Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges 12 vackraste städer och orter

Från Ystad till Kiruna, Sverige är fullt av förtjusande orter och städer. Här är Allt om Resors egen skönhetstävling. Redaktionen har sammanställt en lista över Sveriges mest bedårande platser. Nora, Ystad och Visby är alla med på Sverigelistan.

Varsågod – Sveriges 12 vackraste städer. Håller du med?

Stockholm – en av världens ståtligaste städer.Stockholm – en av världens ståtligaste städer.Stockholm – en av världens ståtligaste städer.
Stockholm – en av världens ståtligaste städer. Foto: Istock

1. Stockholm

 

 

Allt om Resors motivering:

Den svenska huvudstaden har flera gånger blivit utnämnd till en av världens ståtligaste städer. Allt om Resor håller med och utnämner den härmed till Sveriges vackraste stad.

I nästan varje utländsk artikel och bok om Stockholm är det två saker som lyfts fram: Stockholms skönhet och tillgången till vatten. Stockholm brukar kallas ”Nordens Venedig”. Stan är ju byggd på öar och ringas in av både Östersjön och Mälaren.

Reseguiden Lonely Planet konstaterar att Stockholm är en stad som andra städer älskar att hata: ”Hon är inte bara löjligt vacker, utan också en fashionista som kan sin design och är en mästare på musik. Som om inte det var nog är hon dessutom ren, grön och hövlig.”

I Sveriges huvudstad finns unika historiska sevärdheter, kul designshopping samt ett riktigt bra kök. Promenera på pittoreska kullerstensgator i Gamla stan, titta in på Fotografiska, eller upptäck Djurgården och Vasamuseet, som är Skandinaviens mest besöka museum.

Skärgården är en bonus. 30 000 öar kan inte vara fel. Välj mellan lummiga innerskärgårdsvikar och vindpinade kobbar i ytterskärgården. Ett geografiskt underverk.

 

Allt om Resors insidertips:

Hagaparken. En lugn oas ett stenkast från Stockholm city. Här kan man lyssna på koltrasthanens melodiska sång eller se vitsipporna breda ut sig på våren. Och möjligen stöta på kronprinsessparet. Det är ju i naturidyllen Hagaparken som Victoria och Daniel har slagit ner bopålarna.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Lydmar Hotel, Södra Blasieholmshamnen 2.

RESTAURANG: Lilla Ego, Västmannagatan 69.

 

FOTNOT: Ordet "stad" saknar numera rättsstatus, och i denna artikel kallar vi också ett par mindre tätorter för städer.

 

Visby är med på Unescos världsarvslista.Visby är med på Unescos världsarvslista.Visby är med på Unescos världsarvslista.
Visby är med på Unescos världsarvslista. Foto: Johanna Lundholm

2. Visby, Gotland

 

 

Allt om Resors motivering:

Visby är Nordens bäst bevarade medeltida stad och har sen över 20 år en självklar plats på Unescos världsarvslista. Denna lilla Östersjöpärla är välsignad med Nordeuropas bäst bevarade medeltida ringmur, åtskilliga med meltida hus, och ett tiotal kyrkoruiner.

Visby bjuder dessutom på så mycket Medelhavskänsla som det går att hitta i Sverige. På sommaren förvandlas staden till en av våra populäraste semesterorter, och här finns havet, stränderna och nattlivet. Kombon medeltida stad och natur är inget annat än oemotståndlig.

Och så är det ju det där med maten. Hela Europa imponeras av de gotländska råvarorna: köttet, tryffeln och grönsakerna efterfrågas på restauranger runtom i Europa. Gotland är det län i Sverige som har flest bra restauranger per capita, och det är den stora mängden turister som gör att krogarna kan hålla internationell toppklass. Kalkrik jord, soligt klimat och bra råvaror är tre förklaringar till att det gotländska matundret gör avtryck på Visbys restauranger.

Gotland är trevligt att besöka året om, och de flesta restauranger har åretruntöppet. I år satsar det mycket på Medeltida jul, som är en utveckling och komplettering av Medeltidsveckan. 9-11 december fylls Visby av medeltida människor med svepande mantlar och värmande huvor.

 

Allt om Resors insidertips:

Upplev Visby med smaklökarna. Hela 17 gotländska restauranger finns listade i matbibeln White Guide. Nio av dem ligger i Visby. Dessutom finns här mysiga butiker med produkter från gårdar, och pittoreska fik med närodlat och ekologiskt på menyn. Utforska Visby som matstad och missa inte delikatesser som saffranspannkaka, kroppkakor och glödhoppa.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: S:t Clemens, Smedjegatan 3.

RESTAURANG: Bakfickan, Stora Torget 1.

 

Hela Nora är som ett museum.Hela Nora är som ett museum.Hela Nora är som ett museum.
Hela Nora är som ett museum. Foto: Karin Foberg / NORA TURISTBYRÅ

3. Nora, Västmanland

 

 

Allt om Resors motivering: 

Att besöka trästaden Nora är som att kliva in i ett museum. Stora delar av staden ser ut som den gjorde för hundra år sedan. En hel del bebyggelse är till och med bevarad från 1700- och 1800-talen, och därmed är Nora en av Sveriges bäst bevarade småstäder. Nora är bedårande charmig med sina kullerstensgator, innergårdar och affärsskyltar som minner om forna tider. Nora är svensk historia i ett nötskal. Här finns allt – småstadsidyllen, gruvan och bruksmiljön.

Dessutom är Nora en kulturstad som heter duga. Konstutställningar, teater och festivaler duggar tätt. Närheten till vatten ger också Nora pluspoäng. Sjön ger karaktär till staden.

Nu har stockholmarna börjat upptäcka charmtrollet Nora, där det fortfarande går att bo bra utan att betala en förmögenhet.

 

Allt om Resors insidertips:

För att krama mesta möjliga ur Nora – gå på stadsvandring med en guide. Se på tidstypiska hus och gårdar, och lyssna på historierna om stadens personligheter. Och se till att hinna med en fika på mysiga Café Slottspigorna, Kvarnvägen 7.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Lilla hotellet, Rådstugugatan 14.

RESTAURANG: Bryggerikrogen, Prästgatan 42.

 

Ystad är charmigt och stiligt på samma gång.Ystad är charmigt och stiligt på samma gång.Ystad är charmigt och stiligt på samma gång.
Ystad är charmigt och stiligt på samma gång. Foto: Istock

4. Ystad, Skåne

 

 

Allt om Resors motivering: 

Medeltidsrötter, korsvirkeshus och kullerstensgator – Ystad, på den skånska sydkusten, är charmig och stilig på samma gång. Stadens centrum ligger innanför de tre ”portarna” Västerport, Norreport och Österport.

Ystad andas historia: Här har gatorna namn som Supgränd och Lurendrejargränd. Här finns sannolikt Sveriges äldsta hotellbyggnad – Hotell Continental. Och ingen annan stad i Europa kan visa upp över 300 korsvirkeshus. Ystad är med andra ord Mecka för den historieintresserade.

Ystadsbesökaren får inte missa Mariakyrkan, Gråbrödraklostret och Ystads teater. Charlotte Berlins museum, som visar ett borgarhem från 1800-talet, är också värt ett besök.

Den mest populära guidade rundturen sker dock numera i kommissarie Wallanders fotspår. Henning Mankells kommissarie har definitivt satt Ystad på kartan. Den frånskilde och överviktige kriminalkommissarien vid Ystadspolisen har fascinerat människor över hela Europa. Många britter söker sig till Ystad bara för att besöka inspelningsplatserna från Wallanderfilmerna.

Badortskänslan är karakteristisk för Ystad. Här finns de långa sandstränderna och de pittoreska badhytterna. Runt Ystad sträcker sig en 40 kilometer lång kuststräcka med härliga sandstränder.

 

Allt om Resors insidertips:

Kombinera stadsbesöket med en spaupplevelse. Det regnar priser över Ystads saltsjöbad. Senast utsågs spahotellet till Europas bästa sparesort. Här är både anrikt och modernt. Hotellet har funnits i 117 år, men behandlingar och spamiljö håller toppklass.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Ystad Saltsjöbad, Saltsjöbadsvägen 15.

RESTAURANG: Upp eller Ner, Stortorget 11.

 

Vadstena bjuder på historia och natur.Vadstena bjuder på historia och natur.Vadstena bjuder på historia och natur.
Vadstena bjuder på historia och natur. Foto: Vadstena Kommun / JAN FRIBERG

5. Vadstena, Östergötland

 

 

Allt om Resors motivering:

Vackra Vadstena omges av fantastisk östgötsk natur och ligger vid Vätterns klara vatten. Staden i sig bjuder på en riktig historielektion.

Här finns Nordens bäst bevarade renässansslott samt Vadstena kloster som grundades redan på 1300-talet av Heliga Birgitta. Vadstena kloster betraktas som en av Sveriges viktigaste historiska platser. Här finns också Sveriges äldsta hus. Det är ett kungapalats från 1250, som sen blev det första klostret, och som numera är delar av ett klostermuseum.

I tillbakalutade Vadstena gör man bäst i att utforska stadens medeltida historia, bada i Sveriges näst största sjö, eller helt enkelt bara strosa runt bland kullerstensgränderna.

Eller vandra. Vadstena är utgångspunkt för pilgrimsvandringar. Andliga resor lockar allt fler. Under en pilgrimsvandring kombineras ett rikt kulturarv med en storslagen natur, och Vadstena är en bra start.

 

Allt om Resors insidertips:

Vadstena leksaksmuseum är en sann nostalgitripp. Här finns dockor och bilar från mormor och morfars tid. Skratta och minns leksaker från alla decennier på 1900-talet. För både stora och små.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Vadstena Klosterhotell, Lasarettgatan 5.

RESTAURANG: Restaurang Hörnet, Skänningegatan 1.

 

 

Lev det ljuva livet i Mariefred.Lev det ljuva livet i Mariefred.Lev det ljuva livet i Mariefred.
Lev det ljuva livet i Mariefred. Foto: Strängnäs Kommun

6. Mariefred, Södermanland

 

 

Allt om Resors motivering:

Mariefred är Mälardalens livsnjutande leading lady. Omgivningarna är vackra, husen mysiga och historiens vingslag påtagliga. I Mariefred är det enkelt att leva la dolce vita – det ljuva livet.

Den charmiga stadskärnan bjuder på kaféer, restauranger, gallerier och små butiker. Men det är slottet som är Mariefreds trumfkort.

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över charmiga Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott, eftersom det grundades av honom år 1537. På slottet finns Svenska statens porträttsamling med de så kallade hedersporträtten. Varje år utser Gripsholmsföreningen en hedervärd svensk person som avporträtteras. Här finns också Sveriges äldsta värdshus, Gripsholms värdshus som har funnits sedan 1609.

Ångbåten s/s Mariefred ger karaktär till staden, och är ett säkert sommartecken. Från slutet av maj till mitten av september ses fartyget på Mälaren – precis som det har gjort sedan 1903. I Mariefred möts ångbåt och ånglok. Populära ”Slott & Ånga” är en rundtur man kan göra från Gripsholms slott/Mariefred till Taxinge Näsby slott (känt som kakslottet) med ångbåt ena vägen och ångtåg andra – eller tvärtom.

Vandraren har också sitt på det torra. Sörmlandsleden – med 100 mil vandring i sörmländsk kulturbygd passerar Mariefred.

 

Allt om Resors insidertips:

Callanderska gården. Ett borgarhem från sekelskiftet. Här finns en gammeldags trädgård med kryddland, ett uthus med redskap, ett uthus som är ett penselmuseum, och ett mysigt kafé.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Skomakaregården, Långgatan 8.

RESTAURANG: Slottspaviljongen, Gripsholm, Lottenlund.

 

Karlskrona är så mycket mer än sommar och sol.Karlskrona är så mycket mer än sommar och sol.Karlskrona är så mycket mer än sommar och sol.
Karlskrona är så mycket mer än sommar och sol. Foto: Birger Lallo / VISIT KARLSKRONA

7. Karlskrona, Blekinge

 

 

Allt om Resors motivering:

Karlskrona är en populär sommarstad, och brukar kvalificera sig på listor över Sveriges mest populära sommarstäder. Soldyrkare trivs i Karlskrona.

Allt om Resor tycker att Karlskrona är mer än sommar och sol, och utnämner den härmed till en av Sveriges vackraste städer.

Den gamla örlogsstaden är UNESCO-klassad, med motiveringen: ”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, … och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.”

Staden grundades år 1680, och 300 år efter stadens etablering är delar av stadens örlogsmiljö fortfarande i bruk. Karlskronas många kastell, fort och kruthus är populära utflyktsmål för besökare, med eller utan guide. För än i dag lockar historiska sevärdheter. En besökare av Karlskrona får inte missa Marinmuseet (som blev valt till årets museum 2015), Kungsholms fort och Wämöparken – även kallad ”Blekinges lilla Skansen”.

Karlskrona är också för naturdyrkaren. Här finns badplatser, vandringsleder och naturreservat. Och inte minst – år 2015 var Karlskrona faktiskt Sveriges soligaste stad, enligt statistik från SMHI.

 

Allt om Resors insidertips:

Paddla kajak eller fiska gädda – utnyttja Karlskronas närhet till skärgården. Karlskrona skärgård är Sveriges sydligaste skärgård, som består av 1 650 öar, kobbar och skär – Från Hasslö i väster till Utlängan i öster. De stora öarna Hasslö, Tjurkö, Sturkö och Senoren har samtliga broförbindelse med fastlandet och är därmed tillgängliga även med bil.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Clarion Collection Hotel Carlscrona, Skeppsbrokajen.

RESTAURANG: Nya Skafferiet, Rådhusgatan 9.

 

Välbevarade norra delen av Gamla stan i Eksjö.Välbevarade norra delen av Gamla stan i Eksjö.Välbevarade norra delen av Gamla stan i Eksjö.
Välbevarade norra delen av Gamla stan i Eksjö. Foto: Shutterstock

8. Eksjö, Småland

 

 

Allt om Resors motivering:
 

Gamla stan i Eksjö är en enastående svensk kulturskatt. Den grundades 1568 och den gamla trästaden står till stor del alltjämt kvar. Södra delen ödelades vid en brand 1856, men den norra delen finns kvar och rymmer i dag hela 56 byggnadsminnen.
Stora delar av Gamla stan är k-märkt. De gamla trähusen som finns att se i dag är främst från 1600- och 1700-talet. Några höjdpunkter är handelsgården Krusagården, med anor från 1600-talet och Aschanska gården som i stort sett bevarats intakt sedan 1800-talet och utgör ett unikt exempel på ett borgarhem från den tiden. Till stadens mer sentida attraktioner hör filmbyn i Mariannelund som bland annat dokumenterar hur det gick till i början av 1970 när de älskade filmerna om Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga till stora delar spelades in här.
Alice Tegnérs berömda barnvisa om borgmästare Munthe anses handla om Johan Lorentz Munthe, borgmästare i Eksjö i mitten av 1700-talet.

 

 

Helsingborg – strand och stad i ett.Helsingborg – strand och stad i ett.Helsingborg – strand och stad i ett.
Helsingborg – strand och stad i ett. Foto: Lisa Wikstrand / HELSINGBORGS TURISTBYRÅ

9. Helsingborg, Skåne

 

 

Allt om Resors motivering:

Helsingborg är en favorit vid Skånes nordvästra kust. Här finns allt man kan begära av en stad: vacker natur, bra restauranger, slott, trädgårdar, och utsikt över sundet. Dessutom: stränder mitt i stan – ur många städer har det?!

Helsingborg ligger i en underbar del av Skåne, som förtjänar mer uppmärksamhet än den får. Det är lätt att hamna i skuggan av Båstad, Torekov, Österlen och alla andra skånska guldkorn, men fler skulle ha nöje av att upptäcka nordvästra Skåne. Omgivningarna är galet idylliska med betande kor, och blomster i form av blåeld och dunört. Sandklitterna runtomkring för tankarna över sundet – till Danmark. Den som blir rastlös rekommenderas en promenad vid vattnet med strålande utsikt över havet.

Helsingborg är en riktig matstad med bra krogar som Sillen & Makrillen och Gastro.

Kallbadstraditionen är stark i Helsingborg. Här finns de centralt belägna kallbadhusen Kallis och Pålsjöbaden. Från bastuarna har man vacker utsikt över Öresund genom de stora fönstren.

Sofiero är ett måste för trädgårdsälskaren. För cirka 150 år sedan lät kronprins Oscar och hans hustru Sophia bygga Sophie-Ro några kilometer norr om Helsingborg.

 

Allt om Resors insidertips:

Fredriksdal – ett Skåne i miniatyr. Lär känna Skånes flora, fauna, djur, natur och kultur. I Fredriksdals museer och trädgårdar ryms åker, skog, stad och hus. Museet berättar om Skåne och dess historia.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: V Hotel Helsingborg, Fågelsångsgatan 1.

RESTAURANG: Restaurang Glada Änkan, Bruksgatan 29.

 

Söderköping – en charmig småstadsidyll.Söderköping – en charmig småstadsidyll.Söderköping – en charmig småstadsidyll.
Söderköping – en charmig småstadsidyll. Foto: Shutterstock

10. Söderköping, Östergötland

 

 

Allt om Resors motivering:
Söderköping är en mycket pittoresk stad med kullerstensgator, låga trähus och inte mindre än två medeltidskyrkor i stadskärnan. Dessutom är den omgiven av en levande landsbygd och vackra Sankt Anna skärgård. Göta kanals östra ände löper rakt igenom staden.
Söderköping grundades på 1200-talet då franciskanermunkarna reste ett kloster här i stadsdelen Drothem vars medeltida utseende bevaras. På 1300-talet var staden ett politiskt och ekonomiskt maktcentrum i klass med Stockholm.
Efter en lång slummer fick staden nytt liv när Göta kanal byggdes på 1800-talet. Söderköping har även en lång historia som kurort. Hit har folk vallfärdat för hälsosamma bad ända sen Gustav III:s tid. I dag respresenteras den traditionen främst av Söderköpings Brunns moderna spa.
Staden är också inspelningsplats för de populära Madickenfilmerna och den tyska succéserien Inga Lindström.

 

Prins Bertils Stig startar i Halmstad.Prins Bertils Stig startar i Halmstad.Prins Bertils Stig startar i Halmstad.
Prins Bertils Stig startar i Halmstad. Foto: Sevda Svensson

11. Halmstad, Halland

 

 

Allt om Resors motivering: 

Finkorniga stränder, salta bad, högklassiga golfbanor och fiskrestauranger i toppklass. Halmstad är en av Sveriges mest populära sommarstäder.

Staden har rötter i 1200-talet, och historiska riktmärken är bland andra Norre Port som byggdes 1601, Halmstad slott, och Korsvirkeshuset Tre Hjärtan.

Stadskärnan är vacker och fylld av konstmuseer och trevliga krogar. Halmstad är en riktig konststad och här finns bland annat Mejllby konstmuseum som visar surrealisterna Halmstadsgruppen, och Steninge Glashytta, där man kan blåsa eget glas.

Den matintresserade gillar Halmstads alla mathantverkare. Gudagott är charkbutiken mitt i stan, Wapnö Gård är den stora utomhussaluhallen, och Gudmunsgården erbjuder kött och chark.

18 kilometer långa Prins Bertils Stig är en kustnära vandring som startar i Halmstad, går via Tylösand, och slutar i Möllegårds naturreservat. Prins Bertil var Hertig av Halland och han tillbringade många veckor i sitt sommarhus i Tylösand. Sportintresset är välkänt och tillsammans med sin hustru Prinsessan Lilian, Hertiginna av Halland, sågs han ofta svinga klubban på Halmstad Golfklubb.

 

Allt om Resors insidertips:

Stadsbiblioteket. 8 000 kvadratmeter stort, helt täckt i glas, och en del av byggnaden vilar på pelare i ån Nissan. Byggnadens form är helt unik och är skapad efter träden som stod och står på tomten.

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Clarion Collection Hotel Norre Park, Norra vägen 7.

RESTAURANG: Umai Restaurang, Lars Montinsväg 29.

 

Kiruna lockar med midnattssol och norrsken.Kiruna lockar med midnattssol och norrsken.Kiruna lockar med midnattssol och norrsken.
Kiruna lockar med midnattssol och norrsken. Foto: Getty Images

12. Kiruna, Lappland

 

 

Allt om Resors motivering: 

Den mytomspunna gruvstaden befinner sig mitt i en flytt.

Kiruna är en ung stad som invigdes år 1900, men det finns några gamla byggnader som är värda ett besök: Här finns Kiruna kyrka som påminner om en lappkåta, och här finns Hjalmar Lundbohmsgården som byggdes till den legendariske LKAB-intendenten Hjalmar Lundbohm.

Men det är omgivningarna och naturen som är Kirunas storhet. Turisterna beger sig till Kiruna för naturens skull. På sommaren lockar midnattssol, på vintern norrsken. Kiruna är extremt vackert beläget. Staden omringas av majestätiska berg och djupa sjöar. För den som är ute efter friluftsliv är Kiruna idealiskt. Vandra, fiska, åka skidor – oavsett årstid finns saker att göra.

Närliggande Jukkasjärvi – med kända ishotellet – är ett dragplåster. Här dricker man ”whiskey on the rocks” – på riktigt. I baren på ishotellet i Jukkasjärvi serveras den klassiska drinken inte bara med några isbitar på botten – utan hela glaset är tillverkat av is.

Missa heller inte att åka tåg. Tågsträckan mellan Kiruna och Narvik är landets vackraste, och Sveriges svar på det schweiziska, legendariska tåget ”Glaciärexpressen”. Utsikten är lika storslagen, och naturen är minst sagt spektakulär. Men i stället för Klein Matterhorns 4 000-meterstopp, så ser vi Nuolja, vars högsta punkt mäter 1 169 meter över havet. Om man åker hela sträckan Kiruna – Narvik i ett svep tar det cirka tre timmar. Under över hundra år har järnmalmen fraktats längst Malmbanan, numera är det främst turister som trängs i tågvagnarna. I restaurangvagnen kan man köpa ett diplom som certifierar att man har rest över polcirkeln.

 

Allt om Resors insidertips:

Besök inspelningsplatser! Efter framgången med SVT:s thrillerserie "Midnattssol" är Kiruna nu tillbaka i rutan. I TV4:s nya thrillerserie Rebecka Martinsson skildras "karg norrbottnisk miljö" i en spännande mordhistoria som utspelar sig i trakterna runt Kiruna. Att ta inspiration av populärkulturen när man reser är det nya svarta. Här hittar du de viktigaste inspelningsplatserna för "Midnattssol". 

 

Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Camp Ripan, Campingvägen 5.

RESTAURANG: SPiS Mat & Dryck, Bergmästaregatan 7.

 

MISSA INTE: Här är Sveriges 10 fulaste städer