Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sveriges 12 vackraste städer och orter

Fler och fler upptäcker Kalmar.

Foto: Magnus Bremefors / DESTINATION KALMAR

10 av 12

10. Kalmar, Småland

Allt om Resors motivering:

Kalmar har kanske befunnit sig lite i skuggan av Öland, den är ju belägen vid Ölandsbrons östra brofäste, men Allt om Resor tycker att staden förtjänar att stå på egna ben. Fler och fler börjar upptäcka Kalmar, och den har flera år i rad blivit utnämnd till Sveriges bästa sommarstad.

Kombon historiska riktmärken och vacker natur gör Kalmar till en attraktiv stad. Här möts dåtid och nutid, historia och modernt.

Självklara besöksmål är Kalmars slott eller renässanspalatset där bland andra Gustav Vasa har bott. Från slottet har man en vidunderlig utsikt över Kalmarsund. Själva stadskärnan präglas av kullerstensgator, mysiga rekreationsområden och historiska byggnader. Men också av krogar och butiker.

En mysig medeltidsstad med många aktiviteter för barn.


Allt om Resors insidertips:

Krusenstiernska gården. Här ser precis ut som det gjorde på 1800-talet, och är ett exempel på hur en bostad för någon ur den lägre aristokratin bodde. Här finns familjens prylar, gammalt arvegods, och en stor gamling ostindiskt porslin. Ett steg tillbaka i tiden. Och det är i denna trädgård som Robert Gustafsson och Vicky von der Lancken driver en utomhusteater på somrarna. 2017 är det tioårsjubileum.


Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Clarion Collection Hotel Packhuset, Skeppsbrogatan 26.

RESTAURANG: Gröna stugan, Larmgatan 1.

10 av 12