1 AV 3
Foto: Hélène LUNDGREN / Hélène Lundgren
2 AV 3
Foto: Hélène LUNDGREN / Hélène Lundgren
3 AV 3

De bästa båtturerna från Stockholm i sommar

I Stockholm finns det gott om spännande båtresor att upptäcka under sommaren. Med SL-kortet når du vackra områden på Djurgården, Lidingö, Bogesundslandet och Ekerö. Inom några timmars resa från Stockholm hittar man även båtresor till Rönnskär, Storjungfrun, Hjälmare kanal och till ytterskärgårdens kala klippor.

Hélène Lundgren

1. Bullerö 

Bullerö är en riktig liten skärgårdsidyll och en vindsvept pärla som ligger långt ute i ytterskärgården. Området är ett naturreservat med 900 öar och ägdes tidigare av konstnären Bruno Liljefors. 1909 lät han bygga en jaktstuga på ön, där vännerna Albert Engström och Anders Zorn kunde jaga och festa under vår- och höstjakten. Den gamla jaktstugan är i dag museum, och här finns många härliga badklippor, flera naturstigar och en vedeldad bastu precis vid havet. 1923 köpte finansmannen och tidningskungen Torsten Kreuger öarna och det sägs att 1920-talets amerikanska stumfilmsstjärnor Mary Pickford och Douglas Fairbanks besökte ön. Öns enda strand heter Zarah Leanders strand och anlades när Zarah skulle komma på besök. På Bullerö kan man övernatta i byns små röda stugorm där höns och får går fritt. Stugorna är ofta fullbokade, men det går även att tälta på ön och det finns kök och kylskåp i raststugan.

Båtresa: På sommaren går det reguljära båtresor från Stavsnäs som måste bokas i förväg. Efter 16 augusti går båten på helgerna fram till höstlovet.

Mer info: bullero.se

Skärgårdsidyllen Bullerö. Foto: Hélène Lundgren

2. Fyren Söderarm

Fyren Söderarm ligger långt ute i det yttersta havsbandet med utsikt över hela Ålands hav. Det var här på ön Torskär som man först slog larm om att ryssarna var på väg mot Stockholms skärgård under ryssbränningarna 1719. Fyren byggdes 1839, och gäster kan övernatta i de gamla fyrvaktarbostäderna, och i en före detta militärbarack. 1939 fanns här ett fältsjukhus, tält och en förläggning med plats för 200 personer som arbetade på ön. 1997 lades militärförläggningen ner, och Anngret Andersson startade hotell och konferensverksamhet för grupper. Söderarm har öppet året runt, och det går även att arrangera bröllop här på ön. I en gammal ombyggd bunker från andra världskriget finns skärgårdens häftigaste bastu, och utanför står en varm badtunna. När det blir för varmt kan man doppa sig i små naturliga havsbassänger bland klippskrevorna. Att sitta i det ljuvligt varma vattnet och spana ut över ett öppet hav medan vinden viner runt öronen är helt oslagbart.

Båtresa: Några veckor under sommaren går Söderarmslinjen från Kapellskär till Söderarm. Andra tider på året kan man boka taxibåt till Söderarm. 

Mer info: soderarm.com 

LÄS MER: Övernatta i Stockholms skärgård – bästa hotellen 

Söderarms fyr byggdes 1839. Foto: Hélène Lundgren

3. Med ångbåten Blidösund till ytterskärgården 

Med den 109 år gamla ångbåten Blidösund kan man komma ända ut i ytterskärgården. Blidö var förebilden för Mumindalen, här bodde Tove Janssons morföräldrar och det var här hon upptäckte alla sina mumintroll. Man åker förbi Angö Drommen som har en stor sälkoloni, och på avstånd skymtas silhuetten av den välbekanta Heidenstamfyren på Svenska högarna som ligger längst ute i havsbandet. Vid Röder ligger 23 små hus tätt, och den klippiga naturen doftar myr där kråkbär, ljung och hjortronen växer bland klippskrevorna. Efter härliga bad och picknick på klipporna är det dags för hemfärd, och på vägen tillbaka serveras en riktigt god lunch på vita dukar.

Båtresa: I sommar gör Blidösund flera olika båtturer till Blidö, Norrtälje, Norröra och ytterskärgården och i restaurangen serveras god mat. Under 2021 spelar äter olika band på båten. 

Mer info: blidosundsbolaget.se

Ångbåten Blidösund på Röden. Foto: Hélène Lundgren

4. Med Waxholmsbolaget till 299 bryggor 

Det finns runt 30 000 öar att välja på i Stockholms skärgård, och naturen varierar från kala klippor, glittrande hav och vita sandstränder till skog och blomstrande ängar. Med Waxholmsbåt, taxibåt eller egen båt tar man sig lätt ut till öarna för dagsturer eller övernattning. Här finns flera charmiga värdshus, vandrarhem eller små röda skärgårdsstugor, och det finns flera bra restauranger i skärgården. Waxholmsbåtarna kör till bland annat Nåttarö och Ålös vackra sandstränder, Utös värdshus och kuperade naturstigar, Idöborgs nya restaurang och bastu, Huvudskärs fyr och kala klippor, Sandhamns seglarhotell och skärgårdens första vandrarhem på Stora Kalholmen.

Båtresa: Waxholmsbolaget går till många av skärgårdens öar. Pendeltåg och bussar ansluter till båtarna. Nordsydlinjen sträcker sig 70 sjömil från Arholma/Simpnäs i norr till Nynäshamn i söder och stannar vid ett 20 tal bryggor. Båtarna kommer att gå varje dag fram till 16 augusti.

Konkurrenten Cinderella går till Vaxholm, Sandhamn, Grinda och Gällnö. 

Mer info: waxholmsbolaget.se, stromma.com/sv-se/stockholm/cinderellabatarna

Sandstranden på Nåttarö. Foto: Hélène Lundgren

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till bästa öarna 

5. Tusen öars kryssning

Strömma Kanalbolaget har en härlig guidad heldagskryssning med landstigningar på Kymmendö, Bullerö och Sandhamn ombord på skärgårdsfartyget M/S Waxholm III som byggdes 1903. Det var på Kymmendö som August Strindberg under flera års tid hyrde en mycket liten skrivarstuga på en kulle i skogen med utsikt mot havet. Inspirationen till ”Hemsöborna” fick han från befolkningen på Kymmendö, och det var här han skrev ”Mäster Olof” och ”Det nya riket”. August Strindbergs lilla skrivarstuga står fortfarande kvar i närheten av fina badklippor. Nästa landstigning sker på Bullerö som är ett naturreservat med fina badklippor, vandrarhem och en härlig bastu (se ovan). Sista stopp är på Sandhamn, känd för alla sina flotta segelbåtar som lägger tätt nere i hamnen. Ön som heter Sandön har en sandig natur där små stigar leder genom tallskogen, och vid Trouville finns en fin sandstrand i bukten. I hamnen ligger det flera restauranger, och året runt serveras god och prisvärd mat på Sandhamns Värdshus. Sandhamn har en mycket fin skärgårdsbebyggelse med vackra gamla trähus som står tätt i den lilla byn. Ombord på M/S Waxholm III serveras också både lunch och middag i den vackra matsalen med originalinredning.

Båtresa: stromma.com/sv-se/stockholm/utflykter/dagsutflykter/tusen-oars-kryssning

Mer info: kymendo.se, bullero.se, destinationsandhamn.se

Sandhamn – sista stopp på Tusen öars kryssning. Foto: Hélène Lundgren

6. Djurgården, Lidingö, Bogesund och Ekerö

Med SL-kortet kan man göra många spännande båtfärder runt hela Stockholm. I samband med Stockholmsutställningen började ångdrivna färjor gå från Slussen redan 1897, och än i dag går Djurgårdsfärjan från Slussen till Djurgården. Här ligger Skansen, Liljevalchs, Rosendals trädgårdar samt härliga naturområden att promenera i. Vasamuseet öppnar 15 juli, Junibacken den 10 juli och ABBA The Museum har öppet på helgerna. Från Nybroplan går det även pendelbåtar till Blockhusudden, Kvarnholmen, Nacka Strand, de nya kvarteren vid området Dalénum på Lidingö, Frihamnen samt Ropsten. Från Ropsten går det sedan pendelbåtar vidare till Tranholmen, Djursholm, Storholmen och Bogesundslandet. Härifrån kan man vandra eller cykla till Bogesunds slott och Vaxholm för att sedan ta en Waxholmsbåt tillbaka till stan. En annan båtlinje går från Klara Mälarstrand till Ekerö med stopp på Lilla Essingen, Ekensberg och Kungshättan. En mycket trevlig vandring är att hoppa av i Ekensberg och vandra längs vattnet in mot stan, eller fortsätta hela vägen ut mot Sätra och Vårby. I mån av plats går det också bra att ta med sig cykeln på båten för att göra cykelturer på Ekerö och Färingsö.

Båtresa: sl.se/sv/info/resa/pendelbatar

Med SL-kortet kan man göra många spännande båtfärder runt hela Stockholm. Foto: Hélène Lundgren

7. Södermalm och Hammarby sjöstad

M/S Emelie är en privatägd båt som går från Nybroplan, Djurgården och Masthamnen, vilket är utmärkt om man ska åka på kryssning med Viking Line. Båten fortsätter vidare till Barnängsbryggan, Lumabryggan och Hammarby sjöstad. För 60 kronor är det ett mycket trevligt och prisvärt sätt att få en sightseeingtur mellan Nybroplan, Södermalm och Hammarby sjöstad. Båten har ett stort soldäck, och det går även att ta med sig cykeln om man vill göra en cykeltur runt söder.

Båtresa: ressel.se

M/S Emelie går från Nybroplan till Hammarby sjöstad. Foto: Hélène Lundgren

LÄS MER: Sommarens bästa utflykter från Stockholm 

8. Fjäderholmarna 

En 30 minuters båtfärd från Nybrokajen tar dig till Fjäderholmarna, som är Stockholms närmaste skärgårdsö. Fjäderholmarna består av fyra öar, och på Stora Fjäderholmen finns badklippor, små hantverksbutiker och en chokladbutik som säljer handgjorda praliner. Redan 1740 fanns här en krog som låg längs segelleden in mot Stockholm, och i dag har ön fem olika restauranger med Fjäderholmarnas krog, ett rökeri, glassbar samt ett eget mikrobryggeri. På 1870-talet rasade här det stora brännvinskriget mot ”brännvinskungen” L O Smith. Han bedrev handel med brännvin utanför stadsgränsen, och köparna fick åka gratis ångbåt till Fjäderholmarna. 1918 tog marinen över ön, och det var landstigningsförbud fram till 1976. Efter stora renoveringar öppnades åter Fjäderholmarna 1982, och är i dag ett mycket populärt utflyktsmål bland turister. Här kan man promenera runt ön, bada från klipporna, ha picknick, spela boule och titta in på museet med gamla allmogebåtar.

Båtresa: Strömma, Fjäderholmslinjen och Waxholmsbolaget går till Fjäderholmarna. 

Mer info: stromma.com//sv-se/stockholm/utflykter/dagsutflykter/fjaderholmarna, fjaderholmslinjen.se, waxholmsbolaget.se

Storstadsnära skärgård på Fjäderholmarna. Foto: Hélène Lundgren

9. I Vasas kölvatten

Med den gamla charmiga båten M/S Sylvia kan man göra en guidad båttur och lyssna på historien om regalskeppet Vasa. M/S Sylvia byggdes 1943 och var bunkerbåt under landstigningen i Normandie. I dag är hon Stockholms första sightseeingbåt med tyst eldrift. Vi får lära oss var skeppet Vasa byggdes vid skeppsvarvet på dagens Blasieholmen, och vi åker förbi platsen där det 69 meter långa och 50 meter höga fartyget sjösattes våren 1627 utanför Strand Hotell. Nedanför slottet Tre Kronor lastades 64 kanoner ombord på det blivande krigsfartyget. Den 10 augusti 1628 var det dags för jungfrufärden, och vid Slussen satte hon tre av sina tio segel. Vi får följa hennes färd tills en vindby gör att Vasa kantrar och sjunker i närheten av nuvarande Vikingterminalen. Bara masterna stack upp ända tills Vasa 333 år senare bärgas, men redan på 1640-talet hade skeppets värdefulla kanoner bärgats med hjälp av dykarklockor. I dag är Vasamuseet ett av Skandinaviens mest besökta museer, och det går att hoppa av båten vid Galärvarvet i närheten av museet för att ta en senare båt tillbaka.

Båtresa: Turerna startar vid Nybrokajen och börjar köras den 10 juli. 

Mer info: ecosightseeing.com/vasatour.html, vasatour.com

Res i Vasas kölvatten med M/S Sylvia. Foto: Hélène Lundgren

10. Rönnskär och Storjungfrun

Från Stenö camping utanför Söderhamn tuffar båten M/S Hulda ut på väg mot Rönnskär och Storjungfrun som är okända små pärlor i Söderhamns skärgård. I det gamla lotshuset på Rönnskär finns Sveriges trevligaste vandrarhem, och på övervåningen leder en brant trappa upp till lotsutkiken som har en storslagen utsikt över hela havet och horisonten åt alla håll. Margareta Berglund som driver vandrarhemmet är själv uppväxt på ön, och hon har många spännande historier att berätta. Vandrarhemmet har en mycket hög mysfaktor samt en oerhört trevlig stämning. Nere i hamnen ligger en fin vedeldad bastu, och från altanen kan man doppa sig i havet.

Storjungfrun ligger en bra bit ut i Söderhamns skärgård, och här finns fina sandstränder, skogsstigar, klapperstensfält, bastu, mysiga stugor att hyra och Sveriges sista koleldade fyr. Från toppen av fyren har man en vidsträckt utsikt över öns små röda stugor, väderstationen, Fyrhamnen, kapellet som byggdes 1619, den karga, steniga naturen och den vida horisonten. Storjungfrun är naturreservat, och har 14 kilometer vandringsstigar genom blåbärsskogen till den fina sandstranden Toppartall som ligger i en bukt på den andra sidan av ön.

Vandrarhemmet på Rönnskär är öppet 15 maj–25 oktober, och Storjungfrun har mysiga små stugor att hyra.

Båtresa: Från maj-augusti går båten från Stenö havsbad & camping ett par dagar i veckan.

Mer info: svenskaturistforeningen.se, visitsoderhamn.se

På Rönnskär finns Sveriges trevligaste vandrarhem. Foto: Hélène Lundgren

11. Hjälmare kanal

Historiska Hjälmare kanal öppnades 1639 och är förbindelsen mellan Hjälmaren och Mälaren, via Arbogaån. Den guidade båtturen med M/S Gustaf Lagerbjelke startar i Örebro och går genom Örebro kanal. I början av 1900-talet låg många ångbåtar förtöjda här bland dåtidens fabrikörers pampiga villor. Järn transporterades till Stockholm, och på vägen tillbaka hade man med sig kol, olja och koks till industrierna i Örebro. I dag står folk och fiskar längs kanalen, och här finns friluftsområden med cykelvägar, grillplatser, gym, våtmarker och fågelreservat. 1629 började arbetet med att bygga en kanal mellan Hjälmaren och Mälaren, vilket tog tio år. Den 13 kilometer långa båtresan till Arboga har nio slussar, och på 1930-talet kunde det gå 2 400 fartyg längs den vältrafikerade kanalen. Du färdas över Hjälmaren som är Sveriges fjärde största sjö, och här lever runt 30 familjer på att fiska gös och signarkräftor. Växtligheten längs kanalen är mycket frodig, och framför båten ser du många flygande hägrar. Vid Hjälmare docka och Hällby stora slusstrappa slutar båtfärden, och en buss tar dig tillbaka till Örebro.

Båtresa: arbogarederi.se/hjalmarekanalkryssning, lagerbjelke.com

Sluss på Hjälmare kanal. Foto: Hélène Lundgren

LÄS MER: Hjälmarens hemliga pärla – se Sveriges äldsta kanal 

Corona-fakta

Alla arrangörer har anpassat turerna efter att undvika köer och åka max 50 personer ombord. Personalen ombord kan neka dig att gå ombord om det blir för fullt. I övrigt gäller de vanliga reglerna: 

• Håll avstånd till medpassagerare och personal.

• Sprid ut er på fartyget.

• Tvätta och sprita händerna.

• Åk bara när du är helt frisk.