Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor guide – njutningsfull weekend i Bergslagen

Stilfullt herrgårdsboende, kafénjutning och bryggeri-häng är några av ingredienserna under Bergslagshelgen. En extra krydda blir träningspasset med Åsa Sandell – en mästare som nu lagt handskarna på hyllan.

Cenneth Sparby

Det är något visst med Bergslagen, i gränstrakten mellan Dalarna, Västmanland och Värmland. Regionen bjuder på ett rikt kulturlandskap, med gamla järnbruk, vild natur och en rejäl portion mångfald när det gäller mat och dryck.

Trästaden Nora är som allra vackrast från vattnet. Foto: Cenneth Sparby

Helgresan börjar i Nora, några mil norr om Örebro. Visst är det en speciell känsla att anlända en gråmulen eftermiddag när sommaren känns som ett minne blott, och det gråmulna vädret lagt sig som ett lock över trästaden

Kristina Leijonhufvud på Elsa Andersson förvaltar kondistraditionen i Norberg. Foto: Cenneth Sparby

Mysigaste boendet finner du på Lilla Hotellet, som drivs av Peter Andersson och Peter Skagmark. Två entusiaster som ser till att gästerna mer än gärna återkommer.

Med endast 14 rum och liten frukostmatsal har de skapat en harmonisk mötesplats på en gård som varit hotell sedan 1912.

– Nora är perfekt att besöka under en helg, hävdar de båda, och syftar på alla museer och de små hantverksbutikerna.

Guidade vandringar i Maria Langs fotspår

Ett utmärkt sätt att lära känna stadens historia är tillsammans med Norakännaren Magdalena Persson.

Hon ledsnar aldrig på att promenera genom sin stad, där husen under åren fått en rejäl portion kärlek och omvårdnad.

– Vi skonades ju i mångt och mycket från 60- och 70-talens rivningshysteri.

Magdalena har under åren haft guidade vandringar i Maria Langs fotspår. Noras egen deckardrottning var under mer än 40 års tid en av Sveriges mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon hette egentligen Dagmar Lange och skrev om ”ond bråd död” i den fiktiva småstaden Skoga – ett täcknamn för Nora. ”Mördaren ljuger inte ensam” var hennes första verk och utkom 1949.

Hennes Skoga-deckare innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden.

– De är ju rena rama guideböckerna, säger Magdalena förtjust. Mordplatserna finns kvar och för noraborna är det status att ha haft ett Maria Lang-lik i garderoben.

Deckardrottningen står även staty nere vid Strandpromenaden.

Numera guidar Magdalena en hel del på Göthlinska gården - ett gammalt borgarhem som står kvar i orubbat skick.

– Jag har dessutom skapat ett litet Nora-museum hemma i bostaden, med deckarnostalgia och historia. Tids nog kommer jag även att kunna ha visningar för nyfikna besökare.

Häng med på en Norapromenad med guiden Magdalena Persson. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Häng med på en smakresa till magiska Gotland 

Kvarteret Bryggeriet är ett måste enligt Magdalena, med väl bevarade kulturmiljöer från förra sekelskiftet. En samling industribyggnader som Noraborna själva är mäkta stolta över.

Nu är det hantverk, mat och dryck som gäller. Med två bryggerier, smedja, gallerier, raw food-kafé och White Guide-prisad restaurang är det läge för ett längre besök.

Dessutom har boxningsvärldsmästaren Åsa Sandell ett litet gym med knallröda väggar i en av längorna, där man som besökare kan boka ett träningspass eller två.

Och jag kan garantera att det blir en svettig stund med sandsäck, päronboll och hopprep – efter att jag själv testar ett pass, där Åsa pedagogiskt visar tekniken.

Hon är även uppskattad journalist och författare, som nyligen gett ut en hyllad bok om boxningens själ och hjärta.

Titta in i Ted Ströms ateljé och studio

I en annan länga har musikern och konstnären Ted Ström sin ateljé och studio, där man kan titta in för att kolla hans tavlor och prata musik.

Som medlem i folkrockgruppen Contact och skapare av klassikern ”Hon kom över Mon” i början av 70-talet har han etsat sig fast i den svenska progghistorien. Även albumet med samma namn blev en stor framgång, och belönades med en Grammis.

Men den allra största hitlåten är ”Vintersaga” från 1984, som tolkats av bland annat Monica Törnell och Jerry Williams.

Det många inte känner till är hans konstnärskap, med mestadels akvareller, där fiktiva fyrplatser har en framträdande roll. Hans mångsidighet har dessutom gett honom Örebro läns kulturpris för 2020.

– Just nu håller jag på att spela in en ny platta med mina söner. En akustisk platta med flera gamla låtar i ny tappning, berättar Ted vid sitt skissbord.

Passa på att besöka Ted Ström i hans ateljé i Bryggerikvarteret. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Njut av Sörmlands smaker i vackert sommarlandskap 

Mellan Åsas gym och Teds ateljé ligger Bryggerikrogen, där Veronica Carlsson och Erik Lindeberg sett till att etablera Nora på den svenska gastronomiska kartan.

I det som en gång i tiden var en tändrörsfabrik serveras nu vällagad mat utan krusiduller.

– Vår grundtanke är mat på så närodlade råvaror som möjligt, och öl från bryggargrannarna Apex och Nora Brygghus. En perfekt kombination, hävdar Veronica och Peter, som fick Bergslagens Turismpris 2019.

Under helgerna väljer de flesta avsmakningsmenyn, som denna afton består av en handfull mellanrätter med bland annat nötinnanlår från Hagshult smaksatt med tryffel, älg från Bergslagsskogarna och Hjälmargös med blomkål.

Erik råddar köket och Veronica svarar för matsal och dryckesval, där hon satsar brett, stort och seriöst på naturviner.

Neerings frestar med praliner och glass

Grythyttan väntar. Ännu en levande idyll, med åldriga trähus som lyser av snickarglädje. Det gamla gästgiveriet, med anor från 1600-talet, har gjort sig vida känt tack vare Carl-Jan Granqvist. Under sina 25 år i Grythyttan såg han till att bruksorten hamnade på den gastronomiska kartan världen över. 

Vid torget har Jaco och Corrie Neerings sin lilla butik, som frestar med praliner i mängd och krämig glass. De holländska chokladmakarna flyttade till Grythyttan för 15 år sedan, och har gjort succé med både glassen och chokladen.

– Jag har just blivit färdig med mina saffranskolor och pistagepraliner, säger Jaco med ett leende och bjuder mig att smaka.

Choklad med mersmak hos Jaco och Corrie Neerings i Grythyttan. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Afternoon tea – 11 mysiga ställen i Sverige 

Ett besök på Grythyttan Vin måste förbokas. Per Fritzell och Ingunn Sagabråten har under lång tid gjort succé med sina bärbaserade drycker i en fabrikslokal mellan Grythyttan och Hällefors.

– Det började med hjortron, och tack vare blåmögelosten från Bredsjö fårgård bestämde jag mig för att våga producera i större skala, berättar Per.

För Pers hjortronvin matchade osten alldeles utmärkt, så det var bara att satsa vidare. Den första årgången lanserades för snart 20 år sedan.

Dryckessortimentet har breddats under åren, med viner på bland annat björksav, blåbär och lingon. Och en mäkta populär glögg gör att produktionen går för högtryck om höstarna.

Inom kort är det dags för nästa stora projekt – där de kommer att utveckla verksamheten med egen krog och boende. Fortsättning följer.

Sikfors herrgård bjuder på fika framför brasan

Sikfors herrgård ligger nära. Den ståtliga herrgårdsbyggnaden vid sjön Sörälgen minner om ortens glansdagar i mitten av förra seklet.

Ända in på 50-talet var byn ett livligt brukssamhälle med järnmalm i fokus. Men i samband med att driften lades ner blev herrgården ett gästgiveri.

Uta Riedel och Oscar Jansson tog över för 30 år sedan och lockar med ombonad logi, vedeldad bastu vid älven och eftermiddagsfika framför brasan i en av salongerna.

Gästerna kommer för att vandra, cykla, åka skridskor och skida. Sjön bjuder emellanåt på blanka isar, och i Hällefors finns det fina skidspår vid motionsanläggningen Hurtigtorpet.

Värdparet bjuder på gediget mathantverk med en hel del vilt, lamm och fisk från trakten.

– Vi värnar det lokala, och det är självklart för oss att veta vilka som står bakom de råvaror vi använder, betonar Uta, som lyriskt beskriver alla små entreprenörer i närområdet. Bredsjö Ostcafé och Hjulsjö surdegsbageri hör till favoriterna.

Hon har just bakat tunnbröd och ska strax ta sig an kvällens middagsmakande, med ekologiska grönsaker, trattkantareller och lammkött från djur som betat på de egna markerna.

Tunnbrödsbak på Sikfors herrgård. Foto: Cenneth Sparby

LÄS MER: Njut en lyxhelg på svenska slott och herrgårdar 

Färna blir nästa anhalt, vars herrgård har anor från 1700-talet. Det tar knappt två timmar att färdas i sakta mak, via Skinnskatteberg och Uttersberg med Galleri Astley - ett konstmuseum, skulpturpark och galleri som fått uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser.

Färna är en plats för kontemplation, njutning och vila - med en engelsk park från mitten av 1800-talet, som rymmer både mausoleum och lusthus.

Ägarna Wenche och Gerald Engström gillar att vandra och har skapat flera fina slingor i området, där favoriten är den nyanlagda Utterdalsleden, en åtta kilometer lång stig genom trollskog, raviner och vinbärsodlingar.

Spa-avdelningen strax nedanför dammen har hetvattenkälla och utebastu med klar vildmarkskänsla. Aningen längre ner på herrgårdsområdet ligger Ferna Forge Brewery - ett mikrobryggeri som nyligen flyttat hit.

– Vi räknar med att snart kunna erbjuda guidade turer och provsmakning av våra lokala brygder, berättar Henrik Blomster, en av bryggarna.

White Guide-prisad restaurang i Färna

Middagen ett par timmar senare inleds med lättfriterad abborre, kalvbräss och löjrom. Aptitretare som allra bäst njuts med en immig Von Hermansson - en pale ale från bryggeriet, döpt efter gamle greven på Färna.

Det är Inga-Lena Eriksson från Sala som basar i köket, något hon gjort i närmare 15 års tid.

Restaurangen är KRAV-märkt, slow food-inspirerad och White Guide-prisad flera år i rad.

– Ja, det är lätt att trivas som kock på Färna. Här finns ju så mycket närproducerat att välja mellan. Och dessutom har vi egna odlingar med grönsaker och kryddörter, konstaterar Inga-Lena glatt.

Nästa morgon går Bergslagsresan vidare längs de slingriga vägarna mot Norberg. En nostalgisk bilfärd genom ett stycke svunnet Sverige i koncentrat. Gammelskog, faluröda bondgårdar och vidsträckta sjöar.

Jag har siktet inställt på Elsa Andersson konditori, som öppnade redan 1916. Den stilfulla träbyggnaden totalförstördes dock i en anlagd brand år 2015. Men nya Elsas öppnade igen två år senare– i samma anda och med lika goda bakverk som tidigare enligt Norbergsborna själva. Sedan väntar kurorten Sätra Brunn utanför Sala, där den 300-åriga hälsotraditionen lever vidare. Hit kan man resa på spa-weekend och ta del av det gamla brunnslivet om man så vill. Längs vägen får det bli ett stopp i Ängelsberg för ett besök på det världsarvsmärkta järnbruket.

Fikadags hos Elsa Andersson i Norberg. Foto: Cenneth Sparby

Ekomuseum Bergslagen – upptäck landskapet

Ekomuseum Bergslagen är ett 75 kvadratmil stort område som sträcker sig från Mälaren i söder till Dan Anderssons finnskogar i norr. Det är ett museum utan väggar och tak där besökaren på egen hand reser genom landskapet.

1998 utsågs detta vidsträckta landskapsmuseum till bästa teknik- och industrihistoriska museum i Europa.

På hemsidan ekomuseum.se finns nyttig info att hämta kring färdvägar, aktiviteter, logi, kultur, natur med mera. 

Se även bergslagen.se

GUIDE: 14 TIPS TILL BERGSLAGEN

Äta & Bo

1. Mysiga rum vid älven – Sikfors herrgård 

Den stilfulla herrgården lockar med mysiga rum i separat hus nere vid Sikforsälven. Matlagningskurser och yogahelger. Cyklar finns att hyra – även elcyklar. 

sikforsherrgard.se

Man kan delta i matlagningskurser och yogahelger på Sikfors herrgård. Foto: Cenneth Sparby

2. Låna cyklar och båt – Lilla Hotellet

Ombonat hotell i Nora i en byggnad som har varit hotell i mer än hundra år. Cyklar finns att låna, och vill man ta en båttur så finns en roddbåt med motor i hamnen. 

lillahotelletnora.se

Lilla Hotellet i Nora lånar ut cyklar. Foto: Cenneth Sparby

3. Vildmark och herrgårdsmiljö – Färna herrgård

En kombination av spa-njutning, anrik herrgårdsmiljö och vildmark. Fina vandringsleder runt herrgården, och kajaker för den som vill ge sig ut på paddeläventyr. 

farnaherrgard.se

Runt Färna Herrgård finns det fina vandringsleder. Foto: Cenneth Sparby

4. Fyra mysiga rum – Baggå skola

En mil väster om Skinnskatteberg finner du en mysig bed-and-breakfast. Värdarna Amy och Tomas, som varsamt renoverat den gamla byggnaden, erbjuder fyra rum.

baggaskola.com

ATT SMAKA PÅ

5. Neerings, Grythyttans gästgivaregård, Grythyttan vin

I det lilla samhället ryms anrik gästgivaregård, butik för chokladnördar och vinmakare av rang. Dessutom kan du spana in Måltidens Hus, den paviljong som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1994. 

I Grythyttan ryms den anrika gästgivaregården. Foto: Cenneth Sparby

6. Bredsjö Ostcafé, Hjulsjö surdegsbageri

Passa på att kolla Bredsjö Ostcafé och Hjulsjö surdegsbageri när du är i Sikfors. Möjlighet till både lunch och fika.

7. Elsa Anderson konditori 

Elsa Anderson konditori i Norberg har anor från tidigt 1900-tal och en dramatisk nutidshistoria. Tangotårtan är ett måste – om du inte provat den tidigare. 

Afternoon Tea hos Elsa Andersson i Norberg. Foto: Cenneth Sparby

ATT GÖRA

8. Kvarteret Bryggeriet i Nora

I det varsamt restaurerade industriområdet finner du hantverk, galleri, kafé och mikrobryggerier. Samt mäkta populära Bryggerikrogen. 

Méhiel Högström driver Smedjan i Bryggerikvarteret, där man även kan ta sig en fikapaus Foto: Cenneth Sparby

9. Åsa Sandells gym

Passa på att träna med före detta proffsboxaren Åsa Sandell, en sann ”champion” som numera bor i Nora. Hon har sitt lilla gym i en av längorna i Bryggerikvarteret. 

Passa på att träna med Åsa Sandell i Kvarteret Bryggeriet. Foto: Cenneth Sparby

10. Maria Langs Deckarvagn 

I Maria Langs Deckarvagn på spåret vid Nora Station har systersonen Ove Hoffner en miniutställning om Maria Lang, samt försäljning av hennes deckarromaner (äldre upplagor samt pocket). 

11. Besök unik bergsmansby – Pershyttan

Pershyttan, strax utanför Nora, bjuder på en spännande historia från Bergslagens storhetstid. Besökscentret är öppet året runt och berättar om malmbrytningen genom århundradena. Här finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig att upptäcka hela kulturreservatet. 

12. Museum för nostalgiker – Lesjöfors museum

I Lesjöfors, fyra mil nordväst om Sikfors, finner du ett museum som kittlar alla sinnen. En nostalgisk tidsresa genom folkhemmet Sverige. 

 

I Lesjöfors finns ett arbetslivsmuseum av högsta klass. Foto: Cenneth Sparby

13. Galleri Astley

Ett konst- och musikcentrum i Uttersberg med världsrykte, som årligen lockar över 80 000 besökare. Här finns även kafé och grafikverkstad.

14. Världsarvet Engelsberg – Engelsbergs bruk

Omskrivet järnbruk strax väster om Fagersta, där bruket till och med har blivit ett världsarv. Det krävs åtminstone en halvdag för att ta del av den gamla kulturen. Spännande skulpturpark.

Mer info: visitnora.se, vastmanland.se

LÄS MER: Triss i trä – trästäderna med snickarglädje