Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Sveriges 11 bästa vandringsleder

Vandring är en folkrörelse som aldrig stannar. Att vandra är ett perfekt sätt att upptäcka Sverige.

Allt om Resor guidar till Sveriges vackraste vandringsleder (utan inbördes ordning) med hisnande utsikter och storslagna naturupplevelser – många av dem är "signaturleder" utsedda av Svenska Turistföreningen för att de är så unika och kan nås med kollektivtrafik.

Dags att snöra på vandringskängorna!

På vägen till toppen av Kebnekaise.

1 av 11

1. Kebnekaise

Var? I Kiruna kommun.
Hur lång? 24 kilometer, från STF Kebnekaise Fjällstation till sydtoppen och tillbaka.
Varför? För att det är Sveriges högsta berg. Och för att det är så mycket högalpin upplevelse man kan få i Sverige.
STF Kebnekaise Fjällstation stod färdig 1907 och ligger i väglöst land, 19 kilometer från närmaste samhälle, Nikkaluokta. Det finns flera leder för den som vill bestiga Kebnekaise, och det tar cirka 10–12 timmar att bestiga sydtoppen. Den västra leden är mest populär – och enklast. Kebnekaise är välbesökt under sommarhalvåret, uppskattningsvis 2 500–3 500 personer bestiger berget varje år.
För vem? Den tävlingsinriktade. En toppbestigning av Sveriges högsta berg kräver inte en extremt erfaren vandrare, men man måste ha stor respekt för de snabba väderomslagen. Var ordentligt påläst.


RESFAKTA: Vandring i Sverige

Bästa tiden: Beror på var i Sverige man vandrar, men främst sommarhalvåret. Sommarsäsongen på fjället räknas från midsommartid till några veckor in i september. Den botanikintresserade kommer tidigt, den myggkänslige sent. 

Bo: Enklast är att ha en STF-anläggning, eller annat pensionat eller hotell, som bas, och göra dagsutflykter. Den som vill längre ut på i vildmarken väljer en flerdagarstur och bor i övernattningsstugor, på fjällstationer, och på hotell utmed leden. Den som söker frihet och inte nödvändigtvis vill följa leder sover i tält.
Äta: Från matlagning i eget stormkök, till trerättersmiddagar med ekologiska viner på STF-anläggningar och andra hotell. 

Bra att veta: I fjällterräng går man cirka tre kilometer på en timme. I besvärlig terräng får man räkna med kortare sträcka. Fyra grundtips för en lyckad vandring är: lyssna på väderleksrapporten, anpassa turen efter erfarenheten, packa lagom tungt och gå utmed markerad led.
Läs mer: svenskaturistforeningen.se/vandring


Bläddra vidare för fler vandringsleder!

1 av 11