Stockholms bästa julmarknader
Julmarknad i Stockholm – nu är det dags för den härliga gamla traditionen igen!
Tindra och glittra till julmusik och glöggdoft på huvudstadens många stämningskapande julmarknader.
Här är guiden till Stockholms bästa julmarknader 2018.
1. Skansen julmarknad
STOCKHOLM. Ingen annan svensk stad har ett lika fantastiskt utbud av julmarknader som Stockholm.
Njut av jul i skärgårdsmiljö i Gruvbyn på Utö. Eller av blossande eldar och marschaller på Zetas handelsträdgård nära Kungens kurva.
Känn julstämningen bland hästar och eleganta, kungliga vagnar i Hovstallet på Östermalm eller köp unikt och nyskapande julpynt från eleverna på Konstfack eller Beckmans.
Så gott som alla av marknaderna förvaltar de klassiska sederna med glögg, pepparkakor, julgodis och julsånger. Likaså erbjuder alla ett rikt utbud i form av försäljning av hantverk, julpynt och allehanda tänkbara julklappsföremål. Att låta barnen julpyssla och träffa Tomten är andra stabila klassiker.
Allt om Resor visar vägen till elva av Stockholms bästa julmarknader.
1. Skansen julmarknad
Få ställen har förutsättningar som Skansen för att skapa klassisk julstämning. De fina gamla byggnaderna i stadskvarteren är en lysande miljö för en oförglömlig julmarknad. Skansens fantastiska läge och de många djuren gör förstås ingenting sämre.
Här är det som brukligt fullt av liv inför storhelgen med allehanda hantverkare i full aktivitet i stadskvarterens hus.
På julmarknaden står över 70 bodar med mat, klappar, godsaker, hantverk och mycket mer. Det finns också gott om mat att njuta av på plats, som traditionella kolbullar och viltburgare. Julpyssel, dans runt granen och möjlighet att uppleva hur julen firades förr i hus och gårdar är andra publikmagneter.
Denna anrika julmarknad är nu inne på 115:e säsongen i rad (start 1903 alltså).
Öppet: Lördagar och söndagar 24 november–16 december.
Hitta dit: Djurgården, Stockholm.
Info: skansen.se/sv/julmarknad
Entré: Vuxen 125 kronor, pensionär 105 kronor, barn 4–15 år 60 kronor, barn 0–3 år fri entré.
2. Gamla stan julmarknad
Sveriges mest anrika och prestigefulla julmarknad med anor från medeltiden.
Dagens variant startade redan 1837, men stängdes tillfälligt 1907 efter klagomål på för mycket busliv. Den togs dock upp igen 1915 och har pågått oavbrutet årligen sedan dess.
Här hittar man 41 bodar med julkorvar, hantverk, sockervadd, karameller, konstsmide, keramik och mycket mer. Allt förstås förstärkt av omgivningen: Gamla stans stämningsskapande, historiska miljöer. Den 13 december blir det extra magiskt i och med luciafirandet.
Den pittoreska marknaden har genom åren charmat medier från hela världen.
Häromåret hamnade den på en hedrande tionde plats på brittiska The Telegraphs lista över Europas bästa julmarknader
Mellan 150 000 och 200 000 besökare brukar hitta dit.
Öppet: Varje dag 24 november–23 december.
Hitta dit: Stortorget, Gamla stan, Stockholm.
Info: stortorgetsjulmarknad.com
Entré: Gratis.
3. Zetas julmarknad
Julkransar, amaryllis och hyacinter finns i överflöd på handelsträdgården Zetas julmarknad. Själva trädgården får stämning och värme från tända eldar och marschaller.
Men inte bara det, här visar och säljer utställare konsthantverk, fårskinn, praliner, kransar och mycket annat som hör julen till. I Trädgårdscaféet serveras soppa, smörgåsar och kakor. Glögg och pepparkakor finns också.
Zeta kallar sig "Finsmakarens trädgård" och har ursprung från 1927 då trädgårdsamatören Gösta Zetterqvist började anlägga en privatträdgård i orientalisk stil på sin sommarstugetomt här.
Öppet: 17–18 och 24–25 november 2018.
Hitta dit: Blombacken 2 (Gamla Södertäljevägen 194), Segeltorp (Kungens kurva)
Info: zetas.se
Entré: Gratis.
4. Taxinge slott julmarknad
På Taxinge slott, sex mil sydväst om Stockholm, arrangeras årligen en av regionens största julmarknader. Här huserar över 100 hantverkare som erbjuder ett paradis för den som vill frossa i slöjd och hantverk.
Självklart finns ett stort utbud av julmat till salu och den hungrige kan avnjuta julbord på plats. Allt inramat av fladdrande marschaller och brasor.
Taxinge-Näsby slott är ett gods i Taxinge socken i Södermanland som ligger på en udde i Gripsholmsviken. Nuvarande huvudbyggnaden uppfördes i början av 1800-talet men godset har rötter ända tillbaka till vikingatiden.
Öppet: 15–18 november, 22–25 november.
Hitta dit: Näsby, Nykvarn.
Läs mer: taxingeslott.se/julmarknad
Entré: 90 kronor, fri entré för barn under tolv år (prisuppgift från 2017).
5. Utö julmarknad
På Utö i Stockholms södra skärgård hålls traditionell julmarknad i Gruvbyn. Upplev den mysiga julstämningen bland de pyntade bodarna i hamnen. Botanisera bland julkärvar, mistlar och vackra hantverk och besök öns hantverkare på Gruvmuseet. På torget sprakar eldar till julmusiken.
Är du sugen kan du inta ett skärgårdspräglat julbord. Det finns förstås också möjlighet till något lättare på de julpyntade kaféerna.
Utö är en av de största öarna i Stockholms södra skärgård med läge 16 kilometer nordost om Nynäshamn. Namnet kommer av att ön ligger längst ut mot öppet, oskyddat vatten.
Öppet: 8–9 och 15–16 december.
Hitta dit: Färja från Årsta havsbad till Gruvbryggan på Utö.
Info: utovardshus.se/julmarknad.html
Entré: Gratis.
6. Drottningholms slott julmarknad
Få saker är ståtligare än en julmarknad i kunglig slottsmiljö.
Den traditionella tvådagarsmarknaden vid Drottningholms slott har rejäl mysfaktor och räknas som en av Stockholms allra finaste julmarknader.
Marknaden hålls den andre advent och lägger fokus på småskaligt producerad mat och gediget svenskt hantverk. Hit kommer många av Sveriges bästa hantverkare – som ljusstöpare och halmslöjdare – för att marknadsföra personliga julklappar av allehanda slag.
Det går också att besöka slottet, Drottningholms teater och teaterladan.
Kungliga slottet Drottningholm ligger på Lovön i Mälaren. Det nuvarande slottet byggdes från 1662 till omkring 1750 som ett lustslott på initiativ av drottning Hedvig Eleonora.
Öppet: 8–9 december.
Hitta dit: Drottningholm.
Info: svenska-slottsmassor.se
Entré: Gratis.
7. Hovstallet julmarknad
Kungliga Hovstallet arrangerar traditionsenlig julmarknad vid första advent, stall och vagnshallarna håller öppet under marknadsdagarna.
Marknaden lockar utställare från hela landet för att saluföra hantverk av hög kvalitet, ekologiska livsmedel, hemslöjdsprodukter och mycket mer. Barnen kan roas med ponnyridning och en skicklig smed kan beskådas under arbete i smedjan.
Här kan även kungafamiljens förnäma samling av vagnar beskådas inklusive den berömda Sjuglasvagnen. Annan ögonfröjd är samlingen av selar med gyllene beslag och vackra uniformer.
Hovstallet uppfördes mellan 1890 och 1894 och ligger intill Kungliga Dramatiska teatern vid Nybroplan.
Öppet: 30 november–2 december.
Hitta dit: Väpnargatan 1, Stockholm.
Info: svenska-slottsmassor.se
Entré: 80 kronor. Barn under 12 år fri entré.
8. Schysst jul
Den här annorlunda julmarknaden på ABF-huset i centrala Stockholm sätter strålkastaren på rättvist tillverkade produkter med syfte att visa att det finns ett långt större utbud av sådana artiklar än bara bananer och kaffe.
Här samlar man företag och organisationer som via information och produkter från hela världen visar att det går att tillverka varor som är producerade med hänsyn till människor och miljö.
Här ges en mix av rättvisemärkta och ekologiska produkter (som mat, kryddor, örter och olika julklappar) julstämning och folkbildnig.
Arrangör (för fjärde året i rad) är Svalorna, en del av den politiskt och religiöst obundna internationella solidaritetsrörelsen Emmaus. Svalornas hjälparbete är i dag fokuserat på Bolivia, Nicaragua och Peru.
Öppet: 1–2 december.
Hitta dit: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.
Info: schysstjul.se
Entré: Gratis.
9. Konstfacks julmarknad
På Konstfacks julmarknad vid Telefonplan säljer studenter från skolans institutioner egna verk: skulpturer, måleri, keramik, glas, smycken, textilier, kläder, dekorationer och annat fint och roligt. Garanterat unika julklappar.
Det finns också ett kafé där du kan köpa fika som lussebullar, samt en workshop där barn och vuxna kan göra egen konst och julpynt.
Konstfack är Sveriges största konst- och designhögskola grundad redan 1844. I dag har man runt 900 studenter. Sedan 2004 ligger Konstfack vid Telefonplan, i K-märkta funkislokaler som tidigare hyste en fabrik.
Öppet: 1–2 december.
Hitta dit: LM Ericssons väg 14, Stockholm
Info: konstfack.se
Entré: 10 kronor.
10. Beckmans julmarknad
Den kända designskolan erbjuder originella och personliga julklappar på sin marknad. Presenterna är skapade av skolans studenter i form, mode och visuell kommunikation och är byggda på deras eget kreativa hantverk. Det serveras dessutom julfika i Beckmans kafé.
Anders Beckmans Skola grundades 1939 i Stockholm som ett alternativ till Konstfack. Man bedriver högskoleutbildning i treåriga program inom visuell kommunikation (reklam och grafisk form), mode samt form (produktformgivning och rumsgestaltning).
Lokalerna på Östermalm rymmer bland annat verkstäder och ateljéer och på skolans innergård finns ett galleri där studenter, lärare och inbjudna gäster ställer ut.
Öppet: 8–9 december.
Hitta dit: Brahegatan 10 (Östermalm).
Info: beckmans.se
Entré: Gratis.
11. Ladan, Öråkers gårds julmarknad
Den som söker julfestligheter i en mer lantlig miljö får sin önskan uppfylld i den här stora ladan. Här hålls en traditionell julmarknad inomhus med hantverk, matvaror, stickat, inredningsföremål, keramikverkstad med mera.
Julmusik, barnpyssel, ponnyridning och möjlighet att träffa Tomten står också på programmet. Plus kafé med hembakat ekologiskt bröd och kakor, second hand-kläder för barn och vuxna och flera mindre butiker med inriktning på formgivning och återvinning. Till försäljning finns även sådant som olivolja, äpplemust, honung och grönsaker.
Öråker ligger nära Sigtuna norr om Stockholm. Trakten var bebodd redan under bronsåldern vilket flera gravfält och gravrösen vittnar om. Gården omnämns första gången i skrift 1364 då den skänktes av riddaren Anund Jonsson (Lejonansikte) till Vadstena kloster.
Öppet: 2, 9 och 16 december. Ladan är även öppen på lördagarna.
Hitta dit: Öråkers gård utanför Kungsängen.
Info: ladanoraker.se
Entré: Gratis.
FLER JULMARKNADER I STOCKHOLMSOMRÅDET:
Gamla Enskede julmarknad: 8–9 december.
Steninge slotts julmarknad: 10 november–23 december.
Sigtuna julmarknad: 25 november, 2 december, 9 december och 16 december.
Nyckelvikens julmarknad: 2 december.
Torekällbergets julmarknad, Södertälje: 2 och 9 december.
Vaxholms julmarknad: 8–9 december.
Siggesta gårds julmarknad: 8–9 december.
Norrtäljes julmarknad: 9 december.
Julmarknad i Nynäshamns fiskehamn: 8–9 december.
Åkersberga Växtförsäljnings julmarknad: 15–16 december.
Eko-Reko-Retro Jul, Täby park: 8 december.
LÄS MER: Sveriges 15 bästa julmarknader
LÄS MER: Europas 15 bästa julmarknader