Leifur är ett försök att återskapa en typisk mansfigur från vikingatiden.
1 av 3: Leifur är ett försök att återskapa en typisk mansfigur från vikingatiden. Foto: PRESSBILD/The Viking Museum
Glada vikingar leker i museets butik.
2 av 3: Glada vikingar leker i museets butik. Foto: PRESSBILD/The Viking Museum
Spännande sagoåk på vikingatema, ”Ragnfrids saga”.
3 av 3: Spännande sagoåk på vikingatema, ”Ragnfrids saga”. Foto: PRESSBILD/The Viking Museum

Lyft för Vikingamuseet efter ambitiös nystart

När The Viking Museum slog upp portarna i höstas var lokalen den samma som föregångaren Vikingalivs.

Men innehållet och upplevelserna var anmärkningsvärt förbättrade.

– Vi vill att besökarna att verkligen uppleva vikingatiden och förmedla en mer spännande och komplex bild av den, säger Anne Charlotte Ytter, museets konstnärliga ledare. 

När föregångaren, Vikingaliv, invigdes för två och ett halvt år sedan märktes en besvikelse bland många besökare. Museet var bara ett enda rum (om än rätt stort) och upplevelserna rätt magra.

– Vi levererade inte vad som förväntats av oss, säger Anne Charlotte Ytter.  

Namnet – Vikingatid – visade sig också vara misslyckat då många hade svårt att förstå vad det stod för, inte minst utländska turister. 

Sedan i början av hösten är namnet det mer lättbegripliga The Viking Museum – och mycket riktigt har besöksiffran på kort tid fördubblats. 

Testa ett av vikingatidens populäraste sällskapsspel. Foto: PRESSBILD/The Viking Museum

Till publiktillströmningen har förstås även populära tv-serier som ”Game of Thrones” och ”Vikings” bidragit med sitt fokus på tidsepoken.

Utbudet i den gamla båthallen vid Wasahamnen intill Gröna Lund på Djurgården i Stockholm har dessutom fått en rejäl uppgradering, som lever upp till museets slogan ”där myten möter sanningen”.

I stället för ett enda rum är utrymmet nu uppdelat med väggar till fyra olika sektioner, alla med egna teman (och till och med årstider). Här avhandlas vikingarnas skepp, vapen och resor, mytologi och gudatro, klädsel och rustningar, begravningsseder, lekar, matvanor, sjukdomar och mycket mer. 

Bland de mer uppseendeväckande attraktionerna märks dockor i naturlig storlek föreställande vikingarna Leifur och Estrid, främre delen av ett vikingaskepp, spelpjäser från en av vikingarnas mest omtyckta sällskapslekar samt tidstypisk hantverk, konst och verktyg. 

Kunniga guider i tidsenlig klädnad finns på plats. Foto: PRESSBILD/The Viking Museum

LÄS MER: Ny, världsunik upplevelse på Globens tak 

Stilen: ”Viking noir”

– Vi vill försöka förmedla hela bilden, och till exempel berätta om livet för vikingatidens kvinnor, barn och trälar, säger Anne Charlotte. 

– Det har blivit mycket mer sceniskt.

Det mesta här går i en gråskala Anne Charlotte kallar ”viking noir”, ett färgval som står i samklang med begrepp som ”det svenska vemodet” och vårt ofta dystra väder.

Mycket av de nya inredningsdetaljerna har tagits fram av personalen själv, i samarbete med konstnären Stefan Alexis. Den senare har bland annat byggt anläggningens egen kopia av vikingarnas mäktiga ”världsträd” Yggdrasil där konstnären skulpterat fram trädets hundratals fåror med en trädgaffel från museets restaurang. 

Att införskaffa äkta runstenar eller fynd från vikingatiden låter sig förstås inte göras, men här finns en del genuina föremål inlånade från bland annat Gotland och Sigtuna.

Möt Estrid Sigfastsdotter, en stark och långlivad vikingakvinna. Foto: PRESSBILD/The Viking Museum Stockholm

Sista stoppet vid en rundvandring är en avdelning där det allra senaste inom vikingaforskningen förmedlas via en dataskärm (ett samarbete med företaget Uppdrag arkeologi). 

På våningen ovanför själva utställningen ryms en restaurang (Glöd) samt en butik fylld av roliga och unika vikingasouvenirer som små portionspåsar med ”vikingatida färdkost” som torkad fisk, snacks som torkat kött och bitar av svampen chaga (sprängticka) som vikingarna använde för att göra sitt eget te. Plus stråbärskarameller, isländsk lakrits, ålderdomliga fruktsafter, träleksaker, vikingasmycken (som hårnålar av älgben) och mycket mer.  

Mest action på museet är det på veckosluten då många barnfamiljer söker sig hit. Då brukar man bjuda på överraskningar som chans att få brottas med en viking, bli spådd eller delta i organiserade lekar på vikingatema som ”Runjakten”. 

Man ordnar även specialarrangemang som till exempel mjödprovning, temavisningar och lektioner för skolklasser.

I museets bottenplan ståtar åkattraktionen ”Ragnfrids saga” där deltagarna reser på ett vikingaäventyr i mörkret, utformat som nöjesparkernas klassiska ”spöktåg”. 

Öppettider 2019

10:00 – 17:00 alla dagar

Avvikande öppettider: 23-25/12 stängt.

Adress: Djurgårdsvägen 48, vikingaliv.se

Vikingatidens hantverkskonster var livsviktiga.
1 av 2: Vikingatidens hantverkskonster var livsviktiga. Foto: PRESSBILD/The Viking Museum
2 av 2 Foto: 2019 ZOO BERLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Här är Stockholms 18 bästa hotell 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande