9 klassiska kaféer & konditorier i Stockholm

Vem älskar inte att sitta på ett kafé eller konditori med en kanelbulle och en rykande kopp kaffe eller choklad framför sig? Stockholm har ett antal klassiska kaféer där du kan stilla fikasuget, spana in folklivet och njuta av vackra miljöer. Här är våra favoriter!

VASASTAN

1. Systrarna Andersson

Systrarna Andersson har varit ”kaféet på hörnet” sedan 1930. Tidigare var de ett hembageri, i dag serverar de frukost, lunch och fika – allt tillagat på naturliga råvaror. På menyn finns bland annat räksallad, räksmörgås, croque monsieur, bowl, klassiska bakverk och färskpressad juice. Mysigt, opretentiöst och charmigt, med mycket trevlig personal. Liten uteservering på sommaren.

Adress: Karlbergsvägen 45, systrarnaandersson.se

Närmaste t-bana: Sankt Eriksplan

Systrarna Andersson – opretentiöst och charmigt. Foto: Pressbild

2. Ritorno

Beläget alldeles intill Vasaparken har detta klassiska konditori serverat kaffe, mat och bakelser till Vasastansborna sedan 1930-talet. Deras semlor är legendariska, liksom kanelbullarna. I dess murriga inre – tänk vardagsrum från 1950–talet med oljemålningar och kristallkronor – hittar man allt från journalister och författare som skriver på sin nästa bok till pluggande studenter och barnfamiljer som kommit in från en lekstund i parken. Bakom disken har Peter Lagerheim stått i 30 år – legendarisk för sin respektabla mustasch och sitt aldrig sinande utbud av roliga hattar. Uteservering på sommaren.

Adress: Odengatan 80, ritorno.se

Närmaste t-bana: Odenplan

Ritorno – känt för bakverk och legendariska semlor. Foto: Pressbild

KUNGSHOLMEN

3. Thelins

Thelins konditori på Sankt Eriksgatan grundades i början av 1900-talet och räknas som en institution och kaféklassiker i Stockholm. I dag har man även ett stenugnsbageri samt filialer på 17 platser i Stockholmsområdet, från Solna till Farsta, men Sankt Eriksgatan är alltså ursprungskonditoriet. Förutom matbröd och bakverk erbjuder man sallader, smörgåsar och smörgåstårtor. Populärt lunchställe, inte minst för mammor med barnvagn.

Adress: Sankt Eriksgatan 43, thelinskonditori.se

Närmaste t-bana: Fridhemsplan

Thelins räknas som en kaféklassiker i Stockholm. Foto: Pressbild

LÄS MER: 12 bästa tipsen i Stockholm 

CITY

4. Vete-Katten

Denna Stockholmsinstitution grundades 1928 av en dam vid namn Ester Nordhammar, och var då ett konditori och bageri som även tillverkade choklad. Enligt legenden kom namnet till då hon fick frågan om vad stället skulle kallas, och svarade ”ja, det vete katten”. En av hennes idéer var att bara anställa unga kvinnor – ett löfte hon höll fram till sin död 1961. Bakom serveringen och kafferummet finns en labyrint av gångar och kulvertar där bagare, kockar och servitörer springer fram och tillbaka med tråg och brickor. Här kan man förutom fika äta bakelser och praliner, men också frukost och lunch – missa inte räkmackan med majonnäs och handskalade räkor. Mysig innergård och fullständiga rättigheter.

Adress: Kungsgatan 55, vetekatten.se

Närmaste t-bana: T-centralen eller Hötorget

Vete-Katten har allt från bakelser till räkmackor. Foto: Pressbild

SÖDERMALM

5. Gunnarsons Specialkonditori

I snart 75 år har konditoriet på Södermalm lockat till sig både sötsugna barnfamiljer och Söderbor på jakt efter en frukostlimpa, och fortfarande är konditoriet i familjen Gunnarsons ägo. Klassisk inredning med runda marmorbord och stoppade pinnstolar i två våningar. Konditoriets specialitet är tårtor – alltifrån prinsesstårtor till andra klassiker som schwarzwaldtårta och budapeststubbe. Förutom fika, praliner och glass finns också varma lunchrätter, pajer och sallader, samt nybakat bröd. Dock rätt tilltagna priser. Äter du lunch på tisdagar eller torsdagar under semmelsäsongen (jul till påsk) ingår en semla.

Adress: Götgatan 92, gunnarsons.se

Närmaste t-bana: Skanstull

Den välfyllda brödhyllan på Gunnarsons. Foto: JOHAN ÖBERG

LÄS MER: 9 okända pärlor du inte vill missa i Stockholm 

ÖSTERMALM

6. Sturekatten

Att komma in på Sturekatten känns nästan som att komma in i ett borgarhem från början av 1900-talet – här hänger oljemålningar på väggarna och virkade dukar på borden. I början av 1940-talet flyttade systrarna Anna och Hildegard Skog i detta 1700-talshus, och mycket av deras inredning finns fortfarande kvar. Personalen är dessutom klädd i traditionella svarta eller vita kläder med spetsförkläden. I bottenvåningen finns en brödbod, och i de två våningarna ovanför ligger kaféet, med en trevlig uteservering på sommaren. På menyn finns ett stort utbud av tårtor, bakelser, pajer, bullar, wienerbröd sallader och varma smörgåsar. Till specialiteterna hör gemfer (en mandelkaka med hallonsylt) samt pralinétårta med mandelbotten och chokladgrädde. Sturekatten har numera även vinrättigheter. 

Adress: Riddargatan 4, sturekatten.se

Närmaste t-bana: Östermalmstorg

7. Café Saturnus

Det har kallats för ”en liten bit Paris vid Humlegården”, och visst stämmer det: franskare än så här blir det inte. Själva kallar de sig för ”patisserie et boulangerie”, och är man ute efter fransk kafékänsla två kvarter från Stureplan har man kommit helt rätt: på menyn finns croissanter, cafe au lait, sallad med chèvre chaud, vin, omeletter – och Stockholms största kanelbullar. Glöm inte att kolla in det fantastiska mosaikgolvet! Barnvagnar får stanna utanför, men hundar är välkomna in. Prisläget är åt det dyrare hållet.

Adress: Eriksbergsgatan 4, cafesaturnus.se

Närmaste t-bana: Rådmansgatan

Café Saturnus – fransk stil och fantastiskt mosaikgolv. Foto: Pressbild

8. Tössebageriet

Ett klassiskt svenskt bageri och konditori med moderna influenser. Här pratar vi om en pigg 100-åring – Tössebageriet öppnade 1920 av skolkökslärarinnan Helga Södermark, som kallades för ”Tösse” efter sin hemsocken Tösse i Dalsland. Bröd, kakor, tårtor, bakelser, semlor men också lunchrätter som sallader, soppor och bakad potatis med skagenröra står på menyn. Härifrån kom både Victorias och Carl Philips bröllopstårtor, och det var också här som semmelwrapen skapades 2015. Trevlig miljö, även om det kan vara svårt att få bord ibland.

Adress: Karlavägen 77, tosse.se

Närmaste t-bana: Karlaplan

På Tössebageriet skapades semmelwrapen. Foto: SARA STRANDLUND

GAMLA STAN

9. Chokladkoppen

Huset där Chokladkoppen ligger byggdes redan 1520-talet, men fick sitt nuvarande utseende med den Stockholmsgula fasaden mot Stortorget efter en renovering på 1700-talet. Kaféet är dock av betydligt senare datum, men har gjort sig känt som ett av Stockholms mest gayvänliga fik, något som regnbågsflaggan utanför porten skvallrar om, men alla är förstås välkomna till detta lilla men mysiga ställe. Här kan man inta diverse varma och kalla drycker, smörgåsar, soppor, sallader, pajer och sötsaker. Påstås ha Stockholms godaste varma choklad, något som till och med Jamie Oliver har noterat. ”There's steaming hot chocolate and good people-watching to be enjoyed at this lively café”, skrev den brittiske stjärnkocken efter ett Stockholmsbesök.

Adress: Stortorget 18, chokladkoppen.se

Närmaste t-bana: Gamla stan

Chokladkoppen – litet men mysigt. Foto: Hampus Åberg

LÄS MER: Här är de 19 bästa hotellen i Stockholm