Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sveriges 12 vackraste städer och orter

Hela Nora är som ett museum.

Foto: Karin Foberg / NORA TURISTBYRÅ

3 av 12

3. Nora, Västmanland

Allt om Resors motivering:

Att besöka trästaden Nora är som att kliva in i ett museum. Stora delar av staden ser ut som den gjorde för hundra år sedan. En hel del bebyggelse är till och med bevarad från 1700- och 1800-talen, och därmed är Nora en av Sveriges bäst bevarade småstäder. Nora är bedårande charmig med sina kullerstensgator, innergårdar och affärsskyltar som minner om forna tider. Nora är svensk historia i ett nötskal. Här finns allt – småstadsidyllen, gruvan och bruksmiljön.

Dessutom är Nora en kulturstad som heter duga. Konstutställningar, teater och festivaler duggar tätt. Närheten till vatten ger också Nora pluspoäng. Sjön ger karaktär till staden.

Nu har stockholmarna börjat upptäcka charmtrollet Nora, där det fortfarande går att bo bra utan att betala en förmögenhet.


Allt om Resors insidertips:

För att krama mesta möjliga ur Nora – gå på stadsvandring med en guide. Se på tidstypiska hus och gårdar, och lyssna på historierna om stadens personligheter. Och se till att hinna med en fika på mysiga Café Slottspigorna, Kvarnvägen 7.


Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Lilla hotellet, Rådstugugatan 14.

RESTAURANG: Bryggerikrogen, Prästgatan 42.

3 av 12