Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sveriges 11 bästa vandringsleder

Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. Att vandra är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige. Allt om Resor guidar till Sveriges vackraste vandringsleder med hisnande utsikter och storslagna naturupplevelser. Snöra på vandringskängorna!

Funäsdalen har 60 fjälltoppar.

Foto: Joachim Lagercrantz

1 av 11

1. Funäsdalen

Var? I västra Härjedalen, mitt i Sverige.

Hur lång? Fler än 60 toppar över 1000 meter.

Varför? Ingen röjig afterski, inga lyxiga butiker, inget nattliv att tala om. Däremot bjuder klassiska Funäsfjällen på 60 fjälltoppar, och ett myller av utmärkta vandringsleder. Här finns också 423 km cykelleder, över 200 fjällsjöar och mer än 30 mil av vatten på ett och samma fiskepass.

För den som vill ta för sig av hela Funäsfjällen är centralorten Funäsdalen en bra bas. Härifrån är det en kvarts bilresa till Tänndalen, och tjugo minuters bilresa till Ramundberget. Funäsfjällen är lite av fjällvärldens doldis. Området har en mer lågmäld framtoning jämfört med glassiga Åre och familjemeckat Sälen, men här är oändligt vackert och mycket familjevänligt. Naturnördarna har dock alltid gillat Funäsfjällen, det vilar något klassiskt över ”Funäs”, och många familjer har troget åkt hit i generationer.

Gondolbanan (från Funäsdalen) kör varje dag hela sommaren. Den är ett fantastiskt sätt att tillgängliggöra fjällvärlden. En kvarts vandring från gondolen - och man befinner sig mitt på fjället med utsikt över Helags och Sylarna. Riktig vildmark alltså – men med bekvämligheter inom tryggt avstånd.

För vem? Stora som små.

Här finns turer för alla åldrar och smaker. Lokalborna har samlat 32 ”guldturer” i en vandringsguide.


RESFAKTA: Sverigevandringar

Bästa tiden: Beror på var i Sverige man vandrar, men främst sommarhalvåret. Sommarsäsongen på fjället räknas från midsommartid till några veckor in i september. Den botanikintresserade kommer tidigt, den myggkänslige sent.

Bo: Enklast är att ha en STF-anläggning, eller annat pensionat eller hotell, som bas, och göra dagsutflykter. Den som vill längre ut på i vildmarken väljer en flerdagarstur och bor i övernattningsstugor, på fjällstationer, och på hotell utmed leden. Den som söker frihet och inte nödvändigtvis vill följa leder sover i tält.

Äta: Från matlagning i eget stormkök, till trerättersmiddagar med ekologiska viner på STF-anläggningar och andra hotell.

Bra att veta: I fjällterräng går man cirka tre kilometer på en timme. I besvärlig terräng får man räkna med kortare sträcka.

Fyra grundtips för en lyckad vandring är: Lyssna på väderleksrapporten, anpassa turen efter erfarenheten, packa lagom tungt och gå utmed markerad led.

Läs mer: svenskaturistforeningen


Bläddra vidare för fler vandringsleder!

1 av 11