Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bro Hof Slott, Stadium Course.Bro Hof Slott, Stadium Course.Bro Hof Slott, Stadium Course.
Halmstad Golfklubb, Norra banan.Halmstad Golfklubb, Norra banan.Halmstad Golfklubb, Norra banan.
Ullna Golf Club.Ullna Golf Club.Ullna Golf Club.
Visby Golf Klubb.Visby Golf Klubb.Visby Golf Klubb.
Vasatorps Golfklubb, Tournament Course.Vasatorps Golfklubb, Tournament Course.Vasatorps Golfklubb, Tournament Course.
Ljunghusens Golfklubb.Ljunghusens Golfklubb.Ljunghusens Golfklubb.
1 AV 6
Bro Hof Slott, Stadium Course.
Foto: / JOHAN DAHLQVIST
2 AV 6
Halmstad Golfklubb, Norra banan.
Foto: / JOHAN DAHLQVIST
3 AV 6
Ullna Golf Club.
Foto: / JOHAN DAHLQVIST
4 AV 6
Visby Golf Klubb.
Foto: / JOHAN DAHLQVIST
5 AV 6
Vasatorps Golfklubb, Tournament Course.
Foto: Mickael Tannus
6 AV 6
Ljunghusens Golfklubb.
Foto: Staffan Andersson

Sveriges 12 bästa golfbanor i sommar

Det finns 449 golfbanor att välja mellan i Sverige. Några är bättre än andra.

Golfjournalisten Johan Dahlqvist, som spelat 250 banor i Sverige och 329 banor utomlands, har plockat ut 12 måste-banor att spela i sommar!

1. Bro Hof Slott, Stadium Course

Dyrast i Sverige

Allt på Bro Hof är gjort med tanke på internationell toppgolf och stora människomassor som rör sig över området. Banan har varit värd för herrarnas stortävling Nordea Masters fem gånger och lovordas av internationella spelare för både layouten och konditionen. Banan är tuff för proffsen men hanterbar för oss vanliga hackare.

Stadium Course är spektakulär där den ligger på kanten till Mälaren och flera av hålen spelas kittlande nära eller över vattnet. Inte minst det läckra korta 17:e hålet med sin ö-green.

Banan kan även skryta med att ha den högsta greenfeen i Sverige; 2 500 kronor.

Här finns också ytterligare en bana, The Castle Course, som är nästan lika bra.

Hitta hit: Bro Hof ligger 30 minuter från Stockholm med bil. Kör mot Västerås längs E18 och sväng av vid Trafikplats Bro. Följ skyltning.

brohofslott.se

2. Falsterbo Golfklubb

Naturreservat med stark tradition

Falsterbo är linksgolf på riktigt utan att behöva åka till de brittiska öarna. För den som älskar spelet golf är Falsterbo lika rolig att spela när som helst under året. Extra rolig för mig som gjort ett Hole-In-One på det sjätte hålet!

Hela banan ligger i ett naturreservat, med Falsterbo fyr från 1796 som landmärke, och konkurrensen mellan golfarna och fågelskådarna har stundtals varit stor och frustrerande för båda parter. Fågelsträcken är nämligen täta runt Ule Nabbe.

Falsterbo Golfklubb grundades 1909 och är landets tredje äldsta. Det förpliktigar och golftraditionen är stark här och du ska inte bli förvånad om du ser spelare bära kläder i Tweed.

Hitta hit: Banan ligger längst ut på Falsterbonäset söder om Malmö. Fyrvägen 34 är adressen.

falsterbogk.se

Falsterbo Golfklubb.Falsterbo Golfklubb.Falsterbo Golfklubb.
Falsterbo Golfklubb.

3. Halmstad Golfklubb, Norra banan

Prins Bertils favorit

Halmstads Norra Bana bjuder på en tuff vandring. Hålen spelas i sina egna rum mellan tallar, där fåglarna kvittrar, humlorna surrar, vinden kommer från havet, konditionen på banan är perfekt och livet är härligt.

Inte så konstigt att vår Prins Bertil älskade sina golfrundor här. Och inte så konstigt att damtävlingen Solheim Cup mellan Europa och USA spelades här 2007. Halmstad Norra är en av de mest berömda banorna vi har och en bana man aldrig tröttnar på.

Banan designades ursprungligen på 1930 talet av Rafael Sundblom, som var en av sin tids främsta banarkitekter.

Tillsammans med klubbens Södra bana spelas här ungefär 70 000 golfronder per år.

Hitta hit: Halmstad Golfklubb ligger som sig bör på Golfbanevägen i Tylösand. Det är 9 kilometer väster om Halmstads stadskärna.

hgk.se

4. Sand Golf Club

Spektakulär utmaning

Runt Vättern finns ett bra utbud av både natursköna golfbanor och banor av lite tuffare karaktär. Den i särklass högst rankade banan heter Sand Golf Club och ligger i Bankeryd. Den är rankad som nummer 81 i världen utanför USA av den amerikanska golftidningen Golf Digest.

Sand Golf Club  är fjärran "lagom-Sverige". Banan är spektakulär och annorlunda med höga sanddyner och djupa bunkrar skapade av maskiner och alldeles, alldeles underbar!

Här bor du också utmärkt i något av de bekväma hotellrummen på Sand Golf Resort med utsikt över det 12:e hålet på banan, som får anses som ett av landets bästa golfhål.

Hitta hit: Cirka 13 km nordväst om Jönköping. Från väg 40 ta av mot Hjo (väg 26, 47, 195). Sväng därefter av mot Mariestad/Trollhättan/Mullsjö (väg 26/47). Kör sex kilometer, Sand ligger på höger sida. Se skylt.

sandgolfclub.se

Sand Golf Club.Sand Golf Club.Sand Golf Club.
Sand Golf Club. Foto: JOHAN DAHLQVIST

5. Ullna Golf Club

Spela i sällskap med stjärnorna

1981 blev Sven Tumbas dröm om att bygga en fantastisk golfbana norr om Stockholm verklighet och Ullna blev snart en av de ledande golfklubbarna i Norden. 2011 uppgraderades den klassiska banan av Jack Nicklaus till en makalös anläggning i yppersta skick och kondition.

Många legendariska spelare har traskat längs Ullnasjöns kant som till exempel Tiger Woods, Jesper Parnevik, Annika Sörenstam, Severiano Ballesteros, Adam Scott, Johnny Miller, Craig Stadler, Mark O’Meara, Lee Trevino, Bernhard Langer, Nick Faldo, Ian Woosnam, Colin Montgomerie och Sergio Garcia för att nämna några. Gör dem sällskap och spela en icon!

Hitta hit: tag E18 norrut från Stockholm mot Norrtälje. Vid trafikplats Rosenkälla sväng vänster på väg 276. Ullna Golf Club ligger på vänster sida.

ullnagolf.se

6. Barsebäck Golf & Country Club, Masters Course

Svensk golfhistoria

Barsebäck är en park- och skogsbana blandad med flera läckra seasidehål på sandmarken strax norr om den nedlagda kärnkraftverket Barsebäck, och en svensk golfhistoria i modern tid. Här spelades Solheim Cup 2003, där Europa med Annika Sörenstam i spetsen vann. Här har också nio Scandinavium Masters spelats bland annat 1995 med över 100 000 åskådare. Nyblivne British Openvinnaren John Daly var där 1995 men Jesper Parnevik var i sitt livs form och vann med fem slag före skotten Colin Montgomerie.

1997 var det dags för Joakim Haeggman att ta hem segern. Och 2017 är det dags för Nordea Masters igen.

Hitta hit: E6 med avfart i Löddeköpinge mot Barsebäck, följ skyltar.

barsebackresort.se

Barsebäck Golf & Country Club, Masters Course.Barsebäck Golf & Country Club, Masters Course.Barsebäck Golf & Country Club, Masters Course.
Barsebäck Golf & Country Club, Masters Course. Foto: / JOHAN DAHLQVIST

7. Visby Golf Klubb

Makalöst bra bana

Jag har sagt det förut och säger det igen; hade Visbys fantastiska golfbana legat på fastlandet hade alla stora internationella tävlingar spelats här! Banan är makalöst bra och läget är svårbeskrivet. Det handlar om närhet till havet, vinden, solen och de vindpinade tallarna.

Det finns sex utslagsplatser på varje hål så du som spelare välja längd på banan utifrån din egen spelförmåga.

Sommartid flockas spelarna på banan och det kan vara svårt att få en starttid stundtals. Bäst är banan på hösten då det är få spelare på plats, konditionen är ypperlig och luften är krispig.

Hitta hit: Från Visby följ väg 140 mot Klintehamn. Visby Golfklubb ligger på höger sida efter ca 25 km (skylt Visby GK).

visbygk.com

8. PGA Sweden National, Lakes Course 

Stor specialbyggd sjö

PGA Sweden National i Bara utanför Malmö bjuder på 36 nästan lika bra hål i form av banorna Links och Lakes Course. Lakes Course har stått värd för Nordea Masters och är ett mästerverk. I banbeskrivningen står det att "Banan har en klassisk parkkaraktär, tolkad på svenskt vis. Du spelar med klubbhuset i ryggen och blickar bort mot Baras vidsträckta fält. Den stora, specialbyggda sjön kantar hålen 9, 17 och 18 och under rundan möter du både greener i kanten och halvt ute i sjön.

Hela anläggningen håller med klubbhus, banor, boende, driving range och service håller toppklass.

Hitta hit: Banan ligger i Bara runt 15 km från Malmö västerut, nära både E65 mot Ystad från Malmö och E6 mot Trelleborg.

pgaswedennational.se

PGA Sweden National, Lakes Course.PGA Sweden National, Lakes Course.PGA Sweden National, Lakes Course.
PGA Sweden National, Lakes Course. Foto: Staffan Andersson

9. Vasatorps Golfklubb, Tournament Course

För tankarna till Skottland

Vasatorps Golfklubb ger dig en totalupplevelse med ett fint klubbhus, utmärkt restaurang och goda träningsmöjligheter och totalt sett en av Sveriges absolut bästa golfanläggningar. Med 54 hål och 4 banor, var och en unik på sitt sätt, är tillgängligheten god. Som grädde på moset ståtar Tournament Course, där Helsingborg Open på damernas Europatour spelats flera gånger. Nu talar vi om en mästerskapsbana med linkskaraktär med sex olika utslagsplatser, vilket gör banans längd allt från 4 700 meter till 6 700 meter. Dessutom med böljande fairways och ondulerade greener som för tankarna Skottland.

Hitta hit: Från Helsingsborgs centrum, sväng av mot Malmö (E6) vid trafikplats Kropp, avfart 29, Helsingborg Östra. Efter 3 km, sväng av vid trafikplats Vasatorp. Följ skyltning till Vasatorps GK.

vasatorpsgk.se

10. Frösåker Golf & Country Club

Kondition i topp

Frösåker är en komplett golfanläggning med klubbhus, boende, golfakademi, 9 korthål av linkskaraktär och så en riktigt vass 18-hålsbana.

Anläggningen ligger vid en vik av Mälaren, 20 kilometer från Västerås, och brukar alltid omnämnas med respekt av golfspelarna. Kondition är alltid i topp och layouten är omväxlande och spännande med en bra blandning av långa hål och kortare par 4-hål där de långtslående kan nå green.

Några av hålen ligger precis mot Granfjärden och här kan det lätt försvinna ett par bollar.

Hitta hit: Från Västerås tag E18 mot Stockholm, sväng av vid Hällamotet mot Flygplats/Irsta/Ängsö. I rondellen tag 2:a avfarten in på Stockholmsvägen och kör 2 km. Fortsätt in på Älbyvägen, kör 400 m och fortsätt in på Irsta Stockholmsväg tills Harkievägen kommer.

fgcc.se

Frösåker Golf & Country Club.Frösåker Golf & Country Club.Frösåker Golf & Country Club.
Frösåker Golf & Country Club. Foto: Lennart Hyse

11. Ljunghusens Golfklubb

En av Sveriges äldsta

Ljunghusen är en av Sveriges äldsta golfklubbar. Klubbens bildades 1932 och 1965 blev man först i Skandinavien med 27 hål uppdelat på tre 9-hålsslingor. Banan är en äkta linkscourse, en av de få i Sverige, och ligger i ett naturreservat bara meter från Östersjöns vita sandstränder och badhytterna i Ljunghusen.

Vinden är en viktig faktor när man spelar banan, som brukar vara i superb kondition med hårda och ärliga greener och fågellivet är rikt runt banan. Om du hamnar du i ljungen, vilket du med all sannolikhet kommer att göra, tar du närmaste vägen ut och får ta det förlorade slaget. Det är svårt att slå långt i ljung!

Hitta hit: Från Malmö tag väg E20/E22 mot väg nummer 100 mot Skanör-Falsterbo. ERfter bron över till Falsterbonäset, tag vänster mot Ljunghusens Golfklubb på Kinells väg.

ljgk.se

12. Orust Golfklubb

Orust Golfklubb.Orust Golfklubb.Orust Golfklubb.
Orust Golfklubb. Foto: JOHAN DAHLQVIST

Välskött och välkomnande

Här på norra sidan av Orust, vid de salta strömmarna i Evert Taubes jaktmarker med Maj på Malö och Handelsman Flink på armslängds avstånd, ligger välskötta och välkomnande Orust Golfklubb. OK, banan kanske inte är lika bra som Barsebäck eller Falsterbo, men jag säger bara läget, läget och läget. Det är helt klart en av landets vackraste seasidebanor.

Lägg därtill till den erkänt höga finishen och en riktigt duktig instruktör i form av Stig Eriksson, som varit på klubben i 25 år. Dessutom finns det flera hål som aspirerar på titeln "Sveriges vackraste", bland annat det fina 2:a hålet med utsikt över Koljöfjordens rena vatten och musselodlingarna.

Hitta hit: Banan ligger vid Morlanda kyrka cirka 3 km från Ellös och 10 km från Henån alldels vid avfartsvägen till Malö.

orustgk.se

 

LÄS MER:

15 spännande resmål i Sverige i sommar

Sveriges 15 bästa badsjöar för ett dopp

 

Av: Johan Dahlqvist