Hjälmare kanal är 14 kilometer lång och har nio handdrivna slussar på sin väg mellan Hjälmaren och Arbogaån.
Hjälmare kanal är 14 kilometer lång och har nio handdrivna slussar på sin väg mellan Hjälmaren och Arbogaån. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Hjälmarens hemliga pärla – se Sveriges äldsta kanal

Bland våra fyra största sjöar är Hjälmaren en ofta bortglömd doldis i skärningspunkten mellan landskapen Närke, Västmanland och Sörmland. Med sina nio handdrivna slussar är Hjälmare kanal vår äldsta farbara vattenväg som kan upplevas med båt eller kanot, till fots eller med cykel.

Åns vatten är svart som tjära, siktdjupet obefintligt och längs dess kanter lyser de gula svärdsliljorna som bloss i strandlinjens klorofyllmättade skogsdungar. När jag böjer mig ner över bryggkanten mot Arbogaåns mörka vatten intill den 600 år gamla Kapellbron gör sig ett minne påmint från barndomen då vi om somrarna besökte kusinerna på deras torp i Västmanland.

Jag skrämdes då av det svarta vattnet där ingen botten kunde skönjas, men fascinerades samtidigt av den ändlösa strömmen av linbanekorgar som passerade över våra huvuden lastade med kalk på sin väg mellan kalkbrotten i Forsby och fabrikerna i Köping. I fantasin förflyttade jag mig svävande fram där uppe, blickande ner över landskapen runt Hjälmarens våtmarker liksom Nils Holgersson på gåsens rygg i Selma Lagerlöfs roman. Hade jag fått sitta i en av dessa korgar i dag hade jag kunnat spana in tinnarna och tornen på Sundby slott vid sjöns norra strand, följt norra strandens skärgård av små öar, kobbar och skär med sitt långgrunda vatten och samtidigt anat den betydligt klippigare södra stranden över vars böljande slätter och stora skogar ruvar. 

Liv och rörelse vid Hjälmare docka 

Om vi följer den gamla kalktransportens linbanesträckning norrut hamnar vi parallellt med Hjälmare kanal, den nästan 14 kilometer långa vattenvägen mellan Notholmen i Hjälmaren och Gravudden i Arbogaån. 

Då vi en vacker försommardag lämnar Hjälmaren och slussen vid Notholmen och tyst glider genom legendariska Bergskanalen passar vi på att göra en avstickare in i den äldsta delen av Hjälmare kanal som togs i bruk redan 1639.

När vi når Hjälmare docka är det liv och rörelse. Husbilarna står på rad intill torrdockan, och i kaféet släcker gästerna törsten i skuggan. Andra sitter i solen och fikar på dess framsida med kanalen framför ögonen. Vid kajen ligger den lilla ångbåten Freden förtöjd. Här möter jag en av traktens kändisar, som går under namnet ”Sluss-Janne”. Han heter egentligen Jan Eriksson och har i över 40 år slussat båtar genom kanalens nio portar. 

I dag väntar två båtar på att få slussa sig ner genom Hjälmare docka. Till sin hjälp har Janne sin dotter och hennes kompis som i sommar hjälper till att sköta de handdrivna slussarna på samma sätt som man har gjort i ett par hundra år. De tyngsta slussportarna väger elva ton, så det är ett imponerande maskineri som ska till för att öppna och stänga dem med handkraft. Ett svettigt men roligt jobb, kommenterar dottern Clara medan hon bänder och drar i de långa järnstängerna till kugghjulen.

– Jag skulle kunna skriva en hel bok om slussningarna genom åren, säger Janne. Historierna är många och ibland både drastiska och bisarra, som den gången en passagerarbåt anlände hit och en av besättningsmännen bad skepparen om lov att få gå i land under tiden som slussningen pågick och träffa sin flickvän som han inte hade sett på länge. Det han inte tänkte på var att när båten steg i slussarna kunde passagerarna på övre däck se vad som hände i buskaget nedanför. Besättningsmannen skämdes så till den grad att han vägrade kliva på båten igen.

LÄS MER: 64 roliga sommarutflykter i Sverige – för stora och små

Klassiska misstag vid slussningen

Har man jobbat så länge som Janne har man varit med om det mesta när det gäller slussning. Allt från klassiker som folk som har glömt att lossa förtöjningen när båten plötsligt sjunker till oroliga båtägare som inte har vågat stanna kvar ombord under slussningen, men också alla sorters samtal och berättelser från båtägarna.

– Den sociala kontakten med alla som är åskådare eller involverade i slussningen har varit en källa till stor glädje genom åren, säger Janne. Jag älskar verkligen det här jobbet och kanalen. Det är en stor kulturskatt som jag gärna vill dela med mig av till alla som kommer hit.

Många väljer den här vattenvägen i stället för Göta kanal, helt enkelt för att det är en betydligt lugnare kanalresa i jämförelse med sin storasyster.

– Hit kommer också naturintresserade för att studera rödlistade arter av trollsländor och andra insekter, de sällsynta röda näckrosorna i Tiveden och Fagertärn eller för att få uppleva det rika fågel- och djurlivet längs kanalen, berättar Janne.

På väg mot Gravudden möter vi passagerarbåten Gustaf Lagerbjelke som väntar på att bli slussad vid Arfprins Oscar Fredriks sluss i Hällby. I mer än 30 år har den trafikerat Hjälmaren. På tisdagar går den från Örebro till Arboga och på onsdagen går den tillbaka – en resa på cirka sex timmar inklusive slussningarna. På tisdagskvällen går en räkkryssning fram och tillbaka genom Hjälmare kanal. Övriga dagar gör den räkkryssningar på Hjälmaren.

Passagerarbåten Gustaf Lagerbjelke har trafikerat Hjälmaren och Hjälmare kanal i 30 år. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Historielektion i Arboga

Väl i Arboga får vi en historielektion av skådespelaren och guiden Emelie Hertzman som uppklädd i Gustav Vasas dotter Cecilias kläder tar oss med på en tur genom de gamla kvarteren i Arboga. Cecilia Vasa fick staden i förläning av brodern Johan III och bodde i Arboga i åtta år.

– Jag har alltid varit intresserad av 1500-talet och flyttade hit för kulturen och stadens gamla historias skull, säger hon. Cecilia Vasa var en stark, skandalomsusad och spännande kvinna som gick sin egen väg. I mångt och mycket var hon kontroversiell. Det är en tacksam kvinnogestalt som jag ofta återkommer till i mina pjäser, säger Emelie.

Efter Arboga blir det ett kortare stopp i Örebro med promenad längs Svartån ut till Rynningeviken och Naturens Hus. På tillbakavägen går vi genom Stadsparken, som rymmer Wadköpings historiska byggnader, innan vi stannar till i gästhamnen. Där ligger några vackra skärgårdskryssare i hondurasmahogny som drar uppmärksamheten till sig. 

Från tiden före den stora sjösänkningen på 1880-talet, då krickor, årtor, grönbenor, tofsvipor och dubbelbeckasiner letade efter föda i de översvämmade våtmarkerna, återstår i dag bara en enda liten plätt som fortfarande påminner om denna unika våtmarksbiotop runt Hjälmaren. Det är Osets våtmarker och fågelskyddsområde utanför Örebro som lockar fågelskådare från när och fjärran.

I Arboga hölls Sveriges första riksdag 1435. Åkröken bortom Kapellbron har gett staden sitt namn, Arbughi eller åbåge som det betyder. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Tommy Myllymäkis krog Julita gård

På tillbakavägen mot Stockholm längs Hjälmarens södra strand gör vi ett stopp på Julita gård. Här regerar en av våra stjärnkockar, Tommy Myllymäki, som är barnfödd i Katrineholm. När vi anländer efter ett besök i det idylliska Fiskboda hamn är det bara hans mamma och en gårdsansvarig som är på plats för att förbereda årets öppning av värdshuset och sjökrogen. Vi vandrar därför ensamma runt i denna Skansenmiljö, som ägaren Artur Bäckström donerade till Nordiska museet 1944. Förutom bygdens torp och byggnader av olika slag samt en kyrka ligger här en underbar trädgård där 130 olika pioner kan beskådas under vägledning av trädgårdsmästare Angelina Hjelm. 

Vid Hjälmare Sund skulle vi åter ha mötts av raden av kalkstenskorgar på sin väg mellan Forsby och Köping, men trots intensiva försök att bevara denna världens längsta linbana som en museibana misslyckades detta, och hela banan revs 2015. Det är bara att hoppas att kanalen mellan Hjälmaren och Mälaren inte går samma öde till mötes utan förbli ett levande kulturarv för eftervärlden.  

Julita Gård vid sjön Öljaren inte långt från Hjälmarens strand donerades till Nordiska museet 1944. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Resa till Hjälmaren

Tåget mellan Stockholm och Göteborg stannar i både Arboga och Örebro. Bilresan till Örebro från Stockholm tar cirka två timmar och från Göteborg cirka tre och en halv timme. Det går också bussresor mellan Göteborg och Örebro samt mellan Stockholm och Örebro.

LÄS MER: 8 unika svenska resmål som gått de flesta förbi 

GUIDE / HJÄLMARE KANAL……

SE & GÖRA

1. En kanaltur med M/S Gustaf Lagerbjelke

Varje tisdag tar skepparen Jan Ekblad på M/S Lagerbjelke med passagerare från Örebro på en resa över Hjälmaren och genom Hjälmare kanals slussar upp till Hjälmare Dock i Arboga. Återresan sker nästkommande dag. Mat och dryck serveras ombord. Under veckans andra dagar går båten på räkkryssningar på Hjälmaren.

arbogarederi.se

2. Vinön

Ett besök på Hjälmarens största ö kan rekommenderas. Ön påminner lite om Visingsö i Vättern. Förutom vacker natur finns möjlighet att både övernatta, fika och äta på ön. Hjälmaregös när det är säsong är en delikatess. Ställ gärna bilen i Hampetorp varifrån färjan utgår och upptäck ön till fots. Norra sidan av ön har en fin strand.

vinon.se

3. Hjälmare Docka och Kanalcafé

Slussområdet i Hjälmare kanal en bit utanför Arboga är en perfekt utgångspunkt för att vandra eller cykla utmed den 14 kilometer långa vattenvägen. Kanalcaféet i slussområdet serverar lunch med belgiska våfflor som specialitet.

kanalcafet.se

ÄTA & DRICKA

4. Café Två Skator

Ett av de bästa kaféerna i Arboga, utsett av White Guide till ett av de bästa i Sverige. Caféet har en härlig trädgårdsservering och ligger intill vackra Sankt Nicolai kyrka.

Adress: Ahllöfsgatan 14, Arboga, cafetvaskator.se

5. Fratelli

En utsökt italiensk restaurang centralt belägen i Örebro med liten uteservering mot gatan.

Adress: Kungsgatan 19, Örebro, fratelliorebro.se

6. Katrinelunds Gästgiveri & Sjökrog

Här driver kockarna Mark och Felix sin populära i en avslappnad miljö. Med lokala råvaror från Hjälmaren och trakten runtomkring är måltiderna säsongsanpassade. Örter och grönsaker kommer från egna trädgården.

Adress: Katrinelund 470, Stora Mellösa, katrinelund.se

7. Julita Wärdshus

Här basar Tommy Myllymäki som sedan många år driver sjökrogen intill sjön Öljarens strand. Här äter du gott, kan övernatta om du vill och ägna tiden däremellan till att vandra runt i de vackra och lummiga omgivningarna. I en vacker och rogivande omgivning ryms ett Mini-Skansen med gamla hantverkshus, torp och kyrka för att tala om den fina trädgården med alla sina pionodlingar.

Adress: Julita Gård, Julita, julitawardshus.se

BO BRA

8. Arboga Stadshotell & Stadskällaren

Trots namnet är detta lilla hotell mitt i Arboga centrum charmigare än man tror. Tvärs över gatan ligger Stadskällaren, som med sin härliga uteservering på baksidan är ett populärt ställe under sommaren. 

Adress: Nygatan 39

ANNONS: Läs mer och boka Arboga Stadshotell här [extern länk]

9. Clarion Collection Hotel Borgen, Örebro

Bakom Örebro slott ligger detta vackert placerade hotell som är en perfekt utgångspunkt för vandringar genom Stadsparken och längs Svartån ut mot Rynningeviken och Naturens hus. 

Adress: Klostergatan 1

ANNONS: Läs mer och boka Clarion Collection Hotel Borgen här [extern länk]

LÄS MER: Göta kanal: Stora Sverigeresan – en klassiker 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande