Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Djurgårdsbrons granitpelare kröns av skulpturer av vikingagudar.
Djurgårdsbrons granitpelare kröns av skulpturer av vikingagudar.
Djurgårdsbrons granitpelare kröns av skulpturer av vikingagudar.
1 AV 2
Hitta nybakat bröd, glutenfria semlor eller drick en kopp kaffe under ett kastanjeträd!
2 AV 2
Djurgårdsbrons granitpelare kröns av skulpturer av vikingagudar.
Foto: Johan Öberg

Upptäck Kungliga Djurgården i höstskrud

Går eller cyklar man runt hela Djurgården i Stockholm har man rört sig en knapp mil – en sträcka som en rask flanör klarar av på ett par timmar. Men eftersom ön har så väldigt mycket att erbjuda kan man i stället ta en hel weekend på sig.

Djurgården är stockholmarnas gröna vardagsrum, och öns många attraktioner lockar årligen miljontals lokalbor och långväga turister. Också de som bara flanerar har mycket att uppleva – och det börjar faktiskt redan på Djurgårdsbron.

Där råder ofta trängsel på både gång- och cykelbanorna, vilket gör att många som går över här missar att titta upp på de fyra fornnordiska gudarna Heimdal, Frigg, Tor och Freja som blickar ut över den pampiga järnbron uppflugna på var sin granitpelare. Där har de stått sedan invigningen 1897, en tid då nationalromantikerna gärna lyfte fram våra fornnordiska rötter.

Villa Mullberget med tjärsvart fasad i nationalromantisk stil är en i raden av fina Djurgårdsvillor längs stranden mot Saltsjön. Foto: Johan Öberg

De hjortar som fanns kvar flyttades till Gripsholms slott

Direkt efter bron reser sig en blå portal dekorerad med gyllene hjortar och krönt av ett kungligt vapen. Under Karl XI:s styre på sent 1600-tal inhägnades hela kungliga Djurgården inklusive ön som kunglig jaktmark. Först 1829 avvecklades jaktmarkerna och staketen togs bort. De hjortar som ännu fanns kvar flyttades då till Gripsholms slott, där deras avkomma än i dag hålls i hägn. Portalen som minner om de kungliga jaktmarkerna tillkom dock 20 år efter att jaktmarkerna avvecklats. Sedan dess har portalen flyttats runt i staden flera gånger tills den placerade här 1968. Nu har den blivit en symbol för nationalstadsparken, som invigdes av Carl XVI Gustaf i maj 1995.

Den blå porten strax efter Djurgårdsbron minner om öns tid som kunglig jaktmark. Foto: Johan Öberg

Kungliga Djurgården omfattar i själva verket mycket mer än bara ön Djurgården: Södra Djurgården består av ön, Ladugårdsgärdet och Fjäderholmarna, medan Norra Djurgården innefattar parkerna runt Brunnsviken, Ålkistan, Lilla Värtan och Lidingövägen. Men här ska vi koncentrera oss på ön.

Under samma nationalromantiska tid som Djurgårdsbron byggdes restes också öns mäktigaste palats med sina tinnar och torn - Nordiska museet. Satsningen på utställningen ”Arktis – medan isen smälter” gjorde museet relevant igen i år. Succén fortsätter därför under hela 2021.

Tänk om de största byggnaderna från Stockholmsutställningen 1897 inte hade rivits. Huvudbyggnaden, som hämtad ur en futuristisk stumfilm med orientalisk tvist, hade ännu kunnat pryda sin plats intill Nordiska museet. Men en del från denna viktiga industriutställning finns faktiskt kvar: som det nu stängda Biologiska museet i sitt vikingainspirerade hus och Skånska gruvan strax intill, nu ett trevligt fik. Dessutom finns några villor bevarade, som restaurangen Villa Godthem och Jägarhyddan på en slänt intill Liljevalchs – konsthallen där man fram till januari kan se en fin retrospektiv över den naivistiske målaren Hilding Linnqvist.

Nordiska museet har fått ett lyft med sin klimatutställning. Foto: Johan Öberg

Många av Djurgårdens attraktioner ligger strax efter bron, som barnfamiljernas favorit Junibacken och den främsta publikmagneten av dem alla - Vasamuseet. Publikmagnet är dock en sanning med modifikation nu, då inget museum tappat så många av besökare på grund av pandemin som just Vasamuseet:

– Vi har 300 besökare om dagen, men brukade ha upp emot 8 000, säger damen i kassan och låter förstå att hon oroar sig för nästa år.

Tufft för museet så klart, men som besökare är den en fröjd att vara där nu. Många svenskar har ju sett Vasa, men färre verkar uppskatta vilken unik skatt detta unika krigsskepp från 1600-talet är. De nyaste utställningarna - om skeppets överdådiga färger och om kvinnorna kring Vasa – är skäl nog för ett återbesök utan minsta trängsel.

Museibåtarna håller öppet sommartid

Utanför Vasamuseet finns ett par museibåtar – en isbrytare och ett fyrskepp, men de är bara öppna sommartid. Året runt håller däremot öns tre nyaste museer öppet: Spritmuseum, Abba The Museum och The Viking Museum – Vikingaliv, det sistnämnda ett minst sagt svengelskt namn som visar på betydelsen av utländska turister.

På Spritmuseum sitter museichefen Ingrid Leffler i kassan under vårt besök:

– Vi är väl de enda som aldrig stängde när coronaviruset kom, men vi har ju fått spara på allt vi kan, säger hon.

Spritmuseums nya utställning ”Fashion Cocktail” visar bilder och plagg från de främsta fotograferna och formgivarna som har arbetat inom ramen för Absolut Fashion-projektet genom åren. Accessoarer från Tom Ford för Gucci, couture-plagg från Gianni Versace och specialgjorda stövlar från Manolo Blahnik visas tillsammans med fotografier tagna av Helmut Newton och Herb Ritts. 

Isbrytaren och fyrskeppet vid kajen utanför Vasamuseet är museifartyg, öppna för besök sommartid. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: Stockholms bästa spa

Abbamuseet lever verkligen upp till sin slogan ”Walk in. Dance Out” och ger oss besökare chansen att både sjunga, dansa, remixa hits och möta de fyra Abborna i flera olika former.

På Vikingaliv gör man klokt i att följa med på en lärorik och skojig guidad tur där man bland annat får möte Leifur, en extremt verklighetstrogen vaxdocka.

– Hans utseende har tagits fram utifrån skelettet med den senaste tekniken som används för att lösa kriminalfall. Vi hade en tävling där besökare skulle få namnge honom, men den gick inte så bra då namnet Justin Bieber vann stort. Så vi fick ändra lite i reglerna, ge egna namnalternativ och då vann Leifur, berättar arkeologen Eric Östergren.

Anrika segelskepp repareras på Beckholmens torrdockor

Nöjesfältet Gröna Lund fick ju aldrig öppna 2020, men den stora grannen Skansen har nästan öppet som vanligt. Tyvärr är de kulturhistoriska miljöerna stängda invändigt, men djuren är lika lätta – eller svåra – att se som vanligt. Många har stått och stirrat förgäves efter lodjur och varg här sedan de fick större hägn.

Djurgårdsstaden är öns stadskvarter, och bakom dessa gömmer sig inte bara en av Stockholms bästa restauranger Oaxen, utan också Beckholmens torrdockor där det alltid repareras Vaxholmsbåtar, vägverksfärjor, mindre marinfartyg och anrika segelskepp. Allt kan ses från stigen uppe på den lilla bergsknallen på öns mitt, en perfekt liten avstickare.

Beckholmens torrdockor sjuder alltid av aktivitet och är värda en liten omväg. Foto: Johan Öberg

Lite längre österut, vid spårvagnarnas ändstation, tar landet och grönskan över. Ängar, ekar och på hösten färgsprakande lönnar, tryfferat med pampiga rikemansvillor längs Saltsjön och Djurgårdsbrunnskanalen.

En av de första är prins Eugens Waldemarsudde, ett museum som gapar efter mycket och går i hamn med det. Här vankas både underbara trädgårdar med blomsterprakt och bronsskulpturer, prinsens salonger med egna verk och en del berömda samtida konstnärer plus ännu mer blommor och så en rad utställningslokaler där både konst från förr och samtida verk visas. Trots tuff konkurrens från både Liljevalchs och Thielska galleriet är detta Djurgårdens bästa konstmuseum, och besökarna har återvänt i höst.

Waldemarsuddes ljuvliga trädgård är öppen för alla. Foto: Johan Öberg

Djurgården är ett område med kunglig dispositionsrätt och sköts av Kungliga Djurgårdens förvaltning, ledd av en slottsfogde. Och det finns faktiskt ett kungligt slott på ön – Rosendal. Många förknippar Rosendal mer med populära Rosendals Trädgård med planteringar, växthus, odlarkurser och en servering som är så populär att det ofta är knepigt att hitta ett bord efter att man har köat för sin fräscha lunch eller ett smaskigt bakverk med kaffe.

Men strax intill ligger det rosa slottet, uppfört 1823-26 som lustslott i stram empirestil åt den från Frankrike importerade kungen Karl XIV Johan. I dag är slottet museum med guidade visningar, men på norrsidan finns en attraktion att se på egen hand: den gigantiska porfyrvasen från Älvdalen, huggen ur ett block röd garbergsgranit. Det tog 3 500 dagsverken att färdigställa den nio ton tunga blompottan.

Vägen längs Saltsjön är Djurgårdens finaste promenadstråk

Grusvägen längs Saltsjön är Djurgårdens finaste promenadstråk. Här ligger bland annat Nedre Manilla, Bonniervillan. Lite längre österut passerar vi vackra Villa Mullberget med tjärsvart fasad i nationalromantisk stil och därefter Täcka udden med sitt lilla palats som Wallenbergarna har till representation. 

Täcka udden är numera Wallenbergimperiets representationsvilla. Foto: Johan Öberg

Därifrån är det inte långt till Blockhusudden och den stora vita villan i jugendstil som finansmannen och konstmecenaten Ernest Thiel byggde 1907 efter ritningar av Ferdinand Boberg. Thiel sålde huset med inventarier och en fantastisk konstsamling till staten 1924, och villan blev museum med bland annat landets största samling verk av ”Skriets” skapare Edvard Munch. Här finns också en rad ikoniska verk från förra sekelskiftet av Anders Zorn, Bruno Liljefors och framför allt den nu så hyllade Eugène Jansson. Och i trädgården finns fler känslostarka bronsskulpturer av Gustav Vigeland.

En majoritet av Thielska galleriets samlingar kommer från konstmecenaten Ernest Thiels egna samlingar från förra sekelskiftet. Foto: Johan Öberg

Fortsätter man från Blockhusudden bort mot Djurgårdsbrunnskanalen ska man inte missa det stämningsfyllda minnesmärket över tsunamin 2004. ”Gravitational ripples” av den danska konstnären Lea Porsager är en dubbelspiral av grästäckta vallar med två symboliska planeter i mitten och namnen på tsunamins svenska offer ingraverade. På andra sidan ön, vid Galärvarvskyrkogården vid Nordiska museet, finns ett annat minnesmärke över en katastrof i vår tid: Estoniamonumentet i ljus granit med ett spirande träd i mitten som ger lite hopp.

Det stämningsfyllda minnesmärket över tsunamin 2004, konstverket Gravitational Ripples, finns att se längst österut på Djurgården. Foto: Johan Öberg

Promenad- och cykelvägarna längs Djurgårdsbrunnskanalen är populära bland joggare och hundägare. Är man ute på en mer lättsam tur kan en paus för ett glas vin på klassiska Djurgårdsbrunns värdshus sitta fint. Just där finns en av fyra broar till ön. Den senaste, Folke Bernadottes bro, invigdes hösten 2019 och gör det enkelt för fotgängare att ta sig mellan museerna på nordsidan av kanalen och Rosendals trädgård på den södra.

Isbladskärret – perfekt för fågelspaning

Runt den nya brukar det varje sommar dyka upp skulpturer, något som kronprinsessan Victoria och prins Daniel är engagerade i. Paret har dessutom sin egen promenadslinga på ön – Kärleksstigen – intill det fågelrika Isbladskärret. Stigen är en bröllopsgåva från Världsnaturfonden. Själva kärret är perfekt för fågelspaning, så ta med kikare. Men även utan kan man lätt se alla ståtliga gråhägrar som har gjort kärret till sitt.

Djurgårdsbrunnskanalen vidgar sig till en vik. Så passerar vi restaurang Ulla Winbladh på Djurgårdsslätten, den egenartade Villa Lusthusporten och till sist ännu en gång den blå port som minner om Kungliga Djurgårdens historia. Det är en ö som man aldrig blir mätt på.

En elbåt smyger tyst fram på Djurgårdsbrunnskanalen, kantad av höstens färgprakt. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: 12 bästa tipsen i Stockholm 

HITTA HIT: DJURGÅRDEN

Hitta hit: Djurgården nås med lokalbussar, spårvagn, Djurgårdsfärjan från Gamla stan och tre pendelbåtlinjer. Man kan också gå eller cykla från city.

Bästa tiden: Året runt, men vår och höst är härligast.

Ta dig runt: Promenera, hyr en cykel, elskoter, kajak eller trampbåt eller åk SL-buss. Har du egen häst finns fina ridvägar. Undvik bil.

Bra att veta: Vid Djurgårdsbron finns ett infocenter och en bra restaurang. Här finns också cykel- och kajakuthyrare.

Läs mer: royaldjurgarden.se

GUIDE: 11 TIPS TILL DJURGÅRDEN

SE & GÖRA

1. Junibacken – åk in i Astrids sagovärld

Sång, musik, teater och lek plus utställningar om allt från Ture Sventon till Villa Villekulla. Och så den småläskiga åkturen genom Astrid Lindgrens sagor.
Adress: Galärvarsvägen 8

Junibacken bjuder på en rad roliga och minnesvärda upplevelser för både stora och små. Foto: Shutterstock

2. Skansen – Världens äldsta friluftsmuseum

Mixen där nordiskt zoo och tropiskt akvarium möter kulturhistoriska samlingar kan tyckas udda, men det har ju funkat fint sedan 1891. Inträde till allt 260 kronor, barn 4–15 år 130 kronor.
Adress: Djurgårdsslätten 49-51

Den röda klockstapeln från Hällestad i Östergötland är en klassisk Skansen-byggnad. Foto: Johan Öberg

ÄTA & DRICKA

3. Oaxen Krog & Slip – tvåstjärnig Michelinmat

Krogens avsmakningsmeny kräver bokning, tar en helkväll, kostar skjortan och lämnar ljuvliga matminnen. Den billigare bistron är det bara att slå sig ner på, men även här serveras utsökt mat.
Adress: Beckholmsvägen 26

4. Rosendals Trädgård – lokalodlat på tallriken

Smakfull lunchmeny där trädgårdsgrönt dominerar eller bara kaffe och något sött – välj själv och jaga sedan sittplats i växthus eller utomhus.
Adress: Rosendalsterrassen 12

Fika i ett eget växthus på Rosendals trädgård. Foto: Johan Öberg

5. Ulla Winbladh – värdshus med anor

Många helggäster väljer den klassiska trerättersmenyn på matstället som öppnade 1897.
Adress: Rosendalsvägen 8

6. Spritmuseum – smaka på utställningen

Elegant dagens lunch och stor helgbrunch. Och chans att prova de starkvaror som visas på museets utställningar – i vinter vankas vin från svenska gårdar.
Adress: Djurgårdsvägen 38

På Spritmuseum skildras den svenska alkoholhistorien där brännvinet ofta stått i centrum. Foto: Johan Öberg

SHOPPING & NÖJEN…

7. Skansenbutiken – hitta perfekta presenten

Du behöver inte gå in på Skansen för att besöka Skansenbutiken med fint svenskt hantverk, vackra inredningssaker och bra souvenirer.
Adress: Djurgårdsslätten 49–51

8. Prins Eugens Waldemarsudde – växter och konstböcker

Öns bästa museibutik. Från snygga vattenkannor, berömda krukor och fina växter till tjocka konstböcker.
Adress: Prins Eugens väg 6

Shoppingmecka på Djurgården! Foto: Shutterstock

BO BRA

9. Pop House Hotel– avskalat modernt

Ovanför Abbamuseet ligger Pop House med skandinaviskt avskalade rum. Riktiga Abbafans unnar sig så klart Abba Gold Suite.
Adress: Djurgårdsvägen 68

10. Hasselbacken – klassiker nära Skansen

Djurgårdens största hotell lockar med sobra rum i grått och antikrosa.
Adress: Hazeliusbacken 2

Hasselbacken är ett av tre hotell på ön. Foto: Johan Öberg

11. Prince van Orangiën – gunga dig till sömns

Båten med det svåruttalade namnet har blivit marint hotell mittemot Oaxens Krog. Brunmurriga träpaneler och vy över Stockholms inlopp. Hytter från 2 000 kronor.

Adress: Beckholmsvägen 26, oaxen.com/prince-van-orangien

LÄS MER: Här är de 19 bästa hotellen i Stockholm