Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sveriges 12 vackraste städer och orter

Från Ystad till Kiruna, Sverige är fullt av förtjusande orter och städer. Här är Allt om Resors egen skönhetstävling. Redaktionen har sammanställt en lista över Sveriges mest bedårande platser. Nora, Ystad och Visby är alla med på Sverigelistan.

Varsågod – Sveriges 12 vackraste städer. Håller du med?

Stockholm – en av världens ståtligaste städer.

Foto: Istock

1 av 12

1. Stockholm

Allt om Resors motivering:

Den svenska huvudstaden har flera gånger blivit utnämnd till en av världens ståtligaste städer. Allt om Resor håller med och utnämner den härmed till Sveriges vackraste stad.

I nästan varje utländsk artikel och bok om Stockholm är det två saker som lyfts fram: Stockholms skönhet och tillgången till vatten. Stockholm brukar kallas ”Nordens Venedig”. Stan är ju byggd på öar och ringas in av både Östersjön och Mälaren.

Reseguiden Lonely Planet konstaterar att Stockholm är en stad som andra städer älskar att hata: ”Hon är inte bara löjligt vacker, utan också en fashionista som kan sin design och är en mästare på musik. Som om inte det var nog är hon dessutom ren, grön och hövlig.”

I Sveriges huvudstad finns unika historiska sevärdheter, kul designshopping samt ett riktigt bra kök. Promenera på pittoreska kullerstensgator i Gamla stan, titta in på Fotografiska, eller upptäck Djurgården och Vasamuseet, som är Skandinaviens mest besöka museum.

Skärgården är en bonus. 30 000 öar kan inte vara fel. Välj mellan lummiga innerskärgårdsvikar och vindpinade kobbar i ytterskärgården. Ett geografiskt underverk.


Allt om Resors insidertips:

Hagaparken. En lugn oas ett stenkast från Stockholm city. Här kan man lyssna på koltrasthanens melodiska sång eller se vitsipporna breda ut sig på våren. Och möjligen stöta på kronprinsessparet. Det är ju i naturidyllen Hagaparken som Victoria och Daniel har slagit ner bopålarna.


Bästa hotellet och bästa krogen enligt Tripadvisor:

HOTELL: Lydmar Hotel, Södra Blasieholmshamnen 2.

RESTAURANG: Lilla Ego, Västmannagatan 69.


FOTNOT: Ordet "stad" saknar numera rättsstatus, och i denna artikel kallar vi också ett par mindre tätorter för städer.

1 av 12