny vinterträdgård klar och de har även bytt till svenska spamärket co/GERD vilket rimmar väl med deras svenska och lokalförankrade matprofil.

Varför: När du vill njuta av afternoon tea, promenad i Bergslagsnatur, varma bastubad och fantastisk mat (köket är slowfoodinspirerat och delvis kravmärkt).

Tips: Färnas spasvit (från 650 kronor/ 50 minuter) har bubbelpool, ångbastu, relax samt dusch med produkter. Fruktfat och fruktdrink ingår liksom gör-det-själv-skrubb.

Behandlingar att ha koll på: Beslutsångest? Boka "Lite av varje" (från 750 kronor/50 minuter) med rygg- och nackmassage, handinpackning, lätt ansiktsbehandling samt hand- och fotmassage.

Prisexempel: Från 1 690 kronor för logi, "Herrgårdens söta", trerättersmiddag, spa och frukost.

Var: Skinnskatteberg.

www.farnaherrgard.se

 

Det är lite Foto: Mikael Pilstrand

9. Ästad gård, Sinnenas spa

Lantspa eller sagospa, det är lite "Sagan om ringen"-stämning över den här spaanläggningen ute i det fria. Vinkällaren ligger i en gräsklädd kulle som mest liknar ett hobbit-bo. Här finns sex bastur (inklusive världens enda undervattensbastu) samt sju uppvärmda karbad, alla under bar himmel.

Varför: Kombinera spa med halländskt vin. Ästad odlar, producerar och lagrar vin - inte bara sitt eget.

Tips: De har flera gruppaktiviteter som zipline, "Fångarna på gården" och höghöjdsbana.

Behandlingar att ha koll på: Här ges inga behandlingar.

Prisexempel: Från 1 330 kronor vid delat dubbelrum med frukost, spa och tvårätters meny.

Var: Tvååker (cirka 1,7 mil från Varberg).

astadvingard.se

 

Foto: Andreas Eklund

10. Skepparholmen spa i Nacka

Förnyelsen av spat har tagit flera år. Nya badet har fin design, vilsam atmosfär och skärgårdsutsikt från såväl bastu som utomhuspool. Det senaste är en ny body&mind-sal, sex nya behandlingsrum och ny relaxyta med vilobäddar.

Varför: Nära till såväl Stockholm som natur. Hemtrevligt med mycket "oaskänsla", fint omhändertagande samt unika, ekologiska behandlingar.

Behandlingar att ha koll på: Skepparholmens signaturbehandling är ekologisk och årstidsanpassad. Fram till sista november kan man boka "Höstenergi" med fotbad, te och helkroppsmassage med tistel, nyponros och timjan.

Prisexempel: Från 1 295 kronor för enkelrum/del i dubbelrum, tvårätters middag, spa och frukost.

Var: Saltsjö-Boo (Nacka).

www.skeppar-holmen.se

 

11. Vadstena Klosterhotell spa

Såväl fest och njutningar som lugn kontemplation sitter i väggarna. Byggnaderna, i dag hotell, blev under Heliga Birgitta omvandlade från kungligt palats till kloster. Det nyöppnade spat tar emot alla, från pilgrimsvandrare till hotellgäster som övernattar och njuter av femrätters menyn som serveras i de gamla valven.

Varför: Vadstena är ett pilgrimscentrum med mycket att se. Här finns Vadstena klosterkyrka som byggdes efter den Heliga Birgittas uppenbarelser, naturreservat, klostermuseum samt slott.

Tips: Övernatta hos Birgittasystrarna. birgittaskloster.se

Behandlingar att ha koll på: "Tidegärden Klosterritual" (1 090 kronor/50 minuter) med Babor-produkter inkluderar saltskrubb, varm inpackning i kroppsbalsam och massage för kropp, nacke och huvud.

Prisexempel: Från 1 850 kronor i dubbelrum, trerätters middag, frukost och spa.

Var: Vadstena.

www.klosterhotel.se

 

12. Blue Hotel, Babor spa

Längst ut på Elfviks udde, på Lidingö utanför Stockholm, hittar man Blue Hotel. Här öppnade hudvårdsmärket Babor i våras sitt nordiska flaggskepps-spa med butik och behandlingsavdelning.

Varför: Lugn puls nära city med en kombination av hudvårdsexpertis på premiumnivå och naturnära relax (bada i varm utomhuskälla eller direkt i havet).

Tips: Blue Hotel har egen brygga. Anländ med egen eller hyrd ribb-båt.

Behandlingar att ha koll på: Den turkiska "Pascha"-behandlingen (från 690 kronor/25 minuter) samt nya "Reversive Anti-Aging Treatment", en föryngrande ansiktsbehandling. Pris 1 740 kronor/75 minuter.

Prisexempel: Från 1 425 kronor för del i dubbelrum, trerätters middag, frukost, spaentré samt badrock och tofflor.

Var: Lidingö.

www.bluehotel.se

 

13. Quality Spa & Resort Dalecarlia

De nyrenoverade hotellrummen har nu kompletterats med ett nyrenoverat spa. Här njuter man gärna i den varma utomhuskällan, den stora bastun och av svalkan från en isskrubb.

Varför: Takhöjden över poolen, inslagen av kurbitsmönster och utsikten över Siljan skapar en härlig dala-atmosfär med kultur, vila och avkoppling åt både kropp och själ.

Tips: Missa inte att kika in i Solleröstugan från Gustaf Wasas tid som är ihopbyggd med huvudbyggnaden.

Behandlingar att ha koll på: Menyn är nyligen kompletterad med Maria Åkerbergs signaturbehandlingar som chokladbehandling från topp till tå och papayabehandlingen som ger sammetslen hy.

Prisexempel: Från 895 kronor för del i dubbelrum, spa, tvårätters middag och frukost.

Var: Tällberg.

www.dalecarlia.se

 

LÄS MER: Sveriges 15 bästa spa för en spaweekend