Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sverige är ett av världens lyckligaste länder.
Sverige är ett av världens lyckligaste länder.
Sverige är ett av världens lyckligaste länder.
Gamla stan i Stockholm.
Gamla stan i Stockholm.
Gamla stan i Stockholm.
Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn.
Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn.
Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn.
Icehotel 365 i Jukkasjärvi.
Icehotel 365 i Jukkasjärvi.
Icehotel 365 i Jukkasjärvi.
1 AV 4
Sverige är ett av världens lyckligaste länder.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Gamla stan i Stockholm.
Foto: ADOBE STOCK
3 AV 4
Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn.
Foto: ADOBE STOCK
4 AV 4
Icehotel 365 i Jukkasjärvi.
Foto: ASAF KLIGER

Sverige hyllas som semesterland

Sverige är ett utmärkt val för en semester. Det menar brittiska The Telegraph, som hyllar flera platser runtom i landet. 

För vad är väl dubbeldäckare och fish'n'chips jämfört med svenska skärgårdar och vandringsleder? 

England må ha slagit Sverige i fotbolls-VM 2018, men som semesterland utklassar vi det rödvita landet – Themsen, Towern och Tottenhamn till trots. 

Åtminstone om man ska tro den brittiska tidningen The Telegraphs reseavdelning, som nu höjer vårt land till skyarna. Här är sju starka skäl till att sommarens semester blir som allra bäst om du stannar hemma. 

1. Sverige är ett av världens lyckligaste länder

Livskvaliteten i Sverige slår de allra flesta länder. I FN:s årliga rapport om världens lyckligaste länder, World Happiness Report, hamnar Sverige på nionde plats av 156. Visserligen får vi se oss slagna på fingrarna av både Finland, Danmark och Norge. Men  Storbritannien hamnar först på en 19:e plats.

2. Vänern är EU:s största sjö

Vänern är inte bara Sveriges största insjö, utan hela EU:s. Med en yta på hela 5 650 kvadratkilometer är den större än både Trinidad och Tobago – tillsammans. Förutom att hoppa i plurret och ta en båttur på sjön finns det flera platser att upptäcka runtomkring. Ta en promenad i mysiga Mariestads hamn, övernatta på vackra Läckö slott eller njut av soliga sommarkvällar i Karlstad, en av Sveriges restaurangtätaste städer. 

Läckö slott ligger precis vid Vänerns kant. Foto: ADOBE STOCK

3. Stockholm är lika mycket skärgård som stad

Vissa städer är byggda på kullar – Stockholm, däremot, är byggd på öar och broar. The Telegraph rekommenderar att besöka minst två av dem inne i stan. Stadsholmen med Slottet och Gamla stan, samt Skeppsholmen för Moderna museet. 

När du är klar med öhoppningen inne i city väntar den "riktiga" skärgården. Hoppa på en båt från Strandvägskajen och ta en heldag på Grinda, Fjäderholmarna eller någon annan av Stockholms skärgårds 16 bästa öar.

4. Vandra längs Kungsleden

Har du tröttnat på storstadslivet väntar vildmarken. Sveriges stora yta i kombination med lågt invånarantal är som upplagt för en fridfull vandring. Det finns många vackra vandringsleder att välja på – Kungsleden är en av de mest kända. 

Kungsleden sträcker sig 40 mil mellan Hemavan och Abisko och har utsetts till en av världens vackraste vandringsleder. Här finns etapper som passar både nybörjare och proffs. 

LÄS MER: Sveriges 11 bästa vandringsleder 

Kungsleden är en av världens bästa vandringsleder. Foto: ADOBE STOCK

5. Världskända Öresundsbron

Öresundsbron är så mycket mer än en förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn. De senaste åren har den blivit ett hett Instagrammotiv, enligt The Telegraph. Dels för den höga siluetten på den svenska sidan, som gör sig bra i solnedgången. Men framför allt tack vare tv-serien "Bron", som gjort hela Öresundsregionen till ett världskänt resmål.

LÄS MER: Här spelades sista säsongen av "Bron" in 

6. Göteborg och Västkusten

Göteborg är ett bra val för dig som gillar historia och saltstänk. Göteborgs stadsmuseum är en riktig guldgruva för alla historienördar med närmare en miljon föremål som spänner över 12 000 år av historia.

En avkopplande tur till någon av skärgårdsöarna är också att rekommendera. Donsö, med sina knallröda stugor och färgstarka hamn hyllades av New York Post redan 2015. Och Styrsö, den bilfria ön som erbjuder ljumma bad från vindpinade klippor. 

LÄS MER: 13 tips i sommarstaden Göteborg 

Göteborg erbjuder både historia och skärgård. Foto: ADOBE STOCK

7. Ishotellet i Jukkasjärvi 

Sommar, vinter, höst eller vår – numera kan du alltid omge dig av is i norra Sverige. Icehotel 365 är en den del av ishotellet som med hjälp av en kulanordning driven på solenergi har en temperatur på fem grader inomhus året runt. Här kan du prova på forsränning i Torne älv, smaka samisk middag och så klart sova i en säng gjord av is. Ett hett tips för alla som svettas i sommarvärmen, alltså. 

LÄS MER: Upptäck skönheten i norra Sverige – 11 tips