Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges 11 bästa vandringsleder

Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. Att vandra är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige.

Allt om Resor guidar till Sveriges vackraste vandringsleder (utan inbördes ordning) med hisnande utsikter och storslagna naturupplevelser – många av dem är "signaturleder" utsedda av Svenska Turistföreningen för att de är så unika och kan nås med kollektivtrafik.

Dags att snöra på vandringskängorna!

På vägen till toppen av Kebnekaise.På vägen till toppen av Kebnekaise.På vägen till toppen av Kebnekaise.
På vägen till toppen av Kebnekaise.

1. Kebnekaise

Var? I Kiruna kommun.

Hur lång? 24 kilometer, från STF Kebnekaise Fjällstation till sydtoppen och tillbaka.

Varför? För att det är Sveriges högsta berg. Och för att det är så mycket högalpin upplevelse man kan få i Sverige.

STF Kebnekaise Fjällstation stod färdig 1907 och ligger i väglöst land, 19 kilometer från närmaste samhälle, Nikkaluokta. Det finns flera leder för den som vill bestiga Kebnekaise, och det tar cirka 10–12 timmar att bestiga sydtoppen. Den västra leden är mest populär – och enklast. Kebnekaise är välbesökt under sommarhalvåret, uppskattningsvis 2 500–3 500 personer bestiger berget varje år.
För vem? Den tävlingsinriktade. En toppbestigning av Sveriges högsta berg kräver inte en extremt erfaren vandrare, men man måste ha stor respekt för de snabba väderomslagen. Var ordentligt påläst.
 

 

RESFAKTA: Vandring i Sverige

Bästa tiden: Beror på var i Sverige man vandrar, men främst sommarhalvåret. Sommarsäsongen på fjället räknas från midsommartid till några veckor in i september. Den botanikintresserade kommer tidigt, den myggkänslige sent.  

Bo: Enklast är att ha en STF-anläggning, eller annat pensionat eller hotell, som bas, och göra dagsutflykter. Den som vill längre ut på i vildmarken väljer en flerdagarstur och bor i övernattningsstugor, på fjällstationer, och på hotell utmed leden. Den som söker frihet och inte nödvändigtvis vill följa leder sover i tält.

Äta: Från matlagning i eget stormkök, till trerättersmiddagar med ekologiska viner på STF-anläggningar och andra hotell.  

Bra att veta: I fjällterräng går man cirka tre kilometer på en timme. I besvärlig terräng får man räkna med kortare sträcka. Fyra grundtips för en lyckad vandring är: lyssna på väderleksrapporten, anpassa turen efter erfarenheten, packa lagom tungt och gå utmed markerad led.

Läs mer:svenskaturistforeningen.se/vandring

 

Bläddra vidare för fler vandringsleder!

 

 

Höga kusten erbjuder såväl utsiktsberg som djup urskog.Höga kusten erbjuder såväl utsiktsberg som djup urskog.Höga kusten erbjuder såväl utsiktsberg som djup urskog.
Höga kusten erbjuder såväl utsiktsberg som djup urskog. Foto: Anette Andersson / STF

2. Höga kusten

Var? Mellan Hornöberget i Kramfors och Örnsköldsvik.

Hur lång? Nästan 13 mil.

Varför? Skärgård, trollskogar, klapperfält och badvikar – Höga kustenleden är en av Sveriges vackraste leder, mitt i ett världsarv, och inte för inte är Höga kusten upptaget på Unescos världsarvslista.

Höga kustenleden är en varierad led med såväl utsiktsberg och djup urskog som kulturminnen och böljande jordbrukslandskap. Här arrangeras varje sommar "Höga Kusten Hike" – Europas näst största vandringäventyr.
För vem? Den naturintresserade. Höga kustenleden slingrar sig fram mellan flera naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv.

LÄS MER: Vandra längs Höga kusten – tips på 13 sträckor

 

Kungsleden passar både nybörjare och mer avancerade vandrare.Kungsleden passar både nybörjare och mer avancerade vandrare.Kungsleden passar både nybörjare och mer avancerade vandrare.
Kungsleden passar både nybörjare och mer avancerade vandrare. Foto: Anette Andersson / STF

3. Kungsleden

Var? Mellan Abisko och Hemavan.

Hur lång? Drygt 40 mil, uppdelad i etapper.

Varför? En klassiker. Dessutom utsedd till en av världens vackraste och bästa leder. En naturupplevelse utöver det vanliga. På utsiktsmenyn står bland annat Kebnekaisemassivet och Stora Sjöfallet.

I 100 år har människor vandrat på leden som skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Det massiva vandrandet har satt sina spår. Svenska Turistföreningen – som har 16 stugor utmed leden – har dragit igång en kampanj, "Stötta Kungsleden", för att renovera och utveckla stugplatserna längs leden.
För vem? Både nybörjare och mer avancerade vandrare. Här finns inga riktigt svåra passager – till exempel har broar byggts över bäckar och forsar där man måste vada.

 

Tiveden är lättvandrad med många badmöjligheter.Tiveden är lättvandrad med många badmöjligheter.Tiveden är lättvandrad med många badmöjligheter.
Tiveden är lättvandrad med många badmöjligheter. Foto: Sofie Jorsell / STF

4. Tiveden

Var? Mellan Stenkällegården och Ramundeboda, bland annat genom Tiveden nationalpark.

Hur lång? 47 kilometer.

Varför? Tiveden ingår i Bergslagsleden och är en av Svenska turistföreningens "signaturleder", ett urval av Sveriges mest spektakulära leder.

Utmärkande för en signaturled är den vackra naturen och att leden är karakteristisk för sin landsdel. Tivedenleden slingrar sig genom omväxlande miljöer som urskogar och tidiga minnen från gruvnäringen. Leden går också genom Tivedens nationalpark. Leden är relativt lättvandrad med här finns vissa nivåskillnader och stenblocksterräng. Badmöjligheterna många, man passerar 13 sjöar mellan Stenkällegården och Ramundeboda.
För vem? Den djurorienterade. I Tiveden nationalpark finns bland annat tranor, tjäder, orrar, ugglor, älgar och bävrar.

 

Sörmlandsleden är 100 mil lång, men man kan gå kortare dagsturer.Sörmlandsleden är 100 mil lång, men man kan gå kortare dagsturer.Sörmlandsleden är 100 mil lång, men man kan gå kortare dagsturer.
Sörmlandsleden är 100 mil lång, men man kan gå kortare dagsturer. Foto: Anette Andersson / STF

5. Sörmlandsleden

Var? Från Björkhagen i Stockholm tillbaka till Stockholm: Björkhagen – Södertörn – Södertälje – Eskilstuna – Kolmården – Nyköping – Trosa – Södertörn – Stockholm.

Hur lång? 100 mil.

Varför? Sörmlandsleden, som skapades 1973, är Sveriges första låglandsled och är i dag en av de längsta – den passerar städer som Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

Man kan gå kortare dagsturer, välja ut någon vacker sträcka eller – om man är väldigt ambitiös, gå hela leden. Leden är extremt varierad, från rena söndagspromenaden till ganska tuff vandring, och den passerar öppna landskap, sjöar, historiska minnesmärken och Östersjökust. Sörmlandsleden är en del av Europaleden E6.
För vem? Storstadsbon. Leden börjar i närheten av tunnelbanestationen Björkhagen i Stockholm.

 

Längst ner på Ölands södra spets finns den berömda fyren Långe Jan.Längst ner på Ölands södra spets finns den berömda fyren Långe Jan.Längst ner på Ölands södra spets finns den berömda fyren Långe Jan.
Längst ner på Ölands södra spets finns den berömda fyren Långe Jan. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Öland – Mörbylångaleden

Var? Från Färjestaden till Ölands södra spets.

Hur lång? 84 kilometer.

Varför? Leden passerar stora delar av Öland och ger en utmärkt överblick av ön.

Mörbylångaleden är en av Svenska turistföreningens "signaturleder", ett urval av Sveriges mest spektakulära leder. Tack vare det annorlunda odlingslandskapet är hela södra Öland utsett till världsarv av Unesco. Vandringen inleds inåt land, men redan dag två löper den invid Ölands östra kust. Tredje dagen går man på öns östra sida, och därefter rakt söderut. Längst ner på Ölands södra spets finns den berömda fyren Långe Jan och Ottenby Fågelstation.
För vem? Den aktive – det finns en mängd saker att göra längs vägen: bada, paddla kajak, besök loppisar och gallerier till exempel.

 

Edsåsdalen är Åres fridfulla granne, med lättillgängliga fjäll.Edsåsdalen är Åres fridfulla granne, med lättillgängliga fjäll.Edsåsdalen är Åres fridfulla granne, med lättillgängliga fjäll.
Edsåsdalen är Åres fridfulla granne, med lättillgängliga fjäll. Foto: Stephane Lombard / EDSÅSDALEN

7. Edsåsdalen

Var? I Jämtland, ett par mil söder om Åre.

Hur lång? Miltals markerade leder på fjället.

Varför? Edsåsdalen är Åres fridfulla granne. Omgivningarna är vackra, och själva byn är rätt anspråkslös som påminner om svunna tider.

Till Edsåsdalen har turister lockats sedan 1920-talet. Fjällen är lättillgängliga och många leder är lämpliga som halvdagsturer. Klassiska STF Edsåsdalen Fjällstation, också kallad Köjagården, bildar en naturlig bas i byn. Här finns bevarade 30-talsmiljöer, pool och bastu i en relaxavdelning och en restaurang som fokuserar på jämtländska smaker.
För vem? Såväl aktiva familjer som mer erfarna fjällrävar. Här finns allt från lugna promenader till långa toppturer på fjället.

 

Vandra Bohusleden fram till sommarpärlan Strömstad.Vandra Bohusleden fram till sommarpärlan Strömstad.Vandra Bohusleden fram till sommarpärlan Strömstad.
Vandra Bohusleden fram till sommarpärlan Strömstad. Foto: Victoria Petersson

8. Bohusleden

Var? Mellan Lindome och Strömstad.

Hur lång? 37 mil.

Varför? En varierande led genom skogs-, bergs- och kustmiljöer. Omväxlande vandring – från trollskog till ljunghedar.

Bohusleden ingår både i Europaled 1 och Nordsjöleden. I mellersta och norra Bohuslän finns möjligheter att ansluta till Kuststigen (Kyststien) som leder in i Norge.
För vem? Den som utgår från Göteborg. Närheten till Göteborg gör det enkelt att ta del av storstadens utbud före och efter vandringen.

 

Funäsfjällen är fjällvärldens doldis – men här finns ett myller av utmärkta leder.Funäsfjällen är fjällvärldens doldis – men här finns ett myller av utmärkta leder.Funäsfjällen är fjällvärldens doldis – men här finns ett myller av utmärkta leder.
Funäsfjällen är fjällvärldens doldis – men här finns ett myller av utmärkta leder. Foto: Joachim Lagercrantz

9. Funäsdalen

Var? I västra Härjedalen, mitt i Sverige.

Hur lång? Fler än 60 toppar över 1000 meter.

Varför? Funäsfjällen är lite av fjällvärldens doldis. Ingen röjig afterski, inga lyxiga butiker, inget nattliv att tala om. Däremot bjuder klassiska Funäsfjällen på 60 fjälltoppar och ett myller av utmärkta vandringsleder.

För den som vill ta för sig av hela Funäsfjällen är centralorten Funäsdalen en bra bas. Härifrån är det en kvarts bilresa till Tänndalen och tjugo minuters bilresa till Ramundberget. Gondolbanan (från Funäsdalen) kör varje dag hela sommaren. Banan gör fjällvärlden lättillgänglig. En kvarts vandring från gondolen – och man befinner sig mitt på fjället med utsikt över Helags och Sylarna. Den äventyrlige tar Via Ferratan till toppen av berget. Man startar vid Funäsdalens kyrka och kommer fram vid terrassen vid Toppstugan.
För vem? Stora som små. Här finns turer för alla åldrar och smaker. Lokalborna har samlat 32 "guldturer" i en vandringsguide.

 

Upplandsleden passerar flera vackra naturreservat och friluftsområden.Upplandsleden passerar flera vackra naturreservat och friluftsområden.Upplandsleden passerar flera vackra naturreservat och friluftsområden.
Upplandsleden passerar flera vackra naturreservat och friluftsområden. Foto: Einarspetz / WIKIMEDIA

10. Upplandsleden

Var? Från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr.

Hur lång? Cirka 50 mil, uppdelad på fyra avsnitt.

Varför? Leden passerar flera av Upplands vackraste naturreservat och friluftsområden.

Den längsta leden – en drygt 25 mil lång sträcka – bjuder på öppna kulturlandskap och norduppländska skogar. Dessutom passerar man flera bruksorter. Den västra leden går från Siggeforasjön till Härjarö vid Mälaren. Det är en relativt lättvandrad, elva mil lång, led genom öppet landskap. Upplandsleden är markerad med orange färg på trädstammar och skyltar.
För vem? Den som bor i Mälardalen och söker en lättillgänglig och relativt lättvandrad led.

 

Jämtlandstriangeln är kanske Sveriges mest populära vandringsstråk.Jämtlandstriangeln är kanske Sveriges mest populära vandringsstråk.Jämtlandstriangeln är kanske Sveriges mest populära vandringsstråk.
Jämtlandstriangeln är kanske Sveriges mest populära vandringsstråk. Foto: Pär Englund / STF

11. Jämtlandstriangeln

Var? Jämtlandstriangeln är sträckan mellan STF Storulvån Fjällstation, STF Sylarna Fjällstation och STF Blåhammaren Fjällstation. Storulvån ligger en timmes bilresa från Åre.

Hur lång? 47 kilometer.

Varför? Högfjällsmiljö och fjällbjörkskog i en vacker blandning. Jämtlandstriangeln är kanske Sveriges mest populära vandringsstråk.

Triangeln är lättillgänglig och bekväm, man går mellan fjällstugor där det erbjuds middag och bastu, men där det också finns självhushåll. De tre delmålen ligger så att dagsetapperna blir lagom långa.
För vem? En bra start för vandrarnybörjaren. Från STF Storulvån Fjällstation arrangeras guidade gruppturer. Men hit återvänder också riktigt rutinerade vandrare – för att triangeln är den klassiker den är.

5 x KORTA TIPS 

1. Löpa är det nya vandra

Den nya trenden i fjällvärlden att toppbestiga berg – med löparskorna på. Första upplagen av Fjällmaraton anordnades 2005 och hade 60 deltagare. Sen dess har intresset ökat markant. Fjällmaraton 2019 startar den 27 juli och pågår till 3 augusti. I Bohuslän, 30 augusti till 1 september, går Icebug Xperience 2019 av stapeln. Det är ett tredagarsevent vid vackra Bohuskusten som lockar löpare från hela Sverige.

2. Europavandringsleder

E1 – en motorväg? Nej, en vandringsled. Tolv europeiska vandringsleder korsar Europa, och två av dem involverar Sverige: E1 och E6.
E1 – från Varberg till Grövelsjön.
E6 – från Malmö till Grisslehamn.

3. Låglandsvandring
Att vandra behöver inte innebära att toppbestiga höga fjäll. Vandringar i låglandet är populära. På många håll i Sverige finns vackra kustvandringar och vandringar i djupa skogar.

4. Nära huvudstaden

 Det finns gott om vandringsleder runt Stockholm. De tre mest profilerade lederna är Upplandsleden, Roslagsleden och Sörmlandsleden.

5. Nybörjare?
Häng på en kurs! Vid Svenska turistföreningens fjällstationer finns ofta ett stort aktivitetsutbud. Besök de vackraste utflyktsmålen med guide.