Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges 10 tråkigaste resmål

Semesterparadis som Visby, Smögen och Österlen i alla ära, men den som vill uppleva det verkliga Sverige ska välja helt andra resmål. Här är tio platser som ger dig helt nya upplevelser på din semester.

Hitta det sanna Sverige – bortom turistmagneterna. Foto: detsannasverige

1. Sverige bortom storstäderna

 

De flesta som väljer att semestra i Sverige vet vart de ska åka. Göteborg med ett besök på Liseberg, Stockholm för att promenera i Gamla stan och titta på regalskeppet Vasa, Strandliv på Pite Havsbad, kulturrunda på Gotland, midsommarfirande i Leksand, för att nämna några av våra populäraste semestermål.

Men det ger naturligtvis inte någon sann bild av Sverige. För att uppleva vårt avlånga land på riktigt, måste vi sänka blicken och besöka platser som inte direkt räknas in bland turistmagneterna. 

Allt om Resor tog hjälp av Magnus Eriksson och Jesper Lewén, för att hitta några av de mest udda ställena du kan semestra på. De har i många år på sin sajt detsannasverige.com samlat bilder från platser som aldrig varit vykortsfotografernas favoriter.

Här är Magnus och Jespers favorittips för dig som vill hitta det verkliga Sverige på semestern. 

 

Kon vid Glassbaren i Bräcke – perfekt för en selfie. Foto: detsannasverige

2. Bräcke

 

Från Bräcke kommer bland annat USM-vinnaren i bänkpress Tobias Mohlin.
Sport är stort i Bräcke. Ishockeylaget Bräcke Polar Bears spelade några säsonger i division 1 men tvingades dra i nödbromsen på grund av ekonomiska problem. För basketvännen finns gott om basketkorgar och planer att testa sina kunskaper på.
Bräcke Basket spelade på 90-talet i näst högsta ligan, dåvarande division 1. På idrottsplatsen Björkhaga finns två fotbollsplaner.
Glassbaren i Bräcke har betyget 4,9 av 5 på Facebook och har vunnit ett flertal medaljer i Svenska Glassmästerskapen. Utanför Glassbaren står en plastko i naturlig storlek, perfekt för en selfie.
Det är lätt att ta sig till Bräcke, E14 går rakt genom samhället och flera tåg stannar i samhället varje dag.

 

Lesjöfors befolkning har minskat med 60 procent. Foto: detsannasverige

3. Lesjöfors 

 

Lesjöfors är den 674:e största tätorten i landet och en samlingspunkt för esperantister i de nordiska länderna som tillsammans driver Esperanto-Gården. En kursgård som även fungerar som vandrarhem. Det internationella hjälpspråket Esperanto skapades för att bli ett allas andraspråk, i Lesjöfors kan man fortfarande bli en del av Esperantujo – esperantogemenskapen.
Lesjöfors är annars mest känt för sitt järnverk. Lesjöfors AB bildades 1867 och gick i konkurs 1985. Men redan på 70-talet började problemen med utflyttning för bruksorten, sedan 1970 har befolkningen minskat med över 60 procent. 2014 revs OK-macken.
Brukets starke man, bandybaronen Gerhard De Geer, satte Lesjöfors på bandykartan.

 

Jordbro har både Coca-Colafabrik och lekplatser. Foto: detsannasverige

4. Jordbro

 

Den moderna bebyggelsen i Jordbro började uppföras 1963. Mest känd är orten för filmaren Rainer Hartlebs Jordbrosviten som i över 30 år följde ett antal familjer i Jordbro. Barnen i Jordbro går i dag på Kvarnbäcksskolan, Höglundaskolan eller Montessoriskolan Fredsduvan. Även utanför skolorna finns ett flertal lekplatser.
Sedan 1998 ligger Coca-Colas svenska huvudkontor i Jordbro. Coca-Colafabriken i Jordbro är den enda fabrik i Sverige som producerar läsken.
För fjällvandraren finns Tornberget som med sina 111 meter över havet är Haninge kommuns och även Stockholms läns högsta punkt.

 

Järpen – långt från jetsetlivet i Åre. Foto: detsannasverige

5. Järpen

 

Om du känner dig obekväm med jetsetlivet i Åre kan Järpen 25 kilometer bort vara något för dig.
I centrum finns det mesta man kan önska sig och för den idrottsintresserade har Järpen IF både fotbolls- och ishockeylag.
I Järpen finns också Norrlands största biograf, först i Jämtland med att visa 3D.
Från Järpen kommer filmaren Lars Molin och här gick bland annat Thomas Wassberg, Anna Carin Zidek, Jan Ottosson och Torgny Mogren på gymnasiet.

 

Krylbo står numera på egna ben. Foto: detsannasverige

6. Krylbo

 

Krylbo står på egna ben sedan orten 2015 bröts ut ur Avesta tätort.
Mest känt för Krylbosmällen den 19 juli 1941 då ett ammunitionståg tillhörande nazisterna exploderade. Tåget var på väg med material och livsmedel till de tyska trupperna i Finland. Runt 130 person- och godsvagnar förstördes eller skadades.
Krylbos största kändis är Nicklas Lidström – fast han egentligen kommer från Skogsbo.
Krylbo IF:s herrfotbollslag spelar i division 5 men vill uppåt. Swishnumret är 123 029 99 58.

 

Offentlig utsmyckning i järnvägsknuten Frövi. Foto: detsannasverige

7. Frövi

 

Frövi är en liten ort i sydvästra Västmanland som varit en järnvägsknut i nära 150 år. Pappersbruksindustrin är nästan lika gammal och i anslutning till bruket finns Frövifors pappersbruksmuseum.
När man googlar kändisar från Frövi så får man inga träffar. Det är kanske därför det står så här i platsannonserna från deras skolor: "Astronauter, statsministrar och Nobelpristagare – alla ska de komma ihåg Fröviskolan som den plats där de fick blomma ut, där de blev utmanade och uppmuntrade till att prova sina vingar."

 

Grums domineras av trä- och pappersindustrin. Foto: detsannasverige

8. Grums

 

Grums ligger några mil väster om Karlstad och är för de flesta kanske mest känt för att genom åren fostrat en hel drös duktiga hockeyspelare.
Trä- och pappersindustrin är dominerande inom näringslivet. En sevärdhet är den stora eken i Häggvik med en omkrets på över 8 meter. I trädet finns en grotta där takhöjden är ca 2,40 meter.
Det finns en del kändisar som har rötterna i Grums, bland annat Sven-Erik Magnusson från Sven-Ingvars och radioprataren Hanna Hellquist.

 

Bålstas atmosfär vill överträffa kundens förväntningar.

9. Bålsta

 

Bålsta ligger 5 mil nordväst om Stockholm och är kanske en ort som de flesta passerar när de är på väg till eller från huvudstadens olika attraktioner. Den som väljer att stanna till kan besöka Bålsta bibliotek som 2006 blev nominerat till Årets Bibliotek, tyvärr så tog Nordiska Afrikainstitutet hem titeln. Lasse Åbergs museum är väl värt ett besök.
Gillar du shopping så kan du stanna till i Bålsta Centrum som har målsättningen att skapa en "atmosfär som överträffar kundens förväntningar". Programledaren Martin Björk kommer härifrån.

 

Sundbyberg är årets superkommun 2017. Foto: detsannasverige

10. Sundbyberg

 

Sundbyberg är Sveriges till ytan minsta kommun och ligger nordväst om Stockholms centrala delar. Kommunledningen har satsat rejält på bred front och blivit utsedd till "Årets superkommun" 2015 och 2017, men när man som turist försöker leta efter sevärdheter på kommunens hemsida så är det inte lätt att hitta. Marabouparken är i alla fall något att besöka.
En annan sevärdhet är skulpturen "Spjutkastaren" av Carl Fagerberg. Den skulle egentligen ställas utanför Stockholms stadion 1937 men efter stora protester från allmänheten och Stockholms skönhetsråd så hamnade den i stället vid Sundbybergs IP.

 

Avesta har världens största dalahäst. Foto: detsannasverige

11. Avesta

 

Det är några år sedan vi var i Avesta men vi vill i alla fall slå ett slag för orten som ligger i sydöstra Dalarna. Avesta hamnar lätt i skuggan av de populärare orterna kring Siljan. Staden är nuförtiden mest känt för speedwaylaget Masarna och deras gamle stjärnförare Tony Rickardsson. De äldre kanske mer förknippar Avesta med dragspelskungen Calle Jularbo som välsignats med ett museum i staden.
Världens största dalahäst finns här och vid myntmuseet visas dessutom världens största mynt upp, en tiodalers som väger 19,7 kilo.