Ta skärgårdsbåten ut till skärgården i sommar.
1 av 2: Ta skärgårdsbåten ut till skärgården i sommar. Foto: SHUTTERSTOCK
Sandhamn är en favorit för många seglare.
2 av 2: Sandhamn är en favorit för många seglare. Foto: Anders Pihl

Stockholms skärgård – guide till bästa öarna

STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. Vindpiskade kobbar, släta klippor och svalkande bad. En drink i solnedgången till ljudet av kluckande vatten.

Oavsett om du söker livliga krogar med havsutsikt eller en stillsam naturupplevelse har Stockholms skärgård en ö för dig.

Vi listar 17 skärgårdsöar, utan inbördes rangordning, värda ett besök i sommar.

Stockholms skärgård består av ungefär 30 000 öar, kobbar och skär, från Arholma i norr till Öja i Söder. Det låter som en klyscha, men faktum är att det verkligen finns något för alla i Stockholms skärgård.

Sandhamn passar perfekt för den som vill ha en lite finare skärgårdssemester, Grinda är bra för den som vill göra en enkel men härlig dagsutflykt, Fjärdlång är fantastisk för barnfamiljer och Fjäderholmarna passar den som inte vill resa särskilt långt från stan. Och så finns det ju 29 996 platser till ...

Båtluffarkort

Landskapet på öarna är vackert skiftande från vilda kobbar till lummiga vikar. Och det är en speciell känsla när havet alltid är nära.

Det är lätt att ta sig ut i skärgården. Skärgårdsbåtarna går ofta från Stockholm. För den som vill besöka flera öar och vill vara i skärgården ett tag går det att köpa båtluffarkort.

Men det går också bra att ta sig ut med egen båt. Många öar har gästhamnar där det går att stanna över natten.

Det extraordinära med Stockholms skärgård är inte bara storleken. Skärgården skiftar ständigt i karaktär, från mellanskärgårdens öppna fjärdar till ytterskärgårdens karga skönhet. En resa ut i skärgården visar också upp en kulturhistorisk parad av praktfull arkitektur, där sommarnöjen, grosshandlarvillor och stugor med vita knutar inte sällan syns utplacerade på var sin liten ö.

Vart ska man då åka? Man hamnar lätt i beslutsångest inför alla alternativ. Bara antalet bryggor som man kan nå med den reguljära båttrafiken är nästan oöverskådligt många. 

På nära håll: Fjäderholmarna och Vaxholm

Har man ont om tid finns alltid Fjäderholmarna, ett stycke skärgårdsnatur inom synhåll från Djurgården i centrala Stockholm. Vaxholm ger annars med sin träbebyggelse, sin berömda fästning och fina badplatser mycket skärgård för den som har bråttom.

Men för de flesta stockholmare ligger den ”riktiga” skärgården lite längre ut. Efter Vaxholm delar skärgården upp sig i allt fler smakriktningar. Alla öar har sin karaktär, och seglarfolket, naturvännerna och matälskarna sina favoriter.

De bästa är att man egentligen inte behöver bestämma sig. Det finns vandrarhem, stugbyar och hotell att övernatta på, och de nya tvärförbindelserna har gjort att man kan båtluffa runt till många olika slags öar under samma resa. Bara man minns att skärgården under högsommaren inte är rätta stället för rena chansningar. Man bör boka boende långt i förväg på i stort sett alla öar.

Christian Smith, projektledare på Visit Skärgården i Stockholm, håller med om de olika alternativen är väldigt många.

– Även personer som bor i närområdet och som har varit ute i skärgården varje år kan hitta nya öar och områden, säger Christian. Det är ett lätt sätt att komma bort utan att resa för långt.

Att skärgården har något att erbjuda året runt, inte bara på sommaren, är en mycket underskattad egenskap, menar Christian. 

– Numera går det ju att använda SL-kortet på Waxholmsbåtarna under lågsäsong, vilket ger utmärkta tillfällen att upptäcka skärgården.

Coronakrisen påverkar hela samhället just nu, och prognoserna är mycket osäkra. Hur kommer årets sommar i skärgården att skilja sig från vanliga somrar?

– Vad vi hittills har märkt av är att mejl, telefonsamtal och frågor kommer i samma takt som tidigare år. Jag gissar att det kanske rentav blir en ökning av antal besökare, då de som hade tänkt åka utomlands i stället väljer att lägga sin semester i Sverige.

Har du några egna personliga tips till vart man ska åka i skärgården?

– Det varierar på sällskap, årstid och vad man vill ha. Mitt tips skulle i så fall vara att båtluffa i några dagar för att besöka flera olika platser man är nyfiken på, avslutar Christian.

Ta båten ut till Möja

Att det är bekvämt och enkelt att göra dagsutflykter i Stockholms skärgård blev jag själv påmind om när jag en vacker torsdag i juni tog en Cinderellabåt ut till Möja. Valet av ö var helt på måfå, mest för att jag inte hade varit på Möja tidigare. Eftersom det var vardag var det inget problem att få plats på båten, det var bara att kliva på.

Jag klev av vid Bergs brygga på Möja. Berg är den största byn på ön och har mängder av gammal fin träbebyggelse från 1900-talets början. Min blick drogs genast till ett vitt ”Villa Villekulla”-hus med ett lutande staket. Snart stod jag och pratade med husets ägare 77-årige Nils Gunnar Olsson.

– Jag har varit här varje sommar i hela mitt liv, berättade Nils. Min pappa köpte huset av en bonde för länge sedan. På den tiden fanns det knappt några träd alls på ön.

Under sommarmånaderna är Nils alltid på Möja och det visade sig att han är mycket intresserad av teknik och tåg.

– Jag har faktiskt anlagt en järnväg här, tvåhundra meter lång. Den börjar här utanför staketet och slutar där borta.

Nils pekade på en plats där en smal räls försvinner bakom en lada. Till järnvägen, Sveriges kortaste, hör ett litet antikt ånglok som han brukar visa några gånger per sommar, till många barns förtjusning. Nils log:

– Jag brukar säga att nöjet av att äga en järnväg är inte alltid proportionellt till dess längd.

Efter pratstunden med Nils fortsatte jag ut i sommarlandskapet på Möja. På den utmärkta krogen Möja Värdshus åt jag lunch, nyfångad havsabborre med gräddsås och ett gott vin till. Efter kaffet väntade Kyrkviken alldeles intill, där Möja har en fin gästhamn bland ett litet gytter av fiskebodar. En segelbåt gled sakta ut till havs med motorn på lågvarv. Det passade bra med ett kvällsdopp innan det var dags att ta kvällsbåten hem.

Inte heller denna sommar har jag något emot att göra dagsutflykter i skärgården, gärna sju dagar i veckan. Det finns så många öar värda att älska.

FAKTA: STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Resa dit: Båtar ut till Stockholms skärgård körs i huvudsak av två stora bolag, Waxholmsbolaget och Strömma Kanalbolaget med Cinderellabåtarna och avgår från två kajer i centrala Stockholm, Strömkajen respektive Nybrokajen. Det går bra att köpa biljetten ombord. Biljettpriserna varierar mellan 50 och 170 kronor för en enkel resa. Waxholmsbolaget erbjuder också tre olika slags periodkort på sin hemsida, bland annat det populära Båtluffarkortet (525 kronor) som gäller fem dagar.

Från september till maj kan du åka på Waxholmsbåtarna med bland annat 30-dagarsbiljett på SL.

På de flesta sträckor kan man äta något enkelt ombord på båtarna. Strömma Kanalbolaget erbjuder också särskilda matkryssningar på sina Cinderella-båtar.

Läs mer: visitskargarden.se

waxholmsbolaget.se

stromma.com/sv-se/stockholm/cinderellabatarna

17 UNDERBARA SKÄRGÅRDSÖAR

1. Gålö

Gålö Havsbad har Stockholms skärgårds längsta sandstrand. Stranden är långgrund och har plats för badgäster, hundar och kitesurfare. Glasskiosken har öppet soliga och varma dagar. Här finns även fina fiskevatten och vandringsleder.

Missa inte Gålös historiska vandrarhem, Sälstationen. Här bor du mysigt precis vid havet, med en stor brygga och bastu. Sälstationen är en plats som döljer en historia från andra världskriget, som varit hemlig ända fram till 2018. Läs mer om den här.

Bo: Vandrarhem, stugby, lägergård. Gålö Havsbad är ett 4-stjärnigt stugområde precis vid vattnet.

ANNONS: Läs mer och boka Gålö Havsbad här [extern länk]

Äta: Restaurang vid Gålö Havsbad samt kaféer vid Stegsholms Gård och Gålö Gårdsmejeri.

Resa hit: Till Gålö tar du antingen buss 845 från Västerhaninge mot Gålö. Eller med bil: Nynäsvägen väg 73, avfart mot Dalarö, efter cirka 6 kilometer avfart Gålö.

Restid: 40 minuter.

Mer info: skargardsstiftelsen.se/omrade/galo, galohavsbad.se, salstationen.com

Gålö havsbad har skärgårdens längsta sandstrand. Foto: JOHANNA LUNDHOLM

2. Vaxholm

Stockholms skärgårds huvudstad, Vaxholm, ligger drygt en timmes båtresa från Strandvägen och Strömkajen. Men det går minst lika bra att nå den idylliska skärgårdsstaden med bil eller buss. Det tar drygt 40 minuter med bil från Slussen.

Vaxholm är en pittoresk stad, som påminner något om Sörmlands vackra sommarstad Trosa. Här ligger söta små butiker, museum, krogar, fik och gulliga bostadsvillor på rad. På sommaren blommar staden upp. Vandrarhem, hotell och campingplatser fylls med sommargäster och glassköerna vid den fartfyllda hamnen ringlar sig längs med vattnet.

Bo: Waxholms Hotell, Fredriksborg Hotel, Kastellet Bed & Breakfast.

ANNONS: Läs mer och boka Kastellet Bed & Breakfast här [extern länk]

Äta: Waxholms Hotell, matsalen utsågs till en av Sveriges bästa sommarkrogar 2018 av White Guide.

Resa hit: Ta bilen, bussen eller Waxholmsbåten till och från holmen.

Restid: 40 minuter–1 timme.

Mer info: vaxholm.se

Vaxholm är en idyll på en knapp timmes avstånd från Stockholm. Foto: Shutterstock

3. Sandhamn

Eleganta Sandhamn är en institution i Stockholms skärgård som lockar såväl stockholmare som turister. Har man bara tid att ta sig ut hit är Sandhamn ett säkert kort. Läget strax innanför havsbandet gör hamnen till ett mecka för seglare och båtägare. Det finns bra boendemöjligheter och restauranger, en genuin skärgårdsstad och tre sandstränder. Samt massor att göra: tennis, minigolf, kitesurfing, spa, utomhuspool och nattklubb på Alma Bar. Ändå är det bara ett stenkast bort till öns tysta och mäktiga tallskog, klippor, stränder och hav.

Äta: Sands Hotell, Dykarbaren, Seglarrestaurangen, Sandhamns Värdshus, Ankaret med flera.

Bo: Seglarhotellet är en klassiker, men boende för de flesta budgetar finns.

ANNONS: Läs mer och boka Sandhamn Seglarhotell här [extern länk]

Resa hit: Waxholmsbåt och Cinderella. 

Restid: 2–4 timmar.

Mer info: destinationsandhamn.se

I Sandhamn finns något för alla. Foto: Anders Pihl

LÄS MER: Niklas Strömstedts 10 pärlor i Stockholms skärgård 

4. Fjäderholmarna

Knappt en halvtimmes båtresa från Stockholms city ligger Fjäderholmarna. Det är en vacker liten skärgårdsö som är perfekt när man vill komma bort från storstadsbruset i några timmar för sol och bad vid klippor och god mat. Fjäderholmarnas krog utsågs till en av Sveriges bästa sommarkrogar 2018 av White Guide. Det är smidigt att ta sig till och från ön, med det saknas övernattningsmöjligheter för dem som vill stanna kvar över natten.

Tröttnar man på att hänga i solen eller på krogen kan man ta en sväng till öns chokladfabrik, besöka en utställning eller gå till hantverks- och verkstadslängorna där allt ifrån ullverkstad och krukmakeri till glashytta och smedja ligger på rad. I Hantverksbyn kan man även kavla upp sina ärmar och smida sin egen spik eller blåsa sitt eget glas.

Bo: -

Äta: Fjäderholmarnas krog, Rökeriet, Röda Villan.

Resa hit: Fjäderholmslinjen och Waxholmsbolaget går från Stockholms city (Slussen och Nybroplan) samt Nacka Strand till och från ön. 

Restid: 30 minuter.

Mer info: fjaderholmarna.se

Fjäderholmarna – skärgård på nära håll. Foto: Shutterstock

5. Utö

Greta Garbo, August Strindberg och Evert Taube är bara tre av alla de kända personer som har besökt Utö, knappt tre timmar från Stockholm.

Skärgårdsön har varit en populär badort under de senaste århundradena, men järngruvan och gruvmuseet på ön skvallrar om tuffare tider då det var järnmalm snarare än vackra stränder, havets läckerheter, dans och slingrande cykelvägar som lockade. Det finns även hotell, vandrarhem, stugor och camping på ön.

Runt Gruvbyn finns anlagda och lättvandrade stigar som leder fram till härliga klippor, sandstränder och sevärdheter.

Bo: Utö Värdshus med hotellrum, Utö Vandrarhem, stuguthyrning, kursgård och camping.

ANNONS: Läs mer och boka Utö Vandrarhem här [extern länk]

Äta: Sju restauranger, med Utö Värdshus som den lite dyrare stjärnan i sällskapet.

Resa hit: Båt från Stockholm, Årsta brygga och Nynäshamn. Waxholmsbolaget och Utö Rederi går till Utö. Under sommaren går båt från Strömkajen.

Restid: 40 minuter–3 timmar.

Mer info: utö.se

Utsikt från Utö vandrarhem. Foto: Pewee/Wikimedia

6. Grinda

Grinda är en ö för livsnjutare. En solig sommardag är det stora trädäcket på Framfickan ett av skärgårdens mer stilfulla ställen att hänga på. Många dagsbesökare hittar till denna favorit i mellanskärgården tack vare närheten till Stockholm och Vaxholm. Öns utbud räcker för de flesta – här finns affär, kiosk, värdshus och gårdsbutik. Sedan år 2000 är hela Grinda ett naturreservat, och ön lämpar sig för vandring. En omtyckt led är Grindastigen. I Nybörjarviken på södra Grinda kan dessutom nyblivna båtägare öva på att bli den som vet hur man angör en brygga. 

Bo: Grinda Värdshus samt stugby och vandrarhem.

ANNONS: Läs mer och boka Grinda Stugby & Vandrarhem här [extern länk]

Äta: Grinda Värdshus har utsetts till skärgårdens bästa krog, och Framfickan är deras bakficka.

Resa hit: Waxholmsbåt och Cinderella till Norra Grinda och Södra Grinda. 

Restid: 1 timme 20 minuter.

Mer info: grinda.se

Grinda är en ö för livsnjutare. Foto: Anders Pihl

LÄS MER: Grinda – utsedd till en av Europas vackraste platser 

7. Möja

Möja är en av de största öarna i mellanskärgården och huvudö för Möja-arkipelagen, ett område bestående av småöar och skär som är omtyckta av båtfolket. Med sina 300 bofasta personer erbjuder Möja mer service än de flesta öar. Möja är en ombesjungen ö, såväl Cornelis Vreeswijks ”Ångbåtsblues” som Evert Taubes ”Dans på Sunnanö” hittade inspiration här. Den genuina bebyggelsen, träkyrkan, de båda insjöarna, vårdkasen och naturreservatet Björndalen är alla värda att uppleva. Tyvärr är Möja ingen given badö för dagsbesökaren, däremot en perfekt cykelö. 

Bo: STF Möja Vandrarhem, Möja Värdshus, Möja gästhem med flera.

ANNONS: Läs mer och boka Möja Vandrarhem här [extern länk]

Äta: Möja Värdshus, Pärlan på Möja och Wikströms Fisk.

Resa hit: Waxholmsbåt och Cinderella, sex olika bryggor. 

Restid: 2,5–4 timmar.

Mer info: mojaturistinfo.se

Möja är en riktig skärgårdsidyll. Foto: Anders Pihl

8. Finnhamn

Finnhamn är en skärgårdsklassiker som håller. Stockholms stad köpte Finnhamn redan 1943 för att skapa ett rekreationsområde för alla, och ön förblir ett av de mest omtyckta resmålen i skärgården. Vandrarhemmet Utsikten i kolhandlare Rönnströms stora sommarhus från 1915 och Finnhamns berömda krog är två skäl till populariteten. Den varierade naturen med klipphällar, tallskog och eklundar utgör ett tredje. Läget nära ytterskärgården gör Finnhamn till en lämplig utgångspunkt för kanotutflykter. Andra aktiviteter är den 1,7 kilometer långa Finnhamnsstigen samt besök på ekologiska bondgården Idholmens gård.

Bo: Vandrarhemmet Utsikten samt två stugbyar, sammanlagt 270 bäddplatser.

Äta: Finnhamns krog, med i finsmakarguiden White Guide.

Resa hit: Waxholmsbåt och Cinderella. 

Restid: 2 timmar 10 minuter.

Mer info: finnhamn.se

Finnhamn – en skärgårdsklassiker som håller. Foto: Anders Pihl

9. Arholma

Mysig, inte är särskilt stor, men ändå en hel del att utforska. Arholma är en av Stockholms skärgårds mest kända öar. Den ligger i Roslagen och förknippas ofta med den klassiska skärgårdsvalsen Arholmavalsen. Semesterfirare som vill snurra runt till musik kan än i dag bege sig till öns dansbana och ta en danskurs. Ön är delvis ett naturreservat med fina cykel- och promenadstigar, karga badklippor och fina stränder. Här kan man även campa om man inte vill ta in på vandrarhem. När du tröttnar på att bada kan du få en guidning i Batteri Arholma, åka zipline, hyra cyklar, paddla kajak eller bada bastu. 

Bo: Vandrarhemmet Bull-August gård, Arholma Nord.

ANNONS: Läs mer och boka Vandrarhemmet Bull-August gård här [extern länk]

Äta: Arholma Dansbana, Arholma Nord.

Resa hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen vår- och sommartid. Passbåtar går även från Simpnäs om man kommer med buss eller bil.

Restid: 4,5 timmar.

Mer info: arholma.nu, arholmanord.se

Det välkända sjömärket Arholma båk byggdes 1768 och fungerade tidigare som lotsutkik. Foto: Shutterstock

10. Huvudskär

Om du söker efter hur skärgården ser ut i ditt huvud eller i reklamfilmens värld är det troligt att du vill till Huvudskär. Tvåhundra kobbar och skär ryms inom Huvudskärs unika naturreservat. På den mest besökta ön Ålandsskär finns små röda fiskebodar strödda över klipporna. Huvudskär är en av få platser i yttersta havsbandet som går att nå utan egen båt. Storslagna naturupplevelser utlovas. Man ser sälkolonier lata sig på sina kobbar och med lite tur havsörnar sväva i det blå. Väldiga och mjuka berghällar inbjuder till picknick, och åtminstone på sensommaren lockar det kristallklara vattnet till bad.

Bo: Vandrarhemmet Tullhuset som drivs av Skärgårdsstiftelsen har 22 bäddar.

Äta: Till Huvudskär måste man ha med sig mat. 

Resa hit: Under högsäsong Waxholmbåt, byte vid Fjärdlång eller från Dalarö. 

Restid: 1 timme från Dalarö. Under lågsäsong med Dalarö Sjötransporter, dalarosjotransporter.se

Mer info: skargardsstiftelsen.se/omrade/huvudskar

Huvudskär är en lugn naturupplevelse. Foto: Anders Pihl

LÄS MER: Bo vid en fyr – magiska platser bland klippor och hav 

11. Lidö

Vid Lidöfjärden kan semesterfirare och skärgårdsbor som i Stockholms norra skärgård äta prisad mat på en gammal 1700-talsherrgård, intill öns ekologiska jordbruk med hästar och kor. Lidö ligger i norra skärgården och är en ganska stor men glesbefolkad ö med flera orörda platser. Här kan man åka roddbåt, paddla kajak och bada bastu.

Bo: Lidö Värdshus, vandrarhem, stugby.

ANNONS: Läs mer och boka Lidö Värdshus här [extern länk]

Äta: Lidö Värdshus.

Resa hit: Waxholmsbolaget går från Stockholm med båtbyte vid Fejan. Passbåt går från Räfsnäs för semesterfirare som kommer med bil eller buss.

Restid: Knappt fyra timmar.

Mer info: skargardsstiftelsen.se/omrade/lido

Lidö Värdshus ligger i norra skärgården. Foto: ANNA BJÖRKMAN / SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN

12. Norröra

Norröra ligger utanför Furusund där Astrid Lindgren bodde när hon skrev manuset till tv-serien ”Vi på Saltkråkan”, som senare spelades in på ön.

Den som besöker den lilla skärgårdsön cirka tre timmar från Stockholm kan till exempel dricka kaffe på farbror Melkers snickargård som numera är ett trädgårdskafé på sommaren och promenera på bryggan från vilken Melker ramlade i vattnet med kläderna på.

På söndagar under sommaren går det 109 år gamla ångfartyget Blidösund till Saltkråkan. Hon utgår från Furusund och går via bryggorna i Blidösundet till Norröra. Anslutning finns med snabbgående båt från Stockholm, Vaxholm och Östanå färjeläge.

Bo: Det går bra att tälta på ön, annars får övernattning ske på någon av de närliggande öarna.

Äta: Ta med egen mat.

Resa hit: Färjor går från Strömkajen och Vaxholm. 

Restid: 3–4 timmar.

Mer info: blidosundsbolaget.se/dagsutflykter/#/norrora

Snickargården på Norröra – verklighetens Saltkråkan. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

13. Furusund

På Furusund kan man vandra runt på platser som inspirerat många konstnärer, författare och artister. August Strindberg har skrivit flera av sina verk här, och i ett rött trähus med utsikt över vattnet tillbringade Astrid Lindgren många somrar och fick inspiration till flera av sina berättelser. Furusund ligger i hjärtat av Roslagen och här kan man gå på föreställningar i Hammerska ladan, se barnteater, spela golf och se Sveriges enda bevarade optiska telegraf.

Bo: Furusund Värdshus.

ANNONS: Läs mer och boka Furusunds Värdshus här [extern länk]

Äta: Furusund Värdshus.

Resa hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen till ön.

Restid: 2, 5 timmar.

Mer info: furusund.se

Furusunds Värdshus. Foto: Udo Schröter/Wikimedia

14. Fejan

På 1800-talet, när koleran var som värst, fungerade den lilla ön i Roslagens famn som karantänstation. Nu r den forna karantänstationen vandrarhem och konferensanläggning. Gästhamn och reguljär båttrafik gör Fejan till ett lätt tillgängligt resmål. Sedan 1995 vårdar Skärgårdsstiftelsen karantänstationen på nordöstra delen av ön. Besökare som kommer till ön kan i dag promenera runt de historiska byggnaderna, som tegelsjukhuset von Döbeln från karantänanstalten.

Bo: Fejans vandrarhem.

ANNONS: Läs mer och boka Fejans vandrarhem här [extern länk]

Äta: Fejans sjökrog.

Resa hit: Waxholmsbolaget går från Strömkajen med byte på Tjockö.

Restid: 2,5 timmar.

Mer info: skargardsstiftelsen.se/omrade/fejan

Läkarvillan Kongo på Fejan. Foto: CHRISTOFFER THURESSON-BJÖRN / SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN

15. Ingmarsö och Brottö

Knappt två timmar från Stockholm ligger Ingmarsö och Brottö. Ingmarsö är en levande skärgårdsö med ungefär 150 bofasta. På Brottö, den sydvästra delen av ön, finns ett kulturreservat med traditionellt skärgårdsjordbruk. Det är en levande ö med skärgårdsbyar, hamnvikar och rester av äldre kulturlandskap. Här kan semesterfirare och de 180 permanenta öborna promenera på stigar i vackert skärgårdslandskap, rida islandshäst eller hyra kajak och cykel.

Bo: Bed & breakfast, stuga, tälta.

Äta: Ingmarsö krog, kafé.

Resa hit: Waxholmsbolaget och Cinderellabåtarna går från Åsättra på Ljusterö, Stockholm eller Vaxholm till Ingmarsö eller Brottö.

Restid: Knappt 2 timmar.

Mer info: ingmarso.se

Brottö brygga. Foto: Ankara/Wikimedia

16. Fjärdlång

Fjärdlång är en ö för sanna naturälskare med ett speciellt läge på gränsen mellan inner- och ytterskärgård. Sedan 1985 är hela Fjärdlång med omgivande öar ett stort naturreservat, skyddat inte minst för sitt rika djurliv. Lämpliga badklippor hittar man längs hela ön, och från berget Tysta Klint har man milsvid utsikt över södra skärgården. Stugby, vandrarhem och tältcamping ger Fjärdlång ett lågmält liv under sommaren. Seglare hittar flera fina naturhamnar och en gästhamn. De små öarna Myggskären med öppna bodar att sova över i kan tilltala den äventyrlige.

Bo: Vandrarhemmet i Ernst Thiels villa, stugby.

Äta: Hamnkiosken säljer enklare maträtter. 

Resa hit: Waxholmsbåt. 

Restid: 3,5 timmar från Strömkajen i Stockholm, 30 minuter från Dalarö.

Mer info: fjardlang.com

Fjärdlång passar alla naturälskare. Foto: Anders Pihl

17. Gällnö

Idylliska Gällnö ligger relativt nära Stockholm och är en oemotståndligt avkopplande plats. Inne på ön överraskas man av ett välbevarat odlingslandskap, där bondgårdar ligger utspridda mellan öppna hagar och fält med fritt betande djur. Gällnö Café vid viken Hemfladen är sommartid den ultimata platsen för en kaffe med citrontårta under äppelträden. Bredvid erbjuder charmiga Gällnö Bar ovanliga ölsorter och lättare mat. Gällnö passar utmärkt för långpromenader. Två vandringsleder visar upp öns omväxlande natur. Man kan också via båtluffarledens låneroddbåtar ta sig över till vackra Karklö. Gällnö har en rad fina badställen och en gästhamn i Torsviken.

Bo: STF Gällnö Vandrarhem eller enrumshotellet (!) Frans August.

Äta: Gällnö Café och Gällnö Bar.

Resa hit: Waxholmsbåt och Cinderella. 

Restid: 1,5 timme.

Mer info: gallno.se

Njut av vacker natur på Gällnö. Foto: Anders Pihl

LÄS MER: Övernatta i Stockholms skärgård – bästa hotellen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande